Ipari megoldások

Hívogató, biztonságos és megfelelően szabályozott: épületirányítási rendszerek bevásárlóközpontokhoz

A bevásárlóközpontok tetszetős kialakítású bevásárló helyeket követelnek meg: ezek kialakításának legfontosabb elemei a rugalmas ablak- és ajtómegoldások. Emellett fontos szerepet töltenek be a biztonságtechnika és az épületautomatizálás részeként.

Korszerű ajtó- és biztonságtechnika a bejárati területen

Szélfogó négy automata ajtóval a stuttgarti Milaneo Bevásárlóközpontban

Szélfogó négy automata ajtóval a stuttgarti Milaneo Bevásárlóközpontban © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az ajtó- és biztonságtechnika többfunkciós megoldásai használatosak a bevásárlóközpont bejárati területén: a hangsúly itt is a központ látogatói számára biztosított akadálymentességen és kényelmen van, vészhelyzet esetén pedig a biztonságon. A stuttgarti Milaneo Bevásárlóközpontban alkalmazott GEZE megoldása jól példázza, hogyan tudjuk kielégíteni ezeket az igényeket. Az egyenként négy-négy automata nyílóajtóval ellátott 12 szélfogó lehetővé teszi a látogatók szabad közlekedését a mindennapi használat során. Emellett menekülési út biztosítása lett beépítve, amely figyeli az összes nyitási-csukási folyamatot, és automatikusan kioldja az ajtókat vészhelyzet esetén. Tűz esetén az ajtók természetes füst- és hőelsvezetést biztosítanak: emelőkaros motorok tárják szélesre és tartják nyitva az ajtókat. Az automata nyílóajtó más előnyökkel is szolgál normál üzemmód alatt: megbízhatóan csukódik, hogy javítsák az épület energiamérlegét. Az automata ajtók az egyik kritériumot képezték, ami segített a Milaneónak abban, hogy megkapja a Német Fenntarthatósági Építési Tanács (DGNB) előtanúsítását.

TOVÁBB A MILANEO STUTTGART GEZE ESETTANULMÁNYÁHOZ

A mozgó üvegelemek rugalmas boltkialakítást tesznek lehetővé

GEZE megoldások nyűgöznek le Skandinávia egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Mall of Scandinaviában, a svéd Solna városban: a GEZE az AB Fasadglas céggel együttműködve fejlesztette ki és szállította le a két ajtókészletet a 11 vásznas mozi és az 500 férőhelyes IMAX nézőtér bejárati területére. A központ kerek logója szitanyomással került a teljes homlokzatra, de a dizájn valóban egyedülálló jellegét a filmvetítők automatikus csatlakozása adja:

Mivel a funkció és a dizájn egyformán fontos volt ügyfelünknek, a GEZE volt számomra és az építész számára is a természetes választási lehetőség. Emellett a GEZE rendkívül felelősségteljes, konstruktív és megoldásorientált valamennyi projektjében.

Fasadglas projektvezető, Diana Jurukov
Manuális tolófalrendszerek biztosítják a rugalmas üzletkialakítást

Manuális tolófalrendszerek biztosítják a rugalmas üzletkialakítást © GEZE GmbH

Általában a bevásárlóközpont boltjait rugalmas, ugyanakkor tetszetős prezentációs területként kell megtervezni. Ezek a követelmények könnyedén megvalósíthatók a GEZE manuális tolófalrendszereivel (MSW). Ezek a rendszerek egybenyitják, elválasztják vagy felosztják a helyiségeket, miközben moduláris felépítést és rendkívül rugalmas alkalmazást kínálnak. Néhány példa:

  • általában vízszintes rögzített és mozgó szárnyelemek különböztethetők meg. Az előző kétszárnyú nyílóajtóként használható, az utóbbi pedig toló- vagy mozgatható átjáróajtóként. A tolóajtók teljesen funkcionális, két kilincses nyílóajtókká is átalakíthatók.
  • A kézi tolófalon az ajtóelemek fent és alul vannak rögzítve a tartó és rögzítő profilok teljes elemszélességén, a GEZE három különféle kivitelben kínálja ezeket a profilokat: Classicline, Pureline és Protectline. Különböző kikészítések és színrendszerek szállíthatók az egyéni igényeknek megfelelően.
  • Az intelligens reteszelőrendszerek elősegítik az egyszerű használatot: a két tolóelem között használt manuális csukó eszközök kombinációja, amely láthatatlan, amikor az üvegszárny csukva van, illetve a fal vagy ajtó melletti tolószárnyak különleges, elülső padlóreteszelő eszközei azt jelentik, hogy mindössze egy Euro profilcilinderes padlózár szükséges a rendszerhez.

Végül, de nem utolsósorban a GEZE sokféle megoldást kínál tolófalas parkolási lehetőségekhez. A rendelkezésre álló helytől függően a tolófalak úgy helyezhetők el, hogy ne vesszen el hely a bejárati területen.

Lépjen velünk kapcsolatba! Tanácsadóink örömmel segítenek Önnek projektjei megvalósításában.

Tovább a solnai Mall of Scandinavia GEZE referenciához

A hálózatba kötés következő generációja

myGEZE Control

© GEZE GmbH

myGEZE Control

myGEZE Control © GEZE GmbH

A myGEZE Control zárjuk be az épületautomatizálás terén fennálló rést, egy intelligens megoldással az ajtó-, ablak- és biztonsági rendszerek hálózatba kötésével. A moduláris szoftverrel és nyitott interfészekkel rendelkező myGEZE Control hálózatba kötési platform minden tervező és üzemeltető számára teljesen új utakat nyit meg az épületautomatizálásban.

  • A nagyobb hatékonysághoz, biztonsághoz és kényelemhez
  • A dinamikus biztonsági és tűzvédelmi koncepciókhoz, az intelligens füst- és hőelvezetéshez, és a menekülési útvonalak célzott szabaddá tételéhez
  • A több hálózatba kötési lehetőséghez

A központi készülék egy szabványos vezérlő (PLC). A hardver komponens egy beágyazott PC vezérlőrendszerből áll, ami tanúsított BACnet kommunikációs interfésszel rendelkezik. A myGEZE Control gyártótól független épületirányítás-technikai, veszélykezelő és CAFM-rendszerekbe integrálható. A myGEZE Visu opcionális szoftverrel a GEZE termékrendszerek önálló vizualizációs megoldásai is lehetővé válnak. Az új platform előnyei: Az automatizált folyamatok és a központi felügyelet könnyebbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a használatot – és a teljes épület energiahatékonyabb üzemeltetését is lehetővé teszik. Így teljes mértékben Öné az irányítás!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A MYGEZE CONTROLRÓL