Ipari megoldások

Hívogató, biztonságos és megfelelően szabályozott: épületirányítási rendszerek bevásárlóközpontokhoz

A bevásárlóközpontok tetszetős kialakítású bevásárló helyeket követelnek meg: ezek kialakításának legfontosabb elemei a rugalmas ablak- és ajtómegoldások. Emellett fontos szerepet töltenek be a biztonságtechnika és az épületautomatizálás részeként.

Korszerű ajtó- és biztonságtechnika a bejárati területen

Szélfogó négy automata ajtóval a stuttgarti Milaneo Bevásárlóközpontban

Szélfogó négy automata ajtóval a stuttgarti Milaneo Bevásárlóközpontban © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az ajtó- és biztonságtechnika többfunkciós megoldásai használatosak a bevásárlóközpont bejárati területén: a hangsúly itt is a központ látogatói számára biztosított akadálymentességen és kényelmen van, vészhelyzet esetén pedig a biztonságon. A stuttgarti Milaneo Bevásárlóközpontban alkalmazott GEZE megoldása jól példázza, hogyan tudjuk kielégíteni ezeket az igényeket. Az egyenként négy-négy automata nyílóajtóval ellátott 12 szélfogó lehetővé teszi a látogatók szabad közlekedését a mindennapi használat során. Emellett menekülési út biztosítása lett beépítve, amely figyeli az összes nyitási-csukási folyamatot, és automatikusan kioldja az ajtókat vészhelyzet esetén. Tűz esetén az ajtók természetes füst- és hőelsvezetést biztosítanak: emelőkaros motorok tárják szélesre és tartják nyitva az ajtókat. Az automata nyílóajtó más előnyökkel is szolgál normál üzemmód alatt: megbízhatóan csukódik, hogy javítsák az épület energiamérlegét. Az automata ajtók az egyik kritériumot képezték, ami segített a Milaneónak abban, hogy megkapja a Német Fenntarthatósági Építési Tanács (DGNB) előtanúsítását.

TOVÁBB A MILANEO STUTTGART GEZE ESETTANULMÁNYÁHOZ

A mozgó üvegelemek rugalmas boltkialakítást tesznek lehetővé

GEZE megoldások nyűgöznek le Skandinávia egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Mall of Scandinaviában, a svéd Solna városban: a GEZE az AB Fasadglas céggel együttműködve fejlesztette ki és szállította le a két ajtókészletet a 11 vásznas mozi és az 500 férőhelyes IMAX nézőtér bejárati területére. A központ kerek logója szitanyomással került a teljes homlokzatra, de a dizájn valóban egyedülálló jellegét a filmvetítők automatikus csatlakozása adja:

Mivel a funkció és a dizájn egyformán fontos volt ügyfelünknek, a GEZE volt számomra és az építész számára is a természetes választási lehetőség. Emellett a GEZE rendkívül felelősségteljes, konstruktív és megoldásorientált valamennyi projektjében.

Fasadglas projektvezető, Diana Jurukov
Manuális tolófalrendszerek biztosítják a rugalmas üzletkialakítást

Manuális tolófalrendszerek biztosítják a rugalmas üzletkialakítást

Általában a bevásárlóközpont boltjait rugalmas, ugyanakkor tetszetős prezentációs területként kell megtervezni. Ezek a követelmények könnyedén megvalósíthatók a GEZE manuális tolófalrendszereivel (MSW). Ezek a rendszerek egybenyitják, elválasztják vagy felosztják a helyiségeket, miközben moduláris felépítést és rendkívül rugalmas alkalmazást kínálnak. Néhány példa:

  • általában vízszintes rögzített és mozgó szárnyelemek különböztethetők meg. Az előző kétszárnyú nyílóajtóként használható, az utóbbi pedig toló- vagy mozgatható átjáróajtóként. A tolóajtók teljesen funkcionális, két kilincses nyílóajtókká is átalakíthatók.
  • A kézi tolófalon az ajtóelemek fent és alul vannak rögzítve a tartó és rögzítő profilok teljes elemszélességén, a GEZE három különféle kivitelben kínálja ezeket a profilokat: Classicline, Pureline és Protectline. Különböző kikészítések és színrendszerek szállíthatók az egyéni igényeknek megfelelően.
  • Az intelligens reteszelőrendszerek elősegítik az egyszerű használatot: a két tolóelem között használt manuális csukó eszközök kombinációja, amely láthatatlan, amikor az üvegszárny csukva van, illetve a fal vagy ajtó melletti tolószárnyak különleges, elülső padlóreteszelő eszközei azt jelentik, hogy mindössze egy Euro profilcilinderes padlózár szükséges a rendszerhez.

Végül, de nem utolsósorban a GEZE sokféle megoldást kínál tolófalas parkolási lehetőségekhez. A rendelkezésre álló helytől függően a tolófalak úgy helyezhetők el, hogy ne vesszen el hely a bejárati területen.

Lépjen velünk kapcsolatba! Tanácsadóink örömmel segítenek Önnek projektjei megvalósításában.

Tovább a solnai Mall of Scandinavia GEZE referenciához

Minden központosított és hangsúlyos a GEZE Cockpit esetében

Az épületautomatizálás napjainkban szinte kötelező tartozéka a bevásárlóközpontok épületirányítási rendszereinek. Ide tartoznak az automatikus vezérléshez, szabályozáshoz, megfigyeléshez és optimalizáláshoz az egész épületben használt különféle eszközök. Az építéstechnológiai funkcionális folyamatok automatikusan végezhetők el a megadott beállítások szerint. A cél az, hogy az építési műveletek energiahatékonyabbak, gazdaságosabbak és biztonságosabbak legyenek, illetve maximális kényelmet lehessen kínálni a látogatóknak és fenntartóknak egyaránt.

A GEZE Cockpit révén a GEZE kínálja az első épületautomatizálási rendszert intelligens ajtó-, ablak- és biztonságtechnikához

A GEZE és mások által gyártott automatizált rendszerkomponensek hálózatba köthetők, és célzott módon követhetők figyelemmel. Ehhez az épületautomatikán belül a legszélesebb körben használatos BACnet kommunikációs szabványt használjuk. A GEZE Cockpit független épületirányítási rendszerként használható, vagy egy magasabb rangú épületautomatizálási rendszerbe építhető be.

Fontos figyelembe venni, hogy az általános energiahatékonyság gyakran az épületautomatizálás megvalósításának legfontosabb oka. Az olyan tényezőkön kívül, mint például az épület termikus burka és annak általános műszaki berendezései, az energiahatékonyság jelentősen javítható automatizálási rendszer használatával. A GEZE tanácsadói örömmel segítenek Önnek az épületirányításnak megfelelő megoldás megtalálásában.

További információk a GEZE Cockpitről