Korszerű műemlékvédelem: Az ötcsillagos Richer de Belleval Hotel

A fényűző, ötcsillagos Richer de Belleval hotel-étterem a dél-franciaországi Montpellier városának központjában található. A 17. századból származó épület 2015 óta műemlékvédelem alatt áll.  A szállodát a Franciaországban a műemlékvédelem alatt álló épületeken végzett munkákra érvényben lévő, szigorú előírásokkal összhangban átfogóan felújították. Pompás épület jött létre, amely a szálloda mellett ínyenc étteremnek és egy kortárs művészeti alapítványnak is helyt ad. A Richer de Bellevalban a modern kor kényelme és a történelmi hangulat egyesül - ami nem utolsó sorban a GEZE intelligens ajtórendszereinek köszönhető.

Richer de Belleval: A történelmi elemek reneszánszukat élik

Az ötcsillagos Richer de Belleval Hotel recepciója és étterme.

Az ötcsillagos Richer de Belleval Hotel recepciója és étterme. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

A Relais-et-Châteaux épületet az egyik legjobb szaktekintélyre, Philippe Prost párizsi építészre bízták, aki a történelmi örökséget helyezte a restaurálási folyamat középpontjába. Különösen figyelemreméltóak a belső udvar alkotásai, a négy oszlopon nyugvó, látszólag levegőben úszó üvegtetővel. Christian Collot belsőépítész a 15 szobát és 5 lakosztályt „á la française” stílusban, púderes árnyalatokkal és selymes anyagokkal, az eredeti elemekkel összhangban rendezte be. A kandallók, a freskók és a famunkák restaurációját a de Ricou műhely végezte, amely festett dekorációk készítésére, valamint történelmi emlékművek festményeinek és szobrainak restaurálására szakosodott.

Akadálymentes bejárati terület érintésmentes ajtónyitókkal

Az akadálymentes és érintésmentes bejárati terület egy GC 363 típusú kombinált érzékelővel van felszerelve.

Az akadálymentes és érintésmentes bejárati terület egy GC 363 típusú kombinált érzékelővel van felszerelve. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

A bejárati rész a szálloda legfrekventáltabb területe. Az automatikusan nyíló ajtók kényelemmel fogadják az összes látogatót, a felújítás során pedig az egyidejű korszerűsítés jegyében az akadálymentes megközelíthetőségre helyezték a hangsúlyt. A GC 363 kombinált érzékelő külön erőkifejtés és érintés nélkül vezérli az ajtószárnyak nyitását. Így a vendégek élvezhetik a zökkenőmentes, biztonságos átjárást, nyugodtan haladhatnak ki és be. Emellett a kombinált érzékelő nagy érzékelési tartományával és a haladási irány felismerésével is kiemelkedik: az ajtóval párhuzamosan elhaladó személyeket figyelmen kívül hagyja. Ez hozzájárul az ajtórendszer energiamegtakarításához, valamint megakadályozza a zavaróan gyakori ajtónyitást vagy ajtózárást.

Az akadálymentességgel kapcsolatos további információk

A GC 363 kombinált érzékelő rövid áttekintése

 • radaros mozgásérzékelő infravörös függönnyel és harmadik jelenlétérzékelővel
 • a haladási irány felismerésének köszönhetően kiszűri a keresztirányú forgalmat.
 • nagyobb érzékelési tartomány, amely még nehéz padlózati viszonyok között is megbízhatóan működik
 • alkalmas bel- és kültéri ajtókhoz
 • csekély ráfordítást igénylő összeszerelés
 • távirányíthatóval állítható
A recepció és a fogadótér ECdrive T2-vel.

A recepció és a fogadótér ECdrive T2-vel. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Amikor a dizájn a funkcionalitással találkozik: esztétikus kényelem a GEZE tolóajtókkal

Az épület fogadóterében összeolvadnak a történelmi és kortárs hatások. A recepcióhoz két automatikus tolóajtó vezet. A GEZE ECdrive T2 motorizált ajtói diszkrétek és hatékonyak, valamint tökéletesen illeszkednek a szálloda belső kialakításába. Az ajtószárnyakat közvetlenül a kőfalba építették be, így szétnyíláskor szinte hangtalanul és teljesen automatikusan tűnnek el a falakban, ami rendkívül esztétikus és helytakarékos megoldás. Az ECdrive T2 amúgy is keskeny kialakítású, így diszkréten simul bele a formatervezési koncepcióba. A tolóajtó-rendszer olyan ajtókhoz ideális, amelyek nagy igénybevételnek vannak kitéve, ami szállodák és éttermek esetén gyakran előfordul. A GCprofile Therm profilrendszerrel kombinálva ráadásul az energiahatékonyság is optimális lesz.

Bővebben szállodai és éttermi megoldásainkról

Higiénikus és praktikus is egyben: a konyhába vezető tolóajtó lábkapcsolóval működtethető.

Higiénikus és praktikus is egyben: a konyhába vezető tolóajtó lábkapcsolóval működtethető. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Pragmatikus és szép: lábkapcsoló a konyhaajtóhoz

A konyhai terület jól mutatja, hogy a pragmatikus követelmények jól összeegyeztethetőek a történelmi épületek iránti tisztelettel. A szálloda- és vendéglátóiparban főként az élelmiszer-higiénia területén vannak érvényben szigorú irányelvek. A Richer de Belleval Hotelben megvalósított, a konyhaterületre vezető ajtómegoldás a higiéniai intézkedések végrehajtását segíti elő. A konyhához vezető tolóajtó, amelyet a bejárati területhez hasonlóan GEZE ECdrive T2-vel szereltek fel, lábkapcsolóval működtethető: higiénikus vezérlés kézzel való érintés nélkül, ami nagyon praktikus edények, tálcák és ételek szállításánál. A személyzet gyorsan és szabadon tud mozogni az étterem és a konyha között. A konyha és a kiszolgáló terület közötti átjárás során garantált a higiénia. Az ECdrive T2 tolóajtó-meghajtó a kezelő számára is előnyöket nyújt: az öntisztuló görgőskocsi lenyűgözően kevés karbantartást igényel. A kiváló minőségű anyagok felhasználása biztosítja az ajtó zavartalan és csendes futását.
 

Bővebben a higiéniáról

Az ECdrive T2 tolóajtó-meghajtó rövid áttekintése

 • a motorház keskeny, 100 mm-es magassága a további tetszetős kialakítási lehetőségekért
 • GEZE Cockpit hálózatba kötési lehetőséggel
 • az előfúrt futósín és a hornyolt furatok hatékony összeszerelést tesznek lehetővé
 • padlóvezető is szerepel a kínálatban az esővíz elvezetéséhez
 • kábelek fektetése integrált kábelvezetőkkel
 • az épületautomatizálási rendszerbe integrálható
 • független hibafelismerés és naplózás
 • integrált akkumulátor vésznyitáshoz áramszünet esetére
 • csökkent karbantartási igény az öntisztuló görgőskocsiknak köszönhetően
A menekülési és mentési útvonalakat elektromechanikus GEZE Boxer ajtócsukókkal szerelték fel.

A menekülési és mentési útvonalakat elektromechanikus GEZE Boxer ajtócsukókkal szerelték fel. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Kényelem és tűzvédelem a GEZE Boxer segítségével

A folyosókon az elektromechanikus GEZE Boxer ajtócsukók nyitva tartják a bejáratokat, tágas és kényelmes átjárást biztosítanak még bőröndök és terjedelmes csomagok esetén is. Tűz esetén a rendszer automatikusan lezárja a bejáratokat, hogy megakadályozza a tűz és a füst terjedését. Integrált ajtócsukóként teljesen be van építve az ajtólapba, és kívülről nem látható - ideális olyan esztétikailag igényes épületekhez, amilyen például a Richer de Belleval Hotel.

Bővebben a tűzvédelemről

Az integrált Boxer ajtócsukó áttekintése:

 • az ajtólapba és a tokba épített ajtócsukó a dizájnnal szembeni legmagasabb elvárásoknak is eleget tesz
 • a lendületesen kicsapott ajtók az integrált nyitáscsillapításnak köszönhetően lefékeződnek
 • hidraulikus ütköző
 • a csukási sebesség egyedileg állítható be
 • tűz- és füstgátló ajtók (az ajtóhoz megfelelőségi tanúsítvány szükséges)
 • átszerelés nélkül használható jobbra és balra nyíló ajtókhoz is