Ipari megoldások

Ajtó-, ablak- és biztonsági rendszerek a kényelmes irodaházakba

Az irodaházak ajtó-, ablak és biztonsági koncepciói egymásnak voltaképpen ellentmondó követelmények mentén kerülnek kidolgozásra: a tetszetős megjelenést és a kényelmet össze kell egyeztetni az akadálymentességgel, a tűzvédelemmel és a biztonsági intézkedésekkel. A GEZE megoldásai a szabványosított technológiát egyesítik a speciális igényekkel, hogy mind az alkalmazottak, mind pedig az ügyfelek és a látogatók jól érezzék magukat az irodák helyiségeiben.

A lenyűgöző és funkcionális bejárati rész az irodaházak névjegykártyája is egyben

A természetes fény optimális kihasználása: az étterem bejárata

A természetes fény optimális kihasználása: az étterem bejárata © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Egy irodakomplexum bejáratának leginkább lenyűgözőnek és inspirálónak, ugyanakkor hívógatónak is kell lennie. Természetesen teljesítenie kell a klasszikus követelményeket, mint például az akadálymentes ajtókényelem, a beléptetésellenőrzés, a betörésgátlás, a menekülési út biztosítása és a füst- és hőelvezetés (RWA) tűz esetén, valamint biztosítania kell a távfelügyeletet és a távvezérlést is. A GEZE megoldásai ennek során sokoldalú segítséget nyújtanak.

A GEZE teljesen automatikus forgókapu-rendszerei optimális megoldást jelentenek a folyamatos ki- és belépéseknél, mivel megbízható és biztonságos módon birkóznak meg a nagy személyforgalommal. A bázeli Roche-Towerben például hatalmas, háromszárnyú üvegszerkezeteket szereltek fel, amelyeknek mind az áthaladási szélessége, mind pedig a magassága körülbelül három-három méter. A forgókapuk tökéletesen illeszkednek a puritán belső térbe, és erősítik annak hívogató légkörét. Maximális átlátszóságuknak köszönhetően a világos, több emeletet összekötő lépcsőházakból beszűrődő nappali fény teljes kihasználását lehetővé teszik. Ha egy forgókapu nem felel meg az akadálymentesség és menekülési út biztonságára vonatkozó követelményeknek, akkor a GEZE nyílóajtói is alkalmazhatóak.

Ez a példa azt is bemutatja, hogy a GEZE hogyan tud megfelelni a biztonsági követelményeknek: A GEZE cég minden előfeltételt megteremtett ahhoz, hogy egyedi világítási megoldást lehessen az ajtószerkezetbe beépíteni. A Rocher-Tower forgókapuit a GEZE saját üzemében fejlesztették ki és gyártották le a projektspecifikus megoldásokhoz.

Tovább a GEZE referenciájához, a bázeli Roche Tower-hez

A többfunkciós ajtók kényelmet, akadálymentességet és tűzvédelmet biztosítanak

Komplex ajtótechnológia: finomkeretes és központilag vezérelhető

Komplex ajtótechnológia: finomkeretes és központilag vezérelhető © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az ajtók központi szerepet játszanak az akadálymentesítés, a megelőző tűzvédelem, a menekülési út biztosítása és a beléptető rendszer megvalósítása során. Ezeken a területeken gyakran ellentmondásosak a követelmények - mégis össze kell hangolni azokat. A GEZE olyan ajtómegoldásokat fejlesztett ki az irodaházakhoz, amelyek megfelelnek mindezeknek a követelményeknek, ilyen pl. a Vector cég stuttgarti központja:

Az első szinten egy többfunkciós biztonsági ajtó szabályozza a belépési jogosultságokat, ezáltal a munkavállalók meghatározott időpontokban léphetnek be, és hagyhatják el a helyiségeket. Ez tűzszakaszajtóként és akadálymentes menekülési útvonal ajtajaként is szolgál. Az összes ajtófunkció központilag felügyelhető az épületirányítási rendszeren keresztül, így az épületkezelő személyzetnek nem kell hosszú utakat bejárnia. A filigrán ajtókialakítás minimális helyet igénylő technológiával kerül megvalósításra: a Powerturn például mindösszesen csak hét centiméter magas. Az ajtó helyzetének optikai kiemelése érdekében a rozsdamentes acél TZ 320 kivitelű ajtó vezérlőt kiegészítésként LED-kijelzős háttérvilágítással szerelték fel.

A végeredmény: egy olyan ajtó, amely nemcsak sokat tud, hanem a cég központi dizájnkoncepciójába is beillik.

Tovább a GEZE referenciájához, a Vector cég stuttgarti cégközpontjához

Intelligens ablaktechnika gondoskodik az iroda friss levegőjéről

Az automatizált ablakon keresztül történő természetes szellőztetés kényelmes és energiahatékony.

Az automatizált ablakon keresztül történő természetes szellőztetés kényelmes és energiahatékony. © Exorbitart / GEZE GmbH

A modern irodáknak kellemes munkahelyi légkört kell biztosítaniuk. A munkahely megfelelő szellőzése segít abban, hogy jobban tudjunk koncentrálni. Az irodák beltéri levegőminőségének és higiéniájának javítása érdekében javasolt az intelligens szellőzőrendszerek által biztosított hatékony légcsere.

Az automata ablakszellőzés előnyei

Korábban az irodaházakban gyakran használtak mechanikus szellőző- és klímaberendezéseket, amelyek elsősorban a helyiség hőmérsékletét szabályozzák. A koronavírus járvány azonban rávilágított ezeknek a szellőzőrendszereknek a hátrányaira: Ha a légszűrő nem elég finom, akkor az aeroszolok és ezáltal a vírusok sem kerülnek kiszűrésre a helyiség levegőjéből, hanem jelen maradnak a keringetett levegőben. A levegőkeringető rendszerrel ellentétben az automatikus ablakokkal szabályozott, természetes szellőztetés gondoskodik a hatékony levegőcseréről. A nyitott ablakokon keresztül friss levegő és oxigén jut a helyiségbe, miközben az állott és használt levegő kiáramlik. 
Számos szellőző- és klímaberendezéssel szemben a kényszerszellőztetéssel kombinált természetes szellőzés is javítja az energiahatákonyságot, mivel csökkenti a fűtési és áramköltségeket.

A TERMÉSZETES SZELLŐZÉSSEL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A természetes szellőzés hatékony megoldás a helyiség levegőminőségének jelentős javítására. Az automatikus ablakmozgató motorral vezérelt szellőztetés is kevesebb energiát igényel, mint a legtöbb szellőzőrendszer.

Karen Sum, Globális Partnerkezelési Vezető, GEZE GmbH

Intelligens szellőztetőrendszerek

Azautomatizált ablakmozgató motorok speciális érzékelőkkel kombinálhatóak, amelyek mérik például a helyiség levegőjének CO2-tartalmát vagy belső hőmérsékletét, és ennek megfelelően nyitják vagy zárják az ablakokat.
Nagy irodaházak esetén előnyös lehet az automatizált ablakrendszerek intelligens hálózatba kapcsolása az épületirányítás-technikai rendszerrel, mivel így a szellőzés központilag vezérelhető. IQ windowdrive automata ablakmozgató motorjaink könnyen integrálhatók az épületirányítás-technika rendszerébe. Az elektromos ablakoknál sok esetben kötelező bizonyos biztonsági elemek megléte, ezzel garantálható az épületben lakók biztonsága.

AZ ABLAKBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A lenyűgöző homlokzatért: A nehéz ablakok könnyű és biztonságos kezelése

A nagy irodaházak gyakran üveghomlokzattal és nagy ablakokkal nyűgöznek le. Akár a 200 kg-os szárnysúlyú ablakelemek sem jelentenek problémát F 1200+ megoldásunkkal: Az ablakmozgató meghajtó különösen erős motorral rendelkezik - emellett azonban rendkívül csendes. Így valósíthatók meg a lenyűgöző és intelligens homlokzatok.

Nagyterű irodákhoz ideális: rugalmas térelválasztás válaszfalrendszerekkel

A GEZE Pendulo rendszere

A GEZE Pendulo rendszere

Optikai korlátok nélküli helyiségek – üvegből készült válaszfalrendszerekkel a szintek vagy a szintrészek térbeli elválasztásához, a fény és az átláthatóság elvesztése nélkül. A GEZE Pendulo teliüveg-rendszerével számos elegáns megoldás valósítható meg. Az irodatervezés során különálló helyiségek alakíthatók ki, vagy a teljes terület kisebb helyiségekre osztható fel és így strukturálható. Ennek különlegessége: a GEZE rendszer az intelligens technológiát - az integrált ajtócsukót - az alsó tervezési profiljába rejti el. Ezáltal az ajtó mindkét irányba nyitható, finoman záródik, és finoman tér vissza nyugalmi helyzetébe.

A GEZE teliüveg-falrendszer tervezése is egyszerű: az online alapú Pendulo konfigurációval az egy kézből származó, komplett megoldások gyorsan és egyszerűen alakíthatók ki - az Ön egyéni igényeire szabva.

A TÉRELVÁLASZTÓKKAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A nagyobb biztonságért az irodában: megbízható ellenőrzés a biztonsági zsilipekkel

Üvegezett automata ajtók belépésellenőrzéssel

Üvegezett automata ajtók belépésellenőrzéssel © Annika Feuss / GEZE GmbH

Abelépésellenőrzés minden irodaházban fontos szerepet játszik. A különféle munkavállalói kategóriák eltérő jogosultságokkal rendelkeznek, például az alkalmazottak, a külső látogatók, a beszállítók vagy akár a takarító személyzet. Emellett esetenként szükség lehet az épületbe látogatók bejáratnál való elkülönítésére, akár az épület biztonsága érdekében, akár érzékeny anyagok átadása esetén. Fontos, hogy a komfortérzet ezáltal ne sérüljön - azaz az ide látogatók ne úgy érezzék, hogy "elvágják az útjukat", hanem alakuljon ki bennük egyfajta biztonságérzet.

A gelsenkircheni igazságügyi központban a GEZE által nyújtott megoldások megfelelnek ezeknek a követelményeknek: a Powerturn motorokat Slimdrive forgóajtó-rendszerekkel kombinálják a biztonsági zsilipekben, ezek alkotják az átjárást az átriumba. Az egyik belépésellenőrző rendszerben a zsilipek egyikét a bírósági személyzet számára tartják fenn beléptető pontként. További két zsilipet elkülönítő berendezésként alkalmaznak az összes többi személycsoport ellenőrzésére. A negyedik zsilip kijáratként szolgál, és megakadályozza illetéktelenek számára az átriumba való bejutást. Ennél a külső zsilipajtó csak akkor nyílik ki, amikor a belső be van zárva. A Slimdrive EMD-F forgóajtó-rendszerek kényelmes automatikus nyitása és zárása gyorsabb be- és kilépést tesz lehetővé a biztonsági ellenőrző pontokon, valamint növeli a biztonsági személyzet személyi ellenőrzéseinek hatékonyságát. Ez a biztonsági megoldás különösen szűk ajtóprofilokhoz és szűk helyviszonyok esetén alkalmazható, ahogy a zsilipek általában.

Tovább a GEZE referenciájához, a gelsenkircheni igazságügyi központhoz

Ajtókra, ablakokra és biztonságra vonatkozó szakmai ismeretek bankok és irodák részére

A Deutsche Bank bejárati része Stuttgartban

Nagy teljesítmény, megbízhatóság, szakértelem, rugalmasság, diszkréció, biztonság és kényelem - ezek azok a jellemzők, amelyeket az emberek egy bankhoz kapcsolnak. Az ilyen hagyományos értékek modern építészeti megvalósítása kellemes légkört teremt, amely a diszkréciót ötvözi az átláthatósággal. Emiatt a mai bankok előterei és ügyfélterei egyre jobban hasonlítanak a vonzó szállodai előcsarnokokhoz vagy repülőtéri társalgókhoz.

Az épületbiztonság fontos szerepet játszik azokban az épületekben, ahol sok ember megfordul, sokan járnak ki és be – és nem csak a törvényi előírások miatt. Az ajtók és az ablakok biztonsága meghatározó a megelőző tűzvédelem szempontjából, amikor a menekülési és mentési útvonalak vezetéséről, valamint - bank esetén - a betörés- és lopásbiztonságról, valamint a belépésellenőrzésről van szó. Ezen célok mindegyikéhez a GEZE egyedi megoldásokat és megoldáskoncepciókat kínál, amelyek az egyéni biztonsági követelményeket egyetlen intelligens rendszerben egyesítik.

Innovációs potenciáljával és a problémamegoldó szakértelmével a GEZE világraszóló hírnevet szerzett magának, és számos országban szerelt fel banképületeket. A GEZE az ajtók az ablakok biztonságtechnikáját és épületautomatizálást kínál egy kézből. A GEZE termékek megfelelnek az összes jogszabályi követelménynek és irányelvnek.