Témák

Menekülési út biztosítása – biztonság, amely életeket menthet és védelmet nyújt az épületeknek

Mindig nyitva, de biztonságosan zárva – a menekülési és mentési útvonalakkal szemben támasztott elvárások számos szempontra kiterjednek, és első ránézésre sokszor ellentmondásosnak tűnhetnek. Veszélyhelyzetben életeket kell menteniük, a mindennapi használat során ugyanakkor meg kell akadályozniuk a jogosulatlan személyek áthaladását. Erre a látszólagos ellentmondásra az intelligens vészkijárati rendszerek tökéletes megoldást jelentenek.

Menekülési útvonalak a személyes biztonságért

A gyakorlott repülők már kívülről fújják: a repülőszemélyzet minden repülőút előtt megmutatja a kabin padlóján futó két világító csíkot, amely a vészkijárat felé vezető utat jelzi. Az épületek menekülési és mentési útvonalai ezzel szemben aktív cselekvést igényelnek.

Az épületekben általában biztonságban érezzük magunkat. Egy hirtelen, váratlan esemény, például egy hangos durranás a bevásárlóközpontban azonban gyakorlatilag mindenki számára meglepő lehet, és akár fékezhetetlen tömegpánikot is kelthet. Pontosan az ilyen hirtelenül kialakuló helyzetek azok, amelyek különösen nagy kockázatot jelentenek a biztonságunkra nézve. Az addig biztonságosnak vélt hely egy pillanat alatt életveszélyes területté válhat, amelyet a lehető leggyorsabban evakuálni kell.

Menekülés: emberi reakció akut veszélyhelyzetben

Az emberek sokféleképpen reagálhatnak a veszélyre. Csak nagyon kevesen képesek megőrizni nyugalmukat és összeszedetten gondolkodni; a legtöbben pánikban törnek ki, és elkezdenek irracionálisan viselkedni. Általánosságban azonban egy dolog közös bennünk: mihamarabb szeretnénk kijutni a veszélyhelyzetből. Így a menekülés természetes reakció.

Azok, akik egy épületben kerülnek akut veszélyhelyzetbe, hirtelen a szerkezeti és térbeli valósággal is szembe találják magukat: a falak, lépcsők és szerelvények egyszerre akadállyá válnak, és megnehezítik az épület gyors elhagyását. A rémült vagy pánikoló személyek emellett elveszíthetik a tájékozódó képességüket, így növelik az életüket fenyegető kockázatokat.

A menekülési útvonalak életet menthetnek

A vészkijáratok gombnyomásra nyílnak.

A vészkijáratok gombnyomásra nyílnak. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A menekülési és mentési útvonalak veszélyhelyzetben akár életet is menthetnek. A veszélyes helyzetekben az egyértelműen jelölt közlekedési útvonalak vezetik ki az embereket az épületből, vagy a menekülési és mentési útvonalakon vagy pánikajtókon keresztül a lehető leggyorsabban védett területre terelik őket. Ezzel egyidejűleg lehetővé teszik a tűzoltók és a sürgősségi orvosok számára, hogy gyors mentési műveleteket végezzenek kintről.

A speciális törvényi és építési rendeletek célja, hogy biztosítsák a biztonságos menekülést a menekülési és mentési útvonalakon keresztül. Németországban a vonatkozó rendeleteket a Munkahelyek műszaki szabályai között határozták meg. Ezek biztosítják, hogy a menekülési útvonalak biztonsága (vagy mentési útvonalak biztonsága) mindig elsődleges helyen álljon. Németországban ezeken kívül az államilag hatályos rendeleteket is figyelembe kell venni a menekülési útvonalak és vészkijáratok tervezése során.

A Munkahelyek műszaki szabályai szerint a menekülési és mentési útvonalak csak akkor képesek garantálni a biztonságot, ha a specifikus irányelveket is betartják.

Menekülési és mentési útvonalakra vonatkozó irányelvek

  • A menekülési útvonalak elrendezése és mérete
  • A menekülési útvonalak szerkezeti és műszaki kialakítása
  • A menekülési útvonalak meghatározása
  • A menekülési útvonalak biztonsági világítása
  • Menekülési és mentési útvonaltervek létrehozása

Vészkijárat: ahol különböző funkcionális elvárások találkoznak

Az ajtóknak különféle elvárásoknak kell megfelelniük, a rendeltetésüknek megfelelően. Ezek a különböző rendszerkomponensek használatával optimálisan kombinálhatók, a rendeltetésszerű használatnak megfelelő korai tervezésnek azonban rendkívül fontos szerepe van.

A menekülési és mentési útvonalak esetében az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy gyors és biztonságos menekülőutat tudjanak biztosítani az épületből az emberek számára. Ha azonban nincs veszélyhelyzet, az ajtóknak zárva kell maradniuk, és meg kell akadályozniuk az illetéktelen átjárást. Különösen az épületüzemeltető számára fontos, hogy a létesítmények védve legyenek szabotázs, betörés, lopás vagy visszaélés ellen.

A vészkijárat működése vészhelyzetben

A vészkijáratok a menekülési és mentési útvonalak fontos részét képezik. A vészkijáratok elrendezése és száma az épülettől és a vonatkozó építési rendeletektől függ. Ezzel együtt a vészkijáratok egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy bármikor evakuálni lehessen az embereket a veszélyes területről. Az ajtók gyors és egyszerű, külső segítség nélküli nyithatósága kritikus fontosságú. A vészkijáratoknak azonnal ki kell nyílniuk a menekülés irányában, és a veszélyben lévő embereket kültérre vagy védett területre kell terelniük.

Az új európai szabványok szerint a vészkijáratokat különféle zárakkal lehet felszerelni. A vészkijárat-zárak optimális kiválasztása attól függ, hány embernek kell menekülnie vészhelyzet esetén. Ha fennáll a tömegpánik kockázata, akkor a pánikzárakat a DIN EN 1125 szabványnak megfelelően az ajtókba kell építeni. Ezek tartalmaznak egy pánikzárral kombinált vízszintes rudat, és működhetnek mechanikus, elektro-mechanikus vagy motoros pánikzárral. Különösen a középületek esetében igaz, hogy a látogatók nem ismerik a helyi menekülési útvonalakat és a vészkijáratok funkcióit. Ha az ajtószárnyat a menekülés irányában tolják, akkor a pánikzárak lehetővé teszik, hogy az ajtó alig néhány másodperc alatt kinyíljon anélkül, hogy további utasításokra lenne szükség.

Ha az épületben tartózkodó emberek létszáma kezelhető, és ismerik a menekülési útvonalakat, akkor a DIN EN 179 szabványnak megfelelő vészkijárati zárak rendszerint megfelelőek. A vízszintes rúd helyett például használható ajtókilincs, mivel valószínűleg nem alakul ki pánik.

A vészkijáratok működése normál üzemmódban

A vészkijáratokat nagyon gyakran használják a tűzvédelmi szakaszokon. A biztonságos menekülési funkció éppolyan fontos, mint az ajtó öncsukó és a tűzálló tulajdonságai. Ha a menekülési és mentési útvonalakon elhelyezett automatizált ajtóknak komplex feladatokat kell ellátniuk, akkor az ajtóvezérlő készülék rendszermegoldása gondoskodik az elektronikus reteszelőelemről, amely lehet vészkijárat-zár vagy menekülőajtó nyitó, és pánikzár (más néven pánikelhárító zár) is. Ez garantálja egyrészről az illetéktelen átjárással szembeni védelmet, másrészről pedig a menekülők szabad áthaladását veszélyhelyzetben.

Az ajtó az épület biztonsági szerkezetének legfontosabb eleme.

Thomas Borgmann, a biztonságtechnikai részleg vezetője, GEZE GmbH
Az épületekben egyértelműen jelölni kell a menekülőajtókat.

Az épületekben egyértelműen jelölni kell a menekülőajtókat. © Morten Bak / GEZE GmbH

Az ajtóvezérlő készülék, a menekülési útvonal vezérlőrendszerének „agyaként” biztosítja és ellenőrzi a menekülési útvonalak nyitási és zárási folyamatait. Az önreteszelő pánikzár garantálja a gyors nyitást vészhelyzet esetén, míg az ajtóvezérlő készülék szabályozza az áthaladást. Ha a tűzjelző rendszer aktiválja, vagy áramszünet esetén automatikusan lezár, ha motorzárat használnak. A menekülés irányában továbbra is át lehet haladni az ajtón, mivel a tűzjelző riasztása vagy áramszünet esetén a menekülőajtó retesze automatikusan kiold. Az ajtó a vészgomb megnyomásával is kinyitható, ha több ember nyomja meg pánikhelyzetben. Az ajtó kulccsal bármikor kinyitható kívülről, ha azonban önreteszelő pánikzárat használnak, akkor az biztosítja a betörés elleni védelem garanciáját a meneküléssel ellentétes irányban.

Ezzel a trióval az automata nyílóajtók a pánikzár önreteszelő funkciójának köszönhetően normál üzemmódban zárva tarthatók, és az ajtóvezérlő készülék segítségével vezérelhetők és biztosíthatók. A beállított időszakokban, például a nappali üzem során az ajtóvezérlő készülék kioldhatja az ajtó zárát. Egyéb esetekben kulcs vagy beléptetőrendszer segítségével teszi lehetővé a személyek szabályozott áthaladását. Veszély esetén az ajtó bármikor kinyitható az ajtóvezérlő készülék vészgombjával. A garantált biztonság kritikus fontosságú vészhelyzet esetén: a GEZE ajtóvezérlő készülékeit a vészkijáratokhoz és menekülő útvonalak ajtajaihoz használt elektromos zárrendszerek német irányelveinek (EltVTR) és a TÜV-nek megfelelően, míg a pánikzárakat a zárakra vonatkozó DIN EN 179, 1125, 12209, 1627 és 1634-1 szabványok szerint tesztelik.

Biztonságos mentési útvonalak intelligens GEZE technológiával

A biztonsági és védelmi elemekkel szemben támasztott követelmények szinte éppolyan változatosak és egyediek, mint az egyes épületek. Bizonyos speciális kiegészítő elvárásoknak szintén eleget kell tenni. A GEZE biztonsági megoldásai bármely épületben képesek garantálni a biztonságos menekülési és mentési útvonalakat. Ha a menekülési és mentési útvonalakat a normál üzemmód alatt nyitva kell tartani mindenki előtt, akkor a GEZE – ajtóvezérlő készülékhez csatlakoztatott – beléptetőrendszerei vehetik át a szükséges ellenőrzést. Legyen szó akár repülőtérről, kórházról vagy konferenciaközpontról: a GEZE multifunkcionális termékei olyan olajozottan működnek együtt, mint a fogaskerekek, olyan vészkijárati rendszert létrehozva ezáltal, amely nem csupán az optimális védelemről gondoskodik vészhelyzet esetén és a kényelemről normál működés során, hanem amely mindezek mellett megbízhatóan tervezhető és beépíthető.

Jó tudni: a GEZE RWS megoldása a német EltVTR szabványnak megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik. Műszaki szempontból az EN 13637 szabvány megszerzésén dolgozunk. Jelenleg egy független intézmény dolgozik a rendszer tesztelésén, ami az EN 13637 szabványnak megfelelő tanúsításhoz szükséges.

Egyedi megoldások

Az épületek tervezése során az emberek személyes biztonsága az elsődleges. A menekülési és mentési útvonalakat ezért már a kezdetekkor szem előtt kell tartani. Az építési követelmények mellett a törvényi előírások betartása is fontos. Minden épületnek egyedi biztonsági koncepcióval kell rendelkeznie, a menekülési út optimális biztosításával: a tűz- és veszélyjelző riasztók beépítése, az ajtóvezérlő készülékkel kombinált beléptetőrendszer és ajtócsukó rendszer, a vészkijárat-zár vagy motorzár mindössze néhány opció a lehetséges változatok közül. Fontos, hogy már korai szakaszban nagy figyelmet fordítsanak az épületben elhelyezett ajtók általános tervezésére és elrendezésére a további beépítések és utólagos felszerelések előkészítéséhez.

A GEZE megoldást kínál a speciális elvárásokhoz és egyedi menekülési útvonal-koncepciókhoz tervezett vészkijáratok biztosításához. A GEZE sokéves nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a különböző épülettípusokkal kapcsolatos tanácsadásban, így akár projektmenedzserként is rendelkezésre áll.

A legmagasabb szintű biztonság, egyszerű beépítéssel kombinálva

A menekülési út biztosításának elsődleges kihívása, hogy miként lehet optimálisan kombinálni a normál üzemmód és a vészhelyzet ellentétes elvárásait. Ahhoz, hogy a menekülési útvonal ne szolgáljon például egérútként a tolvajoknak, le kell zárni a jogosulatlan személyek előtt. Ez különösen az áruházakban fontos.

Biztonságtechnikai szakértőként a GEZE széles termékkínálatot és optimális rendszermegoldásokat kínál a menekülési útvonalak maradéktalan biztonságának garantálása érdekében, veszélyhelyzetben is. A testreszabott megoldások egyetlen intelligens rendszerben egyesítik az egyedi biztonsági elvárásokat, így a menekülési útvonalak vészhelyzet esetén koordináltan nyithatók és csukhatók. A GEZE minden komponense bármikor, egyszerűen és gyorsan a vészhelyzeti és mentési útvonalak rendszerébe építhető. Az elemek megfelelnek a legmagasabb szintű biztonsági szabványok legújabb műszaki követelményeinek. A GEZE széles körű termék- és rendszerkínálata kezelő- és felhasználóbarát, emellett tartósak és gazdaságosak is. A termékeket összefogó megközelítés és az ajtók, ablakok és biztonságtechnikai termékek közötti kapcsolat eredményeképp a felhasználók és szerelők kifinomult és koordinált megoldásokra számíthatnak.

Szakértői karbantartás garantálja a tartós és tökéletes működést

Az épületek vagy helyiségek üzemeltetői felelősek a menekülési útvonalak megfelelő karbantartásáért és minden szükséges óvintézkedés megtételéért a személyes biztonság és az épület védelmének garantálása érdekében. A menekülési útvonalakon elhelyezkedő ajtók működési biztonságának szabványok szerinti fenntartásához az ajtók rendszeres karbantartást igényelnek. A menekülési és mentési útvonalakon található elemek karbantartása évente esedékes, amit vagy a gyártónak, vagy pedig jóváhagyott partnerének kell elvégeznie. Ennek részeként az ajtó összes biztonsági és vezérlő berendezését ellenőrizni kell a törvényi előírásoknak megfelelően. Az üzemeltető által végzett havi vizsgálat is javasolt.

A GEZE a tervezés, az épületszerelvényezés és az üzembe helyezés szakaszától kezdve az üzemeltetésig teljes körű szolgáltatást kínál.