Témák

Menekülési út biztosítása (FWS) – biztonság, ami életeket és épületeket ment meg

Mindig nyitva, de biztonságosan zárva – a menekülési és mentési útvonalakkal szemben támasztott elvárások számos szempontra kiterjednek, és első ránézésre sokszor ellentmondásosnak tűnhetnek. Veszélyhelyzetben életeket kell menteniük, a mindennapi használat során ugyanakkor meg kell akadályozniuk a jogosulatlan személyek áthaladását. Erre látszólagos ellentmondásra az intelligens vészkijárati rendszerek tökéletes megoldást jelentenek.

Menekülési útvonalak a személyes biztonságért

A gyakorlott repülők már kívülről fújják. A repülőszemélyzet minden repülőút előtt megmutatja a kabin padlóján futó két világító csíkot, amely a vészkijárat felé vezető utat jelzi. Az épületek menekülési és mentési útvonalai ezzel szemben aktív cselekvést igényelnek.

Az épületekben általában biztonságban érezzük magunkat. Egy hirtelen, váratlan esemény, például egy hangos durranás a bevásárlóközpontban azonban gyakorlatilag mindenki számára meglepő lehet, és akár fékezhetetlen tömegpánikot is kelthet. Pontosan az ilyen hirtelenül kialakuló helyzetek azok, amelyek különösen nagy kockázatot jelentenek a biztonságunkra nézve. Az addig biztonságosnak vélt hely egy pillanat alatt életveszélyes területté válhat, amelyet a lehető leggyorsabban evakuálni kell.

Menekülés: emberi reakció akut veszélyhelyzetben

Az emberek sokféleképpen reagálhatnak a veszélyre. Csak nagyon kevesen képesek megőrizni nyugalmukat és összeszedetten gondolkodni; a legtöbben pánikban törnek ki, és elkezdenek irracionálisan viselkedni. Általánosságban azonban egy dolog közös bennünk: mihamarabb szeretnénk kijutni a veszélyhelyzetből. Így a természetes reakció a menekülés.

Azok, akik egy épületben kerülnek akut veszélyhelyzetbe, hirtelen a szerkezeti és térbeli valósággal is szembe találják magukat: a falak, lépcsők és szerelvények egyszerre akadállyá válnak, és megnehezítik az épület gyors elhagyását. A rémült vagy pánikoló személyek emellett elveszíthetik a tájékozódó képességüket, így növelik az életüket fenyegető kockázatokat.

A menekülési útvonalak életet menthetnek

TZ süllyesztett doboz V2A, EN 13637

© GEZE GmbH

A menekülési és mentési útvonalak veszélyhelyzetben akár életet is menthetnek. A veszélyes helyzetekben az egyértelműen jelölt közlekedési útvonalak vezetik ki az embereket az épületből, vagy a menekülési és mentési útvonalakon vagy pánikajtókon keresztül a lehető leggyorsabban védett területre terelik őket. Ezzel egyidejűleg lehetővé teszik a tűzoltók és a sürgősségi orvosok számára, hogy gyors mentési műveleteket végezzenek kintről.

A speciális törvényi előírások és építési rendeletek célja, hogy garantálják a biztonságot a menekülési és mentési útvonalakon keresztül. Németországban a vonatkozó rendeleteket a Munkahelyek műszaki szabályai között határozták meg. Ezek biztosítják, hogy a menekülési utak (vagy mentési útvonalak) biztosítása mindig elsődleges helyen álljon. Németországban ezeken kívül az államilag hatályos rendeleteket is figyelembe kell venni a menekülési útvonalak és vészkijáratok tervezése során.

A Munkahelyek műszaki szabályai szerint a menekülési és mentési útvonalak csak akkor képesek garantálni a biztonságot, ha a specifikus irányelveket is betartják.

Menekülési és mentési útvonalakra vonatkozó irányelvek

  • A menekülési útvonalak elrendezése és mérete
  • A menekülési útvonalak szerkezeti és műszaki kialakítása
  • A menekülési útvonalak meghatározása
  • A menekülési útvonalak biztonsági világítása
  • Menekülési és mentési útvonaltervek létrehozása

Vészkijárat: ahol különböző funkcionális elvárások találkoznak

Az ajtóknak különféle elvárásoknak kell megfelelniük, a rendeltetésüknek megfelelően. Ezek azonban a különböző rendszerkomponensek használatával optimálisan kombinálhatók. Ennek fontos része a rendeltetésszerű használatnak megfelelő korai tervezés.

A menekülési és mentési útvonalak esetében az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy gyors és biztonságos menekülőutat tudjanak biztosítani az épületből az emberek számára. Ha azonban nincs veszélyhelyzet, az ajtóknak zárva kell maradniuk, és meg kell akadályozniuk az illetéktelen átjárást. Különösen az épületüzemeltető számára fontos, hogy a létesítmények védve legyenek szabotázs, betörés, lopás vagy visszaélés ellen.

A vészkijárat működése vészhelyzetben

A vészkijáratok a menekülési és mentési útvonalak fontos részét képezik. A vészkijáratok elrendezése és száma az épülettől és a vonatkozó építési rendeletektől függ. Egy dolog biztos: a menekülőajtóknak lehetővé kell tenniük az emberek gyors kimenekítését a veszélyes területről, bármikor is legyen erre szükség. Az ajtók gyors és egyszerű, külső segítség nélküli nyithatósága kritikus fontosságú. A menekülőajtóknak azonnal ki kell nyílniuk a menekülés irányában, és a veszélyben lévő embereket kültérre vagy védett területre kell kivezetniük.

Az új európai szabványok szerint a vészkijáratokat különféle zárakkal lehet felszerelni. A vészkijárat-zárak optimális kiválasztása attól függ, hány embert kell kimenekíteni vészhelyzet esetén. Ha fennáll a tömegpánik kockázata, akkor a pánikzárakat a DIN EN 1125 szabványnak megfelelően az ajtókba kell építeni. Ezek egy pánikzárral kombinált vízszintes pánikrudat tartalmaznak, és működhetnek mechanikus, elektro-mechanikus vagy motoros pánikzárral. Különösen a középületek esetében igaz, hogy a látogatók nem ismerik a helyszíni menekülési útvonalakat és a menekülőajtók funkcióit. Ha az ajtószárnyat a menekülés irányában tolják, akkor a pánikzárak lehetővé teszik, hogy az ajtó kevesebb, mint egy másodperc alatt kinyíljon anélkül, hogy ehhez utasításokat kellene adni.

Ha az épületben tartózkodó emberek létszáma kezelhető, és ismerik a menekülési útvonalakat, akkor a DIN EN 179 szabványnak megfelelő vészkijárati zárak rendszerint megfelelőek. A vízszintes pánikrúd helyett például használható ajtókilincs, mivel valószínűleg nem alakul ki pánik.

A vészkijáratok működése normál üzemmódban

A vészkijáratokat nagyon gyakran használják a tűzvédelmi szakaszokon. A biztonságos menekülési funkció éppolyan fontos, mint az ajtó önreteszelő és tűzálló tulajdonságai. Ha a menekülési és mentési útvonalakon elhelyezett automata ajtóknak komplex feladatokat kell ellátniuk, akkor ajánlott olyan rendszermegoldás alkalmazása, amely egy ajtóvezérlő készülékből, egy elektromos reteszelőelemből, például menekülőajtó-reteszelésből vagy menekülőajtó nyitókból, valamint pánikzárból (más néven pánikelhárító zárból) áll. Ez garantálja egyrészről az illetéktelen átjárással szembeni védelmet, másrészről pedig a menekülők szabad áthaladását veszélyhelyzetben.

Az ajtó az épület biztonsági szerkezetének legfontosabb eleme.

Thomas Borgmann, a biztonságtechnikai részleg vezetője, GEZE GmbH
Az épületekben egyértelműen jelölni kell a menekülési útvonalakat.

Az épületekben egyértelműen jelölni kell a menekülési útvonalakat. © Morten Bak / GEZE GmbH

Az ajtóvezérlő készülék, a menekülőajtó vezérlőközpontjának „agyaként” biztosítja és ellenőrzi a menekülési útvonalak nyitási és zárási folyamatait. Az önreteszelő pánikzár garantálja a gyors nyitást vészhelyzet esetén, míg az ajtóvezérlő készülék szabályozza az áthaladást. Ha a tűzjelző rendszer aktiválja, vagy áramszünet esetén a automatikusan lezár, ha motorzárat használnak. Az ajtón ugyanakkor még át lehet haladni a menekülési irányban, mivel a menekülőajtó lezárása automatikusan kiold tűzjelzés vagy áramszünet esetén. Az ajtó az ajtóvezérlő készüléken lévő vészgomb megnyomásával is kinyitható, ha több ember nyomja meg pánikhelyzetben. Kívülről pedig egy kulcs segítségével bármikor kinyitható az ajtó. Az önreteszelő pánikzár alkalmazásával garantálható a betörés a menekülési iránnyal ellentétes irányból, a biztosítási követelményeknek megfelelően.

Ezzel a trióval az automata nyílóajtók a pánikzár önreteszelő funkciójának köszönhetően normál üzemmódban zárva tarthatók, és az ajtóvezérlő készülék segítségével vezérelhetők és biztosíthatók. A beállított időszakokban, például a nappali üzem során az ajtóvezérlő készülék kioldhatja az ajtó zárát. Egyéb esetekben kulcs vagy beléptető rendszer segítségével teszi lehetővé a személyek szabályozott áthaladását. Veszély esetén az ajtó bármikor kinyitható az ajtóvezérlő készülék vészgombjával. A garantált biztonság kritikus fontosságú vészhelyzet esetén: A GEZE ajtóvezérlő készülékeit a mentési útvonalon elhelyezett ajtók elektromos reteszeléséről szóló irányelvnek (eltVTR), a Műszaki Felügyeleti Egyesület (TÜV) előírásainak megfelelően, míg a pánikzárakat a zárakra vonatkozó DIN EN 179, 1125, 12209, 13637, 1627 és 1634-1 szabványok szerint tesztelik.

Füstvédelmi nyomásrendszerekkel befolyásolt menekülőajtók

A füstvédelmi nyomásrendszerek segítik a mentési útvonalak füstmentességének megtartását tűz esetén, például lépcsőházakban. Emellett a füstvédelmi nyomásrendszereket olyan épületekben használják, ahol sok, tűz esetén önmagát kimenekíteni nem képes ember tartózkodik. Ezek közé tartoznak az idősotthonok, a kórházak, az óvodák stb. A füstvédelmi nyomásrendszerek közelében lévő tűzgátló ajtókat különösen körültekintően kell megtervezni, különben előfordulhat, hogy nem képesek akadálymentes bejutást biztosítani, vagy bizonyos esetekben nem képesek megbízhatóan csukódni.

Tűzgátló ajtók a füstvédelemben, nyomás alatt lévő lépcsőházakban

Azon ajtók esetében, amelyek menekülési iránya lépcsőházba vezet, a magas nyomás a pántoldalon van. Ez azt jelenti, hogy ezeken nehezebb bejutni, ha a füstvédelmi nyomás funkció aktiválva van, hiszen a felhasználónak mind az ajtócsukó ellenállását, mind az ellennyomást le kell győznie. Ilyen esetben a hangsúly a nyitási viselkedésen van, ha a füstvédelmi nyomásrendszer aktiválódik. Ha az ajtó akadálymentes, és 47 Nm-nél kevesebb éri, ahogy a DIN 18040 meghatározza, a továbbiakban nem lesz akadálymentes, amikor a füstvédelmi nyomásrendszer aktív. Ha mindkét esetben akadálymentes hozzáférést kell biztosítani, az ilyen ajtóknál pl. a Powerturn F hajtását kell használni.

Tűzgátló ajtók a túlnyomásos füstvédelmi berendezéssel ellátott lépcsőházból

A lépcsőházból kivezető tűzgátló ajtóknál a nagyobb nyomás a pánttal ellentétes oldalon uralkodik. Ez megkönnyíti ugyan a bejutást tűz esetén, azonban az ajtót a nyomás ellenében biztonságosan vissza kell csukni. Ezért figyelembe kell venni a nyomáskülönbséget és az ajtócsukónál fellépő csukóerőt ennek megfelelően kell beállítani. A TS 5000 SoftClose termékével a GEZE erre az alkalmazási esetre is kínál segítséget. Ennél a nyílásszög utolsó 15 fokos tartományát egy külön szelep vezérli úgy, hogy az ajtószárny igény szerint egy végzárás alatt gyorsítható vagy pedig az utolsó nyitási szakaszban lefékezhető. Ezáltal a nyomásviszonyok kézben tarthatók és az ajtó biztonságosan csukódik.

Szélesebb ajtók és nagyobb nyomás esetén fontos: Az ajtócsukónak elő kell állítania a szükséges csukóerőt ahhoz, hogy az ajtó a nyomás ellenében biztonságosan csukható legyen. A mindennapok során egy ilyen ajtó nehezen kezelhető és nem akadálymentes.

Biztonságos mentési útvonalak intelligens GEZE technológiával

A biztonsági és védelmi elemekkel szemben támasztott követelmények szinte éppolyan változatosak és egyediek, mint az egyes épületek. Bizonyos kiegészítő, specifikus elvárásoknak szintén eleget kell tenni. A GEZE biztonsági megoldásai bármely épületben képesek garantálni a biztonságos menekülési és mentési útvonalakat. Ha a menekülési és mentési útvonalakat a normál üzemmód alatt nem kell nyitva tartani mindenki előtt, akkor a GEZE – ajtóvezérlő készülékhez csatlakoztatott – beléptető rendszerei vehetik át a szükséges ellenőrzést. egyen szó akár repülőtérről, kórházról vagy konferenciaközpontról: a GEZE multifunkcionális termékei olyan olajozottan működnek együtt, mint a fogaskerekek, olyan vészkijárati rendszert létrehozva ezáltal, amely nem csupán az optimális védelemről gondoskodik vészhelyzet esetén és a kényelemről normál működés során, hanem amely mindezek mellett megbízhatóan tervezhető és beépíthető.

Jó tudni: A GEZE mentési útvonal rendszer megoldása engedéllyel rendelkezik és a mentési útvonalon elhelyezett ajtók elektromos reteszeléséről szóló irányelv alapján független intézet tanúsította. 

Tovább a GEZE vészkijárati rendszereihez

Egyedi megoldások

Az épületek tervezése során az emberek személyes biztonsága az elsődleges. A menekülési és mentési útvonalakat ezért már a folyamat elején szem előtt kell tartani. Az építészeti követelmények mellett számos törvényi előírásnak is meg kell felelni. Minden épületnek rendelkeznie kell egy egyedi biztonsági koncepcióval, amely a menekülési utak optimális biztosításával is foglalkozik: többek között ide tartoznak a tűz- és veszélyjelző rendszerek, az ajtóvezérlő készülékkel és ajtócsukó rendszerrel ellátott beléptető rendszerek, a menekülőajtó-reteszelés, vagy a motorzárak. Fontos, hogy már korai szakaszban nagy figyelmet fordítsanak az épületben elhelyezett ajtók általános tervezésére és elrendezésére a további beépítések és utólagos felszerelések előkészítése érdekében.

A GEZE megoldást kínál a speciális elvárásokhoz és egyedi menekülési út-koncepciókhoz tervezett vészkijáratok biztosításához. A GEZE többéves nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik a különféle épületek tűzvédelmi tervezésével kapcsolatos tanácsadás terén, és projektmenedzsmenttel is szívesen támogatja Önt.

A legszigorúbb biztonsági szabványok, egyszerű beépítéssel kombinálva

A menekülési út biztosításának elsődleges kihívása, hogy miként lehet optimálisan kombinálni a normál üzemmód és a vészhelyzet ellentétes elvárásait. Ahhoz, hogy a menekülési útvonal ne szolgáljon például egérútként a tolvajoknak, le kell zárni a jogosulatlan személyek előtt. Ez különösen az áruházakban fontos.

Biztonságtechnikai szakértőként a GEZE termékek és optimális rendszermegoldások széles skáláját kínálja, amelyek segítségével veszély esetén garantálható a menekülési útvonal maradéktalan biztonsága. A testreszabott megoldások egyetlen intelligens rendszerben egyesítik az egyedi biztonsági elvárásokat, így a menekülőajtók vészhelyzet esetén koordináltan nyithatók és csukhatók. A GEZE minden komponense bármikor, egyszerűen és gyorsan a menekülési és mentési útrendszerbe építhető. Modern technológiájuknak köszönhetően megfelelnek a legmagasabb szintű biztonsági szabványoknak. A GEZE széles körű termék- és rendszerkínálata kezelő- és felhasználóbarát, emellett tartós és gazdaságos is. A termékeket összefogó megközelítés és az ajtók, ablakok és biztonságtechnikai termékek közötti kapcsolat eredményeképp a felhasználók és szerelők kifinomult és koordinált megoldásokra számíthatnak.

Szakértői karbantartás garantálja a tartós és tökéletes működést

Az épületek vagy helyiségek üzemeltetői felelősek a menekülési útvonalak megfelelő karbantartásáért és minden szükséges óvintézkedés megtételéért a személyes biztonság és az épület védelmének garantálása érdekében. A menekülési útvonalakon elhelyezkedő ajtók működési biztonságának szabványok szerinti fenntartásához az ajtók rendszeres karbantartást igényelnek. A menekülési útvonal ajtókban található elemek karbantartása évente esedékes, amit vagy a gyártónak, vagy pedig jóváhagyott partnerének kell elvégeznie. Ennek részeként az ajtó összes biztonsági és vezérlő berendezését ellenőrizni kell a törvényi előírásoknak megfelelően. Az üzemeltető által végzett havi vizsgálat is javasolt.

A GEZE a tervezés, az épületszerelvényezés és az üzembe helyezés szakaszától kezdve az üzemeltetésig teljes körű szolgáltatást kínál.