Ipari megoldások

Tervezés és funkció meglevő épületek építési munkáihoz

A történelmi épületek felújításai során különböző követelményeket kell teljesíteni: korszerű tervezési és funkcionalitási szabványok, új és különböző törvények – például az energiahatékonyságot vagy a tűzvédelmet illetően – és az általános városfejlesztési tervek. A GEZE tanácsadói mindig készen állnak arra, hogy segítsenek, akár rövid időn belül.

Korszerű bejárati területek beépítése meglevő homlokzatokba

A Sihlpost bejárati területe

A Sihlpost bejárati területe © Christian Moeller / GEZE GmbH

Akár épületfelújításról van szó, akár teljesen át kell építeni az épületet történelmi feljegyzések szerint, hogy megmaradjon az épület történelmi vagy védett jellege, a korszerű technológiát a lehető legkevésbé feltűnő módon kell beépíteni. A Slimdrive sorozat révén a GEZE mindössze 7 cm teljes magasságú korszerű technológiát és biztonságot kínál az automata ajtókhoz.

A zürichi Sihlpost Slimdrive SL-FR rendszere például vészhelyzetben mindig „nyitott ajtót” biztosít. A finom Slimdrive meghajtó egységek nyitva tartási idővel programozott korszerű, intelligens vezérlő technológiát rejtenek, amely a használat gyakoriságához igazodik. Ha a látogatók forgalma nő, az ajtószárnyak automatikusan hosszabb ideig maradnak nyitva. A mozgási paraméterek (gyorsulás, nyitva tartás idő, nyitási és csukási sebességek) külön állíthatók be. A Slimdrive vezérlő biztosítja, hogy az ajtók a jövőben is helytálljanak, és úgy teszi lehetővé a rendszer beépítését az épületirányítási rendszerbe, hogy az ajtófunkciókat távolról is lehessen felügyelni és módosítani.

Tovább a GEZE zürichi Sihlpost esettanulmányához

A tűzvédelmi koncepció átalakítása

Az új GEZE rádiós bővítőkészlet révén vezeték nélkül lehet csatlakoztatni a mennyezetre szerelt detektorokat és a kézi aktiváló nyomógombokat a kiváltóra szerelt jelző az összes GEZE rögzítőrendszeren. Egyszerűen felszerelhető, mivel nincs többé szükség külön kábelekre. Ez megkönnyíti a tervezést, különösen a műemlék épületekben.

Vezeték nélküli rádiós bővítés rögzítőrendszerekhez © Annika Feuss / GEZE GmbH

A történelmi épületekben tűzvédelmi irányelveket is be kell tartani. De hogyan lehet teljesíteni a történelmi építészetben a rögzítőrendszerrel ellátott tűzgátló ajtókkal szemben támasztott követelményeket? A gyakran nagy teremmagasságok, illetve a kiváltó és a mennyezet közötti, egy méternél nagyobb távolságok miatt további mennyezeti füstjelzők szükségesek az ajtó mindkét oldalán. Ezért elkerülhetetlenek a további kábelcsövek a mennyezetben. Az épületfenntartók, ajtógyártók és -tervezők azzal a kihívással néztek szembe, hogy a történelmi mennyezeteket érintetlenül kellett hagyniuk – részben a tartógerendák miatt – a dortmundi fémipari szövetkezet felsorolt székhelyeinek korszerűsítése során.

A rádiókomponenst tartalmazó rögzítőrendszerekhez készült (általános típusengedéllyel rendelkező) FA GC 170 díjnyertes GEZE rádiós bővítésünk egyedi megoldást kínál. Ennek az a nagy előnye, hogy nem igényel semmilyen kiegészítő kábelt, és ezért nem kell megbontani a mennyezetet.

A GEZE referenciakörébe tartozó fémipari szövetkezethez

Energiahatékonyság és az épületállomány átalakítása

© Chris Honeywell / GEZE GmbH

Gyakran energiahatékonysági szempontok miatt kell átalakítani a meglevő épületeket: az épületállomány átépítésére vonatkozó új igényeket azok a klímavédelmi célok diktálják, amelyek szerint az károsanyag-kibocsátást az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal kell csökkenteni 2020-ig. A GEZE tanácsadói segíthetnek a jogi követelmények és szabványok betartásában, és hozzájárulhatnak a klímavédelmi cél teljesítéséhez.

Egyik fő területünk az ablaktechnika: a homlokzati és tetőablakokon például „intelligens” motorok és vezérlők használhatók a szabályozott szellőztetés eléréséhez. A lineáris motor működtetéséhez szükséges energia csekély, ami további költségeket és erőforrásokat takarít meg a légkondicionáló rendszereknél. Ez az ablaktechnika a GEZE füst- és hőelvezető rendszermegoldásaival is kombinálható, hogy egyidejűleg megfeleljen a tűzvédelmi követelményeknek is.