Esettanulmányok

A GEZE épületek felújításánál alkalmazott, tűzgátló ajtókhoz való vezeték nélküli rögzítőrendszerei

A történelmi épületeket érintő építkezések során gyakran kell bonyolult kábelfektetési megoldásokat alkalmazni a tűzvédelmi megoldások – például mennyezeti füstjelzők – beépítésekor. Tűzgátló ajtók rögzítőrendszereihez való egyedi, kipróbált és bevizsgált FA GC 170 rádiós bővítésünk bizonyult a legjobb vezeték nélküli lehetőségnek, amelyet már sikerrel alkalmaztunk a fémipari kereskedelmi szövetség egyik dortmundi műemlék épületében található székhelyének felújítása és korszerűsítése során.

Tűzgátló ajtók rögzítőrendszereihez való FA GC 170 rádiós bővítés:

 • a mennyezeti jelzőkhöz nem szükségesek kábelek
 • nincs külön kábelfektetés, falak átütése
 • egyszerű utólagos felszerelés
 • elkerülhető építési munkálatok és költségek
 • ideális megoldás műemlék épületek számára, és/vagy ha strukturális módosítások nem kivitelezhetők/nemkívánatosak
 • Tervezési biztonság: változás a tűzvédelmi koncepciókban vagy az ajtók használatában
 • Rugalmas rendszerek tervezése különleges szerkezeti megoldások esetén: a tűzjelző rendszerekre vonatkozó DIN EN 54 25 európai szabvány szerint bevizsgálva
 • Rádiós bővítőrendszer általános típusengedéllyel (DIBt) GEZE rögzítőrendszerekhez
 • kevés karbantartás: 5 évig működőképes akkumulátor

A műemlék Gründerzeit villa korszerűsítése

A fémipari kereskedelmi szövetség székhelye Dortmundban, egy klasszikus, műemlék villában található. A téglaépületben végzett, „a régi szép időkre” emlékeztető munka ma is aktuális, és pont azokat a témákat ragadja meg, amelyekkel a mai munkakörnyezeteknek szembe kell nézniük. Az épület 1894-ben épült, abban az időben, amikor Németországot gyors ipari bővülés jellemezte. Díszes homlokzatával, boltíves bejáratával – felette ablakfülkével –, és impozáns belmagasságával ez volt az első „nagyiparosi villa” a gazdag Prinz-Friedrich-Karl-Strasse környékén, amely 1900 körül alakult ki. Ma ez a villa műemlék épület – és ezáltal komoly kihívásokat jelent a karbantartás, a felújítás és a korszerűsítés szempontjából is.

Nagyobb kényelem az új ajtórendszereknek és az optimális tűzvédelemnek köszönhetően

Az FA GC 170 rádiós bővítőkészlet ideális megoldást jelent műemlék épületek számára.

Az FA GC 170 rádiós bővítőkészlet ideális megoldást jelent műemlék épületek számára. © Annika Feuss / GEZE GmbH

A kereskedelmi szövetség „rezidenciája” már nem tudott lépést tartani a modern technológiával és a felhasználói igényekkel, de a felújítási és korszerűsítési projekt teljesen új életet lehelt a háromemeletes irodaépület 20 helyiségébe. A GEZE ajtótechnika pedig még élhetőbbé teszi az épületet, hiszen a dolgozóknak és látogatóknak modern ajtókomfortot és optimális biztonságot nyújt, amellett, hogy a szükséges tűzvédelmet is biztosítja.

Új tűzvédelmi koncepció automata tűzgátló ajtókkal

Mivel az épületnek új célt szántak, a felújítás során újra kellett gondolni a mentési útvonalakra és tűzvédelmi lezárásokra vonatkozó tűzvédelmi koncepciót. A kívánt kényelmes átjárás és a nyitott légkör megteremtése érdekében az új tűzgátló ajtókat a nappali üzem közben rögzítőszerkezetek segítségével kell nyitva hagyni, azonban gondoskodni kell arról is, hogy tűz esetén automatikusan bezáródjanak. Mindez a tűzgátló ajtók rögzítőrendszereivel vált lehetségessé: az automata ajtórögzítő-szerkezetek addig tartják nyitva a tűzvédelmi lezárásként funkcionáló ajtókat, amíg azokat kézzel be nem csukják, vagy – tűz esetén – biztonságosan be nem záródnak a füstkapcsoló kioldásával.

Nagyobb biztonság és kényelmesebb átjárás GEZE pánikrudakkal és nyitva tartó mechanizmusokkal

Megbízható tűzvédelem és akadálymentes áthaladás automata és manuális ajtómozgató rendszerekkel a tűzvédelmi lezárásoknál:

 • nappali üzem esetén nyitva vannak és át lehet rajtuk haladni, köszönhetően az automata ajtórögzítő-szerkezeteknek és pánikrudaknak
 • tűz esetén a tűz- és füstgátló ajtók automatikusan bezáródnak

A műemlék épületek felújításában mindig sok a kihívás

A FA GC 170 rádiós bővítőkészlet rugalmas rendszer tervezését teszi lehetővé különleges szerkezeti megoldások esetén.

A FA GC 170 rádiós bővítőkészlet rugalmas rendszer tervezését teszi lehetővé különleges szerkezeti megoldások esetén. © Annika Feuss / GEZE GmbH

A felújítás során hamar felmerült a kérdés: hogyan lehet a legjobban megfelelni a rögzítőrendszerrel ellátott tűzgátló ajtók támasztotta követelményeknek ebben a történelmi jelentőségű műemlék épületben? A nagy belmagasság, valamint a kiváltó és a mennyezet közötti, egy méternél jóval nagyobb távolság miatt további mennyezeti füstjelzőkre volt szükség az ajtó mindkét oldalán. Az ilyen megoldásoknál általában elkerülhetetlenek a további kábelvezetők a mennyezetben, azonban az épület üzemeltetői, az ajtók tervezői és kivitelezői azzal a kihívással szembesültek, hogy a régi – adott esetben gerendás – mennyezeteket érintetlenül kell hagyni.

© GEZE GmbH

A megoldás: tűzgátló ajtók rögzítőrendszereihez való rádiós bővítés

A GEZE FA GC 170 rádiós bővítés nagy előnye, hogy nem kellenek hozzá kiegészítő kábelek. A kiváltóra szerelt jelzők, illetve a mennyezeti jelzők és/vagy kézi aktiváló nyomógombok között nincs szükség vezetékes kapcsolatra, egyszerűbbé téve így a telepítést, az átalakítást és az átépítést.

Egyszerű rádiós bővítés felszerelése a tűzgátló ajtók rögzítőrendszereihez

A GEZE szakemberei számára nem jelentett nehéz feladatot a tűzvédelemhez szükséges kiegészítő tűzjelzők mennyezethez való rögzítése. A tűzgátló ajtók rögzítőrendszereihez való FA GC 170 rádiós bővítés ajtócsukó rendszerekkel való összekapcsolása egy rádiómodulon keresztül történt. Az FA GC 170 ezért optimális megoldás átalakítások esetén: a mennyezeti füstjelzők és kioldószerkezetek szintén kábelek nélkül csatlakoztathatók az épületben található többi tűzvédelmi lezárás kiváltójára szerelt jelzőn lévő rádiómodulhoz is – így elkerülhetők a drága kábelfektetési munkálatok.

Továbblépés a wireless KIT FA GC 170 termékhez

A tűzgátló ajtók telepítése nem is lehetett volna egyszerűbb vagy gyorsabb. Fontos volt az akadálymentesség, és hogy szükség esetén nyitva lehessen őket hagyni. A GEZE tűzgátló ajtókhoz való vezeték nélküli rögzítőrendszerének alkalmazása azt jelenti, hogy egyetlen falat sem kellett átütnünk azért, hogy kábeleket helyezzünk el a kiegészítő mennyezeti füstjelzők miatt, amelyekre a nagy belmagasság miatt volt szükség. A műemlék épület szerkezetéhez hozzá sem kellett nyúlnunk, mégis biztonságos és jóváhagyott rendszert tudunk alkalmazni, sőt még a munkálatokon és a költségeinken is spórolni tudtunk.

Gerhard Kämper, belső technikus és a felújítás egyik koordinátora

DIN által bevizsgált rádiós bővítések általános típusengedéllyel

FA GC 170 rádiós bővítés tűzgátló ajtók rögzítőrendszereihez

FA GC 170 rádiós bővítés tűzgátló ajtók rögzítőrendszereihez

A tűzjelző rendszerekre vonatkozó DIN EN 54 25 európai szabvány szerint bevizsgált, egyedi, vezeték nélküli megoldást kínálunk tűzgátló ajtókhoz való rögzítőrendszerekhez. A GEZE tűzgátló ajtók rögzítőrendszereihez való általános típusengedéllyel (DIBt) rendelkező, innovatív GEZE rádiós bővítéseknek köszönhetően elkerülhető volt a többi bővítési megoldás és az olyan bővítési megoldások alkalmazása, amelyek nem feleltek meg az iránymutatásoknak és engedélyeknek, csakúgy mint a projekthez kapcsolódó költséges és időrabló jóváhagyás és engedélyeztetés.

A tűzgátló ajtók rögzítőrendszereihez való FA GC 170 rádiós bővítés garantálja a következőket:

 • a tűzjelző rendszerekre vonatkozó DIN EN 54 25 európai szabvány szerint bevizsgálva
 • rádiós bővítőrendszer általános típusengedéllyel (DIBt) a GEZE tűzgátló ajtókhoz való rögzítőrendszerekhez
 • alacsony karbantartási költségek az nyolc év működőképes akkumulátoroknak köszönhetően

Egyedi szolgáltatási koncepciók ajtócsukó és tűzvédelmi rendszerekhez

Az optimális tűz- és füstvédelmi lezárások biztosításához való hozzájárulásunk egy kulcsfontosságú tényezővel foglalható össze: folyamatos kapcsolattartás ügyfeleinkkel és partnereinkkel. Folyamatos párbeszédet folytatunk velük az elkövetkező és jövőbeli projektek jelentette kihívásokról, ezért a különböző épülettípusokkal és felhasználásokkal kapcsolatos tapasztalatainkat és szakértelmünket már a kezdetektől a rendelkezésükre tudjuk bocsátani, és így a legjobb megoldást tudjuk megtalálni.

Együttműködés és a szakértelmek összekapcsolása az optimális megoldások megtalálásáért

A munkába a projekt korábbi szakaszában részt vevő összes szakmát bevontuk. Így gondoskodtunk arról, hogy egy problémát vagy követelményt se felejtsünk el, egy inspiráló ötletről se feledkezzünk meg, és így a folyamatok kéz a kézben haladhattak egy hatékony hálózat irányításával. Ezen a különleges helyzetben lévő történelmi épületen a norwaldei Dömer Metallbau GmbH ajtószakértőivel dolgoztunk együtt, hogy létrehozhassuk a manuális és automatikus működésű tűzgátló ajtókat, és a tűzgátló ajtókhoz való rögzítőrendszerek rádiós kibővítését a vezeték nélküli jelzőkkel.

Átfogó szolgáltatások ajtórendszerekhez a GEZE-től

A mi szolgáltatásaink nem érnek véget a rádiós bővítések leszállításával: az összes komponensre kiterjedő, testre szabott szervizzel és karbantartással támogatjuk ügyfeleinket az akadálymentes tűzgátló ajtók és ajtórögzítő-szerkezetek teljes élettartama során.

A GEZE az ajtórendszerekhez a következő „problémamentes csomagot” kínálja:

 • folyamatos rendelkezésre állás
 • megbízható és biztonságos működés
 • értékmegőrzés és hosszú élettartam

GEZE termékek egy dortmundi „nagyiparosi villában”

 • Manuális és automata nyílóajtók (integrált és láthatatlan) füstkapcsolóval: TS 5000 ajtócsukó és Slimdrive EMD-F/R nyílóajtó-működtető rendszerek
 • FA GC 170 rádiós bővítés – elemek ajtónként: 1 db GC 171 rádiómodul a vezeték nélküli kommunikációhoz és 2 db GC 172 rádiós mennyezeti füstjelző