Ipari megoldások

Higiénia, akadálymentesség és gondoskodó környezet

Műtők, kezelő- és betegszobák, valamint várótermek: az orvosi rendelőkben és kórházakban a helyiségeket a kezelési folyamat optimális támogatása érdekében úgy kell kialakítani, hogy kényelmesek, akadálymentesek és higiénikusak legyenek.

Klinikák, rendelők és betegápolási létesítmények: ezek környezete szigorúbb elvárásokat támaszt az ajtókkal, ablakokkal és a biztonságtechnikával szemben

A GEZE megoldások segítik az egészségügyben az olyan átfogó elvárások teljesítését, mint például az akadálymentességre, megelőző tűzvédelemre és épületbiztonságra vonatkozó elvárások. Emellett ezek az alkalmazások megkövetelik, hogy külön hangsúlyt helyezzenek a higiéniára. Íme csak egy példa az e területre specializálódott GEZE megoldásokra: az automata ajtók teljesen érintésmentesen nyílnak a GEZE GC 306 radaros mozgásérzékelővel. Szenzoros nyomógombok biztosítják, hogy a fertőtlenített kéz higiénikus és tiszta maradjon – különösen operációk alatt. Emellett ennek köszönhetően az ajtó kinyílik, mielőtt az orvos eléri, ami különösen fontos időtakarékossági szempontból kritikus helyzetekben. Más esetekben a vezérlés GEZE nagy felületű nyomógombokkal működtethető. Ezek is működtethetők könyökkel, hogy gyorsabban nyíljon ki az ajtó.

Nem szabad alábecsülni a klinika vagy a rendelő környezetét, mint a gyógyítási folyamat részét, és a váróteremnek is minden korábbinál fontosabb szerepe van. El kell zárni az olyan külső tényezők elől, mint például a huzat vagy zaj, miközben hívogató és tágas hatást kell keltenie. GEZE teliüveg ajtórendszerek és kézi térelválasztó rendszerek használatával egyedi igényeknek megfelelően alakíthatók ki a helyiségek. Segítségükkel például gyorsan és könnyen lehet megváltoztatni egy adott helyiség méretét, vagy elérhetővé tenni egy lezárt területet.

Nagy forgalmú, mégis akadálymentes bejárati területek

A „bárka” a Stuttgarti Klinikán: hívogató és játékos

A „bárka” a Stuttgarti Klinikán: hívogató és játékos © 

A kórházak nagy forgalmú bejárati területeit gyermekek, járókerettel vagy bottal közlekedő betegek és csomagot cipelő látogatók használják. A GEZE tartós és mindenekelőtt biztonságos megoldásokat kínál ezekre a területekre. A GEZE ECdrive automatikával ellátott tolóajtók páratlan megbízhatóságot ígérnek. Öntisztuló görgőskocsik csökkentik minimálisra a súrlódást nyitás és csukás alatt az ajtószárnyak csöndes mozgása érdekében, és teszik egyszerűbbé a karbantartási munkát. A GEZE homlokzatokhoz és olyan területekhez kínálja a Slimdrive automatikát, ahol a dizájn alapvetően fontos. A rendkívül korszerű vezérlési technológián és kiváló minőségű anyagokon alapuló motort a mindössze 7 cm-es teljes magassága teszi különlegessé. Ezt a motort használja például a stuttgarti Klinika: az Olga Kórház Nőgyógyászati Klinikája hívogató környezetet teremt automata tolóajtó rendszer használatával, ami közvetlenül a „Bárka” gyermekjátszó és szórakoztató területre vezet. A csaknem három méter széles átjáró, a fényes ajtószegélyek és a mennyezetbe épített Slimdrive SL NT-FR motorok az akadálymentességet menekülési út biztosításával és átláthatósággal ötvözik. Ezért a GEZE megoldásait használták az egyik szakasz felújításához is, biztosítva az akadálymentességet minden fogyatékkal élő személy számára.

Tovább a Stuttgarti Klinika GEZE esettanulmányához: Olga Kórház/Nőgyógyászati Klinika

Kényelmes és funkcionális: elektromos ajtónyitók és ajtóütközők, szabadonfutó és kényelmes rögzítési funkciók

Nincs többé csapódó ajtó az ActiveStop-nak köszönhetően

Nincs többé csapódó ajtó az ActiveStop-nak köszönhetően © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Egyesek enyhe tolással csukják az ajtókat, míg mások erősen meglökik őket – amikor azonban becsukják az ajtót, annak csöndesen, csapódás nélkül kell zárnia, különösen olyan helyeken, ahol a betegeknek pihenésre van szükségük. A GEZE ActiveStop olyan rendszert kínál, amely pontosan ezt az igényt elégíti ki, ami azt jelenti, hogy örökre búcsút inthetnek a csapódó ajtók, a becsípődő ujjak és a sérült falak problémájának. Nincs szükség már különálló ajtóütközőkre.

A GEZE ActiveStop két díjat kapott a kiemelkedő kialakításért. Az ajtócsillapító elnyerte a 2016-os Német Tervezési Díjat. Ezt a nemzetközi díjat a Német Tervezési Tanács ítéli oda, amely a világ egyik legismertebb tervezési versenyének szervezője, illetve szaktekintélye a márka és a dizájn terén.

Az ajtók a további kényelem érdekében szabadonfutó, kényelmes rögzítési funkciókkal szerelhetők fel. A szabadonfutó funkció a kényelmes rögzítési funkcióval lett ötvözve a stuttgarti Robert Bosch kórház központi ajtóin. Az ajtó könnyedén és zökkenőmentesen csukódik a szabadonfutói tartomány végén, így megakadályozható a nem kívánt becsapódás – ha például huzat van –, és nem ragadnak be az ajtók félig nyitott helyzetben.

Tovább a stuttgarti Robert Bosch Kórház GEZE esettanulmányához

Műtőajtók: sterilek, légmentesek és akadálymentesek

TSA 160 NT a gyermekkórház műtőjében

TSA 160 NT a gyermekkórház műtőjében © Łukasz Janicki / GEZE GmbH

Higiénia szempontjából a műtők és az intenzív osztályok a kórház legérzékenyebb területei közé tartoznak. Az ajtóknak érintés nélkül gyorsan és megbízható módon kell nyílniuk, és hermetikusan kell zárniuk, hogy kívül tartsák a baktériumokat, és a helyiségek sterilek maradjanak. A GEZE teljes mértékben hermetikus megoldásként kínálja a Powerdrive HT funkciót: ez a funkció gyors nyitást biztosít, hogy vészhelyzetben elkerülhető legyen az időveszteség, és hermetikus zárást tesz lehetővé, hogy megőrizhető legyen a higiénia a műtőben. A tolóajtó akár 4 mm-t süllyed csukódás közben, így nekinyomódik az ajtótoknak. A varsói Gyermek-egészségügyi Intézetben a legnagyobb hibrid műtő ajtói Powerdrive HT tolóajtó-mozgatórendszerrel lettek felszerelve a kórház higiéniai rendszerének részeként. Emellett ezt a megoldást nagyméretű, akár 200 kg súlyú, nehéz tolóajtószárnyakon is használták, ideértve a röntgenhelyiségek ajtóit, ahol megbízható sugárzásvédelmet kell biztosítani.

Tovább a Gyermek-egészségügyi Intézet GEZE esettanulmányához