Esettanulmányok

Akadálymentesség és biztonság a Fux Campagna bentlakásos otthonban a GEZE automata ajtómozgatóinak köszönhetően

Az 1995-ben, a svájci Wallis kanton fővárosában, Vispben alapított bentlakásos otthon súlyos és halmozott fizikai fogyatékossággal élő, 18 éven felüli lakók számára nyújt lakhatást és munkahelyet. Az utóbbi években a Fux Campagna bentlakásos otthon folyamatosan teljes kapacitáson működött: 21 embernek otthont, 26-nak pedig munkahelyet biztosított. Ugyan az elhelyezés iránti igény nagy volt, a bentlakásos otthon mégsem tudott több embert befogadni. Mi lehetett a megoldás? Egy új, az Albrecht Architekten AG tervei alapján elkészült szárny, amely a 2018 májusában megtartott avatóünnepség után 15 további lakóotthoni hellyel és 17 új munkahellyel bővítette a bentlakásos otthon kapacitását.

GEZE Slimdrive, a menekülési és mentési útvonalak automata lineáris tolóajtó rendszere a Fux Campagna bentlakásos otthon új szárnyában.

Kiváló teljesítmény és diszkrét kialakítás: A GEZE Slimdrive akadálymentes átjárást biztosít a Fux Campagna bentlakásos otthon új szárnyának menekülési és mentési útvonalain. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Az intézmény lakói és dolgozói számára az épületen belüli akadálymentes élet feltételeinek megteremtése alapvető fontosságú. Végső soron az a cél, hogy a teljes épületen belül a lehető legszabadabban és a lehető legnagyobb önállóság biztosításával tudjanak mozogni, ugyanakkor a tűzvédelemre, valamint a menekülési és mentési útvonalakra vonatkozó követelményeket is be lehessen tartani. Ezen okok miatt esett a választás a nyílóajtókat és tolóajtókat irányító GEZE automata ajtómozgatók felszerelésére mind az új, mind pedig a már meglévő épületben – tökéletes megoldás, ha az akadálymentességről és a kényelemről van szó.

Akadálymentes élet maximális kényelemmel a Fux Campagna bentlakásos otthonban

A teljesen automata motor bebizonyítja, mekkora erő kifejtésére képes, és még a nagy, nehéz, akár 600 kg szárnysúlyú és 930 mm széles ajtókat is megbízhatóan és biztonságosan nyitja.

A teljesen automata motor bebizonyítja, mekkora erő kifejtésére képes, és még a nagy, nehéz, akár 600 kg szárnysúlyú és 930 mm széles ajtókat is megbízhatóan és biztonságosan nyitja. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Hiányosságaik és testi fogyatékosságaik miatt a Fux Campagna bentlakásos otthon lakói gyakran nem képesek kézzel kinyitni és becsukni az ajtókat, így mások segítsége nélkül nem tudnának önállóan mozogni az épületben. A Fux Campagna bentlakásos otthon filozófiájának alappillérei közé tartozik a lehető legnagyobb fokú önállóság, szabadság és magánélet biztosítása a lakók számára.

Mindennek fényében választotta a bentlakásos otthon (az egészségügyi és szociális szektor sok más intézményéhez hasonlóan) a nyílóajtókat és tolóajtókat irányító automata ajtómozgatók beszerelését. Ezek a berendezések tökéletes megoldást jelentenek az akadálymentes élethez, és amellett, hogy megfelelnek a legmagasabb szintű biztonsági előírásoknak, a lakók számára is könnyen megközelíthetővé teszik az épület minden részét. Fentieken túl, tűz vagy más vészhelyzet esetén lehetővé teszik a lakók és a dolgozók kültérre vagy biztonságos helyre menekülését, bármilyen segítség nélkül.

A GEZE felhasználóbarát megoldásai megfelelnek a magas szintű biztonsági előírásoknak, és – köszönhetően diszkrét és esztétikus kialakításuknak – észrevétlenül beleolvadnak a modern építészeti megoldásokat képviselő épületbe. És természetesen a DIN szabványokban lefektetett, az akadálymentes épületek tervezésére vonatkozó összes iránymutatással is összhangban vannak.

A beszerelt termékek teljes mértékben megfelelnek az elvárásainknak. Sőt, az új épületszárnyba telepített elemek külön örömre adnak okot. A már meglévő épület átalakítása különösen nagy kihívást jelentett: a beszerelési munkálatokhoz – az ágazatokat átfogó megközelítés érvényesítése érdekében – asztalosokat, villanyszerelőket és lakatosokat egyaránt alkalmaztunk. A folyamat nagyfokú komplexitást igényelt, ezért érthető, hogy a megoldások közül néhány esetében további átalakításra és beállításra van szükség, és ezen feladatok elvégzésénél mindig számíthatunk a GEZE kiemelkedő színvonalú szolgáltatásaira.

Donat Jeiziner, igazgató, Fux Campagna

Automata tolóajtók: diszkrét és megbízható megoldások

Menekülési és mentési útvonalak lineáris tolóajtó rendszere

GEZE Slimdrive SL NT-FR © Frey Photography / GEZE GmbH

Sok lakó, dolgozó és látogató használja az étkező és a konyha üveg tolóajtóit a Fux Campagna bentlakásos otthonban minden nap. Ezek a helyiségek az otthon társasági életének középpontjai; a lakók ezeken a központi helyeken gyűlnek össze, hogy közösen fogyasszák el ételeiket, és élvezzék egymás társaságát. A bejáratok és kijáratok ugyanakkor menekülési és mentési útvonalként is szolgálnak, ezért az ezen a területen beszerelt ajtórendszereknek nemcsak különösen jól és megbízhatóan kell működniük, hanem a DIN szabványoknak és az európai tűzvédelmi előírásoknak is meg kell felelniük. Ezen kívül az is fontos volt, hogy az ajtókat vezérlő rendszerek lehetőleg feltűnés nélkül illeszkedjenek az épület modern arculatához.

Ezért született az a döntés, hogy a GEZE Slimdrive SL NT-FR rendszer, a menekülési és mentési útvonalak automata lineáris tolóajtó rendszere kerüljön az épületbe. A kifejezetten a nagy igénybevételnek kitett beltéri és kültéri ajtók követelményeinek megfelelően kialakított ajtómozgató rendszer a lenyűgöző, mindössze 7 cm-es magasságával teljesen feltűnésmentesen integrálható a homlokzatba. A menekülési és mentési útvonalak biztonságának garantálása érdekében a vezérlések és a teljes rendszer redundáns motort alkalmazó kialakítást kapott.

Üveg tolóajtó melletti falra szerelt érintés nélküli közelítésérzékelő a GEZE-től a Fux Campagna bentlakásos otthonban.

A GEZE Slimdrive SL NT-FR ajtórendszerek melletti falakra érintés nélküli közelítésérzékelők kerültek. Ezek a kapcsolók teszik lehetővé az ajtók közvetlen fizikai érintés nélküli kinyitását © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Ideális megoldás az egészségügyi és szociális szektor számára: érintés nélküli kapcsolók

Az ajtók melletti falakra érintés nélküli közelítésérzékelők kerültek. Ezek az érzékelők teszik lehetővé az ajtók gombnyomás nélküli kinyitását: az automatikus működtetőrendszer aktiválásához elegendő a gomb megközelítése.

Ezért, ha egy lakó megközelíti az ajtót, nem kell közvetlenül megérintenie a kapcsolót, egyszerűen elég közel mennie hozzá. Ez különösen nagy előnyt jelent a mankóval vagy kerekesszékkel közlekedők számára, akik aktiválni szeretnék a kapcsolót. A kapcsoló 10–50 centiméteres érzékelési tartományon belül észleli az embereket vagy tárgyakat, de ez a távolság szükség szerint módosítható.

Az érintés nélküli közelítésérzékelő nemcsak az akadálymentességhez kapcsolódóan jár jelentős előnyökkel, hanem higiéniai szempontból is, hiszen használatával elkerülhető a fizikai érintés, ami megakadályozza a kézen lévő baktériumok átvitelét, vagyis ideális megoldást jelent egészségügyi és szociális intézmények számára.

Fedezze fel a többi praktikus vezérlőelemünket és érzékelőrendszerünket is

Akadálymentesség és tűzvédelem kombinálva a rögzítőrendszernek és az automata nyílóajtó mozgatónak köszönhetően

Tűzvédelem és akadálymentesség – két téma, amely nyilvánvalóan fontos szerepet játszik a Fux Campagna bentlakásos otthon életében. Mégis hogyan egyeztethető össze ez a kettő? A tűz- és füstgátló ajtóknak bizonyos esetekben zárva kell lenniük, de nem mindig: a rögzítőrendszerrel felszerelt tűzgátló ajtókat nyitva lehet hagyni. A rögzítőrendszernyitva hagyja az ajtókat, ám vészhelyzet esetén automatikusan és biztonságos módon bezárja őket. A bentlakásos otthonban felszerelt érzékelőlécek és rádiós távirányító rendszerek még inkább elősegítik az épületben való akadálymentes közlekedést és a kényelmes átjárást a lakók és a dolgozók számára.

A GEZE Boxer E-ISM-mel a tűzvédelem kerül a középpontba

A Fux Campagna bentlakásos otthon kétszárnyú tűzgátló ajtóira GEZE Boxer E-ISM ajtócsukó rendszer került. Az elektromos rögzítőrendszer biztosítja, hogy az ajtók nyitva maradjanak, és csak tűz esetén csukódjanak be. Az előre meghatározott csukássorrend gondoskodik arról, hogy a szárnyak a helyes sorrendben záródjanak be. Ezek a jellemzők nemcsak megelőző tűzvédelmi intézkedéseket testesítenek meg, hanem a biztonság csökkentése nélkül teszik lehetővé a tűzgátló ajtókon való áthaladást.

GEZE Powerturn F motorral felszerelt, nyitott egyszárnyú tűzgátló ajtó a Fux Campagna bentlakásos otthonban.

A Fux Campagna bentlakásos otthonban az egyszárnyú tűz- és füstgátló ajtók beszerelése a GEZE által előállított elektromechanikus Powerturn motorokkal történt. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Akadálymentesség a GEZE Powerturn F segítségével

A Fux Campagna bentlakásos otthon új szárnyában és a már meglévő épületben található egyszárnyú tűz- és füstgátló ajtók a GEZE által előállított Powerturn motorokkal lettek felszerelve. Az érzékelőlécnek és a rádiós távirányítónak köszönhetően ez az okos megoldás akadálymentessé teszi az ajtókat mind a lakók, mind pedig a dolgozók számára. A motor rendkívül csendesen nyitja az ajtókat, így a lakókat és a dolgozókat nem zavarják hangos ajtómozgató rendszerek. A Smart swing funkció az ajtók manuális nyitását is megkönnyíti. Az automata nyitás és csukódás mellett a tűzgátló ajtók nyitva is tarthatók. Tűz esetén a tűzjelző rendszer kikapcsolja az automata nyitó/záró funkciót vagy a rögzítőszerkezetet, egy áramkör-megszakító megszünteti az áramellátást, és az ajtómozgató rendszer megtartja a normális ajtózáró funkciót.

Automatikus ajtórendszereink ...

Dióhéjban a GEZE automatikus ajtórendszereinek előnyeiről

  • … mindenki számára biztosítják az ajtók akadálymentes és könnyű megközelítését.
  • … higiénikus megoldást nyújtanak, különösen az egészségügyi és szociális szektor számára, mivel megakadályozzák a kézen lévő baktériumok átvitelét.
  • … biztonságos és hatékony megoldást jelentenek, különösen a nagy forgalmat bonyolító ajtók esetén.
  • … megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak, összhangban a DIN EN 16005 és DIN 18650 szabványokkal.
  • … alkalmasak tűzgátló ajtóként való használatra, és vészhelyzet esetén automata módon, egy füstjelzőből érkező jelzés hatására bezáródnak, biztosítva ezáltal a tűzszakaszt.

 Dióhéjban: GEZE-megoldások a Fux Campagna bentlakásos otthonban

  • GEZE Slimdrive SL-NT-FR lineáris tolóajtó rendszer menekülési és mentési útvonalakhoz, érintés nélküli közelítésérzékelővel
  • Boxer E-ISM 3-6 integrált ajtócsukó rendszer csukássorrend szabályozással és elektromos rögzítőszerkezettel
  • Powerturn F elektromechanikus nyílóajtó mozgató egyszárnyú tűz- és füstgátló ajtókhoz