Gyógyító építészet – az épület tervezése hogyan segítheti elő a jó közérzetet és a gyógyulást

A kórházaknak, a szociális otthonoknak és az idősotthonoknak természetesen tisztának, higiénikusnak és egyes területeken baktériummentesnek kell lenniük. Meg kell felelniük az akadálymentességre és a tűzvédelemre vonatkozó előírásoknak is. Ez azt jelenti, hogy a környezet gyakran sterilnek, funkcionálisnak és nem túl barátságosnak tűnhet. Ugyanakkor az ilyen épületeknek folyamatosan olyan légkört kell biztosítaniuk, amely elősegíti a betegek és a lakók, valamint a személyzet és a látogatók jólétét és gyógyulását. E különböző igények összeegyeztetése bonyolulttá teszi az épület tervezését.

Higiéniai előírások kontra jó közérzet tényező – nem összeegyeztethető igények?

Robert Bosch kórház, Stuttgart © GEZE

Egyrészt léteznek a higiéniai előírások és intézkedések, amelyeket létfontosságúnak tekintünk a páciensek és a látogatók megfelelő ellátásának biztosításában. Másrészt a környezetnek a lehető legkényelmesebbnek kell lennie, ugyanakkor biztosítani a nyitottságot, a biztonságot, a védelmet és a pihenést. A gyógyító építészet ezért összehangolja az építészetet és az egészséget, pár kulcskérdésre helyezve a hangsúlyt: Hogyan járulhat hozzá az építészet a gyógyuláshoz? A pozitív kisugárzású környezet milyen mértékben járul hozzá az egészség megőrzéséhez? A jelzések hiányán túl olyan tényezők, mint a stressz, a zaj, a sötétség vagy a rossz minőségű levegő is negatív hatást gyakorolnak az emberek jólétére és gyógyulására. A megfelelő jelzések, a világítás és a szellőzés ezért kulcsfontosságú tényezők a pozitív eredmény elérésében.

Egy épület – különböző felhasználói csoportok tapasztalatainak színhelye

Egy kórház vagy szociális otthon szerkezete egy kisebb városéhoz hasonlítható. Vannak családi helyiségek, intenzív osztályok, éttermek, támogatást nyújtó szervezeti egységek, parkok és sok más, még kápolna is. Ezeknek a különböző területeknek ezért pozitív élményeket kell biztosítaniuk az összes felhasználói csoport számára: pácienseknek, lakóknak és látogatóknak egyaránt. A szociális otthonok vagy ápolási intézmények számos szakképzett dolgozó munkahelyéül is szolgálnak – és a dolgozók jóléte azonnali hatást gyakorol a páciensekre és az ott lakókra.

Érintésmentes belépés a helyiségekbe az automata ajtóknak köszönhetően

© H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Akadálymentesség, a csendes és kilátással rendelkező területek például fontos szerepet játszanak a kórház építészetében. Azonban a nappali fény és a friss levegő biztosítása is jelentős mértékben befolyásolja az épület tervezését. A modern építészet így ezeknek a kötetlen terápia formáknak az aktív használatára – és például a hatalmas ablakfelületek vagy felülvilágítók beépítésére összpontosít. A természetes szellőzés kérdése is komoly jelentőséggel bír, ami azt igényli, hogy az ajtó és ablak megoldásokat teljes mértékben integrálják az épület tervezésébe. Az automata ajtók garantálják az univerzális és érintésmentes akadálymentességet, amely magas szintű higiéniát eredményez – akár a folyosókról, a társalgó területéről vagy műtőkről van szó. Az ablakmozgató egy épületautomatizálási rendszerrel kombinálva automatikus szellőzést hoz létre, amely ugyanakkor érintésmentes és kényelmes környezeti klímát is biztosít. Így az automata ajtók és ablakok eleget tesznek a tűzvédelem, a füst- és hőelvezető megoldás igényeinek, egyúttal támogatják a gyógyító építészet koncepcióját is.

Magasabb szintű kórházi higiénia fenntartása – a GEZE ajtó- és ablakrendszereinek köszönhetően

© H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

A gyógyító építészet koncepciójának sikeres megvalósíthatósága érdekében különböző komponenseket és funkciókat kínálunk a kórházi higiénia, az akadálymentesség valamint az ablakok és ajtók érintésmentes kezelésének előtérbe helyezése érdekében. Ez irányulhat a páciensek gyógyulási folyamatának elősegítésére, például az ablakok és ajtók folyamatosan érintésmentes, így baktériummentes használatára. Másik példa lehet a gyógyuláshoz, az egészséghez és jó közérzethez kapcsolódó intézkedésekre a friss levegő biztosítása. Már számos szociális otthont és egészségügyi létesítményt szereltünk fel ajtó és ablak megoldásainkkal.

A teljes egészségügyi szektor változáson megy keresztül: nem csak a szociális otthonoknak, a kórházaknak is érzékelniük kell az igényt, hogy barátságosabb és kényelmesebb érzetet keltsenek a páciensek, a dolgozók és a látogatók szemében, ne csak egy kórházi benyomást. Itt az a feladatunk, hogy aktívan hozzájáruljunk a változás folyamatának alakításához megoldásainkkal és termékeinkkel.

Karen Sum, Head of Global Account Management

A GEZE támogatja a gyógyító építészet céljait

A „gyógyító építészet” teljes egészében a páciensek és a lakók segítéséről szól az önálló gyógyulás és felépülés terén. A gyógyulás és a jó közérzet elősegítése érdekében a gyógyító építészet céljai többek között a következők:

 • A környezeti stressz, például a csapódó ajtók megelőzése, az elvonulási lehetőség és az akadálymentesség hiánya. A GEZE számos terméket és megoldást kínál az automatikus ajtórendszerek terén az épületek akadálymentes megközelítése és az csillapítók terén. A moduláris válaszfalrendszerek szintén több lehetőséget nyújtanak az elvonulásra a tervezési szempontok szem elől tévesztése nélkül.
 • A pácienseknek és lakóknak természetesen a lehető legközelebb kell lenniük a természethez, például kültéri kilátással, elegendő napfény és friss levegő révén. Saját természetes szellőzési koncepcióink és saját üveghomlokzattal kapcsolatos megoldásaink igen keresettek ezzel összefüggésben.
 • A pácienseknek és lakóknak meg kell hagyni azt az érzést, hogy kínálnak nekik lehetőségeket például a kinti térbe eljutáshoz. Termékeink a akadálymentes tolóajtóra és a belépésvezérlésre vonatkozó lehetőségek terén kiemelkedőek.
Tudjon meg többet a gyógyító építészetről (PDF | 693 KB)

Az integrált épület tervezés az összes érintett bevonásával mint a siker egyik tényezője

© GEZE

A különböző felhasználói csoportok, például páciensek, munkavállalók, kezelők stb. különböző igényeinek összehangolása igazi bűvészmutatvány, különböző a megvalósításban részt vevő szakmákból partnerek bevonásával. Integrált megközelítésünk és termékeink szektorokon átívelő használata komoly előnyt képvisel az egészségügy érzékeny területén. Akár a páciensek vagy lakók akadálymentessége, akár a gondozást végzők kényelme és biztonsága vagy a sterilizáló szobák védett és csíramentes megközelítése a cél – termékeink és megoldásaink palettája képes sok ilyen követelménynek eleget tenni. A „gyógyító építészet” a felhasználók tapasztalataiból indul – és közös lehetőségeket kínál a továbbfejlesztésre. Ezért az épület valamennyi használójának jelzése és visszajelzése szükséges a gyógyító építészet sikerre viteléhez az egészségügyi intézményekben – és az üzemeltető pénzügyi sikerességéhez is. Ennek valamennyi fontos aspektusát integrálni kell az összes termékcsoportot érintő integrált épület tervezésbe már a projekt kezdetétől fogva. Nagy örömmel támogatjuk Önt e tekintetben szakértelmünkkel a BIM területén.

Tudjon meg még többet a GEZE BIM objektumokól

Felhasználó-központú és gazdaságos – GEZE megoldások az egészségügyi szektorban

Ez a megközelítés nem csak a munkavállalók hatékonyságát növeli, de gyakran lerövidíti a páciensek tartózkodásának idejét is. A legújabb példák igazolták, hogy a jól átgondolt, a gyógyulásra összpontosító építészet és formatervezés valóban mérhető hatást képes gyakorolni a páciensek felépülésére, beleértve a rövidebb kórházi tartózkodást, a kórházi fertőzések számának csökkenését és a kevesebb fájdalmat. Összességében ezek az intézkedések javíthatják a kórházak és szociális otthonok pénzügyi teljesítményét.

Csomag megoldásaink az egészségügyi szektorban

Hermetikusan szigetelt ajtók működtetése a varsói Gyermek-egészségügyi Intézetben

Gyermek-egészségügyi Intézet (Children's Memorial Health Institute, CMHI) Varsó © H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Akár zajcsökkentésről, a higiénia fenntartásáról, diszkrét biztonsági intézkedésekről vagy természetes szellőzésről van szó – a GEZE tisztában van a hatékony, jó közérzetet elősegítő létesítmény alapvető funkcióival. Termékeink kombinált, termékcsoportokon átívelő használata megjelenik magukban az egészségügyi létesítményeknek szóló testre szabott csomagokban – a bejárat területétől, a folyosókon, a rekreáció és várakozás során használt helyiségeken át egészen a műtőkig, laboratóriumokig és adminisztrációs területekig. Ezek a csomagok a megszokott kihívásokra adott válaszok a rendszer szintű megoldások előre konfigurált sorával, amelyek a lehető legtöbb előnyt biztosítják az Ön számára – és természetesen zökkenőmentesen illeszkednek azépületautomatizálási rendszerbe a myGEZE Control rendszeren keresztül.

Termékeink előnyeinek alaposabb megtekintése

 • Kombinált előnyök: jobb levegőminőség és alacsonyabb energiaköltségek az ajtók és ablakok természetes szellőzésének kialakításával
 • Zajcsökkentés: csendes ajtóhajtás és csillapítási technológia, valamint automatikus hangszigetelés a zajcsökkentés érdekében
 • Jobb higiénia: érintés nélküli helyiség be- és kilépés
 • Akadálymentesség: hozzáférés korlátozott mozgásképességű személyek számára automatizált ajtórendszerek révén
 • Csökkentett energiaköltségek: intelligens klímatervezés az ablakok és ajtók ellenőrzött kezelésével, a hőmérséklettől és a hozzáférési gyakoriságtól függően
 • Maximális biztonság: megbízható füst- és hőelvezetés a megfelelő tervek és rendszerek segítségével

Különleges GEZE csomag megoldások részletei

Természetesen örömmel alakítjuk ajánlatunkat az Ön egyedi elvárásainak megfelelően, a következőben ismertetett csomagokat testre szabjuk, hogy teljes egészében igényeinek megfelelő legyen. Ezért az Ön igényeinek megfelelően képesek vagyunk egyéni megoldásokká alakítani az iránymutató megoldás csomagokat vagy egyedi megoldásokat létrehozni. Örömmel állunk rendelkezésére támogatással!

Ajtó- és ablak megoldások a bejárat területén

Ajtó- és ablak megoldások a bejárat területén

1. csomag – kifejezetten a bejárat területéhez

Ez a csomag elsősorban az épület bejáratához való ajtó és ablak megoldásokra összpontosít. A recepció területének kialakítása közvetlen hatást gyakorol a páciensek, a lakók és a látogatók közérzetére. Ezért ez a csomag elsősorban épülete bejáratához való ajtó és ablak megoldásokra összpontosít.

Gyógyító építészeti megoldások a bejárat területén (PDF | 1.12 MB)

TSA 325 NT

TSA 325 NT

TSA 325 NT

Forgóajtó mozgató a maximális kényelem érdekében nagy belépési forgalomhoz – a belső átmérő akár 3 600 mm is lehet.

Kiváló teljesítmény: még intenzív használat esetén is megbízható, pl. bejáratok területén

GEZE Powerturn

GEZE Powerturn

GEZE Powerturn

A Powerturn automatikus nyílóajtó mozgató hatalmas, súlyos ajtókat is képes megbízhatóan és biztonságosan nyitni. A nyílóajtó mozgató tökéletesen illeszkedik bármilyen kialakításhoz, ami alacsony, mindössze 7 cm-es magasságának köszönhetően.

Zajcsökkentés: csendes működtetés, hangszigetelés, pl. a bejárat vagy a folyosók területe, amelyeket intenzíven használnak

Kevesebb stressz, magasabb fokú biztonság: szabad áthaladás akadályok nélkül, állandó és csendes szállítás hirtelen megállások nélkül, pl. a páciensek szállítása során

myGEZE Control

A myGEZE Control zárjuk be az épületautomatizálás terén fennálló rést, egy intelligens megoldással az ajtó-, ablak- és biztonsági rendszerek hálózatba kötésével. A moduláris szoftverrel és nyitott interfészekkel rendelkező myGEZE Control hálózatba kötési platform minden tervező és üzemeltető számára teljesen új utakat nyit meg az épületautomatizálásban.

 • A nagyobb hatékonysághoz, biztonsághoz és kényelemhez
 • A dinamikus biztonsági és tűzvédelmi koncepciókhoz, az intelligens füst- és hőelvezetéshez, és a menekülési útvonalak célzott szabaddá tételéhez
 • A több hálózatba kötési lehetőséghez
GEZE ActiveStop

GEZE ActiveStop © GEZE GmbH

GEZE ActiveStop

A GEZE ActiveStop ajtócsillapító lehetővé teszi a csendes leállítást, az óvatos zárást és a kényelmes nyitott állapotban tartást.

Zajcsökkentés: csendes működtetés, hangszigetelés, pl. az intenzív igénybevételnek kitett bejárat vagy a folyosók területe

GEZE Slimchain

GEZE Slimchain © GEZE GmbH

GEZE Slimchain

Láncos motor vonzó kivitelben az ablakok befelé és kifelé nyitásához, amelyeket keskeny és diszkrét megjelenésüknek köszönhetően optimális módon lehet beintegrálni a homlokzati tervekbe.

Kombinált használat: felhasználható szinte az összes helyiséghez, amely jobb minőségű levegőt és csökkenő energiaköltségeket ígér a természetes szellőzésnek köszönhetően

Autonómia: a páciensek képesek önállóan vezérelni a friss levegő ellátást anélkül, hogy fel kellene kelniük az ágyukból

GEZE termékek az egészségügyben

GEZE termékek az egészségügyben

2. csomag – kifejezetten a beltéri és a kültéri területekre

Ez a csomag különböző megoldásokat foglal magában egészségügyi létesítménye beltéri és kültéri tereiben történő felhasználások széles palettájához. Ha egy épületet nagy számú felhasználó használ, akkor rendszerint különböző követelményeket is támasztanak az épülettel szemben. Ezért ez a csomag különböző megoldásokat foglal magában egészségügyi létesítménye beltéri és kültéri tereiben történő felhasználások széles palettájához.

Gyógyító építészeti megoldások a beltéri terekhez (PDF | 180 KB)

Gyógyító építészeti megoldások a természetes szellőzéshez (PDF | 0.97 MB)

GEZE Slimdrive

GEZE Slimdrive

GEZE Slimdrive

Üveghomlokzatok maximális formatervezési igények szerint.

Magasabb fokú higiénia: érintésmentes be- és kilépés a szobák esetén vagy a folyosón történő haladás során; hatékony tisztítás a „Tisztítás” (Cleaning) üzemmód révén, ami megakadályozza az ajtók mozgását

Kevesebb stressz, magasabb fokú biztonság: szabad áthaladás akadályok nélkül, állandó és csendes szállítás hirtelen megállások nélkül, pl. a páciensek szállítása során

myGEZE Control

A myGEZE Control zárjuk be az épületautomatizálás terén fennálló rést, egy intelligens megoldással az ajtó-, ablak- és biztonsági rendszerek hálózatba kötésével. A moduláris szoftverrel és nyitott interfészekkel rendelkező myGEZE Control hálózatba kötési platform minden tervező és üzemeltető számára teljesen új utakat nyit meg az épületautomatizálásban.

 • A nagyobb hatékonysághoz, biztonsághoz és kényelemhez
 • A dinamikus biztonsági és tűzvédelmi koncepciókhoz, az intelligens füst- és hőelvezetéshez, és a menekülési útvonalak célzott szabaddá tételéhez
 • A több hálózatba kötési lehetőséghez
GEZE Pendulo System

GEZE Pendulo System

GEZE Pendulo rendszer

A Pendulo teliüveg falrendszer elegáns megoldások széles körét kínálja.

Jó közérzet tényező: az első számú választás nyitott és átlátható helyiségekhez vagy a kültérre nyíló panorámához

GEZE E 1500 N

GEZE E 1500 N © Nikolaus Grünwald / GEZE GmbH

GEZE E 1500 N

A csavarorsós motor kompakt méreteivel különösen alkalmas a homlokzatok nagy tömegű szárnyaihoz, és a maximális tervezési követelményeket teljesítő tető területekhez.

Kombinált használat: felhasználható szinte az összes helyiséghez, a jobb minőségű levegő és csökkenő energiaköltségek érdekében, a természetes szellőzés segítségével