Esettanulmányok

GEZE termékek támogatják az Ethianum innovatív klinikai koncepcióját

Az Ethianum Heidelberg interdiszciplináris módon kapcsolja össze a megelőzést, a plasztikai sebészetet és az orvosi kutatást. Modern ajtórendszereivel a GEZE hozzájárult ahhoz, hogy a klinika megfeleljen a funkcionalitásra, akadálymentességre, megelőző tűzvédelemre és dizájnra vonatkozó legmagasabb szintű elvárásoknak.

Bejárati ajtók és menekülőajtók egyben: GEZE

Az Ethianum előcsarnoka: Lineáris tolóajtók GEZE Slimdrive SL NT motorral a menekülési és mentési útvonalon

Innovatív ajtórendszerek a GEZE-től a Heidelberg Ethianum klinikán

A kifinomult, új klinikai épület három év építkezés után, 2010-ben nyílt meg. A kórházban 27 betegszoba és „lakosztály” található. A nyitott, kör alakú hall közepe gyakorlatilag egy átlátszó szélfogó, amelyben a finomkeretes, hőszigetelő üvegből készült, automata lineáris tolóajtók dominálnak.

A hatalmas üveg ajtószárnyakat az erős, formatervezett, és mindössze 7 cm magas Slimdrive ajtómozgató rendszer mozgatja könnyedén és diszkréten, még nagy forgalom esetén is. Köszönhetően a Slimdrive SL NT sorozat FR motorváltozatának – amely még áramszünet esetén is biztonságosan nyitja az ajtókat –, az ajtórendszer menekülési és mentési útvonalon lévő vészkijáratként is funkcionál vészhelyzet esetén, és segíti a füst- és a hő szabályozott kivezetését is.

Akadálymentesség és kényelem a GEZE Boxer ajtócsukókkal

A betegszobába vezető ajtókba a GEZE Boxer sorozatába tartozó integrált ajtócsukók kerültek, teljes mértékben az ajtószárnyba beépítve. Az elegáns szabadonfutó ajtócsukók – amelyek csak akkor láthatók, amikor az ajtók nyitva vannak – teszik lehetővé az ajtók gyengéd és biztonságos becsukását. Ez a modern funkcionalitás és diszkrét dizájn szorosan illeszkedik az Ethianum exkluzív hangulatához, és optimális felhasználói kényelmet nyújt betegnek és dolgozónak egyaránt.

A GEZE Boxer EFS változata össze van kapcsolva a megelőző kezelések központjánál lévő bejárati ajtó beléptetőrendszerével. Amikor az ajtót a rugó ellenében nyitják ki, az ajtórendszer szabadonfutó funkciója aktiválódik, és lehetővé teszi az akadálymentes áthaladást, úgy hogy sem a nyitásnál, sem a csukásnál nem kell különösebb erőt kifejteni. Tűz esetén az ajtó magától – tűzszakaszajtóként – bezáródik.

Biztonság és funkcionalitás – szükség szerint

Bejárat a járóbeteg szakrendelésre: Kétszárnyú, automata üveg nyílóajtó tűz- és füstvédelemhez való kivitelben

Bejárat a járóbeteg szakrendelésre

A kényelem és az akadálymentesség különösen fontos, amikor ágyakat kell áttolni a járóbeteg szakrendelésre. A tűz- és füstvédelemre való kivitelben készült, TSA ajtómozgató rendszerrel felszerelt, kétszárnyú, üveg nyílóajtó rendszer a megközelítés hatására – egy mozgásérzékelő segítségével – automatikusan kinyílik. Olyan helyzetekben, amikor az idő kritikus fontosságú, ez azt jelenti, hogy mire a személyzet odaér, az ajtó már nyitva is van.

Az ajtórendszer a mozgásérzékelő mellett egy nagy felületű nyomógombbal is nyitható. Mindkét szárnyon egyedi vagy hosszabb nyitva tartási idő is beállítható, ugyanakkor beépített érzékelők gondoskodnak arról, hogy az ajtó nyitva maradjon, ha valaki még az elfordulási tartományban tartózkodik. A TSA sorozat tűzbiztos változatának beépített csukássorrend szabályozója gondoskodik arról, hogy mindkét ajtószárny hiba nélkül, ismét bezáródjon – például miután a menekülő emberek átjutottak az ajtón –, és az ajtó ismét tűzszakaszajtóként funkcionáljon.

Többfunkciós ajtórendszerek belépésvezérléssel

A klinika különböző területein látszólag egymásnak ellentmondó követelményeknek kell megfelelni: az ajtóknak kényelmes és akadálymentes átjárást kell biztosítaniuk a személyzet, a betegek és látogatók számára, ugyanakkor vészhelyzet esetén biztonságos vészkijárati ajtóként és/vagy tűzgátló ajtóként is el kell látniuk a feladatukat. A klinika bizonyos részein beléptetésvezérlés segít abban, hogy az ajtórendszereken csak arra jogosult személyek haladhassanak át. A GEZE ezt a kihívást egy olyan kombinált megoldással győzte le, ami egy Slimdrive EMD-F ajtómozgatóból, egy központi menekülőajtó vezérlőközpontból és egy multidiszciplinárisan hálózatba kötött beléptetőrendszerből áll.

Rugalmas és kényelmes átjárás a mélygarázsba

A mélygarázst a klinikával összekötő kültéri ajtó egy diszkrét, automata nyílóajtó, amelynek mindössze 70 mm magas Slimdrive EMD-F motorja – a szervo funkciónak köszönhetően – minimális erő kifejtésével teszi lehetővé az ajtó kézi nyitását. Szükség esetén az ajtó automatikusan, a mozgásérzékelő vagy a nyomógomb segítségével is nyitható. Az ajtó a klinika mélygarázsából kivezető vészkijárati ajtóként is funkcionál, ami az okos TZ 320 ajtóvezérlő készüléknek és az integrált GEZE SecuLogic menekülőajtó vezérlőközpontnak köszönhető. A vészgomb használatával az ajtórendszer még zárt állapotból is megnyitja a mentési útvonalat, miközben riasztást is aktivál.

Menekülési és mentési útvonalak szabadon hagyása hálózatba kötött beléptetőrendszerrel

A mélygarázsba vezető kültéri ajtó, a hálózatba kötött beléptetőrendszerhez való csatlakoztatással „rendszerajtóvá” válik a GEZE praktikus, „hármas” megoldásában. Vészhelyzet esetén a vészkijáratoknál lévő megfigyelt ajtórendszerek átmenetileg a parkolóhoz vezető ajtó beléptetési vezérlése által is irányíthatók. Miután ezek „szabad utat” kaptak a beléptetési vezérléstől, a jogosult személyek egy igazolvány használatával átmenetileg áthaladhatnak a megfigyelt klinikai részeken, hogy biztonságos helyre jussanak.

Egyedi szolgáltatáscsomagok komplex igényekhez

„A pácienseknek nyugalomra és kényelemre van szükségük. Ezért a klinika személyzete és üzemeltetője számára a hatékony folyamatok és az első osztályú funkcionalitás a legfontosabbak. Az épületüzemeltetéshez különösen megbízható rendszerekre van szükség. A mi komplex követelményeink közé biztonsági tényezők, valamint az előírásoknak és iránymutatásoknak való megfelelés tartoznak” – nyilatkozta Ralf Brenneisen, az Ethianum épületüzemeltetési vezetője. „Jó tudni, hogy a GEZE támogatására mindig – most és a jövőben is – számíthatunk, ha egyedi szervizelési megoldásokra van szükségünk” – tette hozzá Ralf Brenneisen.

A GEZE szakértői tanácsokkal látott el bennünket az Ethianum épületének tervezése és kivitelezése során, és minden helyzetre tökéletes megoldást találtak – nem csak funkcionális, de esztétikai szempontból is.

Ralf Brenneisen, az Ethianum épületüzemeltetési vezetője

Tökéletes hálózat – intelligens belépésvezérlés

Az Ethianumban mind a személyzet, mind a betegek egyéni kártyát használnak, amely jogosultságot és egyéni beléptetést biztosít számukra, illetve nyilvántartja a személyes adataikat. A hatékonyságra való összpontosítás a GEZE rugalmas beléptetőrendszerében is megjelenik. A webalapú GCMU 524 online beléptetési vezérlő egységek egy rendszermegoldásba vonhatók össze, csaknem 100 leolvasóval. Az új vagy a hálózatba korábban nem beletartozó klinikai ajtórendszerek bármikor, problémák nélkül beemelhetők a hálózatba kötött beléptetőrendszerbe.

GEZE termékek az Ethianumban

  • A Slimdrive SL NT sorozat FR motorváltozatai
  • Integrált ajtócsukók a GEZE Boxer sorozatból
  • GEZE Boxer EFS változat
  • Slimdrive EMD-F ajtómozgató rendszer
  • GEZE SecuLogic menekülőajtó vezérlőközpont
  • TZ 320 ajtóvezérlő készülék
  • GCMU 524 online beléptetési vezérlés