Esettanulmányok

A Robert Bosch kórház megelőző tűzvédelme a GEZE támogatásával valósult meg

A stuttgarti Robert Bosch kórházban a 2014-ben megnyitott átrium kapcsolja össze a kezelő, az oktatási és a kutatási területeket. GEZE ajtók segítik a kórház akadálymentességre, kényelemre és megelőző tűzvédelemre vonatkozó szigorú elvárásainak való megfelelést.

Megelőző tűzvédelem magas szintű mindennapi funkcionalitás mellett

Üvegezett, kétszárnyú ajtó a kórházban

Napi szintű akadálymentesség, és megbízható tűzvédelem vészhelyzet esetén © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A kibővített átriumot hatalmas tűzzáró ajtókkal ellátott átjárók kötik össze a kórház főépületével. Ezek hivatottak az akadálymentességet biztosítani a kórház mindennapi működése során, tűz esetén pedig önállóan, manuális ajtóként csukódnak.

Ezeket az összetett igényeket a GEZE új – a szabadonfutókkal ellátott sorozatba tartozó – ajtócsukóival lehetett kielégíteni. A szabadonfutó funkciónak köszönhetően – ami az ajtó rugó ellenében történő kinyitásával aktiválódik – az ajtók minimális erő kifejtésével nyithatók és csukhatók. Ezeket az ajtókat így akár a mozgáskorlátozottak is könnyen tudják kezelni, de ágyak áttolásánál, illetve nagy forgalom lebonyolításánál is kényelmesen használhatók.

A szabadonfutó funkció miatt a mindennapi használat során az ajtók úgy viselkednek, mintha nem is lenne rajtuk ajtócsukó, viszont megbízhatóan és biztonságosan csukódnak, még akár tűz esetén is. Az ajtócsukók csukóereje akár EN 6-os fokozatig is beállítható.

Rugalmas megoldás: a GEZE csúszósínek új sorozata

Kórházi személyzet halad át egy kétszárnyú ajtón

Szabadonfutó ajtócsukó-rendszerek a GEZE-től – kényelem és biztonság a kórház mindennapi életében © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A kétszárnyú ajtókon használható, beépített csukássorrend szabályozóval ellátott csúszósínek új, tökéletesített sorozata azt jelenti, hogy a rögzítőrendszereket a korábbinál egyszerűbben és rugalmasabban lehet megtervezni.

Mostantól háromféle új csúszósín teszi lehetővé, hogy a GEZE rögzítőrendszereket gyakorlatilag bármilyen ajtószerkezetre fel lehessen szerelni.

GEZE szabadonfutó ajtócsukó tűzgátló ajtóként

  • TS 5000 R-ISM/S csúszósín füstjelző központtal a füst észleléséért, és beépített csukássorrend szabályozás, ami tűz esetén gondoskodik az ajtószárnyak biztonságos bezárásáról.
  • Mozgó szárny: TS 5000 szabadonfutó ajtócsukó komfort reteszelő funkcióval és integrált, a kiváltóra szerelt tűzjelzővel, amely tűz esetén elindítja az ajtó bezáródását.
  • Álló szárny: Önállóan csukódik az ajtócsukónak köszönhetően; szükségszárnyként nyitva tartható a csúszósín elektromos rögzítési funkcióján keresztül.

Szabadonfutó funkció és komfort reteszelő funkció

Kórházi ágy áttolása egy akadálymentes tűzgátló ajtón

Tűzbiztos és vészkijárati ajtók akadálymentes és kényelmes kivitelben © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A szabadonfutó funkció és az új komfort reteszelő funkció egyesítése különleges előnyt jelent a kétszárnyú ajtórendszerek számára. Normál működés közben a mozgó szárny lezárható a szabadonfutási tartomány végén, vagy akár folyamatosan nyitva is tartható. Ez a standard funkció akadályozza meg az ajtó akaratlan becsapódását – például huzat esetén –, de használatával az is elkerülhető, hogy az ajtó félig nyitott pozícióban ragadjon. A komfort reteszelő funkció a már meglévő TS 5000 szabadonfutó ajtócsukókba utólag is beszerelhető. Mindez nem befolyásolja a megelőző tűzvédelmet: riasztás esetén a tűzgátló ajtó nyitott állapotból is biztonságosan bezáródik, még éjszakai reteszelés üzemmódban is.

Kombinált tűzgátló ajtó és menekülőajtó

Mivel a működtetéséhez csak minimális erő kifejtése szükséges, a kétszárnyú tűzzáró ajtó akár menekülőajtóként – bármely ajtószárny menekülési útvonalnak megfelelő irányba nyitásával – is használható. Vészhelyzet esetén az ajtószárnyak teljesen kinyithatók, mivel a rögzítési szög felülírható. A beépített csukássorrend szabályozás gondoskodik arról, hogy mindkét ajtószárny hiba nélkül, ismét bezáródjon – például miután a menekülő emberek átjutottak az ajtón –, és az ajtó ismét tűzszakaszajtóként funkcionáljon.

A GEZE Boxer ajtócsukó még a legszigorúbb követelményeknek is megfelel

Közelkép a Boxer E-ISM-EFS szabadonfutó ajtócsukóról

Az integrált E-ISM EFS szabadonfutó ajtócsukó a GEZE Boxer sorozatából © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az átrium tekintélyes tereiben ugyanazok az akadálymentességre, kényelemre és biztonságra vonatkozó igények fogalmazódnak meg, mint a többi ajtónál. Itt a megoldást a GEZE Boxer sorozatába tartozó, az ajtóba láthatatlanul beépített szabadonfutó ajtócsukók jelentették. Például, a folyosókon lévő, kétszárnyú összekötőajtókba (a mozgó szárnyakra) komfort reteszelő funkcióval ellátott, Boxer E-ISM E-ISM szabadonfutó ajtócsukó-rendszerek, valamint beépített csukássorrend szabályozós, eltakart csúszósínek kerültek. A mozgó szárnyon lévő Boxer EFS szabadonfutó ajtócsukó és az álló szárnyon lévő standard Boxer ajtócsukó teljesen be van süllyesztve az ajtószárnyba, ami csak emeli a modern ajtók tekintélyes megjelenését.

GEZE termékek a Robert Bosch kórházban

  • GEZE szabadonfutó ajtócsukó-rendszerek
  • Boxer E- ISM EFS szabadonfutó ajtócsukó-rendszerek
  • Boxer EFS szabadonfutó ajtócsukó