Témák

A tűzgátló ajtó, a megelőző tűzvédelem hatékony eszköze

A tűz rendkívül pusztító tud lenni, életünk és létbiztonságunk egy pillanat alatt végzetesen megváltozhat. A megelőző tűzvédelem segít elkerülni a tűz kialakulását, és ha mégis megtörténne a baj, hatékonyan veszi fel vele a harcot. Az ajtók környékén tett tűzvédelmi intézkedéseknek ezért meghatározó szerepük van: a tűzgátló ajtók késleltetik a tűz terjedését, és életmentő segítséget nyújtanak az épületben lévő embereknek.

Tűzvédelem – hatékonyan harcol a tűz ellen

Legyen szó akár középületről, irodaépületről vagy iskoláról – az emberek elsősorban a kényelem, funkcionalitás, esztétika és biztonság alapján alkotnak véleményt az épületekről. Különösen a biztonságtechnikai elvárások nőttek jelentősen az elmúlt években – elsősorban a tűzvédelem területén.

A tűz kockázata igen magas az épületekben, a számok pedig riasztó képet festenek akkor is, ha csak Németországot tekintjük:

  • Körülbelül 200 000 tűzeset évente
  • Átlagosan 125 000 üzemeltetési tűzkár
  • Körülbelül 200, több millió eurós kárt okozó nagy tűz, és pusztító hatásuk: az üzletek 40 százaléka a katasztrófa után közvetlenül, 70 százalék pedig egy éven belül csődöt jelent.

A tűz kegyetlen és megjósolhatatlan. Általában váratlanul érkezik és hatalmas károkat okoz. Ezért van szükség célzott védelmi intézkedésekre az épülettüzek megfékezéséhez.

Mit takar a tűzvédelem?

A tűzgátló ajtók az üzemi tűzvédelem legfontosabb elemei közé tartoznak.

Tűzgátló ajtó, az üzem tűzvédelem műszaki eszköze © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A tűzvédelem magában foglal minden olyan védelmi intézkedést, amely a tűz és füst kialakulásának és terjedésének megelőzésére irányul, és amely az önmentést és hatékony tűzoltási műveleteket szolgálja tűz esetén. A tűzvédelemnek két típusa van: megelőző és elhárító tűzvédelem.

A megelőző tűzvédelem célja, hogy a menekülési és mentési útvonalakat védje a tűzzel szemben, és füstmentesen tartsa őket. Ez a tűz során keletkezett károk hatékony elkerüléséhez is hozzájárul.

A megelőző tűzvédelem szerkezeti, műszaki és szervezeti intézkedéseket is magában foglal:

  • minden szerkezeti tűzvédelmi intézkedés kiterjed a szerkezeti rendszerek létrehozására és beállítására. Ezek arra fókuszálnak, hogy az egyes anyagok miként viselkednek tűz esetén, és hogy milyen az elemek tűzellenállási tulajdonsága.
  • A tűzvédelem műszaki rendszerének aspektusai lefedik az összes műszaki rendszert, így a tűzjelző rendszereket, tűzoltó rendszereket, füstelvezető rendszereket és a tűzgátló ajtókat.
  • A szervezeti tűzvédelem a tűzvédelmi és tűzkarbantartási tisztviselők kijelölését, valamint a tűzvédelmi tervek és a Tűzvédelmi szabályzat összeállítását foglalja magában.


Az elhárító tűzvédelem ezzel szemben minden olyan intézkedést lefed, amely a keletkezett tűz hatékony eloltására irányul. Ez elsősorban a tűzoltóság feladata.

Tűzgátló ajtó, mint hatékony tűzvédelmi lezárás

A tűzgátló ajtók kulcsfontosságú szerepet játszanak a megelőző tűzvédelemben. Az öncsukó ajtók elsődleges feladata annak megelőzése, hogy a tűz károsítsa a tűzgátló vagy tűzálló falak nyílászáróit. Az ajtók szempontjából kritikus jelentőségű, hogy tűz esetén megbízhatóan záródjanak.

Tűzgátló ajtók tűzellenállási osztályozása

A tűzellenállási osztályozástól függ, hogy a tűzgátló ajtó meddig őrzi meg a tűzállóságát. A besorolást jelenleg a német DIN 4102-2 szabvány határozza meg. Ezt a jövőben Európa-szinten fogják irányítani, a DIN EN 13501-2 európai szabvány és a DIN EN 16034 termékszabvány alapján. Ennek eredményeképp a besorolási osztályok neve is változni fog. Jelenleg még nem lehet tudni biztosan, hogy az európai szabályozások mikor lépnek hatályba.

Az új európai rövidítések a jövőben:

Több mutatása Kevesebb mutatása

Épület vizsgálati követelmény

Termék

DIN 4102-5 szerinti rövidítés

A DIN EN 16034 szabványnak megfelelő használat és

a DIN EN 13501–2 szabványnak megfelelő besorolás

Tűzgátló, 

szorosan záródó,

öncsukó

Tűzvédelmi lezárás

T30

EI2 30-SaC...

Tűzgátló, 

füstbiztos,

öncsukó

Tűzvédelmi lezárás füstvédelmi

tulajdonsággal

T30-RS

EI2 30-S200C...

Rendkívül tűzálló, 

szorosan záródó, 

öncsukó

Tűzvédelmi lezárás

T60

EI2 60-SaC...

Tűzálló, 

szorosan záródó, 

öncsukó

Tűzvédelmi lezárás

T90

EI2 90-SaC...

Tűzálló, 

füstbiztos, 

öncsukó

Tűzvédelmi lezárás

füstvédelmi tulajdonsággal

T90-RS

EI2 90-S200C...

Tűzellenállás
120 perc,

szorosan záródó, 

öncsukó

Tűzvédelmi lezárás

T120

EI2 120-SaC...

Füstbiztos, 

öncsukó

Füstgátló lezárás

RS

S200C...

Tűzálló üveg Tűzálló üveg F90 EI 90

A tűzgátló ajtók besorolása különbözik az egyszárnyú (T130-1) és a kétszárnyú (T30-2) ajtóknál. A tűzellenállási osztály kiválasztása attól függ, miként fogják használni az épületet, és milyen a fal, amibe az ajtót beépítik.

A tűzgátló ajtók biztosítják a tűzszakaszok nyílásait.

A tűzgátló ajtók biztosítják a tűzszakaszok nyílásait. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Német építési törvénykönyv és speciális építési előírások

A tűzgátló ajtókat tűzvédelmi lezárásként kell beépíteni az olyan épületekben, amelyek a Szövetségi állami építési törvénykönyv és a vonatkozó speciális előírások hatálya alá esnek. A vészhelyzetek is felhívják a figyelmet az ajtók helyes beépítésének fontosságára. Megfelelő beépítés esetén a tűzgátló ajtók biztonságos tűzszakaszokat képeznek, azaz olyan területeket, ahol a tűz, az égési gáz és a füst el van zárva. A 40 méternél hosszabb és 1600 m²-nél nagyobb alapterületű helyiségeket ajtók használatával tűzszakaszokra kell felosztani.

A tűzgátló ajtóknak tűz esetén megbízhatóan kell záródniuk. Ezt különféle technikákkal érhetjük el, például ajtócsukó, motor vagy rögzítőrendszer használatával. Tűz esetén kritikus jelentőségű, hogy a rendszer megbízhatóan működjön, ez az ajtó tulajdonosának, az ajtó gyártójának és az ajtó beszerelőjének együttes felelőssége. Az ajtórendszerek helyes karbantartása feltétlenül ajánlott, hiszen akár életek is múlhatnak rajta. A karbantartási intézkedések dokumentálása tűz esetén mentesíti a felelősség alól a tűzvédelemért felelős személyeket.

A tűzgátló ajtók követelményét kötelező teljesíteni a tervezés, a beépítés és az üzemeltetés szigorú elvárásainak való megfelelés érdekében. Németországban az előírt kritériumokat a DIN 4102-5 és a DIN EN 1634-1 szabvány határozza meg.

A tűzvédelmi lezárásnak füstgátló tulajdonsága is előírás a füst terjedésének megelőzése érdekében. A tűzgátló ajtók csak akkor lesznek füstgátlók is egyben, ha kiegészítő szerelvényekkel látják el őket. A füstgátló ajtók kritériumait a DIN 18095 szabvány szabályozza.

Biztonsági funkciók az interakciók területén

Intelligens rendszermegoldások a menekülési útvonalak tűzgátló ajtóira

Intelligens rendszermegoldások a menekülési útvonalak tűzgátló ajtóira © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A tűzgátló ajtók biztonsági funkciói különös ellentmondással néznek szembe a menekülési és mentési útvonalakon, hiszen a nem veszélyes helyzetekben a záraknak meg kell akadályozniuk az illetéktelen átjárást. Miután valaki áthalad, az ajtóknak be kell záródniuk a független záron keresztül, de vészhelyzet esetén lehetővé kell tenniük az épület gyors evakuálását. Erre az ideális megoldást egy ajtóvezérlő készülék, egy menekülőajtó reteszelés és egy motorzár kombinációja jelenti.

Egy ilyen kombinációval a menekülési és mentési útvonalakon az ajtó nyitási és csukási folyamata megfelelően biztosított és ellenőrzött. A menekülési útvonalakon elektronikus elemek tartják zárva az ajtókat. Ha a tűzjelző rendszer aktiválja, vagy ha áramszünet áll fenn, akkor a reteszelőelem automatikusan lezár, ha motorzárat használnak. A menekülés irányában továbbra is át lehet haladni az ajtón, mivel a tűzjelző riasztása vagy áramszünet esetén a menekülőajtó retesze automatikusan kiold: az ajtót az ajtóvezérlő készülék vészgombja nyitja.

Megelőző tűzvédelem a GEZE intelligens rendszereivel

A megelőző tűzvédelemhez a GEZE teljes körű megoldásokat kínál, amelyek egyetlen intelligens rendszerben egyesítik a biztonsági követelményeket. Az ajtócsukók gondoskodnak az olyan ajtók biztonságos zárásáról, amelyeket mindig zárva, ellenőrzés alatt kell tartani, vagy amelyeket legalább tűz esetén be kell zárni és ellenőrizni kell.

Ez mindenek előtt változó nyomásviszonyok mellett érvényes, mint például zsilipekben és lépcsőházakban, vagy, mint amilyenek szél esetén vagy szívóhatás alatt uralkodnak. Ilyen körülmények esetén a TS 5000 SoftClose-hoz hasonló ajtócsukók ideálisak, amelyek a körülményekhez igazodva gondoskodnak az optimális erő- és csukási sebesség arányról.

A napi használatban lévő épületek ajtóinak azonban bizonyos időszakokban nyitva kell lenniük (pl. termékszállítás miatt). A tűzgátló ajtók (füstgátló ajtók) nyitva tartásához rögzítőszerkezetre van szükség. A GEZE rögzítőrendszerek széles választékát kínálja, amelynek minden termékét kifejezetten a tűzmegelőzési rendszerekkel való használatra tervezték. A GEZE rögzítőrendszerei használhatók a tűzgátló ajtók ideiglenes vagy állandó nyitva tartásához, így lehetővé teszik az akadálymentes áthaladást, ugyanakkor tűz esetén biztonságosan záródnak. A FA GC 170 rádiós bővítés használatával a már meglévő épületek mennyezeti jelzővel vagy kézi aktiváló nyomógombbal bővíthetők anélkül, hogy további kábelutakra lenne szükség.

A tűzgátló ajtók megbízható nyitásának és csukásának szakértőjeként a GEZE prémium minőségű, személyre szabott megoldásokat kínál. Széles körű termékkínálatunkban a rögzítőrendszerektől kezdve az ajtócsukókon keresztül az ajtómozgató rendszerekig és vezérlőelemekig minden megtalálható.

Szakmai konzultáció

A tűzvédelemre törvényi előírások vonatkoznak, így már a tervezés kezdetekor nagy hangsúlyt kell rá fektetni. A GEZE jól ismeri a nemzetközi tűzvédelmi szabályozásokat, és rendelkezik a különböző épülettípusokra szakosodott szakértőkkel. A GEZE szakértői örömmel segítenek Önnek a tervezési szakaszban és a projektmenedzsmentben egyaránt.

Gyakorlatban alkalmazott szakértői tudás

A tűzgátló ajtók beszerelése során számos követelményt figyelembe kell venni a megfelelő tűzvédelem biztosításához. A GEZE megbízhatóan gondoskodik a tűzvédelmi megoldások beépítéséről és dokumentálásáról. A szerelőkkel szemben szintén elvárás a megfelelő tűzvédelmi intézkedések végrehajtása.

Kiszolgálás egy kézből

A tűzgátló ajtók karbantartását rendszeres időközönként el kell végezni. Európában jellemzően csak igazolt szakemberek végezhetik a tűzgátló ajtók vizsgálatát. A szakértők kötelesek hiánytalanul elvégezni a feladatunkat, és ezért felelősséget kell vállalniuk.

A GEZE a megfelelő partner a tűzgátló ajtók karbantartásához és az intelligens rendszermegoldások biztosításához. A képzett szakemberek által végzett rendszeres szervizelés és karbantartás elengedhetetlen a tűzgátló ajtók biztonságos működéséhez és hosszú távú használhatóságához. A GEZE Service rugalmas és egyedi karbantartási és szolgáltatási csomagokat kínál.