Ipari megoldások

Oktatás – épületirányítási rendszerek, amelyek funkcionálisak, hívogatók és biztonságosak

Akadálymentes ajtók, megelőző tűzvédelem és védelem a vandalizmus ellen: csak néhány kulcsszó, amely az oktatásban alakítja az ajtók, ablakok és biztonságtechnikák iránti igényeket. A GEZE megérti ezeket az igényeket, és a projekt minden szakaszában egyéni, megoldásorientált tanácsokkal szolgál.

Innovatív épületirányítási rendszerek az oktatás számára

Az óvodákban, általános és középiskolákban használatos architektúrának funkcionálisnak, hívogatónak és biztonságosnak kell lennie. Az ajtók és ablakok például fontos szerepet játszanak a tűzvédelemben és a szellőztetésben. A GEZE emelőkaros motorjai kényelmessé teszik a napi szellőztetést, akár több száz ablak esetében is. Emellett a megelőző tűzvédelem terén biztonságossá teszik a füst elvezetését, miközben reteszelőrendszerek fokozzák a betörés elleni védelmet.

A mindenki számára biztosított akadálymentesség minden oktatási intézmény tervezésének részét képezi. Automata tolóajtók és nyílóajtók biztosítják, hogy a diákok külső segítség nélkül léphessenek be az épületbe. Az ajtók automatikus nyitását kiegészítő érzékelők segítik, a szabadonfutói funkció pedig minimális erő kifejtése mellett teszi lehetővé az ajtó nyitását.

Másik fontos szempont, hogy az integrált ajtócsukók biztosítják, hogy az ajtók és ablakok teremtsenek lehetőséget a vandalizmusra.

A GEZE megérti az óvodák, általános és középiskolák épületirányítási rendszereivel szemben támasztott elvárásokat, és a projekt valamennyi szakaszában támogatást nyújt Önnek.

Előcsarnokok: hívogatók és biztonságosak

Manuális forgóajtók a City of Glasgow College épületeiben

Manuális forgóajtók a City of Glasgow College épületeiben

Amint belépünk egy oktatási intézmény bejárati ajtaján, jól látható, hogy az épületnek számos igényt kell kielégítenie. A GEZE megoldások ebben segíthetnek: a főbejáratnak irányt kell mutatnia, egyúttal hívogatónak, funkcionálisnak és mégis biztonságosnak kell lennie, mivel sokszor egyszerre többen érkeznek és távoznak az épületből.

A GEZE zsilip például olyan megoldást jelent, amely ellenőrzi az érkezőket, ugyanakkor nagyon sok ember számára engedi a belépést az épületbe. Két egyszárnyú vagy kétszárnyú ajtót építenek be egymás után. Ezek manuális és akadálymentes menekülési útvonal megoldásokkal kombinálhatók. A GEZE a dizájn szem elől tévesztése nélkül segít Önnek a különböző követelmények együttes teljesítésében.

Glasgow-ban éppen ezt tesszük: a város szívében 228 £ beruházással épült City of Glasgow College Európa egyik legújabb szuperfőiskolája, ahol a hallgatók fogadásáról természetesen GEZE termékek gondoskodnak.

Tovább a City of Glasgow College GEZE esettanulmányához

Ajtórendszerek, amelyek visszatartják a vandalizmust

A Boxer vezetősínje csak akkor látható, amikor az ajtó nyitva van.

A Boxer vezetősínje csak akkor látható, amikor az ajtó nyitva van. © Erwin Kamphuis / GEZE GmbH

A vandalizmus miatti veszteségek komoly megoldandó problémát jelenthetnek, nem csak az iskolákban. A GEZE robosztus, hosszú élettartamú és kényelmes ajtómegoldásokkal segíthet a vandalizmus megakadályozásában. A beépített csukássorrend szabályozók például megtervezhetők úgy, hogy ne lehessen erővel károsítani őket. Túl nagy erő kifejtésekor ezek kézi vezérlésre váltanak, így a szerkezet nem sérülhet. A helyiségbe benyúló csatlakozó karokkal ellátott rendszerek helyett vezetősínnel ellátott ajtócsukók vagy az ajtószárnyba teljesen integráltajtó csukók csökkentik a helytelen használat miatti veszélyeket.

A GEZE megközelítőleg kétszáz beltéri ajtót szerelt be Boxer sorozatú ajtócsukókkal az FHS St. Gallen University of Applied Sciences épületeiben. Az ajtócsukók teljesen az ajtószárnyba vannak építve, ezért nem láthatók. A vezetősín csak akkor látható, amikor az ajtók nyitva vannak. Tökéletesen illeszkednek a lineáris, korszerű ajtókialakításokhoz, és megakadályozzák a helytelen használatot.

Óvodák terén szerzett szakértelmünk

Könnyű nyitás és akadálymentesség: ideálisan használhatják a gyermekek a mindennapokban

Könnyű nyitás és akadálymentesség: ideálisan használhatják a gyermekek a mindennapokban © Line L. Filoglou / GEZE GmbH

Az ajtók fontos funkciót töltenek be az óvodákban, különösen azt kell biztosítaniuk, hogy a gyerekek ne tudjanak önállóan távozni a helyiségekből, de vészhelyzetben biztonságosan elhagyhassák az épületet. A felnőtteknek – például az óvodai személyzet tagjainak – ugyanakkor bármikor probléma nélkül ki kell tudniuk lépni az ajtón. Végül, de nem utolsósorban az óvodások szülei számára biztosítani kell, hogy ellenőrzött módon léphessenek be és távozhassanak.

A GEZE olyan nyomógombokkal működtetett ajtókat kínál megoldásként, amelyeket a gyermekek nem érnek el, de könnyen működtethet a személyzet. Ha szülők jelennek meg napközben, csengőt használhatnak, és az ajtó belülről nyomógombbal nyitható. A menekülési út biztosítása felfüggeszthető időkapcsoló órával is a reggeli bejelentkezésnél és a délutáni távozásnál, hogy a szülők és a gyerekek akadálytalanul tudjanak belépni és távozni.

Tapasztalatból tudjuk, hogy fontos a beszorulás elleni védelem, hogy védve legyenek a kis kezek minden óvodai ajtómegoldásnál. Ez a védelem utólag felszerelhető ujjvédő elemeket alkalmaz, amelyek biztonságosan fedik le az ajtószárny és a tok közötti hézagot. Ajtógombok is használhatók a nagy forgalmú ajtók védelme érdekében, amelyek kiegészítő védelmet is nyújtanak az ujjak beszorulása ellen. Különböző megoldások is összevonhatók a létesítmény és annak igényei szerint.