Ipari megoldások

Tökéletes biztonság, praktikum és esztétikum.

Több különböző igényt kell figyelembe venni középületek tervezésekor, építésekor és fenntartásakor: az akadálymentes kialakítás és a tűzvédelmi rendszer egyértelműen fontos, az épületautomatizálás pedig az építési műveletek funkcionálisan fontos részét képezik, és az univerzális dizájnra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. A GEZE megoldások segítenek az elvárások teljesítésében.

Városházák, önkormányzati hivatalok és minisztériumok, mint állampolgárok számára nyitott épületek

A középületeknek mindenki számára könnyen megtalálhatónak, elérhetőnek és használhatónak kell lenniük, ideértve a mozgáskorlátozott, a gyengénlátó és halláskárosult, valamint vak és siket személyeket. Ezt biztosítja az akadálymentes kialakítás, amely általános elvárás a korszerű középületekkel szemben.

A GEZE megoldások az akadálymentességet tűzvédelmi és a menekülési út biztosítására vonatkozó igényekkel ötvözik. Ebben a példában a tűzvédelem gyakran inkább füst, nem pedig tűz ellen jelent védelmet, mivel a tüzek legtöbb áldozata a füst belégzése miatt hal meg, nem pedig a tűz miatt. A füst- és hőelvezető rendszer (RWA) ott tudja elszívni a füstöt, ahol az keletkezik, így biztosítja, hogy mindenki biztonságosan ki tudjon menekülni a menekülőajtókon keresztül. Ezeket az igényeket figyelembe veszik a tűzvédelmi koncepcióban.

A GEZE megérti a középületek esetében a épületirányítási rendszert érintő igényeket, és a projekt valamennyi szakaszában támogatja Önt.

Nagy forgalmú bejárati terület

© GEZE GmbH

A bejárati területnek, amit naponta – vagy akár óránként – több száz ember használ, meg kell felelnie a biztonsági és akadálymentességi követelményeknek. A GEZE megoldások segíthetnek ebben.

A wakefieldi Városháza bejárati területe például teljesen át lett tervezve, és biztonságosabb lett a kialakítása: kétszárnyú automata üveges tolóajtók lettek beszerelve a bejárati terület korábban nagyméretű, nyitott boltíves átjáróiba, hogy belépést biztosítsanak a váróhelyiségbe és a különálló irodákba. Ezzel megváltozott a bejárati terület elrendezése, és szélfogóval egészült ki, miközben megmaradt a világosság és átláthatóság. A Slimdrive SL NT tolóajtó rendszerekkel ellátott, az Egyesült Királyság egyenlőségről szóló törvénye és a BS 8300 brit szabvány szerint bevizsgált új ajtómegoldások akadálymentes belépést, menekülési út biztosítását és a hideget kint tartó energiahatékonyságot biztosítanak.

Középületek: a helyi hatóságok arca

© Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

A GEZE megoldások könnyedén, biztonságot és funkcionalitást kínálva teljesítik az ajtók és ablakok technológia igényeit. A kényelem és esztétikum ötvözésével a GEZE olyan megoldásokat kínál, amelyek különösen tetszetőssé teszik a középületeket. Az átlátszóság minőségi kritérium a helyi hatóságok esetében, és ezt tükrözik az épületirányítási rendszerek: a GEZE beépített teliüveg rendszereit (IGG) szerelték be például a Dessaui Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal új épületébe. A profilok és szerelvények láthatatlan módon vannak beépítve az üvegtáblák közé. Az éleket körülvevő egyedi nyomat síküveg-felületet hoz létre. Ez a megoldás a legszigorúbb tervezési szabványoknak is eleget, miközben különböző technikai rendszerekkel együtt lehet alkalmazni.

A bécsi ÖAMTC Mobilitási Központban a forgóajtók nem csak a huzatot és a zajt tartják kívül: szemet gyönyörködtető elemként és „forgáspontként” is szolgálnak az előcsarnokban. A belső és külső világot kötik össze, miközben megőrzik az üveghomlokzat esztétikus nyitottságát és átlátszóságát. A finomkeretes dobfalakkal és szárnyakkal ellátott nyílóajtó hívogatóan fényes és átlátható hatást kelt. Az üvegéleket diszkrét alumíniumprofilok fedik. A lekerekített élű, kiváló minőségű profilkikészítés eleganciát kölcsönöz. 

A GEZE rendszertermékei mindenki számára belépést, tűzvédelmet és dizájnt biztosítanak a stuttgarti Városi Könyvtárban. A Slimdrive rendszerrel ellátott teljesen automata, kétszárnyú nyílóajtók a látogatók elvárásait tükrözik: a korszerű könyvtár kényelme, biztonság, csönd és purista kialakítás. Az ajtógombokba épített működtető kapcsolóknak köszönhetőn egy finom nyomás elegendő a magas ajtók hang nélküli nyitásához.

Tovább a bécsi ÖAMTC Mobilitási Központ GEZE esettanulmányához

Univerzális dizájn

A kényelem és a dizájn szorosan kapcsolódik a mindenki számára biztosított akadálymentességgel. Ilyen szempontból az univerzális dizájn egyre fontosabb kifejezéssé válik. Ez a nemzetközi dizájn koncepció olyan élettereket hoz létre, amelyek mindenki számára egyformán megközelíthetők, érthetők és használhatók. E koncepció szerint az épületeket a lehető legnagyobb csoportok számára kell könnyen elérhetővé tenni anélkül, hogy harmadik fél segítségére lenne szükség. Az univerzális dizájn nem egy adott célközönséget céloz: mindenki számára igyekszik megkönnyíteni a dolgokat.

Egy példa arra, hogyan valósítja meg a GEZE ezt a koncepciót: a Powerturn automata nyílóajtó-mozgató. A Powerturn automata nyílóajtó-mozgató nagyméretű, nehéz, akár 600 kilogramm súlyú ajtószárnyakat nyit ki megbízható és biztonságos módon, és megfelelő funkcionális megoldást jelent középületek számára – beleértve az akár 300 kilogramm súlyú tűzgátló ajtókat. Ugyanakkor alacsony teljes magassága tökéletesen illeszkedik bármilyen dizájnhoz. Egyedülálló intelligens nyíló funkciója szintén mindenki számára és bármikor megkönnyíti a könnyed áthaladást az ajtón. Megbízható füst- és hőelvezető rendszer-megoldásoktól az összetett biztonsági zsilipekig: a GEZE Powerturn valódi csapatjátékosként rugalmasan építhető be a különböző rendszerek széles körébe, így tökéletesen illeszkedik a teljes termékkínálatba.

TOVÁBB A GEZE POWETURN IS/TS TERMÉKÉHEZ

Tűzvédelmi tolóajtórendszer (GEZE-Hörmann)

Világos és nyitott: olvasógaléria nézete központi felülvilágító alatt

Világos és nyitott: olvasógaléria nézete központi felülvilágító alatt © GEZE GmbH

A Slimdrive SL motorokkal ellátott üveges T30 tűzvédelmi tolóajtók exkluzív összekötő termékek a GEZE és az ajtó- és kapuspecialista Hörmann között. Ez a kombináció az egyetlen olyan automata tűzvédelmi tolóajtórendszer, amit a Deutsches Institut für Bautechnik (DIBt) (Német Építéstechnikai Központ) jóváhagyott. A T30 tűzállósági kategóriába tartozó, teljesen üvegezett automata tolóajtók ellenőrzött megoldást kínálnak az építészek és tervezők számára. Tűz esetén az ajtók automatikusan zárnak, és biztonságos tűzvédelmi csukást alkalmaznak akkor is, ha az automata ajtó rögzítési funkcióját használták előzőleg. Az áthaladási területen nem használnak vezetősíneket, és „normál üzemmódban” biztosítják a könnyed és akadálymentes bejutást.

Tovább a Stuttgarti Új Városi Könyvtár GEZE tanulmányához