Témák

Elektronikus belépésvezérlés – rugalmas és biztonságos

A belépésvezérlés megbízhatóan megtagadja a hívatlan látogatók beléptetését, a jogosult személyek számára pedig engedélyezi az áthaladást. A kulcskérdés: ki, mikor és hol jogosult a belépésre? – Végtére is, az emberek, az értékek és az adatok biztonsága a tét.

Állj! Kérem, mutassa az igazolványát!

Egykor ezek és az ezekhez hasonló mondatok igyekeztek megelőzni, hogy ismeretlen vagy jogosulatlan személyek belépjenek egy határátkelőn, bejussanak gyárakba vagy áthaladjanak a kormányzati épületek kapuján. A biztonsági személyzet, a portások és őrök manapság is gyakran közelről felügyelik, ki jogosult az áthaladásra, és ki nem.

A vállalati épületek, irodaházak és raktárak sokféle értéket és adatot őriznek, amelyek maximális lopás, kémkedés és vandalizmus elleni védelmet igényelnek. Az épületet jogosan és rendszeresen látogató alkalmazottak rendelkeznek a szükséges kulcsokkal, vagy már ismeri őket a portás. A csörgő-zörgő kulcscsomók ideje azonban lejárt, hiszen a modern biztonsági rendszerek kulcs nélkül működnek – gondoskodva a kényelemről és biztonságról.

A korszerű beléptetőrendszerek elektronikusan szabályozzák, hogy ki, mikor és hova közlekedhet az épületen vagy telephelyen belül. Ezeket a vállalat típusának, működési folyamatainak és forgalmának megfelelően alakítják ki.

A kórházak, gyógyszertárak, adatközpontok, repülőterek és bankok különösen érzékeny területek, amelyeket védeni kell az illetéktelen átjárással szemben. A szállodákban kizárólag a vendégek léphetnek be a szobájukba és a wellnessrészleg területére. A nagyáruházak ezzel szemben minden ügyfél számára szabad bejárást biztosítanak nyitvatartási időben, ezek kívül azonban kizárólag a jogosult személyek léphetnek be. Míg a gyártó cégeknél az összes alkalmazottnak biztosítani kell a belépés lehetőségét, a veszélyes vagy rendkívül bizalmas területekre például csak a személyzet bizonyos tagjai léphetnek be.

Azonosítás azonosítási eszköz, biometria vagy PIN használatával

A következő azonosítási eszközök használatosak a beléptetőrendszerek azonosítási és ellenőrzési folyamatának „kulcsaként”:

 • Mobiltelefon (bluetooth-on keresztül)
 • PIN (szám bevitele a számkódos zárba)
 • Biometria (például ujjlenyomat, tenyérlenyomat, arcfelismerés)
 • Azonosító kártyák, kulcstartók vagy transzponderes karpántok, amelyek érintés nélkül leolvashatók

A beléptetőrendszer komponensei

A beléptetőrendszerek legalább három komponensből állnak. Az azonosítási eszköz, például azonosító dokumentum vagy biometrikus tulajdonság. Az (igazolvány) kártyaolvasó, amely rögzíti az azonosítási információkat vagy adatokat és továbbítja őket az ajtóvezérlés vagy a beléptetési vezérlés egységéhez (ACU) értékelésre. A beléptetésvezérlés egysége ellenőrzi a belépési jogosultságot, és engedélyezi vagy elutasítja az ajtó kioldását, akár anélkül, hogy állandó kapcsolatban állna a beléptetési alkalmazással. Ha az ellenőrzés eredménye pozitív, akkor az elektromos motor, a motorzár vagy – ha van ilyen – az elektromos ajtónyitó engedélyezi a belépést.

A további ajtó- és zárkontaktusok az ajtóvezérléshez kapcsolódnak az ajtó állapotának (csukva, zárva, nyitva) ellenőrzéséhez. Így minden manipulációs és betörési kísérletet képes azonosítani, ami után elküldi a riasztást.

A modern beléptetőrendszerek online és offline is képesek kezelni a fent leírt belépési jogosultságokat. Az offline rendszer egy digitális cilinderből és egy tolóvasalat rendszerből áll, és – az online rendszerrel szemben – a jogosultságokat az igazolványkártyára menti.

A elektronikus beléptetőrendszerek előnyei

 • nem szükséges az egész rendszerben változtatást végezni, ha az azonosító eszköz esetleg elveszne; az elveszett transzponder vagy azonosítókártya azonnal felfüggeszthető
 • az összes személyes belépési jogosultság állandó áttekintése
 • több belépési profil is megadható
 • a jogosultságokat bármikor módosíthatják
 • Az értékek és adatok védelme ellenőrzött beléptetéssel: a személyzet és a látogatók egyénileg meghatározott jogosultságot kapnak a megadott területekre és időszakokra
 • riasztás generálása manipulációs vagy illetéktelen átjárási kísérlet során
 • nincs több „elfelejtett” ajtó
 • a belépésvezérlést és az idő rögzítését szintén össze lehet kapcsolni

GEZE: optimális megoldások egyedi biztonsági koncepciókhoz

beléptetőrendszer RFID nagy hatótávolságú olvasó

beléptetőrendszer RFID nagy hatótávolságú olvasó

A GEZE egyedi belépésvezérlési megoldásokat kínál – az adott szektorra és az ügyfélspecifikus igényekre szabva. Mindegyik megoldást a konkrét ügyfél számára állítjuk össze a GEZE termékkínálatából.

Kompakt, webalapú rendszermegoldásaival – amelyek tartalmazzák az ajtókhoz szükséges összes komponenst – a GEZE beléptetőrendszerek eleget tesznek a modern azonosítórendszerek által támasztott követelményeknek. A látogatók és a személyzet számára engedélyezett a megadott területekre való belépés a meghatározott időben – a belépési jogosultságok pedig gyorsan módosíthatók, minden egyes ajtónál. A beléptetésvezérlés egységének minimális mérete és az épületszerelvényezésbe integrált igazolványolvasó rengeteg teret hagy az ajtó kialakítási szabadságának. A GEZE beléptetőrendszerek egyszerű ajtókkal és hálózatba kötött ajtórendszerekkel egyaránt használhatók.

Tovább a GEZE biztonsági rendszerekhez

GEZE RFID-olvasók

A GCER 100 RFID-olvasó önálló működésre alkalmas beléptetőrendszer. A rendszer egy vezérlőegységből és egy leolvasóból áll. Az azonosító eszköz lehet azonosító igazolvány, kulcstartó vagy akár autókulcs is. Mivel maximum 100 azonosító eszköz tárolására van korlátozva, a GCER 100 RFID-olvasó ideális megoldást kínál kisebb épületek számára, ahol mérsékelt létszámú látogatónak van szüksége belépési jogosultságra.

Tovább a GEZE GCER 100 RFID-olvasóhoz

A széles körű támogatást élvező GCLR megoldás használható belépés vagy behajtásellenőrzési eszközként, vagy személyes védelmi rendszerként is. Részei egy ajtó mellett elhelyezett, nagy hatótávolságú GCLR olvasó és a felhasználónál hordott transzponder. A rendszernek köszönhetően ellenőrizhető és szabályozható a speciális területekre és átjárókra való belépés.

A GEZE egyesíti a belépésvezérlést a mentési útvonalakkal

Pánikzárral felszerelt pánikrúd a vészkijárat egyszerű nyitásához

Pánikzárral felszerelt pánikrúd a vészkijárat egyszerű nyitásához

A belépésre jogosultak körének meghatározása és ellenőrzése az épület biztonsági koncepciójának részét képezi. A biztonság azonban nem csupán az ellenőrzött bejutást foglalja magában: a biztonságos menekülési lehetőségeket is meg kell tervezni vészhelyzet esetére. Vészhelyzet esetén mindenkinek lehetőséget kell biztosítani a kijutásra – nem mindenkinek kell azonban lehetőséget adni arra, hogy bejusson a nyitott vészkijáraton. A védelem nem mehet a biztonság rovására.

A pánik- vagy teljes pánikfunkcióval rendelkező GEZE motorzárak a motor segítségével kinyitják az ajtókat például a beléptetőrendszer által küldött jelre reagálva. Vészhelyzet esetén mechanikusan is bármikor ki lehet őket nyitni. Használat után az önreteszelő funkció ismét visszazárja az ajtót, a biztosítási követelményeknek megfelelően.

Tovább a GEZE IQ lockhoz

A GEZE SecuLogic mentési útvonal rendszer a különféle GEZE rendszerkomponensek – például automata ajtómozgatók, ajtócsukók, motorzárak, menekülőajtó nyitók, tűz- és veszélyjelző rendszerek és beléptetőrendszerek – kombinációjaként született meg, amelynek minden eleme a TZ 320 ajtóvezérlő készüléket használja a rendszer „agyaként”. A rendszer megfelel a rendkívül modern, megbízható és dizájn-orientált rendszermegoldások által támasztott elvárásoknak. A SecuLogic mentési útvonal rendszer megfelel a vészkijáratokhoz és menekülési útvonalak ajtajaihoz használt elektromos zárrendszerek német irányelveinek (EltVTR). Biztosítás-kompatibilis zárás, garantált betörés elleni védelem, gyors nyitás vészhelyzet esetén és ellenőrzött beléptetés.

Tovább a GEZE ajtóvezérlő készülékekhez

Okos épületek hálózatába kötött belépésvezérlés

Okos hálózatba kötés: többfunkciós biztonsági ajtó rendszerek

Okos hálózatba kötés: többfunkciós biztonsági ajtó rendszerek © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A belépésvezérlést az épületirányítási rendszer hálózatába is be lehet kötni, ahogy például a stuttgarti Vector Informatik újonnan épített vállalati székházában is tették. A több mint 180 többfunkciós biztonsági ajtórendszer folyamatos ellenőrzéséhez és működtetéséhez a Vector Informatik új IT-kampuszának összes automata ajtórendszere egy interfészmodulon keresztül a BACnet épületirányítási rendszer hálózatába van kötve.

A GEZE személyre szabott digitális hálózati megoldásokat kínál. Ezek részeként speciális ajtóelosztók szolgálnak központi csomópontként, ahol az összes kábel és a BACnet interfészmodul találkozik. Az ajtóelosztók egységes szerkezete biztosítja az épületfenntartó számára, hogy minden ajtónál áttekinthesse az interfészeket, és így a teljes, hálózatba kötött épülettechnikát.

Tovább a GEZE Vector esettanulmányához

Szektorspecifikus, teljes körű csomagok

A GEZE BIM ajtóobjektumai segítenek az épülettervezés, még pontosabban az ajtótervezés során. Építészeink is segítséget nyújtanak az egyéni és a szektorspecifikus beléptetési követelmények terén, amelyekhez speciális megoldásokat alkottunk meg. Az iparban jártas szakembereivel és sokéves piaci tapasztalatával a GEZE biztosítja Önnek a szakértelmet, amire szüksége van.

Ügyfeleink számára átfogó csomagokat biztosítunk: konzultáció, megoldások fejlesztése, projekttervezés, termékek, beépítés és értékesítés utáni szervizelés.

A jövő az épületautomatizálásban rejlik – a belépésvezérlés épületüzemeltetési hálózatba kötése pedig pontosan a mi szakterületünk. A hálózatba kötés lehetővé teszi az ajtóállapotok folyamatos felügyeletét és szükség szerint a távoli beavatkozást.

Tervezés az alapoktól és beépítés

A GEZE a belépésvezérlés, az iQ lock és a biztonságtechnika témakörében egyaránt szervez képzéseket, amelyekkel kapcsolatban keressen minket bizalommal. 

Gyors segítség

A belépésvezérlés érzékeny téma, különösen akkor, ha nem minden úgy működik, ahogy kellene. Ilyenkor is bízhat a GEZE partneri segítségében. A GEZE szerviz gyors támogatást és megoldásokat, szervizmegállapodásokat, valamint azonnali segítséget kínál, amikor szüksége van rá. Globális csapatunk bármikor rendelkezésre áll, hogy segítsen.

A GEZE emellett számos eszközt biztosít az ajtótervezés támogatásához.