Témák

Épületautomatizálás – intelligens, hálózatba kötött épületüzemeltetés

Manapság már minden kereskedelmi épületet automatikus épületvezérléssel építenek. A fűtés, a világítás, a klímaberendezés, a hűtés és árnyékolás, valamint az ajtó- és ablaktechnika egyetlen hálózatban egyesül és kommunikál egymással. A komponenseket kényelmesen, központilag, minimális érintkezéssel lehet irányítani az intelligens épületirányítási rendszer segítségével.

Célok: Energiahatékonyság, kényelem és biztonság

Nem csupán az autók haladnak a jövő felé: az épületek szintén egyre gyakrabban automatizáltak. Automatikusan, önállóan szabályozzák a fűtést, a szellőztetést és a légkondicionálót. A külső világosságnak megfelelően állítják be a világítást, attól függően, hogy vannak-e emberek a helyiségben. Felhúzzák vagy leeresztik a zsaluziát, valamint kinyitják és becsukják az ablakokat és ajtókat. Mindezt úgy, hogy közben pontosan az épületen áthaladó felhasználók vagy lakók igényeire reagálnak. Ha az emberek elhagyják az épületet, az energiafogyasztás automatikusan minimálisra csökken, a nyílászárók bezáródnak és a riasztórendszer bekapcsol.

Az ilyen jellegű automatizálástechnikát manapság már minden új középületbe és kereskedelmi létesítménybe beépítik. A meglévő ingatlanok optimalizálására is használható. A kulcskifejezés minden bizonnyal az épületautomatizálás. Az automatizálás minden olyan tevékenységet magában foglal, amit nem ember végez, de hatással van egy eszközre vagy rendszerre. Az épületautomatizálás (BA) mindazon berendezések összességére utal, amit az épületek automatikus vezérléséhez, szabályozásához, ellenőrzéséhez és optimalizálásához használnak.

Ez azt jelenti, hogy az összes érzékelő, állítómotor, kezelőelem, villamos berendezés és egyéb műszaki egység egy hálózatba van kötve az épületben. Az épületautomatizálás ilyenkor az épülettechnika részeként automatikusan végez el bizonyos speciális funkcionális folyamatokat az előzetes beállításoknak megfelelően. A – gyakran igencsak összetett – műszaki épületfelszereltség kezelése így hatékonnyá és központilag irányíthatóvá válik. A cél az, hogy az építési műveletek energiahatékonyabbak, gazdaságosabbak és biztonságosabbak legyenek, illetve maximális kényelmet lehessen kínálni a felhasználóknak és a lakóknak egyaránt.

Az épületautomatizálás DIN EN ISO 16484 szabvány szerinti felépítése

Az irányítási szint végzi a rendszer felügyeletét és optimalizálja egy speciális szoftver – az épületirányítási rendszer használatával. A szoftver vizualizálja és elmenti az információkat és adatokat.

Az automatizálási szint az információk összegyűjtését és értékelését kezeli. A kapcsoló és pozicionáló parancsokat visszaküldi a terep szintre. Ezeket azonban az összes többi szintre tovább lehet küldeni a parancs szinten.

A terep szint magában foglalja az összes funkció és méret megvalósítását, valamint az adatjelentéseket. Ezek az adatok az érzékelőktől (például a hőmérséklet-érzékelőtől, levegőminőség-érzékelőtől, fényerő-érzékelőtől, mozgásérzékelőtől, ablak érintkezőktől, szélsebesség-érzékelőtől vagy esőérzékelőtől), az állítómotoroktól (a szelepek és szárnyak állítómotorjától, kapcsolóktól és világítás-tompítóktól, napellenzők motorjaitól, ablakoktól és ajtóktól) és egyéb nyomógomboktól és kapcsolóktól érkeznek.

Az érzékelőktől vagy az állítómotoroknak küldött pozicionáló parancsoktól érkező információk átviteléhez az eszközöket össze kell kapcsolni egy megosztott hálózatban.

Az épületek általános energiahatékonyságáról szóló EU rendelet

Az épületek általános energiahatékonyságáról szóló EU rendelet az épületautomatizálás fő mozgatórugója. Mindent egybevetve az EU-n belül a teljes energiafogyasztás 40 százalékáért az építési szektor felel. Az EU rendelet értelmében minden épület általános energiateljesítményét javítani kell. Ez elsősorban a hőburkolattól és a műszaki épületfelszereltségtől függ. A létesítményeket automatizálási rendszer beépítésével is tovább lehet fejleszteni.

A Biberachi Alkalmazott Tudományok Egyetemén végzett tanulmány („Az energiahatékonyság biztosítása épületautomatizáláson keresztül, a DIN V 18599 és DIN EN 15232 szabványnak megfelelően”) során azt vizsgálták, mennyi energiát takaríthatnak meg az épületautomatizálási rendszer egyes funkciói. A tanulmány eredményei között megállapították, hogy a külső fényterelő zsaluziával kombinált automatizált világítással körülbelül 40 százalékos megtakarítási potenciál érhető el. A befektetési költségeket és a megtakarításokat összevetve az eredmény kettő–tíz éves átlagos amortizációs idő az épületautomatizálási rendszereknél.

Összegezve, a tanulmány megállapította, hogy az épületautomatizálás jelentős mértékben hozzájárulhat az épület energiahatékonyságához. Így tudományosan is igazolást nyert, hogy a normál felhasználói szokások gyakran szükségtelenül magas energiafogyasztáshoz vezetnek.

Automatizálás „ideális” felhasználóként

Az „ideális” felhasználó kikapcsolná a fűtést a helyiség szellőztetése alatt, majd a lehető leghamarabb visszacsukná az ablakokat. Ezenkívül csak akkor kapcsolná fel a villanyt a helyiségben, ha tartózkodik bent valaki, és csak a szükséges mennyiségű lámpát használná. A nem használt helyiségekben – főleg éjszaka és munkaszüneti napokon – jelentősen csökkentenék a levegő hőmérsékletét.

Mivel azonban nagyon ritka az ilyen ideális felhasználó – a nem ideális felhasználók valójában elfeledkeznek a nyitott ablakról és egész éjjel nyitva hagyják –, ez a rés jelentős mértékben szűkíthető az épületautomatizálás segítségével. Az okos épületek ezért sokkal energiahatékonyabb módon viselkednek, mint az emberek.

Automatizált szellőztetés a jobb beltéri levegőért és a fokozott higiéniáért

Az épületautomatizálás révén nem csupán az energiahatékonyságot, hanem a beltéri levegő minőségét is javíthatjuk. Ez annak köszönhető, hogy az épületirányítási rendszer hálózatába kötött okos ablakrendszerek automatizált, természetes szellőzést tesznek lehetővé. Így a helyiségeket szükség szerint lehet szellőztetni és ellátni friss levegővel – az okos ablak automatizálásának köszönhetően teljesen érintés nélkül. Ezáltal elkerülhető a fizikai érintkezés, tehát a kórokozók és vírusok átadásának kockázata. További előny: a levegő rendszeres cseréjével javítható a beltéri levegő minősége – ez jótékony hatással van a koncentrációra, és csökkenti az aeroszolok koncentrációját, szintén mérsékelve a vírusos fertőzések veszélyét.

Okos épület és okos otthon

Okos otthonnal sok költséget spórolhatunk. Egy két hálószobás házba az építkezés elején elvégzett professzionális beépítés költsége 800 és 4000 euró közé tehető – a potenciális energiamegtakarítás pedig körülbelül 20 százalék.

Az okos otthon technológiák piaca egyre növekszik. © Exorbitart / GEZE GmbH

Az okos épületrendszereket azonban nem csupán az irodaépületekben, ipari létesítményekben, szállodákban vagy kórházakban használják. A lakóépületek tulajdonosai is egyre növekvő érdeklődést mutatnak az automatizálástechnika iránt. Az „okos otthon” olyan épület, ahol az áramellátást és a fogyasztásszabályozók egy hálózatba vannak kötve a háztartási eszközökkel és a világítással.

A szórakoztató elektronikával, felügyeleti és biztonsági rendszerekkel, zsaluziával, ablak- és ajtócsukó rendszerekkel felszerelt otthoni hálózatokat szintén össze lehet kötni. Ezeket a funkciókat a felhasználók egyedi igényeihez lehet alakítani, ami még fokozottabb kényelmet teremt. Emellett segítenek takarékoskodni a költségekkel és az erőforrásokkal.

Tudjon meg többet az okos épületről

A Vector IT-cég új stuttgarti székházában a GEZE több mint 180 ajtómegoldása megtalálható. Az ajtók mindegyike a BACnet épületirányítási rendszer hálózatába van kötve az IO 420 interfészmodulok segítségével.

Bejárati ajtók a Vector cég stuttgarti székhelyén © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Intelligens épületvezérlés a Vector új vállalati székházában

A GEZE BACnettel használt hálózati megoldásai jelentős előnyöket kínálnak a tervezés és üzemeltetés során:

  • testreszabott digitális hálózati megoldások BACnettel
  • több mint 180 ajtó központi vezérlése az épületirányítási rendszeren belül – még nagyobb kényelem és biztonság normál működés során és veszélyhelyzetben
  • több ágazatot átfogó funkcionalitás és együttműködés – bárhol és bármikor megtekinthető
  • Energiahatékonyság: kommunikáció az ajtótechnika és a klímaszabályozás között
  • támogatás az építési szakaszban: A termékcsoportok szakértői közötti kommunikáció

Tovább a GEZE Vector IT kampuszon végzett esettanulmányához

Sikeres integráció: épületautomatizálás GEZE Cockpittel a GAG kölni központjában

A GAG kölni központjában a BACnettel ellátott GEZE Cockpit gondoskodik az okos hálózatba kötésről a Priva épületirányítási rendszerrel – fokozott hatékonyságot, biztonságot és kényelmet biztosítva.

Tovább a GEZE GAG központot bemutató referencia projektjéhez

GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszer

A GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszer különböző komponenseinek infografikája

A GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszer összeköti az ajtó-, ablak- és biztonságtechnika összes okos komponensét

A GEZE Cockpit az első épületautomatizálási rendszer, amit okos ajtók, ablakok és biztonságtechnika számára fejlesztettek ki. A GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszer lehetővé teszi a GEZE és más gyártók ajtó, ablak és biztonságtechnikai épületautomatizálási rendszerkomponenseinek hálózatba kötését, valamint pontos központi vezérlését és ellenőrzését. Az átjárhatóságról az épületautomatizálásban a legszélesebb körben használatos BACnet kommunikációs szabvány gondoskodik. A GEZE Cockpit független épületirányítási rendszerként használható, vagy egy magasabb rangú épületautomatizálási rendszerbe építhető be.

Az épületvezérlési rendszer hardverkomponensei magukban foglalnak egy beágyazott rendszert, amelyre három különböző, különféle teljesítményfunkciókkal rendelkező GEZE szoftvercsomag telepíthető. A GEZE Cockpit és a termékek közötti adatcsere az IO 420 interfészmodulon keresztül történik, a BACnet nyílt kommunikációs protokollon. Akár PC-t, akár tabletet vagy okostelefont használ: az GEZE Cockpit alkalmazásai böngésző alapúak, ezért minden IP-képes eszközön működtethetők.

Tovább a GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszerhez

Átfogó támogatás minden érintett szakértő számára

A GEZE minden érintett szakértő számára támogatást nyújt a multifunkcionális ablakok és ajtók tervezésének összes szakaszában.

Fontos, hogy az építészek, lakatosok, biztonsági tervezők, tűzvédelmi szakemberek, villamossági szerelők és rendszerintegrátorok már a tervezés korai szakaszában részt vegyenek a folyamatokban, hiszen csak így garantálható, hogy az egyes rendszerek összehangoltan fognak működni, miközben maximalizálják az előnyöket. A GEZE szabványosított hálózati komponensei és testreszabott projekttámogatása megbízható tervezési folyamatot ígér mindenki számára.

Gördülékeny, ágazatokat átfogó folyamat

A BACnet nyitott kommunikációs protokoll gördülékeny, ágazatokat átfogó folyamatokat tesz lehetővé. Plug&play elemeket is kínál, amelyeknek köszönhetően gyorsan össze lehet kötni az eszközöket és a termékeket. Ez segíti a rendszerek közötti interakciót, garantálja a kommunikációs rendszerbe való gyors integrációt és biztosítja a szükséges rugalmasságot, még az utolsó pillanatban elvégzett tervezési változtatások esetén is.

A GEZE segítséget nyújt a karbantartással, támogatással és képzésekkel

A GEZE Cockpittel az épület kezelői jelentős költségeket takaríthatnak meg, miközben növelhetik az épület, illetve az épületben tartózkodó személyek biztonságát. Az alkalmazottak is jól járnak: A GEZE Cockpit egyszerűen és kényelmesen használható: az ajtók, az ablakok, a füst- és hőelvezetés és a menekülési útvonalak állapota bárhol és bármikor szabályozható és ellenőrizhető, bármilyen IP-képes eszköz használatával.