Témák

Épületautomatizálás – intelligens, hálózatba kötött épületüzemeltetés

Manapság már minden kereskedelmi épületet automatikus épületvezérléssel építenek. A fűtés, a világítás, a klímaberendezés, a hűtés és árnyékolás, valamint az ajtó- és ablaktechnika egyetlen hálózatban egyesül és kommunikál egymással. A komponenseket kényelmesen, központilag, minimális érintkezéssel lehet irányítani az intelligens épületirányítási rendszer segítségével.

Célok: Energiahatékonyság, kényelem és biztonság

Nem csupán az autók haladnak a jövő felé: az épületek szintén egyre gyakrabban automatizáltak. Automatikusan, önállóan szabályozzák a fűtést, a szellőztetést és a légkondicionálót. A külső világosságnak megfelelően állítják be a világítást, attól függően, hogy vannak-e emberek a helyiségben. Felhúzzák vagy leeresztik a zsaluziát, valamint kinyitják és becsukják az ablakokat és ajtókat. Mindezt úgy, hogy közben pontosan az épületen áthaladó felhasználók vagy lakók igényeire reagálnak. Ha az emberek elhagyják az épületet, az energiafogyasztás automatikusan minimálisra csökken, a nyílászárók bezáródnak és a riasztórendszer bekapcsol.

Az ilyen jellegű automatizálástechnikát manapság már minden új középületbe és kereskedelmi létesítménybe beépítik. A meglévő ingatlanok optimalizálására is használható. A kulcskifejezés minden bizonnyal az épületautomatizálás. Az automatizálás minden olyan tevékenységet magában foglal, amit nem ember végez, de hatással van egy eszközre vagy rendszerre. Az épületautomatizálás (BA) mindazon berendezések összességére utal, amit az épületek automatikus vezérléséhez, szabályozásához, ellenőrzéséhez és optimalizálásához használnak.

Ez azt jelenti, hogy az összes érzékelő, állítómotor, kezelőelem, villamos berendezés és egyéb műszaki egység egy hálózatba van kötve az épületben. Az épületautomatizálás ilyenkor az épülettechnika részeként automatikusan végez el bizonyos speciális funkcionális folyamatokat az előzetes beállításoknak megfelelően. A – gyakran igencsak összetett – műszaki épületfelszereltség kezelése így hatékonnyá és központilag irányíthatóvá válik. A cél az, hogy az építési műveletek energiahatékonyabbak, gazdaságosabbak és biztonságosabbak legyenek, illetve maximális kényelmet lehessen kínálni a felhasználóknak és a lakóknak egyaránt.

Az épületautomatizálás DIN EN ISO 16484 szabvány szerinti felépítése

Az irányítási szint végzi a rendszer felügyeletét és optimalizálja egy speciális szoftver – az épületirányítási rendszer használatával. A szoftver vizualizálja és elmenti az információkat és adatokat.

Az automatizálási szint az információk összegyűjtését és értékelését kezeli. A kapcsoló és pozicionáló parancsokat visszaküldi a terep szintre. Ezeket azonban az összes többi szintre tovább lehet küldeni a parancs szinten.

A terep szint magában foglalja az összes funkció és méret megvalósítását, valamint az adatjelentéseket. Ezek az adatok az érzékelőktől (például a hőmérséklet-érzékelőtől, levegőminőség-érzékelőtől, fényerő-érzékelőtől, mozgásérzékelőtől, ablak érintkezőktől, szélsebesség-érzékelőtől vagy esőérzékelőtől), az állítómotoroktól (a szelepek és szárnyak állítómotorjától, kapcsolóktól és világítás-tompítóktól, napellenzők motorjaitól, ablakoktól és ajtóktól) és egyéb nyomógomboktól és kapcsolóktól érkeznek.

Az érzékelőktől vagy az állítómotoroknak küldött pozicionáló parancsoktól érkező információk átviteléhez az eszközöket össze kell kapcsolni egy megosztott hálózatban.

Az épületek általános energiahatékonyságáról szóló EU rendelet

Az épületek általános energiahatékonyságáról szóló EU rendelet az épületautomatizálás fő mozgatórugója. Mindent egybevetve az EU-n belül a teljes energiafogyasztás 40 százalékáért az építési szektor felel. Az EU rendelet értelmében minden épület általános energiateljesítményét javítani kell. Ez elsősorban a hőburkolattól és a műszaki épületfelszereltségtől függ. A létesítményeket automatizálási rendszer beépítésével is tovább lehet fejleszteni.

A Biberachi Alkalmazott Tudományok Egyetemén végzett tanulmány („Az energiahatékonyság biztosítása épületautomatizáláson keresztül, a DIN V 18599 és DIN EN 15232 szabványnak megfelelően”) során azt vizsgálták, mennyi energiát takaríthatnak meg az épületautomatizálási rendszer egyes funkciói. A tanulmány eredményei között megállapították, hogy a külső fényterelő zsaluziával kombinált automatizált világítással körülbelül 40 százalékos megtakarítási potenciál érhető el. A befektetési költségeket és a megtakarításokat összevetve az eredmény kettő–tíz éves átlagos amortizációs idő az épületautomatizálási rendszereknél.

Összegezve, a tanulmány megállapította, hogy az épületautomatizálás jelentős mértékben hozzájárulhat az épület energiahatékonyságához. Így tudományosan is igazolást nyert, hogy a normál felhasználói szokások gyakran szükségtelenül magas energiafogyasztáshoz vezetnek.

Automatizálás „ideális” felhasználóként

Az „ideális” felhasználó kikapcsolná a fűtést a helyiség szellőztetése alatt, majd a lehető leghamarabb visszacsukná az ablakokat. Ezenkívül csak akkor kapcsolná fel a villanyt a helyiségben, ha tartózkodik bent valaki, és csak a szükséges mennyiségű lámpát használná. A nem használt helyiségekben – főleg éjszaka és munkaszüneti napokon – jelentősen csökkentenék a levegő hőmérsékletét.

Mivel azonban nagyon ritka az ilyen ideális felhasználó – a nem ideális felhasználók valójában elfeledkeznek a nyitott ablakról és egész éjjel nyitva hagyják –, ez a rés jelentős mértékben szűkíthető az épületautomatizálás segítségével. Az okos épületek ezért sokkal energiahatékonyabb módon viselkednek, mint az emberek.

Automatizált szellőztetés a jobb beltéri levegőért és a fokozott higiéniáért

Az épületautomatizálás révén nem csupán az energiahatékonyságot, hanem a beltéri levegő minőségét is javíthatjuk. Ez annak köszönhető, hogy az épületirányítási rendszer hálózatába kötött okos ablakrendszerek automatizált, természetes szellőzést tesznek lehetővé. Így a helyiségeket szükség szerint lehet szellőztetni és ellátni friss levegővel – az okos ablak automatizálásának köszönhetően teljesen érintés nélkül. Ezáltal elkerülhető a fizikai érintkezés, tehát a kórokozók és vírusok átadásának kockázata. További előny: a levegő rendszeres cseréjével javítható a beltéri levegő minősége – ez jótékony hatással van a koncentrációra, és csökkenti az aeroszolok koncentrációját, szintén mérsékelve a vírusos fertőzések veszélyét.

Okos épület és okos otthon

Az okos épületek technológiája növekedő piac

Az okos épületek technológiája növekedő piac © Exorbitart / GEZE GmbH

Az okos épületrendszereket azonban nem csupán az irodaépületekben, ipari létesítményekben, szállodákban vagy kórházakban használják. A lakóépületek tulajdonosai is egyre növekvő érdeklődést mutatnak az automatizálástechnika iránt. Az „okos otthon” olyan épület, ahol az áramellátást és a fogyasztásszabályozók egy hálózatba vannak kötve a háztartási eszközökkel és a világítással.

A szórakoztató elektronikával, felügyeleti és biztonsági rendszerekkel, zsaluziával, ablak- és ajtócsukó rendszerekkel felszerelt otthoni hálózatokat szintén össze lehet kötni. Ezeket a funkciókat a felhasználók egyedi igényeihez lehet alakítani, ami még fokozottabb kényelmet teremt. Emellett segítenek takarékoskodni a költségekkel és az erőforrásokkal.

Tudjon meg többet az okos épületről

Mi az a BACnet?

BACnet logó

A BACnet az Épületautomatizálási és vezérlési hálózatokat jelenti. 1995-ben fejlesztették ki az ASHRAE (az Amerikai Fűtési, Hűtési és Légkondicionáló Mérnökök Egyesülete) közreműködésével, az épületautomatizálás magasabb szintű protokolljaként. A BACnetet 2003 óta az ISO 16484 5. részében dokumentálják.

Miben rejlik a BACnet különlegessége?

A BACnet célja az, hogy gyártótól független kommunikációs protokoll létrehozása BACnet volt az épületautomatizálási alkalmazások intelligens komponensei és rendszerei számára APP. Ez azt jelenti, hogy a BACnet lehetővé teszi a különböző gyártók eszközei számára, hogy információt cseréljenek egymással anélkül, hogy licencköltségek merülnének fel a speciális adatátviteli hardverek használata miatt.

Hogyan használjuk a BACnetet?

A BACnetet akkor használjuk, amikor több, különböző gyártótól származó állítómotort és komponenst kell összekötni a hálózatban, egy protokollon keresztül. 

A különböző gyártóktól származó eszközök közötti átjárhatóság előfeltétele az 16484-5 ISO-szabványban meghatározott BIBB. A BIBB a BACnet Interoperability Building Block rövidítése, amely meghatározza azokat a szükséges pontokat, amelyeknek meg kell felelni a BACnet protokoll használatához.

Jó tudni: Minden támogatott BIBB, objektumtípus, karakterkészlet és kommunikációs lehetőség az egyes eszközökhöz tartozó PICS dokumentumban (Protocol Implementation Conformance Statement – protokoll megvalósítás megfelelőségi nyilatkozat) szerepel.

Tovább a GEZE BACnet és KNX hálózati megoldásaihoz

A hálózatba kötés következő generációja

myGEZE Control

© GEZE GmbH

myGEZE Control

myGEZE Control © GEZE GmbH

A myGEZE Control zárjuk be az épületautomatizálás terén fennálló rést, egy intelligens megoldással az ajtó-, ablak- és biztonsági rendszerek hálózatba kötésével. A moduláris szoftverrel és nyitott interfészekkel rendelkező myGEZE Control hálózatba kötési platform minden tervező és üzemeltető számára teljesen új utakat nyit meg az épületautomatizálásban.

 • A nagyobb hatékonysághoz, biztonsághoz és kényelemhez
 • A dinamikus biztonsági és tűzvédelmi koncepciókhoz, az intelligens füst- és hőelvezetéshez, és a menekülési útvonalak célzott szabaddá tételéhez
 • A több hálózatba kötési lehetőséghez

A központi készülék egy szabványos vezérlő (PLC). A hardver komponens egy beágyazott PC vezérlőrendszerből áll, ami tanúsított BACnet kommunikációs interfésszel rendelkezik. A myGEZE Control gyártótól független épületirányítás-technikai, veszélykezelő és CAFM-rendszerekbe integrálható. A myGEZE Visu opcionális szoftverrel a GEZE termékrendszerek önálló vizualizációs megoldásai is lehetővé válnak. Az új platform előnyei: Az automatizált folyamatok és a központi felügyelet könnyebbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a használatot – és a teljes épület energiahatékonyabb üzemeltetését is lehetővé teszik. Így teljes mértékben Öné az irányítás!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A MYGEZE CONNECTIVITY

Okos tervezés

A myGEZE Control leegyszerűsíti az ajtó-, ablak- és biztonságtechnika épületfelszereltségbe való integrálását a tervezők és szakemberek számára. Még több épületautomatizálási funkciót lehet hozzáadni. A GEZE szabványosított hálózati komponensei és testreszabott projekttámogatása megbízható tervezési folyamatot ígér. A myGEZE Control vonzó megoldást kínál az épületirányítási rendszerek gyártói és a rendszerintegrátorok számára.

A myGEZE Control előnyei

 • Tervezési biztosság
 • A portfólió kiterjesztése
 • Bővített funkcionalitás

A GEZE támogatást nyújt az egyedi igényekkel összhangba állított alkalmazások meghatározásában.

Zökkenőmentes és ágazatokat átfogó műveletek

A BACnet nyitott kommunikációs protokoll lehetővé teszi a zökkenőmentes és ágazatokat átfogó műveleteket. A myGEZE Control hálózatba kötési megoldása az ajtó-, ablak- és biztonságtechnika területeit integrálja egy épületirányítási rendszer összes területébe. Az épület automatizált folyamatai és a központi felügyelet így kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetik az épület használatát.

A myGEZE Control előnyei

 • Hatékonyság az építési szakaszban
 • Gyors reakció hiba esetén
 • Rugalmasság a tervek módosítása esetén


A GEZE támogatja Önt a tervezés, a beépítés és az üzembe helyezés során

Tervezés:

 • Projekttervezés az Ön myGEZE Control megoldásához
 • Az összes szükséges dokumentum előkészítése (kábelezési tervek, EDE fájlok stb.)
 • A szükséges komponensek konfigurációja

Beépítés:

 • A komponensek és a hardver csatlakoztatása
 • Termékek hálózatba kötése
 • Az épületirányítási rendszerhez való kapcsolódás

Üzembe helyezés:

 • myGEZE Control konfiguráció
 • Az Ön kezelési interfészének személyre szabása
 • A megfelelő működés biztosítása

A GEZE segíti a tervezést / projektálást, üzembe helyezést, karbantartást és támogatást

A myGEZE Controllal az épületüzemeltetők pénzt takarítanak meg, miközben javítják az épület, és a benne tartózkodó emberek biztonságát. Mi szabványosított BACnet projektálásokat hozunk létre, amelyek szolgáltatóktól és a használt épületirányítási terméktől függetlenül alkalmazhatóak. Ez lehetővé teszi a gyártótól független épületirányítás-technikai, veszélykezelő és CAFM-rendszerekbe való implementálást. Ennek során a GEZE az objektum életciklusának minden fázisában támogatja Önt, kezdve a korai tervezéstől, a teljeskörű projektáláson át, az üzembe helyezéssel együtt, egészen az épületüzemeltetés karbantartásáig és támogatásáig.

A myGEZE Control előnyei:

 • Kényelem
 • Biztonság
 • Hatékonyság az épületüzemeltetésben

Az üzemeltetők számára kínált előnyök:

 • az ellenőrzés biztosítja az épület üzemeltetésének folyamatos átláthatóságát
 • értékes információkat kaphatnak a generált adatokból a hatékony épületüzemeltetés elősegítéséhez
 • a vészkijárati rendszer ellenőrzése folyamatosan figyeli az állapotot, így az azonnali közbelépés lehetőségével növeli a biztonságot
 • az automata ajtók helyszíntől független kezelési lehetősége nagyobb kényelmet biztosít és fokozza a hatékonyságot

A GEZE ebben is segít:

 • a hardver- és szoftverkomponensek karbantartása és frissítése egy kézből
 • az épületüzemeltetés folyamatos optimalizálása