Témák

Energiaforradalom az építési szektorban

Az „energiaforradalom” szó hallatán sokan a megújuló energiaforrásokra gondolnak először. Ez ugyanakkor az energiafogyasztás csökkentését is jelenti. Az épületek hatalmas energiatakarékossági potenciállal rendelkeznek, mivel Németország teljes végső energiafogyasztásának körülbelül 35 százalékát ezek teszik ki. Az épületek energiahatékonyabbá tétele, más szóval az energiafogyasztás üzemeltetés során realizált optimalizálása kulcsfontosságú a fogyasztás fenntartható csökkentéséhez. Az energiahatékonyság ezért rendkívül fontos az építészek és tervezők számára csakúgy, mint a felhasználók és végfelhasználók számára.

A cél a CO2-kibocsátás csökkentése

Téli fűtés, nyári hűtés, éjszakai világítás, gyors szállítás, gépek és berendezések működtetése – mindennapi életünk során rengeteg energiára van szükség. Az elhasznált energia azonban elsősorban fosszilis tüzelőanyagokból ered, így az égésük CO2-kibocsátáshoz vezet. Ma már tudjuk, hogy valószínűleg ez áll az aggasztóan gyors ütemű éghajlatváltozás mögött.

Ezért Németország éghajlatváltozási célja, hogy 2010-re az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal, 2050-re pedig 80–95 százalékkal csökkentse a CO2-kibocsátást. Az épületállománynak ezen a ponton nagy mértékben éghajlatsemlegesnek kell lennie.

Teljes energiaszükséglet és hővesztések

A hőkép minden elmond a szakértőknek a homlokzat termikus információiról és energiavesztéséről. A sötét területek kis energiavesztést, a sárgák némi energiavesztést, míg a piros területek súlyos energiavesztést jelölnek.

A homlokzat hőképe: itt rengeteg energia veszik el! © shutterstock

Az építési szektor kulcsfontosságú szerepet játszik Németország modern energiaszabályozásában: jelenleg a teljes végső energiafelhasználás több mint egyharmadát épületeknél veszik igénybe – meleg víz, fűtés és hűtés, szellőztetés és világítás. A helyiségek melege nagyon gyakran elveszik a falon, ablakon, tetőn, ajtón vagy a padlón keresztül.

A passzívházaknak és a közel nulla energiafelhasználású otthonoknak EU-szerte szabvánnyá kellene válniuk a jövőben. Ezt az épületek energiahatékonyságáról szóló, felülvizsgált EU-irányelv támogatja. Kezdetben csak az új épületeket fogja érinteni, 2050-re azonban minden épületnek éghajlatsemlegesnek kell lennie. Egyrészről, a fűtési és hűtési energiaszükségletet kell jelentős mértékben csökkenteni az építkezések és felújítások során. Másrészről pedig a fennmaradó energiaszükséglet kielégítésére használt megújuló energiaforrások arányát kell jelentősen növelni.

Magas energiaszükséglet az építési jogszabályok és irányelvek miatt

Az EU-rendeletet Németországban az Energiatakarékossági törvényen (EnEG), az Energiatakarékossági rendeleten (EnEV) és a Megújuló energia hőtörvényen (EEWärmeG) keresztül foganatosítják. 2018-ban a cél az volt, hogy ezeket a rendeleteket az Építési energiatörvényben (GEG) összesítsék. A jogszabályok és rendeletek meghatározzák az energiaszükségletek küszöbértékeit, valamint az új és meglévő épületekhez szükséges tanúsítványokat. A cél, hogy az épületek elsődleges energiaszükségletét alacsonyan tartsák. Az épületek energiaveszteségét már a kezdetektől meg kell előzni a szerkezeti hőszigeteléssel, amennyire csak lehetséges – különösen a megfelelő szigeteléssel, jó ablakokkal és a hőhidak elkerülésével. A fennmaradó energiaszükségletet egyre inkább a megújuló energiaforrásokkal fogják fedezni.

A kényelmes munka- és életkörnyezet, amely mindenek mellett nagymértékben energiahatékony is, csak úgy érhető el, ha a fűtést, a meleg vizet, a világítást és a szellőztetési technológiát intelligensen vezérlik. A vezérlőket az épület szerkezetéhez és a felhasználói szokásokhoz kell igazítani. Ideális esetben a digitalizálás és az automatizálás magával vonzza, hogy az épületek igazodnak a változó feltételekhez csakúgy, mint az épületben tartózkodó emberek számához és az időjárási körülményekhez

GEZE termékek az energiahatékony épületek szolgálatában

Az ajtó-, ablak- és biztonságtechnika energiahatékonyságára fókuszáló teljes körű megoldások intelligens módon egyesítik a kényelmet és biztonságot az energiahatékonysággal. Az ágazatot átfogó hálózatba kötés szintén új lehetőségeket kínál az energiatakarékos épületüzemeltetéshez. A GEZE különféle megoldásokkal és termékekkel veszi ki a részét az energiahatékonyságot célzó erőfeszítésekből:

  • az épületek természetes levegőztetése és szellőztetése, és az egyes helyiségek hőmérséklet-szabályozása az automatizált ablakrendszereken keresztül
  • automatikus működtetés és az ajtók megbízható csukása
  • intelligens GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszer az ajtó-, ablak- és biztonságtechnika épületirányítási rendszerbe való okos beépítéséhez. Ezek magukban foglalják az ajtók nyitási szélességének automatikus beállítását a külső hőmérséklet alapján, valamint a hőmérséklet-érzékelőket és fűtésrendszereket, és az ablakok hőmérséklethez igazított nyitását és csukását.

Energiatakarékosság természetes szellőzéssel

Jelentős mennyiségű energia és erőforrás takarítható meg a természetes szellőzésű épületekben. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség légkondicionáló rendszerekre. A mechanikus légkondicionáló rendszerek rengeteg energiát igényelnek. Mindamellett, hogy sok helyet elfoglalnak, a magas befektetési, karbantartási és kezelési költségek is azt eredményezik, hogy ezek a rendszerek nem lesznek költséghatékonyak. Az ellenőrzött természetes szellőzés ugyanakkor sokkal előnyösebb. Az energiatakarékosság, a környezetbarát levegőztetés és szellőztetés elérhető a GEZE homlokzatra és tetőablakokra szerelt „intelligens” motorjaival és vezérléseivel, amelyek szabályozott módon nyitják és csukják a nyílászárókat, miközben minimális energiabefektetésre van szükség a lineáris motorok aktiválásához.

Kényelmes épületvezérlés

A GEZE technológiája lehetővé teszi a homlokzati elemek igény szerinti vezérlését, legyen szó akár ajtókról vagy ablakokról. Minden ablak egyedileg szabályozható. A hőmérséklet- és CO2-érzékelők, időkapcsoló órák és eső-szélérzékelők gondoskodnak az ablakok automatizált nyitásáról és zárásáról. Az új GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszer lehetővé teszi az automatizált ajtók és ablakok központi megjelenítését, vezérlését és ellenőrzését.

Az épületek fenntarthatóságának értékelése a Német Fenntartható Építés Egyesületének (DGNB) tanúsítási rendszerén keresztül zajlik.

Az épületek fenntarthatóságának értékelése a Német Fenntartható Építési Egyesületének (DGNB) tanúsítási rendszerén keresztül zajlik.

Több mint energiahatékonyság: fenntartható építés (Green Building)

A GEZE a fenntartható építést is támogatja „Green Building” néven ismert termékeivel. A Green Building azt jelenti, hogy az épületek modern, fenntartható, környezettudatos és erőforrás-takarékos építése és felújítása harmóniában van az emberekkel és a természettel. Ezeket az épületeket ezért nagymértékű erőforrás-hatékonyság jellemzi az energia-, víz- és anyagszükséglet terén egyaránt. Az egészség- és környezetkárosító hatások pedig ezekkel együtt csökkennek. A fenntarthatóság alapvető szempontját – ameddig lehetséges – az épület teljes életciklusán keresztül figyelembe kell venni: a projektfejlesztéstől, a tervezéstől és építéstől kezdve az üzemeltetésen keresztül a karbantartásig és lebontásig. Ennek elnevezését Németország 2007-ben vezette be: Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Német Fenntartható Építés Egyesülete – DGNB) tanúsítvány.

Már körülbelül 120 épület nyerte el a DGNB tanúsítványát vagy elő-tanúsítványát. Megtalálható közöttük a német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (UBA) dessaui épülete, amely a fenntartható építési eljárásnak és az ebből eredő kiváló minőségnek köszönhetően szövetségi mintaprojektnek számít: Németországban ez az egyik leggazdaságosabb hivatali épület, amely számára GEZE biztosította az ajtótechnikát.

Még több információ a Green Buildingről

Még több információ az épületfelújításról

Még több információ a klímaszabályozásról

Energiahatékonysági információk

Energiaoptimalizált tervezés

A GEZE már az épülettervezés korai szakaszában támogatást nyújt és energiatakarékos koncepciókat és megoldásokat kínál. A GEZE megoldásai hatékonyan gondoskodnak az energiamegtakarításról a már meglévő épületek bővítése során is.

Új távlatok az épületautomatizálás terén a GEZE Cockpit támogatásával

Az ajtó- és ablaktechnika egyedi, GEZE Cockpiten keresztül végzett hálózatba kötésével az okos szoftver és a nyitott interfész lehetővé teszi a GEZE technológia beépítését az épületautomatizálásba, emellett új épületautomatizálási lehetőségeket nyújt a tervezők és üzemeltetők számára.

Tudjon meg többet a GEZE Cockpitről

Testreszabott megoldások

Az alkalmazási tervtől függően egyedi megoldásokat kínálunk különféle szolgáltatási csomagokkal és a hozzájuk tartozó hardver és szoftver elemekkel, valamint az energiahatékony építési folyamatot szolgáló, kapcsolódó szolgáltatásokkal.

Környezeti termékdeklarációval rendelkező termékek

A GEZE számos terméke, köztük a TS 4000 és a TS 5000 ajtócsukó sorozat is rendelkezik EPD-vel (Environmental Product Declaration – Környezeti termékdeklaráció). Az EPD-k információs adatbázist formálnak, amely jól használható az ökológiai épületértékeléshez, és amely építőelemként szolgál az épületek környezetvédelmi teljesítményének átfogó értékeléséhez.

Személyre szabott szolgáltatási koncepciók

A kifejlesztett megoldások szerkezeti megvalósítása mellett személyre szabott szolgáltatási megoldásokat is kínálunk minden épülethez, rendszeres karbantartással kiegészítve, hogy biztosítsuk az energiahatékony rendszerek funkcionalitásának, fenntartási biztonságának és értékének megőrzését. Ezek nem csupán az épületüzemeltetési költségek szempontjából jelentenek pénzügyi előnyt a üzemeltetők számára, hanem az üzemeltetési felelősség terén is támogatást nyújtanak.

Hatékonyság az épületüzemeltetésben

A GEZE Cockpit lehetővé teszi a felhasználók számára az ajtók, az ablakok, a füst- és hőelvezetés és a mentési útvonalak állapotának vezérlését és ellenőrzését, bárhol és bármikor, bármilyen IP-képes eszköz használatával. A GEZE így biztosítja az épületüzemeltetés kényelmét, biztonságát és hatékonyságát.

Tudjon meg többet a GEZE Cockpitről