Témák

Energiahatékonyság az építőiparban

Amikor az energetikai átállásról van szó, sokan először a megújuló energiaforrások használatára gondolnak. Ugyanakkor az energiafogyasztást is csökkenteni kell. Az épületekben sok energiamegtakarítási lehetőséget rejlik, mivel a teljes német összesített energiafogyasztás mintegy 35 százalékát adják. Az épületek energiahatékonyabbá tétele, azaz energiafogyasztásuk üzemeltetés közbeni optimalizálása elengedhetetlen a fogyasztás fenntartható csökkentésének. Az energiahatékonyság ezért alapvető fontosságú az építészek és tervezők, valamint az üzemeltetők és a végfelhasználók számára.

A cél a CO2-kibocsátás csökkentése

Télen meleg helyiségek, nyáron hűtés, éjszaka világítás, gyors közlekedési eszközök, gépek, készülékek üzemeltetése – rengeteg energiára van szükségünk az életünkhöz. Energiaellátásunk azonban nagyrészt fosszilis energiahordozókon alapul, amelyek elégetése CO2-kibocsátáshoz vezet. És ma már tudjuk, hogy nagy a valószínűséggel ez az egyik oka a riasztóan gyors klímaváltozásnak.

Klímavédelmi célok

A 2021. június 24-i új Szövetségi Klímavédelmi Törvényben (KSG) a következő célokat határozták meg kötelezően Németország számára:

  • Az üvegházhatású gázok 65 százalékos csökkentése 2030-ra, az 1990-ben kibocsátott mennyiségekhez képest
  • Az üvegházgáz-semlegesség elérése 2045-re

Összesített energiaszükséglet és hőveszteség

A termográfiai képek mindent elmondanak egy szakembernek a homlokzaton fellépő hő- és energiaveszteségről. A sötét szín kevés, a sárga mérsékelt, a piros pedig nagy hőveszteségre utal.

A homlokzat hőképe: Itt rengeteg energia megy kárba! © shutterstock

Az építőipar kulcsszerepet játszik Németország modern energiapolitikájában. A teljes végső energiafelhasználás több mint egyharmada jelenleg az épületek energiafogyasztásának – melegvíz, fűtés és hűtés, szellőztetés és világítás – tudható be. És gyakran a szobahő nagy része a falakon, ablakokon, tetőkön, ajtókon vagy padlókon keresztül elillan.

A passzívházaknak vagy energiahatékonyságú házaknak, illetve a majdnem nulla energiaigényű házaknak („Nearly Zero Energy Building”, röviden NZEB) ezért az EU-ban követendő szabvánnyá kell válnia. Ezt az épületek összesített energiahatékonyságáról szóló módosított EU irányelv („Épületek energiateljesítményéről szóló irányelv”, röviden EPBD) írja elő. Ennek kezdetben csak az új épületekre kellene vonatkoznia, de 2045-ig minden épületnek klímasemlegessé kell válnia, beleértve a meglévő ingatlanokat és a nem lakóépületeket is. Ezeknél a zéró emissziós épületeknél („Zero Emission Buildings”, röviden ZEB) egyrészt jelentősen csökkenteni kell az építés és korszerűsítés során a fűtés és hűtés energiaszükségletét. Másrészről viszont a fennmaradó igények fedezésében jelentősen növelni kell a megújuló energiák arányát.

Szigorú jogszabályi energetikai követelmények

Az épületek összesített energiahatékonyságáról szóló EU-irányelvet Németországban eddig az energiamegtakarításról szóló törvény (EnEG), az energiamegtakarításról szóló rendelet (EnEV), és a megújuló energia a fűtésre történő felhasználásáról szóló törvény (EEWärmeG) formájában ratifikálták. Ezeket az előírásokat 2020. november 1-től az Épületenergetikai Törvény (GEG) foglalja össze.

A törvények és rendeletek energetikai határértékeket és igazolt energiahatékonysági osztályt feltüntető energiatanúsítványt írnak elő mind az új, mind a már meglévő épületekre. A cél az épületek elsődleges energiaigényének alacsony szinten tartása. Például az épületek energiaveszteségét már előzetesen, a szerkezeti hővédelemmel csökkenteni kell – különösen a jó szigeteléssel, a jó ablakokkal és a hőhidak elkerülésével. A fennmaradó energiaigénynek a lehető legalacsonyabbnak kell lennie, és azt egyre inkább megújuló energiaforrásokból kell fedezni.

Az épületautomatizálás elősegíti az energiahatékonyságot

Számos tanulmány, például a Bitkom klímavédelemről és energiahatékonyságról szóló tanulmánya is azt mutatja, hogy az épületek a közlekedési szektor és az ipari termelés mellett a CO2-kibocsátás egyik legnagyobb forrását jelentik, és Németország teljes energiaszükségletének körülbelül 1/3-át teszik ki. A tanulmány szerint a lakó- és nem lakóépületek legnagyobb energiamegtakarítási lehetősége az okos épületekben és az intelligens épületautomatizálásban rejlik: Például a fűtés-, melegvíz-, világítás- és szellőzéstechnika intelligens vezérlésével nem csak komfortérzetünk növekszik a munkahely vagy lakás használatakor, hanem magasabb energiahatékonyságra is szert tehetünk. A mindenkori vezérlésnek figyelembe kell vennie az épület adottságait és a lakók épülethasználati szokásait is: Ideális esetben a jövőbeli épületek a digitalizáció és az automatizálás segítségével alkalmazkodni fognak a változó körülményekhez – a házban tartózkodók számához és az időjárási viszonyokhoz is.

Jó tudni: A DIN EN 15232 szabvány meghatározza a különböző épületautomatizálási működési módok és alkalmazások hatékonysági osztályait. Ez lehetővé teszi a potenciális energia- és CO2-megtakarítás megbízhatóbb becslését.

BŐVEBBEN AZ ÉPÜLETAUTOMATIZÁLÁSRÓL  

GEZE termékek energiahatékony épületekhez

Az integrált és energiahatékonyságra összpontosító ajtó-, ablak- és biztonságtechnikai megoldásokkal a kényelem és a biztonság ésszerűen kombinálható az energiahatékonysággal. Az ágazatszerte alkalmazott hálózatos megoldások új lehetőségeket teremtenek az energiatakarékos épületüzemeltetéshez. A GEZE különféle megoldásaival és termékeivel jelentősen hozzájárul az energiahatékonysághoz:

  • Épületek természetes szellőztetése és egyedi helyiséghőmérséklet-szabályozás automatizált ablakrendszereken keresztül
  • automatikus ajtónyitás és megbízható zárás
  • myGEZE Control intelligens épületautomatizálási rendszer az ajtó-, ablak- és biztonságtechnika az épületirányítási rendszerbe történő okos integrálásához. Itt a külső hőmérséklethez igazodva, például hőmérséklet-érzékelőkkel és fűtési rendszerekkel együtt, automatikusan beállítható az ajtók nyitási szélessége, vagy ennek megfelelően nyitható-csukható az ablak.

Energiatakarékosság természetes szellőzéssel

Az épületek természetes szellőztetése jelentős mennyiségű energiát és erőforrást takarít meg. Így az energiaigényes klímaberendezések mellőzhetők. Mivel a mechanikus-gépi klímaberendezések sok energiát igényelnek. Az épületben elhelyezett klímák nagy helyigénye, és az erre felhasznált falfelületek elvesztése mellett a magas beruházási, karbantartási és üzemeltetési költségek is gazdaságtalannak tűnnek. A szabályozott természetes szellőztetés ugyanakkor egyértelmű előny. A GEZE a homlokzaton és a tetőablakon elhelyezett „intelligens” ablakmozgató motorja és vezérlése szabályozottan nyitja és zárja azokat, így energiatakarékos és környezetbarát szellőzést biztosít. Például lehetséges az automatikus éjszakai lehűtés, amely költségkímélő és energiatakarékos módszer az épületek hűtésére a klímaberendezéshez képest.

Kényelmes épületautomatizálás a jobb energiahatékonyság érdekében

A GEZE technológia lehetővé teszi a homlokzati elemek vezérlését az igényeknek megfelelően, legyen szó ajtóról vagy ablakról. Minden ablak egyenként vezérelhető. Hőmérséklet- és CO2-érzékelők, időzítők és eső-szél-érzékelők gondoskodnak arról, hogy az ablakok automatikusan nyíljanak és záródjanak. Az új myGEZE Control épületautomatizálási rendszerrel az automatizált ajtók és ablakok központilag is megjeleníthetők, ellenőrizhetők és vezérelhetők.

Mi a GEZE-nél megértettük, hogy az épületek jelentősen hozzájárulnak az energiafogyasztás és ezáltal a CO2 kibocsátás fenntartható csökkentéséhez. Az okos és energiatakarékos megoldások ezért minden eddiginél fontosabbak számunkra és ügyfeleink számára.

Sandra Alber, Chief Officer Legal & Finance
A Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Német Fenntartható Építési Egyesület) tanúsítási rendszere az épületek fenntarthatósági minőségét értékeli.

A Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Német Fenntartható Építési Egyesület) tanúsítási rendszere az épületek fenntarthatósági minőségét értékeli.

Több mint energiahatékonyság: Fenntartható építés (Green Building)

A GEZE termékeivel a fenntartható építést vagy a „Green Building”-et is lehetővé teszi. A Green Building korszerű, fenntartható, környezettudatos és erőforrás-takarékos épületek építését, felújítását jelenti az emberrel és a természettel összhangban. Az épületeket magas erőforrás-hatékonyság jellemzi az energia, a víz és az anyagok területén. Ugyanakkor csökkennek az egészségre és a környezetre gyakorolt káros hatások. A fenntarthatóság alapelve ennek kapcsán a lehető legnagyobb mértékben az épület teljes életciklusa során érvényesül: Kezdve a projektfejlesztéssel, tervezéssel és kivitelezéssel az üzemeltetésen és karbantartáson át a szétszerelésig. Németországban 2007 óta van erre minősítő pecsét: A Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Német Fenntartható Építési Egyesület) tanúsítványa.

Elnyertük a Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Német Fenntartható Építési Egyesület) fenntarthatósági bizonyítványt.

Az új Vector IT vállalat stuttgarti épületében személyre szabott digitális hálózati megoldásaink segítenek abban, hogy az épület aktív üzemelése során évente összesen mintegy 460 tonna CO2-kibocsátást sikerüljön elkerülni. A Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Német Fenntartható Építési Egyesület) ezért a projektet a DGNB platina minősítéssel és a DGNB gyémánttal tüntette ki a kiemelkedő tervezéséért.

REFERENCIA

Körülbelül 120 épület kapott már Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Német Fenntartható Építési Egyesület)-tanúsítványt vagy előtanúsítványt. Ezek közé tartozik a dessaui Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (UBA) épülete, amely magas színvonala miatt a szövetségi kormány zászlóshajója a fenntartható építés minden vonatkozásában, és Németország egyik leggazdaságosabb adminisztratív épülete. Az ajtótechnika a GEZE-től származik.

További információ a Green Buildingről

Bővebben az épületfelújításról

Bővebben a helyiségklíma-szabályozásról

Energiahatékonysággal kapcsolatos információk

Energiaoptimalizált tervezés

A GEZE támogatást nyújt az épülettervezés korai szakaszában, és energiatakarékos koncepciókat és megoldásokat alakít ki. A GEZE megoldásaival a meglévő épületek utólagos felszerelése is hatékony energiamegtakarítást eredményezhet.

Az épületautomatizálás új módjai a myGEZE Control

A nyílászáró-szerkezetek az intelligens szoftverrel és nyílt interfészekkel ellátott myGEZE Control segítségével történő összekapcsolása lehetővé teszi a GEZE technológiáinak az épületautomatizálásba történő integrálását, egyúttal új lehetőségeket nyit meg minden tervező és üzemeltető számára.ezen téren.

Egyedi megoldások

A felhasználási elképzelésektől függően egyedi megoldásokat kínálunk különböző szolgáltatáscsomagokkal, a megfelelő hardver- és szoftverkomponensekkel, illetve az energiahatékony építkezéshez kapcsolódó szolgáltatásokkal.

Környezetvédelmi terméknyilatkozattal (EPD) rendelkező termékek

Egyes GEZE termékek, köztük a TS 4000 és TS 5000 ajtócsukó sorozatok rendelkeznek az EPD környezetvédelmi terméknyilatkozattal. Az EPD-k képezik az ökológiai épületértékelés adatbázisát. Ezek azok az alkotóelemek, amelyek hozzájárulnak az épület környezeti teljesítményének átfogó értékeléséhez.

Személyre szabott szolgáltatási koncepciók

A kidolgozott megoldások építészeti megvalósítása mellett épületenként személyre szabott szolgáltatási koncepciókat is kínálunk, így a rendszeres karbantartással biztosítható az energiatakarékos rendszerek működőképessége, üzembiztonsága és állagmegóvása. Ezek nemcsak anyagi előnyöket jelentenek az üzemeltetőknek az épület üzemeltetési költségei tekintetében, hanem az üzemeltetői feladataikban is támogatják őket.

Hatékonyság az épületüzemeltetésben

A myGEZE Control segítségével az ajtók, ablakok, füst- és hőelvezető rendszer és menekülési útvonalrendszer állapota bármikor, bárhol lekérdezhető, megjeleníthető és vezérelhetők bármely IP-képes eszközről. A GEZE így kényelmet, biztonságot és hatékonyságot kínál az épületüzemeltetésben.

Tudjon meg többet a myGEZE Control-ról