Témák

Energiaoptimalizált építés intelligens homlokzatokkal

Az általunk elhasznált energiaforrások végesek és értékesek. Így törekszünk arra, hogy energiaoptimalizált módon építkezzünk. Ehhez élénkebb kommunikációra és együttműködésre van szükség az egyes szakmák között. A cél, hogy az épületek üzemeltetéséhez egyre kevésbé legyen szükség az elsődleges energiaforrásokra – ideális esetben akár nullára is csökkentsék a használatukat. Ez azt jelenti, hogy a szellőztetéshez, világításhoz és hűtéshez használt energia mennyiségét csökkenteni kell – például intelligens homlokzatokkal, amelyek aktívan és automatikusan reagálnak a környezetükre. Az erőforrás-takarékosság és az energiahatékony homlokzati megoldások ezért az intelligens és ágazatot átfogó tervezéssel és kialakítással kezdődik.

Magas szintű elvárások a modern külső térelhatárolók terén

Korábban a homlokzat megjelenése volt az elsődleges szempont. Gyakran a tulajdonos társadalmi helyzetét hivatott hangsúlyozni. És persze az építész esztétikai érzékét!

Manapság is fontos, hogy az épület megjelenése megkapó legyen, az épülettulajdonosok és üzemeltetők azonban már sokkal magasabb szintű elvárásokkal találják szemben magukat a külső térelhatárolókat illetően: védelmet kell nyújtaniuk az eső, időjárás, tűz és betörés ellen, miközben a lehető legautomatikusabb módon szabályozniuk kell a fényt és a szellőztetést, gondoskodva a napfényvédelemről és minimalizálva a hideg időjárás vagy a hőség hatásait. Így segítenek takarékoskodni az energiával, vagy akár hozzájárulni az energiatermeléshez.

De mégis, mi teszi intelligenssé a homlokzatot? Ahhoz, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, az egyes elemeket egyetlen hálózatba kell kötni a homlokzatban. Az egyedi megoldások – szellőztetés, fűtés vagy beléptetési megoldások – természetesen önmagukban is lehetnek intelligensek.

A homlokzat akkor lehet igazán „intelligens”, ha természetes, megújuló energiaforrásokat, például napsugárzást, légáramlást vagy geotermikus energiát használ az épület energiaigényének kielégítéséhez, beleértve a fűtést, hűtést, szellőztetést és világítást.

Andrea Compagno: Intelligens üveges homlokzatok: Anyag, alkalmazás, dizájn, Birkhäuser 2002

Az intelligens homlokzathoz számos érzékelőre van szükség az összes lehetséges külső hatás, például a szélerő méréséhez, és a leolvasott értékek továbbításához a vezérlőegység felé. Az átjárók lehetővé teszi, hogy az egy hálózatba kötött eszközök kommunikálhassanak egymással. A hálózat lehet kábel- vagy rádióvezérlésű is.

A használt érzékelők, állítómotorok és homlokzati elemek közötti hatékony kommunikáció eléréséhez egy hálózatba kell őket kötni – az idegrendszerhez hasonlóan. Az összes komponenst és funkciót kombinálják és integrálják. Az épületautomatizálási rendszer szolgál központi „agyként”. A követelmény alapján elemzi az összes adatot, és annak megfelelően szabályozza és ellenőrzi a homlokzati elemeket. Például a radiátorszelepek, a fényérzékelők, árnyékolók és elektronikus eszközök, valamint az automatikus redőnyökkel vagy betörésjelző berendezéssel felszerelt teljes biztonságtechnika is intelligens módon vezérelhető.

Energiatermelés a homlokzaton keresztül

Máris láthatunk erre példákat. Általában magas szintű hangszigetelést biztosítanak, önszabályozó fűtéssel, szellőztetéssel és napfényvédelemmel, ami képes alkalmazkodni a változó időjárási és fényviszonyokhoz. Egyes megoldások már most a napenergiát használják a beltéri fűtés és légkondicionálás kényelmes biztosításához.

Az üveges homlokzati nappanelek itt különleges figyelmet érdemelnek. Mivel az üveges homlokzatok képesek energiát termelni a napsugárzásból, hő és napfény formájában.

Kutatók és építőipari szakemberek egyre többet dolgoznak ilyen energiatermelő homlokzatok fejlesztésén és gyártásán. Az intelligens homlokzatrendszerek különösen ígéretes technológiának mutatkoznak az új épületek és az energiahatékony épületfelújítás terén. Az intelligens homlokzatok már ma is gond nélkül járulnak hozzá az energiatakarékossághoz. Az automatizált szellőztetésnek köszönhetően az okos ablakok például jelentősen csökkentik az energiafogyasztást, ugyanakkor növelik az épület használóinak kényelmét.

Klímaaktív homlokzatok a GEZE kínálatában

GEZE hálózati megoldások intelligens homlokzatokhoz

GEZE hálózati megoldások intelligens homlokzatokhoz

Rendszerbeszállítóként a GEZE a biztonsági rendszereket ablak- és ajtómozgató technikákkal kombinálja az innovatív, hálózatba kötött és modulos megoldások létrehozásához. Az automatizált ablakmozgató motorok és a speciális érzékelők intelligens együttműködése észleli a külső környezeti hatásokat, a beltéri klíma pedig egy összekapcsolt, „klímaaktív” homlokzat eredménye lesz. Ez hozzájárul az energiahatékonysághoz, például azáltal, hogy automatikusan kinyitja az ablakokat a meleg nyári estéken.

A napfényvédelem szintén fontos szerepet játszik az épületek energiaegyensúlyában és az épület használóinak jó közérzetében. Az időjárás-szabályozó panelek használhatók például a napfényvédő rendszerek vezérlésére. A klímaaktív homlokzatok emellett a beltéri levegő minőségét is javítják: a levegőt CO2-érzékelők ellenőrzik csakúgy, mint a beltéri klímát, a résszellőzésnek köszönhetően pedig kevésbé lesz huzatos a helyiség. Végül, de nem utolsósorban a klímaaktív homlokzatok biztonságos működésről gondoskodnak. Az ablakok és zsalúziák viharos időjárás esetén automatikusan bezáródnak, az ablakok időhöz igazított becsukásával pedig megelőzhető az ablak véletlenszerű nyitása.

GEZE hajtásrendszerek természetes szellőzéshez és füst- és hőelvezető rendszerekhez (RWA)

A GEZE ablakmozgató motorok számos különféle ablaktípust képesek mozgatni – akár természetes szellőzéshez, vagy levegő-utánpótlási és kivezetési megoldásként a biztonságos és gyors természetes füstelvezetéshez (NRA és RWA). A modern üveges homlokzatokban a motorjaink használhatók például a nagyon nagy vagy nehéz (akár 250 kg-os) ablakok és homlokzati elemek, valamint a párhuzamos szellőzőablakok (PAF) automatikus nyitásához, akár nagy szélterhelés mellett is.

Tűz esetén az emberek túléléséhez elengedhetetlen a füstgáz megbízható kivezetése. Az RWA vezérlőpanelek a füst- és hőelvezető funkció mellett a digitális busz technológia használatával képesek az ablakmozgató motortól érkező visszajelzések megjelenítésére, és a további komponensek, például a szél- és esőérzékelő, a hőmérséklet-érzékelő és a szellőztető nyomógombok összekapcsolására. Az RWA-megoldások így a szellőztetéshez is használhatók – a tűz esetén hasznos funkciók mellett egyéb célokra is szolgálható.

Hálózatba kötés az „okos épülethez”

A GEZE megoldásai nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az épületek „okos épületté” válhassanak. Az interfészmodulok lehetővé teszik, hogy a GEZE termékeket a széles körben használt BACnet és KNX kommunikációs szabványokba integrálják az otthoni és az épületvezérlési rendszerekben. És ez még nem minden: a GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszer lehetővé teszi az összes összekötött termék megbízható vezérlését és ellenőrzését.

Az egyes rendszerek, például a füstjelzők, automatizált ablakok, beléptetési megoldások stb. hálózatba kötésével a rendszerek folyamatosan kommunikálhatnak egymással. Ennek köszönhetően az okos épületek képesek megtanulni az épület használóinak szokásait, és intelligensen reagálni rájuk. A távoli hozzáférés lehetősége különösen az épület üzemeltetőjének jelent hatalmas előnyt.

KNX épületrendszerekbe épített GEZE ablakmozgató motorok

KNX épületrendszerekbe épített GEZE ablakmozgató motorok

Kapcsolat a KNX épületbusszal

Az ablaktechnika esetében az IQ box KNX interfészmodul teszi lehetővé az ellenőrzött, természetes szellőzést és a GEZE IQ windowdrive sorozat ablakmozgató motorjainak integrálását a KNX épületrendszerekbe. Az IQ box KNX hozzáfér az intelligens ablakmozgató motorhoz, és jelentést küld az épületirányítási rendszernek a különféle információkról, például a nyitási szélességről. A további érzékelőket, pl.: a levegőminőséget, esőt és szelet mérőket, valamint az ablakbiztosítási rendszereket ezekbe a rendszermegoldásokba lehet integrálni a KNX alatt. Az automatizált ablakokat így intelligensen lehet vezérelni és ellenőrizni, illetve egy hálózatba lehet őket kötni az árnyékolással, a fűtéssel és a légkondicionálóval.

Kapcsolódás a BACneten keresztül

A GEZE IO 420 interfészmodul hozzáférést biztosít a fenntartható BACnet világhoz. A GEZE intelligens ajtó- és ablakrendszereket így egy hálózatba lehet kötni az épületen belül, a BACnet kommunikációs szabvány használatával.

A GEZE Cockpit révén a GEZE teljes BACnet épületautomatizálási rendszert kínál. Ez lehetővé teszi az automatizált GEZE termékek megbízható megjelenítését, ellenőrzését és vezérlését. A GEZE Cockpit független épületautomatizálási rendszerként is használható, és akár egy fölérendelt épületirányítási technikába is beépíthető.

További információk a GEZE Cockpitről

Ipari know-how intelligens homlokzatokhoz

A GEZE támogatást nyújt az építészeknek a tervezés során, miközben sokéves tapasztalatára és az ipari know-how-ra épít az intelligens homlokzatok egyedi koncepcióinak létrehozásához!

A homlokzat az épület megjelenésének rendkívül fontos elemét képezi, ezért a GEZE kiváló megoldásokat kínál az építészek számára – mindent egy kézből. A GEZE segít az építési követelményeknek való megfelelésben is: például az akadálymentesség, energiahatékonyság, tűzvédelem, menekülési útvonalak, valamint a tervezés és kényelem terén.

Segítség az ablakok kalkulációjával és az épületautomatizálással

Geze Win Calc: az ablaktechnikához kifejlesztett kalkulációs eszköz lehetővé teszi a manuális szellőztetési megoldások, az elektromotoros szellőzőablakok, a füst- és hőelvezető rendszerek és az NRWG-k kalkulációját, valamint a megfelelő szünetmentes áramú vezérlőközpont tervezését. A konfigurálható ütemezésű és egyéb speciális megoldásokkal felszerelhető motorok kalkulációjára is van lehetőség. A dokumentáció igazolásához kalkulációs jelentések és alkatrész-listák is rendelkezésre állnak.

Egyedi szervizmegoldások és teljes körű támogatás

A GEZE az egyénileg rendelkezésre álló ügyfélszolgálaton keresztül további hozzáadott értékeket kínál a termékek teljes életciklusa alatt. A GEZE különféle szolgáltatásokat kínál, beleértve a beépítést, értékesítés utáni csomagokat, karbantartást és javításokat. A GEZE mindezek mellett örömmel nyújt tanácsadást akkor is, ha meglévő épületek felújítására, modernizálására vagy bővítésére kerül sor.