Témák

Okos épületek – nagy jövő előtt a hálózatba kötött épületek

A modern épületeknek biztonságos és kényelmes módon kell használhatónak és szabályozhatónak lenniük, miközben a lehető legkevesebb energiát kell fogyasztaniuk. Ezek az elvárások automatizálással és a műszaki berendezések intelligens hálózatának kialakításával elégíthetők ki. Az épülethálózat az építőipar legdinamikusabban növekvő piaca.

Az épületek biztonságosabbá, kényelmesebbé és energiahatékonyabbá válnak

Mit takar az „okos” épület? Nem elég egyszerűen egy rakás „okos” elektronikát összezsúfolni a műszaki működtetéshez. Az épület csak akkor válik valóban intelligenssé, ha az összes komponens koordinált módon működik együtt – az összes gyártón keresztül, központilag és könnyedén működtetve. Ez valójában minden termékcsoportra érvényes: a világítás, fűtés, légkondicionálás, árnyékolás, szellőztetés és a biztonságtechnika, valamint az ajtó- és ablaktechnika egyaránt ide értendő.

Az automatizált, hálózatba kötött épülettechnikának köszönhetően az okos épületek dinamikusan alkalmazkodnak mind a környezethez, mind pedig a használók szokásaihoz. Ez biztonságosabbá, kényelmesebbé és energiahatékonyabbá teszi őket.

Kommunikáció a hálózatokon keresztül

A műszaki rendszerek modern elektronikus hálózati kommunikáción keresztül kapcsolódnak egymáshoz. A műszaki épületfelszereltséggel és épületautomatizálással foglalkozó cégeknek kifejlesztett program saját (gyártói tulajdonú) és nyitott rendszereket is biztosít az ügyfelek számára. A nyitott rendszereket (pl.: BACnet, KNX, LON, SMI, DALI) számos gyártó támogatja: komponenseik így „átjárható” módon működnek, és képesek kommunikálni a rendszeren belül.

Mi is az „okos épület”?

Az okos épület a funkcionális épületek – például irodaépületek, repülőterek, bevásárlóközpontok és gyártócsarnokok – műszaki berendezéseinek automatizálását és központi működtetését jelenti. Az elsődleges téma az épületbiztonság – pl.: tűzjelzéstechnika vagy dinamikus menekülési útvonalak tervezése által –, valamint az épületüzemeltetés energetikai optimalizálása, amellyel nagymértékben csökkenthetők az üzemeltetési költségek.

Az elektronikai ipar az okos épületeket számos olyan innovatív termékkel és megoldással látja el, amelyet az új épületeknél már teszteltek és gyakran használnak. Különösen az energiahatékonyság területe ért el jelentős sikereket: mára elértük, hogy egy irodaépület energiafogyasztása akár 30%-kal csökkenjen az automatizálás által. (Forrás: ZVEI, Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V., Frankfurt, 2018)

Az ajtók és ablakok szintén fontos szerepet játszanak

Okos szellőztetés: KNX épületrendszerbe épített GEZE ablakmozgató motorok

Okos szellőztetés: KNX épületrendszerbe épített GEZE ablakmozgató motorok

Az ajtók és ablakok manapság szintén többfunkciósak, intelligensek és hálózatba kötöttek. Számos különböző funkciót kell ellátniuk: biztosítják az akadálymentességet, gondoskodnak a természetes szellőzésről és távol tartják a betörőket. Mindezek mellett tűz vagy pánik esetén ki kell nyitniuk a menekülési és mentési útvonalakat, ugyanakkor lehetővé kell tenniük a szabályozott áthaladást, biztosítva a füst- és hőelvezetést és a tűz elleni védelmet.

A GEZE a KNX és BACnet interfészmodulon kívül épületautomatizálási rendszereket is kínál a GEZE termékek hálózatba integrálásához. Ez lehetővé teszi a GEZE és más gyártók ajtó-, ablak- és biztonságtechnikai területeinek pontos ellenőrzését és megbízható működtetését. Ennek köszönhetően a termékek teljes „intelligenciáját” integrálni lehet az épület hálózatába: például az ajtó nyitási szélességének beállítását, vagy az ablak nyitását és zárását a külső hőmérséklet szerint, a hőmérséklet-érzékelőkkel és a fűtésrendszerekkel együttműködve.

Tovább a GEZE hálózati megoldásaihoz

GEZE IQ box KNX – A természetes szellőzés szakértője

A GEZE IQ box KNX interfészmodul különösen ideális a természetes szellőzés rugalmas megoldásainak kisebb épületekbe való beépítéséhez. Az IQ box KNX teszi lehetővé a GEZE IQ windowdrive sorozat ablakmozgató motorjainak integrálását a KNX épületrendszerekbe. Így lehetőség nyílik a további KNX-képes komponensekkel – például a nyomógombokkal és érzékelőkkel – folytatott párbeszéd. Az IQ box KNX egyszerűen installálható és rugalmasan az épület használati módjához igazítható, valamint a teljes KNX termékvilággal kombinálható.

Az iskolákban például a GEZE IQ box KNX-szel rendelkező épületautomatizálás biztosítja a jobb levegőminőséget és energiahatékonyságot az ellenőrzött, automatikus szellőztetésen keresztül. Ha a levegő elhasználódik a tanóra alatt, az ablakok automatikusan kinyílnak (majd később becsukódnak). Nyáron az éjszakai kihűtés gondoskodik róla, hogy az osztálytermek reggelre hűvösek legyenek. Az érzékelő méri a belső és a külső hőmérsékletet, és kinyitja az ablakokat éjszaka, ha a külső hőmérséklet hűvösebb, majd automatikusan becsukja őket, amikor a hőmérséklet eléri a kívánt szintet.

A GEZE IQ box KNX termékjellemzői

 • az ablakok bármely kívánt pozícióba nyitása (%-ban)
 • megbízható állapotüzenet az automatizált ablaktól (ablak nyitva/csukva/%, vagy a motor állapota, pl.: hiba)
 • az integrált szellőztetési funkció az IQ box KNX-et egy kis szellőztetési központtá alakítja (időzített szellőztetés, résszellőzés, automatikus csukás és zárás eső- vagy szélriasztás esetén, aktivált légkondicionálóval)
 • a további KNX-képes komponensekkel – például a nyomógombokkal és érzékelőkkel – folytatott párbeszéd

GEZE BACnet interfészmodul IO 420

A GEZE IO 420 interfészmodullal a GEZE egyetlen hálózatban köti össze a termékeket az ajtórendszerek, vészkijárat-biztosító, ablaktechnika és RWA (füst- és hőelvezetés), valamint a biztonságtechnika területéről. Az okos modul gyorsan, egyszerűen és szabványosított módon integrálható a hálózati megoldásokba a BACnettel. Az IO 420 lehetővé teszi az összes automata ajtórendszer központi vizualizációját és vezérlését az épületirányítási rendszeren keresztül.

BACnet megoldások többfunkciós ajtórendszerekhez: nappal akadálymentes automata ajtó – éjjel biztonságos vészkijárat. A TZ 320 ajtóvezérlő készülék vezérli és ellenőrzi az automatikus termékeket, például a Powerturn ajtómozgatót, és lehetővé teszi az épületirányítási rendszerbe való beépítést az IO 420 interfészmodulon keresztül, így alkalmassá téve az ajtórendszert arra, hogy központilag irányítsák a BACneten keresztül. Szükség szerint gyorsan be lehet állítani egy különböző üzemmódot, és az ajtót távolról is lehet ellenőrizni – beleértve a lehetséges hibajelentések fogadását.

GEZE interfészmodul IO 420 termékjellemzők

Az új GEZE IO 420 interfészmodul lehetővé teszi, hogy a GEZE termékeket az automata ajtórendszerek, az ablaktechnika és az RWA (füst- és hőelvezetés), valamint a biztonságtechnika mezőit az épületekbe integrálják a BACnet kommunikációs szabványon keresztül.

Bevásárlóközpontok számára ideális: okos hálózatok GEZE Cockpittel

Bevásárlóközpontok számára ideális: okos hálózatok GEZE Cockpittel © Robert Les / GEZE GmbH

GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszer

A GEZE Cockpit kitölti az épületautomatizálás hiányosságait az első épületautomatizálási rendszerrel, amelyet okos ajtók, ablakok és biztonságtechnika számára fejlesztettek ki. Független épületautomatizálási rendszerként is használható (önálló megoldás), vagy akár egy fölérendelt épületirányítási technikába is beépíthető. A GEZE Cockpit és az ajtómozgató technika vagy biztonsági rendszerek közötti adatcsere az IO 420 interfészmodulon keresztül történik. A GEZE Cockpit átfogó vizualizációt, vezérlést és ellenőrzést tesz lehetővé, valamint az összes eseményt és tevékenységet megjelenít (VISU) és ellenőriz (VISU+).

PC, tablet vagy okostelefon: az GEZE Cockpit alkalmazásai böngésző alapúak, ezért minden IP-képes eszközön működtethetők. Például az összes csatlakoztatott ajtó és ablak a pontos elhelyezkedése szerint jelenik meg.

Emellett az ajtók és ablakok aktuális üzemmódja és működése is megjeleníthető a grafikus felhasználói felületen, és egy gombnyomással módosítható. Az úgynevezett „forgatókönyvek” lehetővé teszik több termék egyidejű működtetését – szintén egy gombnyomásra, vagy akár időzített módon. Egyedi ellenőrzési funkciókra egyaránt lehetőség van, pl.: a hozzáférési gyakoriság értékelése és az e-mail jelentésben küldött riasztások.

Az épületüzemeltetők szemrevételezéses vizsgálat nélkül irányíthatják az ajtókat és ablakokat, bármelyik hely üzemmódján végzett változtatásról információt kérhetnek, valamint riasztást vagy hibajelentést kapnak az egyes ajtóktól vagy ablakoktól, így azonnal reagálhatnak. Például ha egy üzletben aktiválják a vészkijárat vészgombját, ha egy ápolóintézet ajtaját engedély nélkül kinyitják éjszaka, vagy ha nem zárják be egy középület ajtaját az esti zárás után.

Tovább az új Vector IT kampuszba integrált GEZE hálózati megoldásokig

Tudjon meg többet a GEZE Cockpitről

Okos tervezés

A GEZE Cockpit leegyszerűsíti az ajtó-, ablak- és biztonságtechnika épületfelszereltségbe való integrálását a tervezők és szakemberek számára. Még több épületautomatizálási funkciót lehet hozzáadni. A GEZE szabványosított hálózati komponensei és testreszabott projekttámogatása megbízható tervezési folyamatot ígér. A GEZE Cockpit vonzó megoldást kínál az épületirányítási rendszerek gyártói és a rendszerintegrátorok számára.

A GEZE Cockpit előnyei

 • Tervezési biztosság
 • A portfólió kiterjesztése
 • Bővített funkcionalitás

A GEZE támogatást nyújt az egyedi igényekkel összhangba állított alkalmazások meghatározásában.

Okos épület

A BACnet nyitott kommunikációs protokoll plug&play elemeket is kínál, amelyeknek köszönhetően gyorsan össze lehet kötni az eszközöket és a termékeket. Így Ön összehangoltan irányíthatja a termékcsoportokat, biztosítva, hogy időben értesül minden kommunikációról, ugyanakkor megadja Önnek a kellő rugalmasságot arra az esetre, ha az utolsó pillanatban lenne szükség a tervek módosítására.

A GEZE Cockpit előnyei

 • Hatékonyság az építési szakaszban
 • Gyors reakció hiba esetén
 • Rugalmasság a tervek módosítása esetén


A GEZE támogatja Önt a tervezés, a beépítés és az üzembe helyezés során

Tervezés:

 • Projekttervezés az Ön GEZE Cockpit megoldásához
 • Az összes szükséges dokumentum előkészítése (kábelezési tervek, EDE fájlok stb.)
 • A szükséges komponensek konfigurációja

Beépítés:

 • A komponensek és a hardver csatlakoztatása
 • Termékek hálózatba kötése
 • Az épületirányítási rendszerhez való kapcsolódás

Üzembe helyezés:

 • GEZE Cockpit konfiguráció
 • Az Ön kezelési interfészének személyre szabása
 • A megfelelő működés biztosítása

Okos működés

A GEZE Cockpit használatával az épületüzemeltetők rengeteg pénzt spórolhatnak, miközben növelhetik épületük és a benne tartózkodók biztonságát. Az Ön személyzete is jól jár: a GEZE Cockpit felhasználóbarát és kényelmes. Irányítsa és ellenőrizze az ajtók, az ablakok, a füst- és hőelvezetés, valamint a menekülőajtó rendszer állapotát bárhol és bármikor, bármilyen IP-képes eszköz használatával.

A GEZE Cockpit előnyei:

 • Kényelem
 • Biztonság
 • Hatékonyság az épületüzemeltetésben

Az üzemeltetők számára kínált előnyök:

 • a riasztások konfigurálásával és az e-mailes szolgáltatással Ön biztosan haladéktalanul értesül minden eseményről
 • az ellenőrzés biztosítja az épület üzemeltetésének folyamatos átláthatóságát
 • értékes információkat kaphatnak a generált adatokból a hatékony épületüzemeltetés elősegítéséhez
 • a vészkijárati rendszer ellenőrzése folyamatosan figyeli az állapotot, így az azonnali közbelépés lehetőségével növeli a biztonságot
 • az automata ajtók helyszíntől független kezelési lehetősége nagyobb kényelmet biztosít és fokozza a hatékonyságot

A GEZE ebben is segít:

 • a hardver- és szoftverkomponensek karbantartása és frissítése egy kézből
 • az épületüzemeltetés folyamatos optimalizálása