Témák

Automatikus ablakos szellőztetés – természetes és energiahatékony

Az ablakon keresztül történő természetes szellőzésen alapuló automata szellőztetési koncepciók minden épülettípusnál javítják a beltéri levegő higiéniáját. A hagyományos klimatizált rendszerekhez képest ezek jobb, energiatakarékos lehetőséget kínálnak a friss levegő biztosításához. A levegő ventilátor nélkül, az ablakon keresztül, a hőmérséklet-különbségen és a szélnyomáson át cserélődhet.

Ablakos szellőztetőrendszer: friss levegő az egészséges helyiségklímáért

Fejfájás, fáradtság vagy allergiás reakció – a rossz minőségű, állott levegő minden épületben kényelmetlenségeket okoz sokak számára. A modern és felújított épületek jobb szigetelése azt is jelenti, hogy alig jut friss levegő az épületbe, így a helyiségklíma sokkal kellemetlenebb lesz, és fokozott szennyezettséggel és penész kialakulásával kell számolni. A megoldás a legtöbb esetben egyszerű: természetes szellőzés az ablakon keresztül.

 Az automata elektromos ablaknyitók kellemes helyiségklímáról gondoskodnak.

Az automata elektromos ablaknyitók kellemes helyiségklímáról gondoskodnak. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Manuális szellőztetés vagy gépi szellőztetőrendszer?

A manuális szellőztetés azt jelenti, hogy a rövid, intenzív szellőztetés – vagy az időszakos szellőztetés – jobb, mintha az ablakot hosszabb időre teljesen nyitva tartanák. A manuális szellőztetés hátránya azonban, hogy tudatos odafigyelést igényel. Az, hogy mennyi ideig hagyjuk nyitva az ablakot, teljesen véletlenszerű: nekünk, embereknek nincs olyan érzékelőnk, amely figyelmeztet a rossz minőségű levegőre.

Ezzel szemben a szellőztetőrendszer olyan műszaki berendezés, amely automatikusan a beltéri helyiségekbe juttatja a kültéri levegőt, illetve segít megszabadulni az állott levegőtől. A speciális körülményektől függően a szerelvényeket el lehet látni szabályozott friss levegő ellátással (friss levegő utánpótló rendszer), szabályozott levegő elvezetéssel (levegőelvezető rendszer) vagy kombinált, friss és elvezetett levegőt kezelő szerelvényekkel. A szellőztetőrendszer szükség szerint határozza meg a levegő áramlását. Az ilyen jellegű otthoni szabályozott szellőztetőrendszerek azonban a magas energiafogyasztás és a nagy helyigény miatt magas költséggel járnak. Ezek a rendszerek emellett folyamatos karbantartást igényelnek, a szűrőt például rendszeresen tisztítani és cserélni kell. Ez a lakó- és középületek, illetve a kórházak, szállodák, iskolák stb. szellőztetőrendszereire egyaránt vonatkozik.

Az automatikus ablakos szellőztetés vonzó alternatíva

A motoros vezérlésű ablakon keresztül történő automatikus szellőztetés, azaz az ablaknyitó rendszer vonzó alternatívát kínál erre. Az érzékelők mérik például a helyiség szén-dioxid tartalmát, és szabályozzák az ablak nyitását és zárását. A levegő a belső és külső levegő közötti természetes hőmérséklet-különbségeken és a szélnyomáson át cserélődhet. Nyáron ez az ablakos szellőztetés gondoskodik az épület klímaszabályozásáról a hűvösebb éjszakai időszakban. Ezért ez a fajta szellőztetés garantálja, hogy a levegő motoros ventilátor használata nélkül is állandóan jó minőségű legyen, emellett az éjszakai visszahűtést is támogatja.

Az automatikus ablakmozgató motorok megbízható alternatívát kínálnak a manuális ablakos szellőztetésre. A szellőztetőrendszerrel szemben itt Ön is beavatkozhat, és elvégezheti a kívánt beállítást.

Az automatikus ablakos szellőztetőrendszer előnyei

  • A gépi szellőztetéshez képest alacsonyabb befektetési és karbantartási költségek
  • Fenntarthatóság:automata elektromos ablaknyitók, és a légkondicionáló rendszerekhez képest magasabb fokú hatékonyság a természetes erőforrásoknak köszönhetően.
  • Kényelem: az automatizálás egyedi és rugalmas vezérlést tesz lehetővé.
  • Beltéri levegőminőség: megelőzhető például a párához köthető potenciális károsodás

Követelmény: lineáris motorral rendelkező ablak

Jó minőségű levegő az épületben, mindenkor – a megfelelő ablaktechnikával

Jó minőségű levegő az épületben, mindenkor – a megfelelő ablaktechnikával © Exorbitart / GEZE GmbH

A lineáris motorral felszerelt ablakok lehetővé teszik az automatizált nyitást és zárást az időkapcsoló óra segítségével. Az automatizált szellőztetés azonban akkor a leghatékonyabb, ha érzékelők vezérlik. Ezek ellenőrzik a levegő minőségét a helyiségben, és egymástól függetlenül, szükség szerint irányítják az ablakok pozícióját. A felhasználók az automatikus működés során bármikor átvehetik a irányítást, majd a szellőztető nyomógombbal kényelmesen és egyszerűen kezelhetik a motort.

Az automatikus szellőztetés bizonyos beállításoktól függ:

Érzékelővezérelt ablaknyitási tényezők

  • a belső és a külső hőmérséklet, és az értékek közötti különbség
  • a szél ereje és iránya, csapadék
  • használati időszak, pl.: napszak, hétköznap és hétvége
  • Beltéri levegőminőség: páratartalom, CO2 vagy VOC értékek és beltéri hőmérséklet

A beépített vezérléstechnikának köszönhető épületautomatizálás

A modern vezérléstechnika lehetővé teszi a szellőztetési ütemezés, a nyitási sebesség és az ablakonkénti szellőztetési idő rugalmas és folyamatos beállítását. A motorok a különböző ablakméretekhez és nyitási szélességekhez igazíthatók, így objektumspecifikus megoldásokat tesznek lehetővé. A GEZE IQ ablakmozgató motorok beépített szinkronizált módja szükség szerint lehetővé teszi akár négy ablak és két reteszelőmotor valós szinkronizációját.

Intelligens ablakos szellőztetőrendszereink egyenes utat mutatnak a fokozott fenntarthatóság felé a köz- és magánépületekben egyaránt, valamint lehetővé teszik a modern, okos építészeti koncepciókat.

Sven Kuntschmann, a GEZE ablaktechnikai szegmensének vezetője

A szellőztetést szolgáló automatikus ablakvezérlés a teljes helyiségklíma- és épületvezérlési rendszerbe építhető, így a zsalúziát, napellenzőt, redőnyt, fűtésrendszert, légkondicionálót, valamint a világítást és a riasztó berendezést is képes szabályozni.

A szellőztetést irányító központi vezérlők intelligens hálózata különösen előnyös lehet a nagy épületeknél, mert nem szükséges manuálisan becsukni az ablakokat. Az aktiválást egy terepi busz protokoll vezérli. A motorok intelligens épülettechnikát hoznak létre a rádión, KNX-en vagy BACnet hálózatokon keresztül, ezzel lehetővé téve az intelligens homlokzat kialakítását.

Minden igényt kielégítő GEZE ablaktechnika

Egyedi, épülethez szabott tervezés

A GEZE a megfelelő szellőztetési koncepciókkal támogatja az automatikus szellőztetőrendszerek tervezését. Manapság az építészek visszafogott, minimalista dizájnra törekszenek. Az új motorok megjelenése diszkrét és egységes, színben a többi elemhez igazítható. Diszkréten a homlokzatba építhetők.

Az építészeket ezenkívül tenderszövegekkel, CAD-rajzokkal és koncepciókkal is ellátjuk, amelyekkel növelhető az épület hatékonysági osztálya.

Sokoldalú szakértelem egy kézből

A GEZE kábelezési tervekkel vagy jogosultságokkal támogatja a szerelő cégeket, így biztosítva a projektek gyors és egyszerű megvalósítását. Egyik kiemelkedő termékünk a Win Calc 2.0 konfigurációs szoftver. A GEZE ablaktechnikához kialakított konfigurációs eszköze gondoskodik a teljes számítás elvégzéséről az ablakrendszer tervezésekor: időtakarékos, könnyen használható és kényelmes. Lehetővé teszi a manuális és elektromos vezérlésű szellőztetéshez és a füstelvezető ablakokhoz, valamint a természetes módon működő füst- és hőelvezető berendezésekhez tartozó számítások elvégzését. A program elvégez minden számítást, és megjeleníti az összes lehetséges meghajtási megoldást.

Tovább a GEZE ügyfélportálhoz

Átfogó szolgáltatások már a kezdetektől

A GEZE széles körű szolgáltatásokat kínál a rendszerek beépítéséhez és karbantartásához. A vonatkozó szerelési útmutatók természetesen folyamatosan elérhetőek nálunk.