Témák

Automatikus szellőztetés az ablakon keresztül – természetesen és energiahatékonyan

Az automatikus szellőztető koncepciók, amelyek a természetes ablakon keresztül történő szellőztetésre alapulnak, minden épületfajtánál a beltéri levegő jobb higiéniájáról gondoskodnak. A hagyományos klímaberendezésekkel összehasonlítva a jobb, energiatakarékosabb megoldásnak bizonyulnak a friss levegővel való ellátás területén. A levegőcsere ventilátorok nélkül, kizárólag az ablakokon keresztül zajlik, hőmérséklet-különbséggel és szélnyomással.

Ablakos szellőztetőrendszerek: Friss levegő az egészséges helyiségklíma érdekében

Fejfájás, fáradtság vagy allergiás reakciók – a rossz és használt levegő az épületeken belül számos ember számára kellemetlen következményekkel jár. A modern vagy felújított épületekbe a jobb szigetelésnek köszönhetően szinte alig szivárog be friss levegő. Ez jelentősen csökkenti a levegő higiéniáját. Ez megnövekedett károsanyag-terheléssel és penészgomba-képződéssel jár. Ezzel a legtöbb esetben a legjobban egy egyszerű módon lehet felvenni a versenyt: a természetes szellőztetéssel az ablakon keresztül.

 Az automatikus ablaknyitók gondoskodnak a kényelmes helyiségklímáról.

Az automatikus ablaknyitók gondoskodnak a kényelmes helyiségklímáról. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Kézi szellőztetés vagy gépi szellőztető rendszer?

A kézi szellőztetés során érvényes: Rövid, intenzív szellőztetés – az ún. erőteljes szellőztetés– jobb, mint az ablak hosszabb ideig tartó megdöntése. A kézi szellőztetés hátránya azonban, hogy azt tudatosan kell végrehajtani. De az, hogy mikor nyitnak ablakot, és mennyi ideig tartják nyitva, inkább véletlen – hiszen az emberben nincs egy érzékelő, ami jelezné a "rossz levegőt".

Ezzel szemben a gépi szellőztető rendszer egy olyan műszaki berendezés, amelynek célja, hogy a belterekbe automatikusan külső friss levegőt vezessen be, ill. az "elhasznált" levegőt elvezesse. Ezeket központi és decentralizált rendszerekbe lehet sorolni. Az alkalmazási esetektől függően vannak berendezések ellenőrzött beszívott levegővel (beszívott levegős berendezés), ellenőrzött elhasznált levegővel (elhasznált levegős berendezés) vagy kombinált beszívott és elhasznált levegős berendezések

 • A központi szellőztető berendezések hővisszanyeréssel dolgoznak és egy ventilátorokat és hőcserélő berendezéseket tartalmazó szellőztető berendezésből, valamint az ahhoz tartozó levegőelosztó rendszerből állnak, amelyen keresztül a levegőt ellenőrzött módon beszívják, ill. elvezetik.
 • A decentralizált szellőztető berendezésekben általában nincs levegőelvezető rendszer, azok több kisebb készülékből állnak, amelyeket közvetlenül az épület külső falazatára szerelnek fel.

A szükséges levegőteljesítményt egy szellőztető berendezés az igényektől függően számítja ki. Az ellenőrzött laktérszellőztetés (németül KWL) ezen formája az energia- és helyigény miatt nagyon költséges. A készülékek ezenkívül nagyfokú karbantartást igényelnek, például a szűrőket rendszeresen meg kell tisztítani és ki kell cserélni. Különben idővel atkák halmozódhatnak fel a berendezésben, amelyeket a friss levegővel minden helyiségben szét lehet oszlatni és ezzel sen befolyásolhatják a levegő higiéniáját, és legrosszabb esetben akár egészségi problémákhoz is vezethetnek. Ez éppúgy érvényes a lakóépületekben felszerelt szellőztető berendezésekre, mint a középületekben, kórházakban, szállodákban és iskolákban stb.

A szellőztető berendezések vonzó alternatívája: Automatikus ablakos szellőztetés

A gépi szellőztető berendezések vonzó alternatívája az automatikus szellőztetés a motorosan üzemeltetett ablakokkal, vagyis az ablakos szellőztetőrendszer. A beltéri és lakásszellőztetés ezen formája jó levegőminőségről gondoskodik, nagy energiaigény nélkül. Érzékelők mérik például a beltér szén-dioxid-tartalmát és automatikusan szabályozzák az ablakok nyitását és zárását. A levegőcsere a bel- és kültér közötti természetes hőmérséklet-különbségek, valamint a szélnyomás alapján működik. Nyáron ez az ablakos szellőztetés gondoskodik az éjszakai hűvösebb órákban az épület klímájáról. Így ez a szellőztetési mód energiával meghajtott ventilátorok nélkül gondoskodik a levegő jó minőségéről.

Az automata ablakos szellőztetőrendszerek előnyei

 • Alacsonyabb beruházási és karbantartási költségek a gépi szellőztetéshez képest
 • Fenntarthatóság: Az automatikus ablaknyitók energiahatékonyabbak, mint a klímaberendezések, mert a levegőcseréhez természetes forrásokat használnak.
 • Kényelem: Az automatizálás miatt individuális és flexibilis vezérlés válik lehetővé.
 • A beltéri levegő minősége Pl. megakadályozhatóak az esetleges nedvesség okozta károk
 • A beltéri levegő higiéniája javul és csökken a baktériumok, kórokozók és vírusok továbbadása

Előfeltétel: Elektronikus motorral ellátott ablak

Jó minőségű levegő az épületben, mindenkor – a megfelelő ablaktechnikával

Jó minőségű levegő az épületben, mindenkor – a megfelelő ablaktechnikával © Exorbitart / GEZE GmbH

Az elektronikus motorral ellátott ablakok például már egy időkapcsoló óra segítségével is lehetővé teszik az automatizált nyitást és zárást. Az automatikus szellőztetés azonban akkor a leghatékonyabb, ha azt szenzorok vezérlik. Ez a szellőzésvezérlés ellenőrzi a helyiség levegőminőségét és a szabályozás gondoskodik az ablakok szükséges állásáról. Ugyanakkor az automata üzemmód során a felhasználóknak bármikor lehetőségük nyílik a beavatkozásra, és a motorokat egy szellőztető nyomógombbal kényelmesen és egyszerűen üzemeltethetik. Ez az oka az épületben tartózkodók körében elért nagyfokú akceptálásnak. Az automata szellőztetés megfelelő beállításokhoz igazodik:

A szenzorral irányított ablaknyitók faktorai

 • A beltéri és külső hőmérséklet, és ezen értékek különbsége
 • Szélerősség és -irány, valamint csapadék
 • Használati idők, pl. napszakok, hétköznapok és hétvégék
 • A beltéri levegő minősége: A levegő nedvességtartalma, CO2- ill. VOC-értékek és a beltéri hőmérséklet

Épületautomatizálás a beépített vezérléstechnikának köszönhetően

A modern vezérléstechnika flexibilis és fokozatmentes beállításokat tesz lehetővé a szellőztetett levegőmennyiség, valamint a nyitási sebesség és a szellőztetési idő területén ablakonként. A motorokat be lehet igazítani különböző ablakméretekre és nyílásszélességekre, és ezzel lehetővé válik az objektumspecifikus megoldások megvalósítása. Szükség esetén a GEZE IQ windowdrives motorok beépített szinkron üzemmódja akár négy ablak- és két reteszelőmotor valódi szinkronizálását teszi lehetővé.

Az intelligens ablakos szellőztetőrendszerekkel egyengetjük az utat a nagyobb fokú fenntarthatóság felé a középületekben és a magán ingatlanokban. Így lehetővé tesszük a modern Smart-Building koncepciók megvalósítását.

Sven Kuntschmann, GEZE Részlegvezető - Ablaktechnika

A szellőztetést szolgáló automata ablakvezérlés beiktatható egy átfogó helyiségklíma- és épületvezérlő hálózatba, amely ezt kiegészítőleg vezérli például a zsalukat, napellenzőket és redőnyöket, valamint a fűtést, a klímát, a világítást és a riasztó berendezéseket.

A központi vezérléssel ellátott intelligens összekapcsolás különösen nagy épületek esetében előnyös, mivel itt nem kell kézzel becsukni az ablakokat. A vezérlésre terepi busz protokollokkal. A motorok rádióhullámmal, vagy KNX illetve BACnet installációkkal képesek "intelligens" épülettechnikát megvalósítani és ezzel "intelligens" homlokzatokat tesznek lehetővé.

A beltéri levegő jobb higiéniája és kevesebb továbbadási lehetőség a vírusok és társaik területén.

A német Szövetségi Egészségügyi Minisztérium javaslata alapján elegendő friss levegő bevitele szükséges a beltéri levegő higiéniájának javításához. A kutatók is úgy vélekednek, hogy zárt terekben nagyobb a fertőzés veszélye a fellépő aeroszolok miatt. Az automatikus ablakmozgató motorok, amelyeket érintés nélkül lehet működtetni, lehetővé teszik a rendszeres friss levegő bevitelt és emellett növelik a kényelmet és a felhasználók biztonságát: Ha az ablakokat nem kell kézzel kinyitni, a baktériumokat, kórokozókat és vírusokat sem lehet érintéssel továbbadni.

Higiéniai tippeket tartalmazó tájékoztató a természetes szellőztetés területén - letöltés (PDF | 0.97 MB)

Ezért az automatikus ablakos szellőztetési megoldások kórházakban, ápoló intézményekben vagy egyéb olyan épületekben különösen jól alkalmazhatóak, amelyekben a „Healing Architecture“ eszmén alapuló gyógyulásra és a felhasználók jó közérzetére fókuszálnak.

Bővebben a Healing Architecture témájáról

A GEZE TERMÉKEI & MEGOLDÁSAI A JÓ HELYISÉGKLÍMA ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN (PDF | 0.97 MB)

GYIK: Automatikus ablakos szellőztetés

Individuális és objektumfüggő tervezés

A GEZE támogatást nyújt az automatikus szellőztetőrendszerek tervezésénél a megfelelő szellőztető koncepciókkal. Kifejezetten az építészek kedvelik a nem feltűnő, visszafogott megjelenést. Az új motorok megjelenése decens és színben teljesen adaptálhatóak. Így harmonikusan alkalmazkodnak minden homlokzathoz.

Emellett pályázati szövegeket is kínálunk építészek számára, CAD rajzokat és koncepciókat az épülethatékonysági osztályok növelésére

Tájékozódjon arról, mire kell figyelemmel lenni az ablakmozgató motorok tervezése során.

Sokoldalú kompetencia egy kézből

A GEZE támogatást nyújt a feldolgozók és szerelők részére a gyorsabb és egyszerűbb projektkivitelezés érdekében kábelezési tervekkel vagy engedélyekkel. Külön kiemelkedő szerep jut a Win Calc 2.0 konfigurációs szoftverünknek. A GEZE ablaktechnológiás konfigurátora elvégzi a komplikált számításokat egy ablak rendszertervezése során: időtakarékosan, kezelőbarát módon és kényelmesen. A számítások elvégezhetőek kézi és villanymotoros szellőzőablakokhoz, RWA valamint NRWGs is. A program elvégzi az összes számítást és kiadja az összes alkalmazható meghajtómegoldást.

A GEZE ügyfélportáljához

Átfogó szerviz a kezdetektől fogva

A GEZE átfogó szervizt kínál a rendszerek felszereléséhez és karbantartásához. Emellett természetesen a megfelelő szerelési útmutatók is a rendelkezésre állnak.

GEZE Minden igényt kielégítő ablaktechnika