Témák

Fenntartható épületállomány: Lebontás helyett felújítás

Az ingatlanja kezd kissé elavulttá válni? Lehet, hogy régi a fűtésrendszer, beáznak az ablakok vagy gyakorlatilag nincs szigetelés? Ha mindez ismerősen cseng, talán ideje fontolóra venni egy felújítást. Szigetelhet például korszerű fűtéssel, vagy beépíthet modern épülettechnikát és módosíthatja az alaprajzot. Az épület energiahatékonyságának és kialakításának javításához kiváló felújítási tervekre és megfelelő költségvetésre lesz szüksége.

Karbantartás és modernizáció

A GEZE bejárati ajtótechnikája a felújított zürichi Sihlpost épületében.

A GEZE bejárati ajtótechnikája a felújított zürichi Sihlpost épületében. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Németország-szerte számos olyan épület található, amely nem rendelkezik korszerű technológiával. Az eredmény: magas szintű energiafogyasztás, magas fűtési költségek, csökkent életminőség – az éghajlat és környezet károsításáról nem is beszélve. Németországban az épületek nagy része az 1978-as Hőszigetelési rendelet hatályba lépése előtt épült, így ma sok felújításra szorul, az épület energiafogyasztását tekintve legalábbis mindenképpen.

Az épületfelújítást egy vagy több szint vagy akár a teljes meglévő struktúra szerkezeti és műszaki helyreállításként vagy modernizálásként definiáljuk. Fókuszálhat egyrészről a karbantartásra, de akár a hiányosságok pótlására is (részleges felújítás). Az elavult berendezéseket és épülettechnikát korszerű, modern dizájn váltja fel (teljes felújítás).

A felújítások főszereplői: az ablakok és ajtók

A felújítás részeként gyakran hőszigeteléssel látják el az épület külső rétegét – a falakat, a tetőt és a padlót. Ezenkívül az ablakokat és ajtókat, a fűtésrendszert, az elektronikát és az egészségügyi helyiségeket szintén sokszor újítják fel, bontják ki vagy cserélik.

Az energiahatékony felújítás kifizetődő

Az energiahatékonyságot szem előtt tartó felújítás fontos eszköz a német szövetségi kormány és az EU klímacéljainak eléréséhez. Németország-szerte több mint 18 millió lakóépületnek és körülbelül 1,7 millió nem lakossági épületnek (pl. irodaépületek, vállalati épületek, kórházak, iskolák, egyetemek, sportközpontok, színházak és templomok) kellene „éghajlatsemlegessé” válnia 2050-re, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem bocsáthatnának ki CO2-t. A nem lakossági épületek energiafogyasztást célzó felújításai gyakran igen gyorsan maguktól megtérülnek, mivel jellemzően sokkal kevesebb energiát használnak, mint a lakossági épületek. A professzionális módon végzett felújítással és a modern épülettechnikával akár 80 százalékkal is csökkenthető az energiafogyasztás.

A német kormány továbbá a KfW bankcsoporton keresztül pénzügyi támogatást nyújt a lakossági és nem lakossági épületfelújításokhoz. A kölcsön formájában nyújtott fejlesztési alapok és támogatások teljes körű felújításra és egyes elemek modernizálására – például szigetelésre, ablakcserére, klimatizálására vagy épületautomatizálásra egyaránt felhasználhatók.

A KfW épületfelújításhoz nyújtott pénzügyi támogatása

A német szövetségi kormány a Kreditanstalt für Wiederaufbaun (Újjáépítési Hitelintézet – KfW) keresztül, kölcsön vagy beruházási támogatás formájában nyújt segítséget magánszemélyeknek, cégeknek és a helyi hatóságoknak. A finanszírozási támogatás megszerzésének alapvető feltétele, hogy a felújítással elérjék a KfW „Hatékony ház” szabványát. A KfW Hatékony ház olyan műszaki szabvány, amelyre a KfW a finanszírozási termékeit alapozza. Különféle értékelési grafikonokon jelölik, milyen magas az ingatlan elsődleges éves energiaigénye egy hasonló, új épülettel összehasonlítva. Megjegyzés: Minél alacsonyabbak a grafikon értékei, annál nagyobb az energiahatékonyság és magasabb a támogatás.

A tanácsadást is támogatják

A KfW által nyújtott pénzügyi támogatás gyakran energiahatékonysági szakértő bevonására is kiterjed. Ez azt jelenti például, hogy a magánszemélyek és a helyi hatóságok megkaphatják a KfW segítségét (az építkezés pénzügyi támogatását), ha energiahatékonysági szakértő nyújt nekik tanácsadást a tervezéshez és az építéshez.

Tovább a KfW által kínált finanszírozási lehetőségekhez

Felújítás a fokozott biztonság, tűzvédelem és akadálymentesség érdekében

A felújítások elsődleges célja természetesen energiatakarékossági lépések megvalósítása – és a több formában elérhető pénzügyi támogatás elnyerése. A felújítást azonban a felhasználási mód változása is indokolhatja. A tulajdonosoknak ilyenkor gyakran más kérdésekben is dönteniük kell. Ha például az épület nem felel meg a modern biztonsági és tűzvédelmi szabványoknak a bölcsődévé alakítása során. Vagy ha a modern használat másféle elrendezést kíván. Azért is végezhetnek felújítást, hogy akadálymentesítsék az áthaladást, és fogyatékkal élők számára is lakhatásra vagy munkavégzésre alkalmassá tegyék az épületet.

A KfW által nyújtott finanszírozás azt is lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy újratervezzék ingatlanjukat, miközben energiahatékonyabbá varázsolják azt. Ennek köszönhetően a régi épület a felújítás során okos épületté válhat.

A GEZE támogatást nyújt a felújítási munka során

A GEZE mind az új építési projektekhez, mind pedig a meglévő épületeken végzett munkálatokhoz támogatást nyújt az energiatakarékos szellőztetéstechnika új koncepcióinak fejlesztésével és biztosításával, valamint a tűzvédelmet és univerzális dizájnt célzó megoldásaival. A GEZE széles termékkínálata hatékonyan járul hozzá az energiatakarékossághoz, beleértve az automatizált ablakokon keresztül végzett klímaszabályozást, az ajtócsukókat, és az intelligens épülethálózatokat. A GEZE ajtómegoldásai akadálymentes és kényelmes átjárást, biztonságos menekülési útvonalakat és energiahatékonyságot biztosítanak.

Meglévő épületek felújítása

A GEZE megoldásait nem csak új épületekben használják. Mindössze egy kis erőfeszítéssel beépíthetők régi vagy meglévő épületekbe – így segíthetnek energiát és pénzt spórolni.

A német Fenntartható Építés Egyesületének tagsági logója

A német Fenntartható Építés Egyesületének tagsági logója

A GEZE a Német Fenntartható Építés Egyesületének (DGNB) tagja

A GEZE termékei és megoldásai támogatják a fenntartható építést (Green Building). A Green Building azt jelenti, hogy az épületek modern, fenntartható, környezetbarát és erőforrás-takarékos építése és felújítása harmóniában van az emberekkel és a természettel.

A GEZE a Német Fenntartható Építés Egyesületének (DGNB) aktív tagja. A nonprofit szervezet célja a fenntartható építés és az épített környezet fenntartható üzemeltetésének ösztönzése.

A DGNB hírlevélben rendszeresen közlik a fenntartható építés világának újdonságait.

Regisztráljon a DGNB hírlevelére

Még több információ a Green Buildingről

Specifikus épületautomatizálási és homlokzat-felújítási javaslatok

A felújítások során elsődleges szerepet kap a tervezés. Az épületautomatizálásra és a homlokzat intelligens műszaki megoldásaira vonatkozó ötleteket és konkrét javaslatokat a lehető leghamarabb ki kell dolgozni a folyamat során:

  • automatikus éjszakai visszahűtés
  • az ablakok és ajtók különböző nyitási szélessége, pl.: nyári/téli beállítással
  • hőszigetelt ablakprofilok

Egyszerű beépítés

Az egyszerű beépítés miatt a GEZE termékei rendkívül népszerűek a felújítók körében. Az automata ajtómozgató rendszerek esetében például az egyszerű beépíthetőség mellett lehetőség van a bővítésükre is.

Egyszerű és rugalmas módszert kínál a gyakran frissített DIN szabványok és technológiai előírások követésére, amelyeket a felújítások során be kell tartani.

Még több információ, köztük beépítési videók YouTube lejátszási listánkon találhatók

A bővítés és felújítás mára gyerekjáték

Általánosságban véve, az épülettechnika várható élettartama és hasznos életciklusa mindig rövidebb, mint az épület valós élettartama. A műszaki rendszereket időről időre ki kell cserélni. Az épülettechnikai követelmények – különös tekintettel az épületbiztonságra – szintén változhatnak az olyan törvényi módosítások eredményeképp, mint például a DIN 18650.

A GEZE szervizszakemberei sokéves tapasztalattal rendelkeznek, így jól ismerik az épületrendszerekkel szemben támasztott követelményeket. Alapos tudásukat a változó szabályozásokkal és irányelvekkel kapcsolatos rendszeres képzésekkel fejlesztik tovább. Jövőbe mutató megoldásokat kínálunk, az ajtók automatizálásával kezdve az épület menekülési és mentési útvonalakkal való felszereléséig vagy modernizálásáig. Mindezek mellett természetesen lehetőséget nyújtunk arra, hogy más gyártók termékeivel cserélje vagy frissítse a motorjait.