Témák

Épületek akadálymentessége – nagyobb kényelem és jobb életminőség mindenki számára

Épületek akadálymentessége: Tippek a tervezésre, DIN szabványokra és jogszabályokra vonatkozóan. Gyorsan, segítség nélkül áthaladni az ajtón, gond nélkül kinyitni egy nehéz ablakot – sokszor nem is annyira egyszerű, mint először gondolnánk. Ez nem csak a kerekesszékben ülőkre, vagy más fizikai fogyatékossággal rendelkező személyekre vonatkozik: begipszelt lábbal, csomagokkal teli kezekkel, vagy babakocsit tolva ezek az egyszerű mindennapi tevékenységek kihívást jelentenek. A megoldás: akadálymentes tervezés, építés és élet.

Mit jelent az akadálymentesség?

Az akadálymentesség a társadalom kiemelt témája, amely mindannyiunkat érint. A német Alaptörvény, a fogyatékkal élők esélyegyenlőségére vonatkozó törvény és a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény értelmében mindenkinek joga van ahhoz, hogy a tervezett életterekhez akadálytalanul hozzáférjen, a személyes helyzetétől, fizikai állapotától vagy korától függetlenül. Az akadálymentesség mindenki számára egyenlő, saját elhatározáson alapuló esélyeket biztosít külső segítség nélkül.

Az akadálymentesség többet jelent az „akadálymentesítettnél”

Az akadálymentes kialakításnak tehát számos előnye van – és nem csak a fizikai fogyatékossággal élők számára. Tehát az „fakadálymentesített” kifejezés manapság nem is használatos. Miért? Képzelje el, hogy kezében nehéz bevásárlószatyrokkal áll egy bejárati ajtó előtt, amit végül a könyökével nyit ki. Vagy épp egy billegős székkel támasztja ki az ablakot – ami nem csak kényelmetlen, de akár veszélyes is lehet. Mindennapi életünk során gyakran ütközünk olyan akadályokba, amelyek megnehezítik életünket és értékes időt vesznek el tőlünk.

Az akadálymentes építés mindenki számára könnyebbé teszi a mindennapi létet

Ezért az akadálymentesített építés és élet nemcsak „fogyatékkal élők számára megközelíthetővé” teszik a létesítményeket, hanem valóban akadályoktól mentessé is. Az akadálymentesség mindenki számára előnyökkel jár, és pozitív változást hozhat az életünkbe. A küszöb nélküli bejáratok és a széles ajtók nemcsak az idős vagy a járást segítő eszközökkel közlekedő, esetleg más fogyatékossággal bíró személyek számára nyújtanak segítséget, hanem a babakocsival közlekedő családoknak és a nehéz bőröndöket cipelő utazóknak is. Az akadálymentesség nagyobb kényelmet, befogadást, és jobb életminőséget kínál mindenki számára.

Akadálymentes és higiénikus megoldások

GC 307+: Magas szintű higiénia és akadálymentes hozzáférés.

GC 307+: Magas szintű higiénia és akadálymentes hozzáférés. © GEZE GmbH

Sok akadálymentes megoldás a felhasználóknak nyújtott kényelem mellett még a higiéniai biztonságot is növeli. Például a radaros közelítésérzékelők gondoskodnak arról, hogy az automata ajtókat érintés nélkül lehessen kinyitni. Ezáltal elkerülhető a fizikai érintkezés, tehát a kórokozók és vírusok átadásának kockázata is. Ez a megoldás különösen a nagy forgalmat bonyolító helyeken, középületekben, ápolási és egészségügyi létesítményekben növeli jelentősen a higiéniát, a biztonságot és a kényelmet.

Egy kiváló példa az egészségügyi és ápolási szektorból: Érintés nélküli közelítésérzékelők felszerelése a Fux Campagna bentlakásos otthonban. Ezek a szerkezetek biztosítják, hogy a GEZE Slimdrive-val felszerelt ajtókat érintés nélkül és akadálymentesen lehessen kinyitni. A közelítésérzékelők 10–50 centiméteres érzékelési tartományon belül észlelik az embereket vagy tárgyakat, de ez a távolság szükség szerint módosítható. Ez azt jelenti, hogy a járást segítő eszközöket vagy kerekesszéket használók kényelmesen ki tudják nyitni az ajtót anélkül, hogy az elektromos ajtónyitóhoz hozzá kellene érniük. Ez amellett, hogy fokozza a higiéniát, az akadálymentes kényelmet is növeli.

Akadálymentes tervezés, építés és élet

Automata ajtók az akadálymentes áthaladáshoz

Automata ajtók az akadálymentes áthaladáshoz

Az univerzális dizájn témája egyre inkább elkezdte foglalkoztatni a közvéleményt az elmúlt években. Különösen a köz- és magánépületek akadálymentes tervezése és építése jutott kulcsfontosságú szerephez. A cél olyan épületeket és házak tervezése és építése, amelyeket mindenki külső segítség és korlátozás nélkül használhat. Ennek fontos okai vannak. Egyre növekszik azok létszáma, akik a kor előrehaladtával is szeretnének önálló életet élni, és képesek is rá.

Az akadálymentesség elősegíti a befogadást

A német Alaptörvényben is rögzített akadálymentesség a fogyatékkal élők körében egyre inkább elvárás is. Ők csak az akadályok elhárításával élhetnek olyan életet, ahol nem szorulnak folyamatosan mások segítségére. Emellett egyre inkább előtérbe kerül a „beilleszkedés” témája, amely szerint minden – fogyatékkal vagy fogyaték nélkül élő – egyén joga, hogy bárhová szabadon eljuthasson.

Az univerzális dizájnhoz az akadálymentes kialakítás is hozzátartozik

Az új, fenntartható életstílus, amely magában foglalja az épületek és terek egyszerű használatát, szintén egyértelmű irányvonallá válik. Az egyszerű és akadálymentes kialakítású létesítmények szorosan összefüggenek a kényelemmel és a dizájnnal. Ilyen értelemben az „univerzális dizájn” egyre fontosabb kifejezéssé válik. A nemzetközi dizájn koncepció olyan élettereket hoz létre, amelyek mindenki számára megközelíthetők, érthetők és egyformán használhatók. E koncepció szerint az épületeket a lehető legnagyobb létszámú embercsoport számára kell könnyen elérhetővé tenni úgy, hogy ne legyen szükség mások külső segítségére a használatukhoz. Az univerzális dizájn nem egy adott célközönségre irányul: mindenki számára igyekszik megkönnyíteni a dolgokat. Az akadálymentes tervezés és építés szintén tükröződik az univerzális dizájnban.

Előírások és szabványok alkotta keretrendszer

Az építészeti környezetek és az épületek akadálymentes kialakítását számos jogi szabályozás és szabvány határozza meg. Az előírások országonként eltérőek. Németországban az akadálymentesség megjelenik a német Alaptörvényben, a minta építési rendeletben, valamint a tartományok építési rendeleteiben, és fontos kritérium a középületek tervezésekor.

Tűzvédelmet és akadálymentesség egyben

Az épületeknek nem csak az akadálymentességre vonatkozó előírások és szabványok alkotta keretrendszernek kell megfelelniük: a megelőző tűzvédelmet szintén jogszabályok írják elő. A tűzvédelmi intézkedések és az akadálymentes kialakítás kombinálása összetett tevékenység: tűz esetén a tűzgátló ajtóknak gyorsan kell záródniuk, és biztonságos tűzszakaszokat kell létrehozniuk, amellett, hogy a mindennapi, akadálymentes használatot is lehetővé kell tenniük.

Ismerje meg a tűzvédelemről szóló ingyenes tájékoztató anyagunkat

Hallgassa meg tippjeinket a már meglévő épületek ajtajainak tűzvédelmi kialakításáról szóló előadásunkban

Tűzvédelmi szakértőnk, Peter Rürup a digitálisan megtartott FeuerTrutz 2020 kiállítói fórumon bemutatott előadásában elmagyarázza, hogy mire kell odafigyelni az akadálymentes tűzgátló ajtók tervezésekor:

A Feuertrutz VIDEO MEGTEKINTÉSE ITT

Akadálymentesség a magánszektorban

Egyre több ember vágyik nagyobb kényelemre és jobb életminőségre otthon, a négy fal között is. Ez azt is jelenti, hogy a magánépítkezési projektekhez is egyre gyakrabban keresik az akadálymentes koncepciókat, így például az univerzális dizájnt. Az okos otthonok intelligens vezérlése is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az univerzális dizájn és az okos otthon koncepciói mellett további, hasonló céllal létrehozott koncepciók is elérhetők a magánszektor számára. Ezek egy dologban alapvetően megegyeznek: az emberekre helyezik a hangsúlyt, és arra, hogy akadálymentes megoldásokat kínáljanak a mindennapi élethez.

Az akadálymentes ajtó- és ablakrendszerek fokozzák a kényelmet

Az akadálymentesség az élet számos területén kínál előnyöket. Segít mindazoknak, akik egy baleset átmeneti következményeitől szenvednek, a babakocsival, bőrönddel vagy bevásárlótáskával közlekedőknek, és a kisgyermekes családoknak is. Az automata ajtó- és ablakmegoldások így nagyobb felhasználói kényelmet kínálnak – különösen, ha az ablakok és ajtók manuális kezelése kényelmetlen, nehéz vagy akár lehetetlen.

Az akadálymentes élet egy előremutató téma

A kényelmi optimalizálás mellett az önálló élet és lakhatás szintén fontos szempont. Azok a dolgok, amelyeket magtól értetődőnek élünk meg, az öregedéssel nehézzé vagy éppen lehetetlenné válnak. A következő pár év során Németország lakosságának korösszetétele jelentős változáson fog keresztülmenni. A 65 évnél idősebb korosztály folyamatosan növekszik. Háromból egy ember 65 év feletti lesz 2060-ra. Ezt a német korösszetételt tekintve a jövő idősebb generációját már foglalkoztatja az univerzális dizájn témája. Manapság az idősebb emberek is sokkal aktívabbak, mint korábban bármikor, és később is szeretnének független életet élni.

Akadálymentes ajtók és ablakok a GEZE tervezésében

Akadálymentes ajtórendszerek a fokozott felhasználói kényelemért

Akadálymentes ajtórendszerek a fokozott felhasználói kényelemért

Az ajtók kezelése és az áthaladás, illetve az ablakok kinyitása és becsukása az akadálymentes kialakítás legfontosabb szempontjai közé tartoznak. Az akadálymentesség úttörőjeként a GEZE innovatív és egyedi ajtó-, ablak- és biztonságtechnikai megoldások aprólékos kiválasztásával segít megszabadulni az akadályoktól a köz- és a magánszektorban egyaránt.

Fokozottabb felhasználói kényelem

A GEZE megoldásai fokozott biztonságot és kényelmet kínálnak az egyszerű és intuitív működésnek köszönhetően. A személyes kívánságokat és az egyedi igényeket is szem előtt tartják, az életet így egyszerűvé és kényelmessé varázsolják. A GEZE épületekhez kapcsolódó megoldásai vizuálisan tökéletesen integrálhatók a terekbe.

Biztonságos, és a DIN szabványoknak is megfelelő megoldások

A GEZE automata ajtó- és ablakrendszerei megfelelnek a legszigorúbb biztonsági szabványoknak, és az akadálymentes építésre vonatkozó DIN szabványok irányelveinek. Az egy kézből biztosított teljes körű megoldásokkal a GEZE szakértő partner a projektek vonatkozó szabványoknak megfelelő megvalósításában – a tervezéstől egészen az értékesítést követő szolgáltatásokig.

Tovább a GEZE automata ajtómozgató rendszerekhez

Tovább a GEZE automata tolóajtó rendszerekhez

Tovább a GEZE automata forgóajtó rendszerekhez

Még több információ a GEZE bejárati ajtó csomagjáról

Egyedi és projektspecifikus tervezés

Egy új épületben az átfogó és univerzális akadálymentesség megvalósítása azt jelenti, hogy a témával már a tervezési fázisban el kell kezdeni foglalkozni. A GEZE átfogó támogatást kínál, már a tervezési szakasztól fogva. Az akadálymentességi koncepciókat az épület különféle felhasználói által támasztott elvárásoknak megfelelően hozzuk létre, eleget téve minden törvényi előírásnak, és összhangban az univerzális dizájn alapját képező DIN 18040 szabvánnyal.

Széleskörű szakértelem egy kézből

A GEZE széles körű termékkínálattal rendelkezik az akadálymentes építés területén – az automatikus ajtómozgatóktól, rögzítőrendszerektől, szabadonfutó ajtócsukóktól és vezérlőelemektől a belépésvezérlésig, pánikzárakig, elektromos ablaknyitó rendszerekig, valamint füst- és hőelvezető rendszerekig, illetve természetes módon működő füst- és hőelvezető berendezésekig. Minden termék egyszerűen és biztonságosan beépíthető, és ideálisan alkalmazható köz- és magánépületekben egyaránt.

Átfogó szolgáltatások már a kezdetektől

A GEZE mind az új, mind pedig a már meglévő épületekben támogatja az univerzális dizájn megvalósítását. Az új épületek akadálymentességének biztosításához képest a már meglévő épületek akadálymentessé tétele a tervezés és a kivitelezés terén is nagyobb kihívást jelent. A GEZE szakértői speciális szaktudásuknak és sokéves tapasztalatuknak köszönhetően hatékonyan küzdik le ezeket a kihívásokat. A GEZE már a kezdetektől professzionális partnerként támogatja Önt. A GEZE sűrű forgalmazói hálózatának köszönhetően olyan tanácsadókkal dolgozunk együtt, akik rövid időn belül, a megrendelő által biztosított helyszínen tudják bemutatni a lehetséges akadálymentes megoldásokat.