Témák

Univerzális dizájn – nagyobb kényelem és jobb életminőség mindenki számára

Gyorsan, segítség nélkül áthaladni az ajtón, gond nélkül kinyitni egy nehéz ablakot – sokszor nem is annyira egyszerű, mint először gondolnánk. Begipszelt lábbal, csomagokat cipelve vagy babakocsival közlekedve az egyszerű, mindennapi tevékenységek is valódi kihívást jelenthetnek. A megoldás az akadálymentes tervezés, építés és élet.

Mit jelent az univerzális dizájn?

Mindannyian voltunk már ilyen helyzetben: kezünkben nehéz bevásárlószatyrokkal, a bejárati ajtó előtt, amit végül a könyökünkkel nyitottunk ki. Vagy amikor épp egy billegős székkel kellett kitámasztanunk az ablakot – ami nem csak kényelmetlen, de akár veszélyes is lehet. Mindennapi életünk során gyakran ütközünk olyan akadályokba, amelyek megnehezítik életünket és értékes időt vesznek el tőlünk.

Az akadálymentes épület megszabadít a mindennapi élet akadályaitól. Ennek hatásai egyértelműen pozitívak: az univerzális dizájn mindenkinek kedvez. Az akadálymentesített bejáratok és a széles ajtók nem csak az idős vagy mozgáskorlátozott személyek számára nyújtanak segítséget, hanem a babakocsival közlekedő családoknak vagy például a nehéz bőröndöket cipelő utazóknak is. Az akadálymentesség fokozott kényelmet és jobb életminőséget kínál mindenki számára.

Az akadálymentesség a társadalom kiemelt témája, amely mindannyiunkat érint. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy akadálytalanul haladjon át az épületeken, a személyes élethelyzetétől, fizikai állapotától vagy korától függetlenül. Az akadálymentesség mindenki számára egyenlő, saját döntéseken alapuló esélyeket biztosít külső segítség nélkül.

Akadálymentes tervezés, építés és élet

Automata ajtók az akadálymentes áthaladáshoz

Automata ajtók az akadálymentes áthaladáshoz © Martin Jakob / GEZE GmbH

Az univerzális dizájn témája egyre inkább elkezdte foglalkoztatni a közvéleményt az elmúlt évek során. Különösen a köz- és magánépületek akadálymentes tervezése és építése jutott kulcsfontosságú szerephez. Az akadálymentes építés célja, hogy olyan épületeket és házakat tervezzenek és építsenek, amelyeket mindenki segítség és korlátozás nélkül használhat. Ennek fontos okai vannak. Egyre növekszik azok létszáma, akik a kor előrehaladtával is szeretnének önálló életet élni, és képesek is rá.

Jogszabályban is megfogalmazták, hogy a fogyatékkal élő emberek egyre inkább igényt tartanak az univerzális dizájnra. Ők csak az akadályok elhárításával élhetnek olyan életet, ahol nem szorulnak folyamatosan mások segítségére. Emellett egyre inkább előtérbe kerül a „beilleszkedés” témája, amely szerint minden – fogyatékkal vagy fogyaték nélkül élő – egyén joga, hogy bárhová szabadon eljuthasson.

Az új, fenntartható életstílus, amely magában foglalja az épületek és terek egyszerű használatát, szintén egyértelmű irányvonallá válik. A hasznos szerkezeteknek köszönhetően az univerzális dizájn szinte egyet jelent a kényelemmel. Ilyen szempontból az univerzális dizájn egyre fontosabb kifejezéssé válik. A nemzetközi dizájnkoncepció olyan élettereket hoz létre, amelyek mindenki számára megközelíthetők, érthetők és egyformán használhatók. A koncepció szerint az épületeket a lehető legnagyobb létszámú embercsoport számára kell könnyen elérhetővé tenni úgy, hogy ne legyen szükség mások segítségére a használatukhoz. Az univerzális dizájn nem egy adott célközönségre irányul: mindenki számára igyekszik megkönnyíteni a dolgokat. Az akadálymentes tervezés és építés az univerzális dizájnban is megmutatkozik.

Akadálymentesség a magánszektorban

Egyre több ember vágyik nagyobb kényelemre és jobb életminőségre otthon, a négy fal között is. Ez azt is jelenti, hogy a magánépítkezési projektekhez is egyre gyakrabban keresik az akadálymentes koncepciókat, így például az univerzális dizájnt. Az okos otthonok intelligens vezérlése is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az univerzális dizájn és az okos otthon koncepciói mellett további, hasonló céllal létrehozott koncepciók is elérhetők a magánszektor számára. Ezek egy dologban alapvetően megegyeznek: az emberekre helyezik a hangsúlyt, és arra, hogy akadálymentes megoldásokat kínáljanak a mindennapi élethez.

Az akadálymentesség az élet számos területén kínál előnyöket. Segít mindazoknak, akik egy baleset átmeneti következményeitől szenvednek, a babakocsival, bőrönddel vagy bevásárlótáskával közlekedőknek, és a kisgyermekes családoknak is. Az automatizált ajtó- és ablakmegoldások így nagyobb felhasználói kényelmet kínálnak – különösen, ha az ablakok és ajtók manuális kezelése kényelmetlen, nehéz vagy akár lehetetlen.

A kényelmi optimalizálás mellett a független belső és külső élet szintén fontos szempont. A legtöbb ember számára egyszerű dolgok az életkor előrehaladtával nagyon nehézzé vagy akár lehetetlenné is válhatnak. A következő pár év során Németország lakosságának korösszetétele jelentős változáson fog keresztülmenni. A 65 évnél idősebb korosztály folyamatosan növekszik. Háromból egy ember 65 év feletti lesz 2060-ra. Ezt a német korösszetételt tekintve a jövő idősebb generációját már foglalkoztatja az univerzális dizájn témája. Manapság az idősebb emberek is sokkal aktívabbak, mint korábban bármikor, és később is szeretnének független életet élni.

Akadálymentes ajtók és ablakok a GEZE tervezésében

Akadálymentes ajtórendszerek a fokozott felhasználói kényelemért

Akadálymentes ajtórendszerek a fokozott felhasználói kényelemért © Martin Jakob / GEZE GmbH

Az ajtók kezelése és az áthaladás, illetve az ablakok kinyitása és becsukása az akadálymentes dizájn legfontosabb szempontjai közé tartozik. Az univerzális dizájn úttörőjeként a GEZE innovatív és egyedi ajtó-, ablak- és biztonságtechnikai megoldások aprólékos kiválasztásával segít megszabadulni az akadályoktól a köz- és a magánszektorban egyaránt.

A GEZE megoldásai fokozott biztonságot és kényelmet kínálnak az egyszerű és intuitív működésnek köszönhetően. A személyes kívánságokat és az egyedi igényeket is szem előtt tartják, az életet így egyszerűvé és kényelmessé varázsolják. A GEZE épületmegoldásai megjelenésüknek köszönhetően tökéletesen a helyiség kialakításába integrálhatók.

A GEZE automata ajtó- és ablakrendszerei megfelelnek a legszigorúbb biztonsági szabványoknak, és az akadálymentes DIN szabványaira vonatkozó irányelveknek. Az egy kézből biztosított teljes körű megoldásokkal a GEZE szakértő partner a projektek megvalósítása során, a vonatkozó szabványok betartása mellett – a tervezéstől egészen az értékesítést követő szolgáltatásokig.

Tovább a GEZE automata ajtómozgató rendszerekhez

Tovább a GEZE automata tolóajtó rendszerekhez

Tovább a GEZE automata forgóajtó rendszerekhez

Még több információ a GEZE bejárati ajtó csomagjáról

Egyedi, épülethez szabott tervezés

Ahhoz, hogy az épület teljes mértékben eleget tegyen az univerzális dizájn kívánalmainak, elengedhetetlen, hogy már a tervezési szakaszban az összképre fókuszáljunk. A GEZE már a tervezés szakaszától átfogó támogatást kínál. A modelleket a különféle felhasználók által támasztott elvárásoknak megfelelően hoztuk létre, eleget téve minden jogi követelménynek, és a DIN 18040 szabványt alapul véve az univerzális dizájn tervezéséhez.

Sokoldalú szakértelem egy kézből

A GEZE széles körű termékkínálattal rendelkezik az akadálymentes építés területén – automata ajtómozgatók, rögzítőrendszerek, szabadonfutó ajtócsukók, vezérlőelemek, belépésvezérlés, pánikzárak, elektromos ablaknyitó rendszerek, valamint füst- és hőelvezető rendszerek, illetve természetes módon működő füst- és hőelvezető berendezések egyaránt megtalálhatók a palettán. Minden termék egyszerűen és biztonságosan beépíthető, és ideálisan használható a köz- és magánépületekben egyaránt.

Átfogó szolgáltatások már a kezdetektől

A GEZE az új építési projektek és a meglévő épületek számára egyaránt támogatást nyújt az univerzális dizájn megvalósításához. Az új épületektől eltérően a már meglévő épületeknél a tervezés és a kivitelezés is nagyobb kihívást jelent az univerzális dizájn kialakításához. A GEZE szakértői speciális szaktudásuknak és sokéves tapasztalatuknak köszönhetően hatékonyan küzdik le ezeket a kihívásokat. A GEZE már a kezdetektől professzionális partnerként támogatja Önt. Sűrű forgalmazói hálózatunknak köszönhetően olyan tanácsadókkal dolgozunk együtt, akik rövid időn belül, a megrendelő által biztosított helyszínen be tudják mutatni a lehetséges megoldásokat.