Témák

Automata ajtók – egyszerű, hasznos, biztonságos

Számos épületnél elvárás, hogy az ajtók automatikusan kinyíljanak, majd becsukódjanak. Ezeknek az ajtóknak a szupermarketekben, szállodákban és autókereskedésekben, sőt a közhivatalokban és kórházakban is hívogató és akadálymentes bejáratként kell szolgálniuk. Mindezek mellett kedvező áron bővíthetők is.

Az automata ajtók kényelmes, akadálymentes bejutást tesznek lehetővé mindenki számára

Az automata ajtórendszerek rendkívül népszerűek a szállodákban.

Az automata ajtórendszerek rendkívül népszerűek a szállodákban. © Stefan Dauth / GEZE GmbH

Az ajtókilincs lenyomása, az ajtógomb elfordítása, az ajtó tolása vagy húzása, majd a belépést követő visszazárása: néha mind nehézséget okozhat. Az emberek különösen arról feledkeznek meg gyakran, hogy becsukják az ajtót maguk mögött. Néhány ember pedig egyszerűen nem képes rá, hogy kinyissa, majd becsukja maga után az ajtót: kerekesszékben ülők, gyermekek, idős személyek vagy fogyatékkal élők, csak hogy néhány példát említsünk. Az automata ajtók mindenki számára kényelmes bejutást biztosítanak az épületekbe, ez pedig olyasvalami amit egyre inkább nagyra értékelnek, sőt, elvárnak.

Néhány szektor az automata ajtókat preferálja

Az automata ajtók már manapság is számos épületben gondoskodnak a modern, akadálymentes bejutásról, kijutásról és áthaladásról. A fokozottan forgalmas épületekben különösen jó szolgálatot tesznek. A következő szektorokban gyakorlatilag alapvető elvárásként tekintenek rájuk:

 • Egészségügy/Higiénia: Az egészségügyi szektorban az automata ajtórendszerek higiénikus megoldást kínálnak az ajtón való áthaladásra a látogatóknak, betegeknek, orvosoknak és ápolóknak egyaránt. Nem kell többé manuálisan nyitniuk a ajtókat, így a baktériumok kézre jutása is elkerülhető.
 • Szállodák és gasztronómia: Számos hotelben az elegáns, hívogató bejárat üdvözli elsőként a vendégeket. A konyha és egyéb helyiségek automata átjárói biztonságos munkavégzést és gördülékeny kiszolgálást tesznek lehetővé a vendéglátó személyzet számára. Az akadálymentes átjárhatóság, a biztonság és a higiénia ebben a szektorban is fontos előny.
 • Kiskereskedelem: Automata ajtórendszerek kísérik az ügyfelet az üzletbe, valamint elegáns és kényelmes találkozási pontként is szolgálnak. Világos, hívogató környezetet teremtenek a vásárláshoz. Ezenkívül hozzájárulnak az energiatakarékos működéshez is, hiszen csak akkor nyílnak ki, ha szükséges, ezzel minimalizálva a külső hideg vagy meleg levegő beltéri hőmérsékletre gyakorolt hatását.
 • Középületek: Az akadálymentes bejárat ma már törvény által előírt követelmény a középületek számára. Az automata ajtórendszerek hatékony és biztonságos megoldást kínálnak ebben a szektorban a különösen nagy forgalmú épületek esetén.
A GC 307+ egységgel az automatikus ajtók egyszerű vezérlése a érintés nélkül lehetséges bel- és kültéren egyaránt.

A GC 307+ egység, egy érintés nélküli közelítésérzékelő © GEZE GmbH

További előny: A radaros mozgásérzékelővel kombinált, automatikus ajtórendszerek teljesen érintésmentesen nyithatók és zárhatók. Így a testi érintkezés minimalizálható és elkerülhető a baktériumok és vírusok átvitele. Higiéniai megoldást jelentenek, amelyek különösen a sokat használt területeken ideálisak.

Fedezze fel GEZE megoldásainkat a bejárat területére (PDF | 1.12 MB)

Fedezze meg GEZE megoldásainkat a belső térre (PDF | 287 KB)

Az ajtóautomatizálás elemei

Az automatikusan mozgó ajtókról speciális tolóvasalat rendszerek gondoskodnak. Az automata tolóvasalat rendszerek számos különböző elemből épülnek fel:

 • Működtető eszköz: Ez egy olyan jelzőszerkezet, amely regisztrálja a nyitási parancsot, majd továbbítja azt a motorvezérlés/vezérlő felé. Léteznek manuális jelzők is, például érintőképernyők, rádiós távirányítók, gombok és kapcsolók, valamint automata érzékelők, például mozgásérzékelők, érzékelők, fotocellák és digitális kapuk. Az automata ajtókat kényelmi megfontolásból gyakran különböző típusú jelzőkkel látják el.
 • Vezérlő: Ez a rendszer agya, amely általában tartalmazza az időkapcsoló óra kapcsolóját, a nyitási sebesség, a szög és a nyitva tartási idő beállításait, és ha van ilyen, akkor a további biztonságtechnikai elemeket, például a belépésvezérlést, a videó-ellenőrzést, stb.
 • Motor: Az ajtómeghajtás a motor erejét használja az ajtó nyitásához. A meghajtó kinyitja, majd becsukja az ajtót.
 • Érzékelőléc: Az érzékelőlécek (jelenlét-érzékelők) ellenőrzik az ajtószárnyak útját és a záróéleket. Azonnal leállítják az ajtót, ha felmerül annak a veszélye, hogy egy személy vagy tárgy megütheti magát vagy beszorulhat. A biztonsági érzékelők használata előtt kérjük, konzultáljon a tűzgátló ajtó gyártójával arról, hogy az érzékelők engedélyezettek-e.

Az automata ajtók szigorú előírásai

Automata ajtó lakóépületben

Automata ajtó lakóépületben © Aleksandrs Kendenkovs / GEZE GmbH

Az automata ajtórendszerekre vonatkozó biztonsági előírások a világon Németországban a legszigorúbbak. Mivel ezek az elemek lineáris motorral működnek, a Gépekről szóló irányelv által meghatározott gépnek minősülnek. Ezért speciális biztonsági követelmények vonatkoznak rájuk. Az EN 16005 európai szabványt Németországban a DIN EN 16005 szabványon keresztül valósítják meg, és eleget tesznek a vonatkozó tervezési követelményeknek és alkalmazzák az előírt tesztelési módszereket, biztosítva az automata ajtók biztonságos használatát. Németország másik törvényileg vonatkozó szabványa a DIN 18650, amely egy régebbi, ám annál szigorúbb szabványként továbbra is kötelező érvényű az országban.

Védőberendezések

Az üzemeltetőnek törvényi kötelessége az automata ajtók nyitó és záró mozgásának biztosítása, valamint az ezzel járó veszélyforrások elhárítása. Néhány esetben a főzáróél ellenőrzése elegendő. Speciális körülmények között (például elsősorban idősek, korlátozott mozgásképességű személyek vagy kisgyermekek által látogatott épületek esetén) az ajtó egész területét biztosítani kell. Számos régebbi ajtórendszer is biztonsági berendezések széles skálájával bővíthető.

A DIN EN 16005 és a DIN 18650 szabvány kulcsfontosságú részei előírják, hogy a veszélyes területeket a következőkkel kell védeni:

 • Érzékelők segítenek elkerülni az ütközést, a sűrlódást és az ütést a nyitás vagy zárás során
 • Biztonságos távolságok szolgálják az ütközés és beakadás elkerülését
 • Az ajtószárny erejének csökkentése
 • Magas szintű biztonságra vonatkozó követelmények az ajtóvezérlésnél és „C teljesítményszintű” érzékelők a szabványos ajtóknál vagy „D teljesítményszint” a menekülési és mentési útvonalaknál (az EN ISO 13849-1 szabványnak megfelelően)

Karbantartás és vizsgálat

A DIN EN 16005 és a DIN 18650 szabvány, valamint a Munkahelyek műszaki szabályai – Ajtók és kapuk (ASR A1.7) előírásai értelmében az automata ajtókon kötelező szakértő által végzett műszaki biztonsági vizsgálatot végezni. Ez vonatkozik az első üzembe helyezésre, majd minimum évi egy alkalomra – ez szükség szerint lehet több, például, ha az épület funkciója megváltozik.

A vizsgálat mellett a karbantartási követelmények magukban foglalják az automata/motorosan mozgatott ajtók kötelező rendszeres karbantartását is. Az ezek között eltelt idő a gyártói specifikációktól függ. A menekülési és mentési útvonalakon elhelyezett automata ajtók esetén évi két karbantartás javasolt.

Tűzvédelem és tiszta menekülési útvonalak

Automata ajtórendszerek a menekülési és mentési útvonalakon

Automata ajtórendszerek a menekülési és mentési útvonalakon © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az automata ajtók a kifinomult rendszereknek és érzékelőknek köszönhetően gondoskodnak a biztonságról – még vészhelyzet esetén is. A tűzgátló ajtóként használt ajtóknak tűz vagy füst keletkezése esetén biztonságosan kell záródniuk. Vészhelyzet esetén automatikusan bezáródnak a füstjelző indítására, és biztosítják a tűzszakaszt, illetve megakadályozzák a füst terjedését. Ezt az épületrendszeren keresztül, például a füstjelző központi egységével is el lehet indítani.

Ha egy szakaszt menekülési és mentési útvonalként azonosítanak, akkor az automata ajtókat szünetáramú nyitó impulzus-generátorral (jelző) kell felszerelni. Ez biztosítja, hogy az ajtó a jel küldése után vagy áramkimaradás esetén pár másodpercen belül kinyíljon, így az ajtók vészhelyzet esetén biztonságos menekülési és mentési útvonalként szolgálhatnak.

Központi vezérlés és ellenőrzés hálózaton keresztül

A beépített automata ajtókat gyakran összekötik az épületrendszerekkel, például a mentési útvonal rendszerével, a beléptetőrendszerrel, az épülettechnikai rendszerrel, vagy a füst- és hőelvezető rendszerrel. Ez lehetővé teszi az alkalmazott rendszerek központi vezérlését és felügyeletét, így növelve az épületüzemeltetés hatékonyságát.

Akadálymentes kivitelezés, automata ajtóval

Az akadálymentes kivitelezés célja, hogy olyan épületeket és házakat tervezzenek és építsenek, amelyeket mindenki segítség és korlátozás nélkül használhat. Az univerzális dizájn szerepel a német építési előírásokban, emellett a középületek építési projektjeinek kritériumaként is megjelenik.

Ezenkívül követelmény, hogy az ajtókat minimális erőkifejtéssel lehessen nyitni és csukni. Máskülönben automata ajtórendszerekre van szükség.

DIN 18040-1 Nyilvános középületek

Az univerzális dizájn a családi házakban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az idősebb társadalmi réteg jelentősen növekszik, és sokan szeretnének idős korukban is független életet élni, és erre van is lehetőségük.

Az univerzális dizájn egyéb életszakaszokban is számos előnnyel bír. Segít mindazoknak, akik egy baleset átmeneti következményeitől szenvednek, a babakocsival, bőrönddel vagy bevásárlótáskával közlekedőknek, és a kisgyermekes családoknak is. Ezekben a helyzetekben, azaz ha az ajtó manuális nyitása vagy zárása kényelmetlen, nehéz vagy akár lehetetlen, az automata ajtó gondoskodik a felhasználó maximális kényelméről.

A biztonság oldalán a GEZE automata ajtóival

Az automata tolóajtók számos változatban elérhetőek.

Az automata tolóajtók számos változatban elérhetőek. © Erwin Kamphuis / GEZE GmbH

Szeretné különleges bejárattal üdvözölni látogatóit? A GEZE forgó-, toló- és automata nyílóajtóival gondoskodik a személyre szabott bejárat kialakításáról, emellett különféle speciális megoldásokat is kínál, beleértve a gép védőajtókat. Kínálatában szerepelnek továbbá működtető eszközök is, amelyek automatikusan kezelik és biztosítják az ajtókat.

A GEZE motorjai automatikusan, biztonságosan és kényelmesen mozgatják az automata ajtórendszereket. Rugalmasan a különféle felhasználói igényekhez igazíthatók. Emellett képesek más eszközzel, például a tűzjelző rendszerrel kommunikálni és elvégzik az épületrendszer vezérlési feladatait.

A GEZE sokéves tapasztalatának köszönhetően jól ismeri a DIN 18650 szerinti szigorú német biztonsági szabványokat. A GEZE összes automata ajtórendszere és érzékelőléce megfelel az EN 16005 szabványnak.

Családi házakhoz: GEZE bejárati ajtó csomag

A GEZE bejárati ajtó csomagjaival a családi házak és társasházak bejárati ajtajai automatikus, akadálymentes beléptetési megoldást kínálnak. A rugalmasan választható elemek lehetővé teszik személyre szabott bejárati ajtó csomag kialakítását, pl.: az „ujjlenyomat-alapú” belépésvezérléssel történő ajtónyitást. Kívánság szerint ezt a bejárati ajtó típust meglévő „okos otthon” rendszerbe is be lehet építeni.

Még több információ a GEZE bejárati ajtó csomagjáról

A megfelelő megoldás minden elvárásra

Mivel automata ajtókat elsősorban az épületek bejáratánál használnak, az építészek is kiemelt figyelmet fordítanak rájuk. Azért is lényegesek, mert az előtér az épület „névjegyeként” szolgál – így fontos, hogy milyen első benyomást kelt.

 • A GEZE automata tolóajtó rendszerei helytakarékosak, emellett modern és elegáns megjelenésűek.
 • Az automatikus forgóajtók jellemzően nagy, tekintélyes épületek bejárataként szolgálnak. Az építészeti szépséget a legmagasabb fokú funkcionalitással kombinálják.
 • A Slimdrive meghajtók szerkezetmagassága mindössze hét centiméter, így bármilyen építészeti megoldáshoz tökéletesen igazodnak, valamint széles körű alkalmazási lehetőségeket kínálnak. A rendkívül alacsony szerkezetmagasságnak köszönhetően szinte láthatatlanul illeszkednek a homlokzathoz. A Powerdrive valóságos erőmű, így a nehéz ajtókat is könnyedén és biztonságosan képes mozgatni.
 • Az automata tolóajtó rendszerek megbízható reteszeléséhez és kioldásához a GEZE különféle zármegoldásokat kínál, a biztonsági követelményektől és a működtetés kényelmi igényeitől függően.

Egyszerű beépítés, akár bővítéshez is

Az automata ajtómozgató rendszereket az egyszerű beépíthetőség jellemzi, emellett bővíthetők is. Az automata ajtórendszereket vezérlőelemek kezelik; a biztosításukról pedig érzékelőlécek gondoskodnak.

Az emögött álló technológia gyakran megnehezíti az építészeti szakemberek munkáját, akiknek számos paramétert hiánytalanul meg kell ismerniük. A GEZE Service Tools leegyszerűsíti számukra az automata ajtórendszerek kezelését, lehetővé téve a beállítások gyorsabb és egyszerűbb elvégzését. A kábelezési tervek például segítséget nyújtanak az ajtó beépítésének megtervezéséhez, az ST 220 szervizterminállal pedig könnyedén beállíthatók az ajtó paraméterei. A szerelési útmutatók mellett videók is segítenek az ajtórendszerek beépítésében.

Tovább a Powerturn szerelési videójához

Tovább a Powerturn IS-mechanizmus szerelési videójához

A GEZE egyetlen forrásból működő beszállítóként teljes körű megoldásokat kínál, egyedi igényekre szabva.

Biztonsági ellenőrzés, karbantartás, szervizelési eszközök

A mozgó elemeknél és a meghajtóknál előfordul bizonyos mértékű kopás, ezért rendszeres karbantartást igényelnek. Az üzemeltetőnek kell gondoskodnia arról, hogy az ajtórendszer mindig megbízható állapotban legyen. Az ajtó megbízhatóságának garantálásához éves szakértői vizsgálat és rendszeres karbantartás szükséges. Évi két vizsgálat javasolt a menekülési útvonalak ajtóinál. Ezek az összes biztonsági szempontra kiterjednek, a helyes szerelést és az épületbe való megfelelő beépítést is figyelembe véve.

A GEZE automata toló-, lengő- és forgóajtó rendszereinek paramétereit gyorsan és könnyen be lehet állítani és lehet ellenőrizni laptopról vagy PC-ről, a GEZEconnects szoftver és gyors Bluetooth vezeték nélküli átvitel segítségével. A hibaüzenetek egyszerű kiolvasása csökkenti a szervizelési és karbantartási költségeket. A diagnosztikai funkciók valós időben jelenítik meg az ajtórendszer legfontosabb paramétereit. A hibákat így egy szempillantás alatt el lehet hárítani. Az ajtó összes beállítását el lehet menteni a dokumentáláshoz, illetve ezeket egyéb rendszerekhez is használhatók és e-mailben továbbíthatók. A már meglévő rendszereket is könnyedén lehet konfigurálni, hogy kompatibilisek legyenek a GEZEconnects szoftverrel.

A GEZE Service rugalmas és egyedi karbantartási és szolgáltatási csomagokat kínál, emellett képzéseket is biztosít az adott területen.