Témák

A tűz során bekövetkező haláleseteket a füst okozza – a füst- és hőelvezetés (RWA) életeket menthet

A tűzesetek során bekövetkező haláleseteket leggyakrabban a füst belélegzése okozza. Elég mindössze három lélegzetet venni a füstgázból, hogy eszméletvesztést, majd halált okozzon. A mérgező füstgázok komoly veszélyt jelentenek, viszont a megfelelő füst- és hőelvezető rendszerrel gyorsan ki lehet őket vezetni.

A füst életveszélyes

A helyiségek tűz esetén gyorsan megtelnek mérgező gázokkal.

A helyiségek tűz esetén gyorsan megtelnek mérgező gázokkal.

Nem képződik tűz füst nélkül: 10 kg papír vagy karton akár 10 000 m³ füstöt szabadít fel az égés során, így még egy égő papírkosár is padlótól a mennyezetig megtöltheti az irodát füsttel egy szempillantás alatt. Tűz keletkezésekor a füst jelenti a legnagyobb veszélyt a bent rekedt emberekre és a tűzoltókra nézve.

A fejlődése drámai: a füst először homályos látást okoz – három percen belül. Az emberek zavarttá válnak és elkezdenek pánikolni. A menekülési útvonalakat már nem lehet felismerni. Ekkor jön a szén-monoxid (CO). A gáz koncentrációja gyorsan emelkedik a tűzzel. A szén-monoxid belélegzése fejfájáshoz, mérgezéses tünetekhez, eszméletvesztéshez, majd végül halálhoz vezet.

Füstmentes menekülési és mentési útvonalak

A mérgező gázokat a lehető leggyorsabban ki kell vezetni az épületből. A füstelvezetőket azért szerelik fel, hogy gondoskodjanak a füst természetes elvezetéséről. Ezek a rendszerek automatikusan (a füstjelzőn keresztül) vagy manuálisan (az RWA nyomógombbal) aktiválódnak. Kinyitják a szellőzőnyílásokat, például az ablakokat vagy a felülvilágítókat.

Kivezetik a füstöt és a hőenergiát az épületből. A menekülési útvonalak így füstmentesek maradnak, és a tűzoltók gyorsan és pontosan, szükség szerint avatkozhatnak közbe.

A füstelvezetőnek légutánpótlásra van szüksége

A füst- és hőelvezető rendszerek az alulról érkező friss levegő felett kivezetett füsttől függnek. Ez a friss levegő segíti a tűzoltási intézkedéseket a következők által:

 • a termikus hajtóerő növelése, hogy a füst gyorsabban kijuthasson az ablakokon vagy a tetőnyílásokon keresztül (kéményhatás),
 • alacsony füstréteg létrehozása a helyiség padlójához közel, hogy láthatóvá váljanak a menekülési és mentési útvonalak,
 • a füstgázok és robbanásveszélyes izzó gázok csökkentése, a tisztább égés eredményeképp,
 • a hő csökkentése, hogy a tűzoltók közelebb kerülhessenek a tűzhöz.

Füstelvezető, hőelvezetés és RWA-rendszerek

A füstelvezetés a megelőző tűzvédelem része, amely biztosítja, hogy tűz esetén a füst kijusson az épületből. A cél kevés füsttel járó stabil levegőréteg létrehozása a padlóhoz közel, hogy a menekülési és mentési útvonalakat biztonságosan lehessen használni. A nyitott füstelvezető szintén kivezeti a tűz által generált hőt. Ez azt jelenti, hogy a terhelés alatt lévő vagy elválasztó szerkezeti elemek teherbíró képessége jelentősen nő. Emiatt a füstelvezető és a füst-/hőelvezetést (RWA) gyakran egymás szinonimájaként használják.

 • A füstelvezető természetes füstelvezetőnek (NRA) minősül, ha a természetes termikus felhajtóerőt használja, további szellőztető berendezések (például ventilátor) nélkül.
 • A természetes füst- és hőelvezetési egységek (NRWG) magukban foglalják például az ablakokat, felülvilágítókat, szellőző zsalúziákat, amelyek automatikusan kinyílnak tűz esetén, és segítenek kivezetni a füstöt és a forró gázokat az épületből.
  A DIN EN 12101-2 szabvány értelmében az NRWG olyan természetes füst- és hőelvezető berendezés, amely az épületek füst- és hőelvezető rendszerének részét képezi.

  Az NRWG részei
  • az ablak és tartozékai (profil, tömítés, ajtóvasalat),
  • a betét (pl.: üveg, panelok), és
  • a hajtásrendszer és tartozékai (motor, konzolok, vasalatkészlet).
 • A mechanikus füstelvezető (MRA) motorizált hajtással, például füstelvezető ventilátorral működik. A füst szellőzőjárattal vagy anélkül is kivezethető.

A fal vagy tető területén elhelyezkedő anyagokat akkor nevezzük hőelvezetőnek (WA) , ha magasabb hőmérsékleten elolvadnak vagy elpusztítják magukat a folyamat közben. Az így keletkezett nyílások lehetővé teszik a tűz által keletkezett hő távozását az épületből. Az ilyen módon kivezetett energia így már nem melegíti tovább például a lángoló helyiség terhelés alatt álló vagy elválasztó szerkezeti elemeit. Ennek köszönhetően a szerkezeti elemek később érik el a kritikus hőmérsékletet.

A hőelvezetés így növeli az ilyen elemek teherbíró képességét. A hőelvezetés általában akkor válik hatékonnyá, ha a tüzet sikerül valamelyest visszatartani. A nyílásokon keresztül a füstgázok is távozhatnak. Ez azonban az emberek védelméhez és a tűz megfékezéséhez már túl későn történik. EZÉRT a hőelvezetés nem jelent egyet a füstelvezetéssel!

A füst- és hőelvezetés kifejezés, valamint az ilyen feladatot ellátó műszaki rendszerek rövidítése egyaránt RWA. A természetes füst- és hőelvezető rendszer (RWA) a következőket foglalja magában:

 • füst- és hőelvezető (NRA), pl.: ablakok, felülvilágítók, tető-felülvilágítók – mind hajtásrendszerrel felszerelve
 • vezérlés és tápegység (hő- és füstelvezető központ)
 • működtető elemek (pl.: füstjelző, RWA nyomógomb)
 • légutánpótlás (pl.: a nyitott ablakokon vagy ajtókon keresztül)
 • füstfüggöny, ha szükséges (nagyobb helyiségek felosztásához)

A füst- és hőelvezető rendszer funkciói

A füst- és hőelvezető rendszerek (RWA) elsődlegesen megelőző tűzvédelemként szolgálnak az emberek védelme érdekében. Emellett azonban további funkciókkal is bírnak:

 

Az emberek védelme
a mentési útvonalak füstmentesen tartása

Környezetvédelem
a környezeti károk csökkentése

Vagyonvédelem
az épületszerkezet fenntartása

Aktív mentés

A tűzoltási intézkedések által okozott károk minimalizálása

Tűzoltás segítése

Passzív mentés

Tűzoltóanyagok minimális használata

A tűz levezetése

A tűz lokalizálása

 

A termikus töltés minimalizálása

GEZE füst- és hőelvezető rendszer megoldások

A GEZE teljes körű megoldást kínál a levegő elvezetésére a gyors és természetes füstelvezetéshez tűz esetén és az intelligens füst- és hőelvezető rendszer vezérléshez. A GEZE füst- és hőelvezető rendszerei gondoskodnak a füst kivezetéséről (kivezetés vagy elszívás) és a hő elszívásáról tűz esetén. Hogyan működik? A légutánpótlási és levegő-elvezetési területeket egyszerűen beépíthető, felhasználóbarát, elektromos láncos motorok nyitják és zárják közvetlen nyitóként és erős csavarorsós motorként. Ez azt jelenti, hogy az ajtók és az ablakok nyílásszöge gyorsan elég széles lesz ahhoz, hogy a füst kijuthasson és friss levegő kerülhessen a helyére, a kialakítástól függően.

Tovább a GEZE ablaktechnikához

1 = levegőelvezető rendszer, 2 = friss levegő utánpótló rendszer, 3 = szellőztető jelek, 4 = riasztásjelek, 5 = jelbevitel, 6 = vezérlőközpont

A GEZE RWA rendszere © GEZE GmbH

A füst- és hőelvezető rendszer vezérlése a GEZE szünetmentes áramú vezérlőközpontján keresztül történik. Ez két, egymástól független tápellátással rendelkezik (hálózat és akkumulátor), hogy a működése minden helyzetben garantált legyen.

Tűz esetén a rendszert gyorsan aktiválják az automatikus érzékelők (füst- vagy hőkülönbség-érzékelők) a külső tűzjelző rendszeren (BMA) vagy a manuális aktiváláson (RWA nyomógomb) keresztül. Az ablakokat, felülvilágítókat és ajtókat a szélirány alapján lehet szabályozni, lehetővé téve, hogy a füst az épülethez képest mért széliránynak megfelelően távozzon.

GEZE tolózárak természetes füst- és hőelvezetéshez (NRWG)

A GEZE az NRWG-kkel kapcsolatos EN 12101 szabvány 2. részének megfelelően tesztelt és tanúsított motorokat kínál. A GEZE motorjait NRWG-ként teszteljük és tanúsítjuk, alumínium – például Schüco, Akotherm, Kawneer Alcoa, Wicona, Heroal és Aluprof – profilokkal, valamint az M Sora fa és kombinált alumínium és fa profiljaival felszerelve.

A GEZE automatikus tűzvédelmi szellőztetéshez használt NRWG-it természetesen a napi szellőztetéshez is lehet használni. Ezért kettős funkcióval rendelkeznek, és nem csupán tűz keletkezése esetén lehetnek hasznosak. Ha az NRWG-ket a mindennapi szellőztetéshez is használják, akkor további automatizálási elemek is ajánlottak, például szellőztető nyomógombok, eső- és szélellenőrzők vagy hőmérséklet- és CO2-érzékelők.

Tovább a GEZE NRWG-khez

Az épületirányítási rendszerbe való beépítés

A GEZE füst- és hőelvezetési megoldásait is az épületirányítási rendszer KNX és a BACnet hálózatába lehet kötni az interfészmodulokon keresztül. Ennek eredményeképp az energiahatékony, érzékelők által ellenőrzött szellőzés és az egészséges helyiségklíma az ablakok központi ellenőrzéseként lehet megvalósítani.

A füst- és hőelvezető rendszer a technológiai tűzvédelem része. Egyre fontosabbá válik az épülettervezésben. Minél korábban elkezdenek foglalkozni a tűzvédelemmel a tervezési szakaszban, annál hatékonyabban lehet megvalósítani az építészeti kivitelezés során, így a drága utólagos felszerelés és a további költségek elkerülhetők.

A tűzvédelmi tanúsítványok és koncepciók az épület alkalmazásainak fontos elemei. A komplex építési projekteknél szakértői képességekre van szükség a szükséges igazolások biztosításához. A GEZE támogatást és tanácsadást nyújt a tűzvédelmi koncepciók fejlesztéséhez.

A GEZE emellett a hő- és füstelvezető központ konfigurálásához készült WinCalc kalkulációs programjával is támogatja a folyamatot:

 • Egyszerű: A WinCalc-ban a központi konfiguráció lépésről lépésre vezeti Önt a szükséges kérdésekkel.
 • Hozzáértő: A WinCalc elvégzi a megvalósíthatósági ellenőrzést, és a megfelelő hő- és füstelvezető központ automatizált tervezését.
 • Gyors: Miután az eredményeket átküldi az üzletnek, lehetővé válik a projekt műszaki tervének és kereskedelmi előkészítésének gyors cseréje.
 • Egyedi: A projektspecifikus részleteknek megfelelő kábelezési tervet biztosít Önnek.
 • Fenntartható: A terveket csatolja a rendeléshez, és pontos dokumentációt biztosít – a későbbiekre.

Értékesítési struktúránknak köszönhetően mind az építési, mind a műszaki tanácsadás terén kiváló szakemberekkel állunk kapcsolatban, és széles körű NRWG-rendszer partnerprogrammal rendelkezünk. Leányvállalataink és kereskedelmi képviselőink kiterjedt európai hálózata lehetővé teszi a GEZE NRWG-k Németországon kívüli szállítását is. Emellett a tanúsítási folyamat és a hozzá tartozó dokumentációk előkészítésében is segítünk Önnek.

A Slimchain és a Powerchain ablakmozgató motorok szerelési videói:

Tovább a Slimchain szerelési videójához

Tovább a Powerchain szerelési videójához

A füst- és hőelvezető rendszer (RWA) rejtett biztonsági berendezés. Fontos, hogy tűz esetén azonnal működésbe lépjen, akár több év után is. A folyamatos és professzionális karbantartás nélkülözhetetlen a funkció megfelelő működéséhez. Ha a füst- és hőelvezető rendszert nem tartják (megfelelően) karban, akkor nem garantálható a hosszú távú funkcionalitás.

A GEZE szerviz az automatizált rendszerek rendszeres szervizelését és minőségi karbantartását kínálja jól képzett szervizszakembereivel. Ez természetesen a füst- és hőelvezető rendszerekre is kiterjed.