Témák

A rögzítőrendszerek akadálymentesítik a tűzgátló ajtókat

A csukott füst- és tűzgátló ajtók igencsak zavaróak lehetnek azoknak, akik napjában többször áthaladnak rajtuk. Ha azonban felszerelik őket rögzítőrendszerrel, nyitva maradhatnak, hiszen a rögzítőrendszerek tűz esetén gondoskodnak az ajtók biztonságos becsukásáról. Mivel ezek összetett szerelvények, rendszeres karbantartásuk kötelező.

Tűz- és füstgátló ajtók: szükséges, de gyakran kényelmetlen

A tűz gyorsan üt ki, sokszor anélkül, hogy bárki észrevenné. Mindig a lezárás a leghatékonyabb lépés a halálos füstgázok szétterjedésének megelőzéséhez. Ez azt jelenti, hogy az épületek tűzálló falainak a lehető legtovább meg kellene akadályozniuk a tűz és a füst szétterjedését. Erre azonban csak akkor képesek, ha a tűzvédelmi falak tűzvédelmi lezárásai (tűzgátló ajtók), azaz az ajtók és kapuk csukva vannak tűz esetén. A tűzgátló ajtóknak rendelkezniük kell ajtócsukóval, hogy minden mástól függetlenül be tudjanak csukódni.

Az ajtókat azonban sokszor nehéz kinyitni. Már önmagában az ajtó kinyitása is gyakran nehéznek és teljesíthetetlennek tűnik. A gyermekek és a mozgáskorlátozottak külső segítségre szorulhatnak. Számukra az ajtó akadályt jelent. Ezért a normál működés során sokszor van szükség arra, hogy az ajtók hosszabb ideig vagy akár állandóan nyitva maradjanak. Az ajtók ajtóékkel vagy kampóval való mechanikus rögzítése tűzvédelmi szempontból óriási felelőtlenség, hiszen az ajtócsukó így tűz esetén nem tudja becsukni az ajtót.

Ék helyett rögzítőrendszer

A jóváhagyott elektromos rögzítőrendszer a tűzvédelmi technológia terén sokkal előnyösebbek és megfelelőbbek, mint az ékek. Ez szabályozott módon kapcsolja ki a tűzgátló ajtók öncsukó funkcióját. Ez azt jelenti, hogy a mindennapi használat során nyitva tartja a tűzgátló ajtót, riasztás esetén ugyanakkor automatikusan kioldja a rögzítést, így az ajtócsukó teheti a dolgát.

A rögzítőrendszerek összetett műszaki rendszerek. Legalább egy tűzjelzővel, egy tápegységgel, egy rögzítőszerkezettel és egy kioldószerkezettel rendelkeznek. A rögzítőszerkezetek gyakran olyan elektromágneses rendszerek, mint például az ajtótartó mágnesek, mágneses szelepek vagy mágneses csatlakozóelemek. Az ajtótartó mágnesek esetében a tartómágnes ellenlemezt a falra kell szerelni. Az egyéb rendszerek már az ajtócsukóba vagy a csúszósínbe vannak integrálva.

A rögzítőszerkezetek összes típusa egy dologban közös: riasztás esetén tűzjelző, illetve áramszünet esetén kioldószerkezet aktiválja őket. Ezek kioldják az ajtót, amit aztán az ajtócsukó csuk be. Ha az ajtó kétszárnyú, akkor a beépített csukássorrend szabályozás biztosítja a szárnyak helyes csukódását. Ez azt jelenti, hogy a tűzgátló ajtó eléri a védelmi célját: megelőzi a tűz és a füst szétterjedését.

Az ajtót bármikor ki lehet oldani manuálisan

Ha a nyitott ajtót valami miatt be kell csukni, bármikor lehetőség van a közbeavatkozásra, a rögzítési funkció pedig manuálisan aktiválható. Ez annak köszönhető, hogy a Német Építéstechnikai Központ (DIBt) típusengedélye előírja a manuális működtethető opciót. A tartóáramot kikapcsoló kézi aktiváló nyomógomb elláthatja ezt a funkciót. Piros színűnek kell lennie és fel kell tüntetni rajta az „ajtó zárása” feliratot. A közelben kell elhelyezni, és tilos eltakarni az áthaladást akadályozó ajtóval. Ha a rögzítőszerkezetet az ajtószárny enyhe nyomásával is lehet működtetni, akkor nincs szükség kézi aktiváló nyomógombra.

Emellett azokat az ajtómozgatókat és szabadonfutó ajtócsukókat is figyelembe kell venni a rögzítőrendszer (rögzítőszerkezet) részeként, amelyek lehetővé teszik a csaknem ellenállásmentes áthaladást a tűzgátló ajtókon, és előfordulhat, hogy már a rögzítőrendszer részeként szerepelnek a komponensek között, például az áramellátás, a kioldószerkezet és a tűzjelző.

A rögzítőrendszerek típusengedélye

A rögzítőrendszereknek Németországban általános típusengedéllyel (aBG) kell rendelkezniük a használhatóság igazolásához. Ehhez megfelelőségi vizsgálatnak kell őket alávetni a Német Építéstechnikai Központ (DIBt) követelményeinek megfelelően. Ezek az engedélyek általában öt évig érvényesek, kérvényezés után meghosszabbíthatók.

Ha a rögzítőrendszer általános típusengedélye lejár, akkor a továbbiakban nem engedélyezett az épületbe való beépítése. A meglévő rendszereket azonban tovább lehet használni abban az esetben, ha megfelelnek az eredeti elvárásoknak, illetve rendszeres vizsgálatnak és karbantartásnak vetik őket alá. Az épületüzemeltetőknek ezért meg kell tartaniuk a beszerelést végző cégtől kapott jóváhagyási protokollt és a használhatósági igazolást.

Általában csak az összes szükséges tartozékkal rendelkező, teljes rögzítőrendszereket vizsgálják meg és hagyják jóvá. A berendezés egyes komponenseinek cseréjekor, ha az új alkatrész nem szerepel a típusengedély felsorolásában, akkor a teljes rögzítőrendszer elveszíti a működési engedélyét. Az új, érvényes engedély megszerzése után új jóváhagyási eljárásra van szükség.

GEZE rögzítőrendszer – kompakt és biztonságos

A motoros tűzgátló ajtókat mindig fel kell szerelni rögzítőrendszerrel.

A motoros tűzgátló ajtókat mindig fel kell szerelni rögzítőrendszerrel. © N. Grünwald / GEZE GmbH

A GEZE rögzítőrendszerek széles választékát kínálja, amelynek termékeit kifejezetten a tűzmegelőzési rendszerekkel való használatra tervezték. Ezek mindegyike rendelkezik a vonatkozó szabványoknak megfelelő bevizsgálással és tanúsítvánnyal, valamint a Német Építéstechnikai Központ (DIBt) általános típusengedélyével.

A GEZE kompakt rögzítőrendszerei egy felső szerelésű ajtócsukóból és egy csúszósín rendszerből állnak. A tápegységet, a füstjelző központi egységét és az elektromechanikus rögzítőrendszert a csúszósínbe integrálják – éppen ezért nem lesznek zavaró alkatrészek az ajtón és a falon. A kétszárnyú tűzgátló ajtókhoz készült változat esetében mindkét ajtószárny elektromos funkcióját és a mechanikus csukássorrend szabályozást is a folyamatos csúszósínbe integrálják.

A díjnyertes FA GC 170 rádiós bővítés olyan speciális elem, amelynek köszönhetően nincs többé szükség a rögzítőrendszer egyes komponenseinek időigényes huzalozására. Ez az előny különösen akkor hasznos, ha már meglévő – akár műemlék – épületbe kívánják utólag beépíteni a rendszert.

Tovább a referenciához: Tűzvédelem utólagos beépítése műemlék épületbe

Egyszerű beépítés és üzembe helyezés az ECwire technológiának köszönhetően

A GEZE rögzítőrendszer-változatai elérhetők dupla huzalos ECwire technológiával az egyszerű huzalozáshoz, például kiegészítő füstjelzők felszerelésekor. Ez a rendszer lehetővé teszi az utólag felszerelt mennyezeti jelzők kényelmes telepítését, hálózatba kötését és üzembe helyezését.

Mechanikus rögzítőszerkezetek

A következő termékek szintén megtalálhatók a GEZE kínálatában: számos rögzítőszerkezet fent elhelyezett és integrált ajtócsukókhoz, padlóra szerelt ajtócsukókhoz és automatikus nyílóajtó mozgatókhoz. Ezeket az ügyfél kívánsága szerint egyedileg be lehet építeni az épület koncepciójába. A rögzítőszerkezet a rögzítőrendszer része, amelyet a füstjelző központtal együtt alkot (beleértve a kioldószerkezetet, a tűzjelzőt és a tápegységet).

Tovább a GEZE rögzítőrendszerekhez és szerkezetekhez

Számtalan szabvány és irányelv

A GEZE szakértelmére és sokéves tapasztalatára alapozva átfogó tanácsadói támogatást nyújt a tűzvédelmi tervezés során.

A GEZE üzembe helyezést végző, képzett munkatársai az összes szabványt és irányelvet jól ismerik, így a beszerelni kívánt rögzítőrendszerek minden elvárásnak megfelelnek.

Jóváhagyás és karbantartás: kizárólag szakemberek által

Ügyeljen a tipikus hibalehetőségekre a rögzítőrendszerek beszerelésekor

 • a kiválasztott rögzítőrendszer nem illik a nyílásszögbe (az ajtócsukó érintkezik az ajtóval)
 • az ajtó túl széles
 • a kábelezés helytelen/hiányzik
 • nem lehetséges a füst elvezetése
 • a berendezés szennyeződött az építési szakaszban
 • nem távolították el a védősapkát
 • védelem nélküli munkavégzés üzembe helyezés után, a füstjelző szennyezettsége 
 • a levegőbemeneteket az első jóváhagyás után munkavégzés miatt lezárták, és a védőfedeleket nem távolították el a munka befejeztével
 • a kiváltóra szerelt jelző és a mennyezet közötti távolság túl alacsony (minimum 20 mm szükséges a füstkapcsoló felett)

A rögzítőrendszerek jóváhagyását és karbantartását szakértőnek vagy a gyártó arra jogosult képviselőjének kell végeznie. A munkások szakértelmét igazolni kell.

A vizsgálatot és karbantartást szintén a GEZE szervizszakembereinek kell végezniük

A rögzítőrendszereket havonta le kell ellenőrizni, az átvizsgálásukat és a karbantartásukat pedig évente egyszer kell elvégezni. A havi vizsgálat ahhoz szükséges, hogy megállapíthassák, megfelelően működik-e az ajtó.

A rögzítőrendszerek biztonságos működéséhez a következőknek kell teljesülniük:

 • helyes beszerelés, a típusengedélyre vonatkozó követelményeknek vagy a gyártói specifikációknak megfelelően
 • a karbantartási követelmények betartása
 • az alkatrészcserék meghatározott idejének követése
 • a karbantartási dokumentáció megfelelő
 • a karbantartást végző személyzet minimális képzettségi szintje megfelelő

A GEZE Service GmbH műszaki szakemberei természetesen rendelkezésre állnak a vizsgálatok és a karbantartási munkák elvégzéséhez.