Témák

A rögzítőrendszerek akadálymentesítik a tűzgátló ajtókat

Zavaró lehet azoknak, akiknek ismételten át kell haladniuk rajtuk: a füst- és tűzgátló ajtóknak zárva kell lenniük. Kivéve akkor, ha rögzítőrendszerrel vannak felszerelve, hiszen ilyen esetben nyitva maradhatnak, mivel a rögzítőrendszerek garantálják az ajtók biztonságos bezáródását, ha tűz üt ki. Mivel ezek összetett szerelvények, rendszeres karbantartásuk kötelező.

Tűz- és füstgátló ajtók: szükséges, de gyakran zavaró megoldások

A tűz gyorsan üt ki, sokszor anélkül, hogy bárki észrevenné. Mindig a lezárás a leghatékonyabb lépés a halálos gázok megfékezéséhez. Ez azt jelenti, hogy az épületek tűzálló falainak a lehető legtovább meg kellene akadályozniuk a tűz és a füst szétterjedését. Erre azonban csak akkor képesek, ha a tűzvédelmi falak tűzvédelmi lezárásai (tűzgátló ajtók), azaz az ajtók és kapuk zárva vannak tűz esetén. Ezért a tűzgátló ajtóknak önállóan, ajtócsukók segítségével kell záródniuk.

Az ajtókat azonban sokszor nehéz kinyitni. Már önmagában az ajtó kinyitása is gyakran kényelmetlen, és kivitelezhetetlennek tűnik. A gyermekek és a mozgáskorlátozottak külső segítségre szorulhatnak. Számukra egy zárt ajtó akadályt jelenthet. Ezért a mindennapi működés során sokszor van szükség arra, hogy az ajtók hosszabb ideig vagy akár állandóan nyitva maradjanak. Az ajtók ajtóékkel vagy kampóval való mechanikus rögzítése tűzvédelmi szempontból óriási felelőtlenség, hiszen az ajtócsukó így tűz esetén nem tudja becsukni az ajtót.

© GEZE GmbH

Ék helyett rögzítőrendszer

A jóváhagyott elektromos rögzítőrendszerek tűzvédelmi szempontból sokkal praktikusabbak, és teljesen biztonságosak is. Ezek szabályozott módon kapcsolják ki a tűzgátló ajtók öncsukó funkcióját. Ez azt jelenti, hogy a mindennapi használat során akadálymentesen nyitva tartják a tűzgátló ajtókat, riasztás esetén ugyanakkor automatikusan kioldják a rögzítést, így az ajtócsukók tehetik a dolgukat.

A rögzítőrendszerek összetett műszaki rendszerek. Legalább egy tűzjelzővel, tápegységgel, rögzítőszerkezettel és kioldószerkezettel rendelkeznek. A rögzítőszerkezetek gyakran olyan elektromágneses rendszerek, mint például az ajtótartó mágnesek, mágneses szelepek vagy mágneses csatlakozóelemek. Az ajtótartó mágnesekhez falra szerelt tartómágnes ellenlemezekre van szükség. Az egyéb rendszerek már az ajtócsukóba vagy a csúszósínbe vannak integrálva.

A rögzítőszerkezetek összes típusa egy dologban közös: riasztás esetén tűzjelző, vagy áramszünet esetén kioldószerkezet aktiválja őket. Az ajtó kioldását és bezárását az ajtócsukó végzi. Kétszárnyú ajtók esetében a beépített csukássorrend szabályozás funkció gondoskodik az ajtók helyes bezáródásáról. A tűzgátló ajtó eléri a védelmi célját: megelőzi a tűz és a füst szétterjedését.

Az ajtót bármikor ki lehet oldani manuálisan

Ha az ajtónak nem kell nyitva lennie, a használók bármikor beavatkozhatnak, és a rögzítési funkciót manuálisan működtethetik. Ez annak köszönhető, hogy a Német Építéstechnikai Központ (DIBt) általános típusengedélye előírja a manuális működtető opciót. Ezt a funkciót egy kézi aktiváló nyomógomb teszi lehetővé, amely kikapcsolja a tartóáramot. Piros színűnek kell lennie, és fel kell tüntetni rajta az „ajtó zárása” feliratot. Könnyen hozzáférhető helyre kell tenni, és tilos eltakarni az áthaladást akadályozó ajtóval. Ha a rögzítőszerkezetet az ajtószárny enyhe nyomásával is lehet működtetni, akkor nincs szükség kézi aktiváló nyomógombra.

Továbbá: a nyílóajtó-mozgatókat és a szabadonfutó ajtócsukókat – amelyek lehetővé teszik a csaknem ellenállásmentes áthaladást a tűzgátló ajtókon – is figyelembe kell venni a rögzítőrendszer (rögzítőszerkezet) részeként, és előfordulhat, hogy már a rögzítőrendszer részeként szerepelnek a komponensek között, csakúgy, mint a tápegység, a kioldószerkezet és a tűzjelző.

Rögzítőrendszerek a tűzgátló ajtók nyitva tartásához

A tűz- és füstgátló ajtóknak meg akadályozniuk, hogy a tűz és füst szétterjedjen az épületben. A rögzítőrendszerek specifikációit a német építési törvény szabályozza. A tűz- és füstgátló ajtóknak önreteszelőknek kell lenniük, összhangban a Német Építéstechnikai Központ (DIBt) által kiadott, a tűzvédelmi lezárások jóváhagyó nyilatkozatára vonatkozó irányelvekkel (Richtlinien für die Zulassung von Feuerschutzabschlüssen). Ha nyitva vannak tartva, akkor csak hivatalosan jóváhagyott rögzítőrendszer fogadható el. 

A műszaki építési szabályzat minta közigazgatási rendelete (Muster-Verwaltungsvorschrift Technische Baubestimmung, MVV TB) a következőket írja elő: 

„A rögzítőrendszer egy szerkezetekből és/vagy szerkezetek összességéből álló rendszer, amely a zárószerkezetek funkcióinak ellenőrzött kikapcsolását szolgálja. Ha az adott kioldószerkezet tűz vagy meghibásodás esetén bekapcsolódik, vagy ha a szerkezetet kézi működtetéssel kapcsolják be, a még nyitva lévő ajtócsukók automatikusan kioldanak a biztonságos bezáródás érdekében. A rögzítőrendszernek legalább az alábbiakból kell állnia: 

 • tűzjelző, amely füst-, és – szükség esetén – hőkülönbség-érzékelőként is szolgál, 
 • jelfeldolgozó kioldószerkezet, 
 • elektromos hálózathoz csatlakoztatott tápegység, 
 • tápegységhez csatlakoztatott rögzítőszerkezet, és 
 • kézi aktiváló nyomógomb”.

Fontos: A rögzítőrendszerekre vonatkozó ezen előírások a belső falakba épített egy-és kétszárnyú nyílóajtókra vonatkoznak. A rögzítőrendszerek egyéb intézkedések hiányában nem alkalmazhatók kültéri ajtókon. A tűzvédelmi falak 30. szakasz szerinti osztályozása iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy egy bizonyos rögzítőrendszer rendelkezik-e általános építésfelügyeleti engedéllyel. Amennyiben további osztályozás szükséges, egy magasabb fokú építésfelügyeleti hatósághoz kell kérelmet benyújtani, az adott ingatlanra vonatkozó tervezés tanúsítás formájában.

Általában a rögzítőrendszerek kültéri tűzgátló ajtók és ablakok védett beltéri alkalmazása esetén is alkalmasak a felhasználásra. Ilyen alkalmazások esetén a hőmérsékletre és a páratartalomra vonatkozóan meghatározott működési feltételeket figyelembe kell venni. A Német Építéstechnikai Központ szerint azonban ajánlott legalább még egy további tűzvédelmi szakértő értékelését kikérni. 

A rögzítőrendszerek típusengedélye

A rögzítőrendszereknek Németországban általános típusengedéllyel (aBG) kell rendelkezniük a használhatóság igazolásához. Ehhez megfelelőségi vizsgálatnak kell őket alávetni a Német Építéstechnikai Központ (DIBt) által meghatározott specifikációknak megfelelően. Az ilyen típusú jóváhagyó nyilatkozat általában öt évig érvényes, és kérvényezés után meghosszabbítható.

Ha a rögzítőrendszer általános típusengedélye lejár, akkor a továbbiakban nem engedélyezett az épületbe való beépítése. A meglévő rendszereket azonban tovább lehet használni abban az esetben, ha megfelelnek az eredeti elvárásoknak, illetve rendszeres vizsgálatnak és karbantartásnak vetik őket alá. Az épületüzemeltetőknek ezért meg kell tartaniuk meg a beszerelést végző cégtől kapott jóváhagyási protokollt és a használhatósági igazolást.

Általában csak az összes szükséges tartozékkal rendelkező, teljes rögzítőrendszereket vizsgálják meg és hagyják jóvá. A berendezés egyes komponenseinek cseréjekor, ha az új alkatrész nem szerepel a típusengedély felsorolásában, akkor a teljes rögzítőrendszer elveszíti a működési engedélyét. Az érvényes jóváhagyó nyilatkozat megszerzése után új jóváhagyási eljárásra van szükség.

GEZE rögzítőrendszer – kompakt és biztonságos

A motoros tűzgátló ajtókat mindig fel kell szerelni rögzítőrendszerrel.

A motoros tűzgátló ajtókat mindig fel kell szerelni rögzítőrendszerrel. © Nikolaus Grünwald / GEZE GmbH

A GEZE rögzítőrendszerek széles választékát kínálja, amelynek termékeit kifejezetten a megelőző tűzvédelmi rendszerekkel való használatra tervezték. Ezek mindegyike rendelkezik a vonatkozó szabványoknak megfelelő bevizsgálással és tanúsítvánnyal, valamint a Német Építéstechnikai Központ (DIBt) általános típusengedélyével.

A GEZE kompakt rögzítőrendszerei felső szerelésű ajtócsukóból, és csúszósín rendszerből állnak. A tápegység, a füstjelző központ és az elektromechanikus rögzítési funkció mind a csúszósínbe van beépítve – így az ajtón és a falon nem láthatók zavaró alkatrészek. A kétszárnyú tűzgátló ajtókhoz készült változatok esetében mindkét ajtószárny elektromos rögzítőszerkezetét és a mechanikus csukássorrend szabályozást is a folyamatos csúszósínbe integrálják.

Az FA GC 170 rádiós bővítés egy díjnyertes újítás, amellyel nincs többé szükség a rögzítőrendszer egyes alkatrészeinek időrabló vezetékezésére. Ez az előny különösen akkor hasznos, ha már meglévő – akár műemlék – épületbe kívánják utólagosan felszerelni a rendszert.

Tovább a referenciaprojekthez: Tűzvédelem utólagos felszerelése egy „Gründerzeit” („alapítók korszaka”) villában

Egyszerű beépítés és üzembe helyezés az ECwire technológiának köszönhetően

A GEZE rögzítőrendszer-változatok elérhetők dupla huzalos ECwire technológiával, például kiegészítő füstjelzők egyszerű vezetékezéséhez. Ez a rendszer lehetővé teszi az utólag felszerelt mennyezeti jelzők kényelmes telepítését, hálózatba kötését és üzembe helyezését.

Mechanikus rögzítőszerkezetek

A GEZE portfóliójában a következő termékek szintén megtalálhatók: számos rögzítőszerkezet fent elhelyezett és integrált ajtócsukókhoz, padlóra szerelt ajtócsukókhoz és automatikus nyílóajtó-mozgatókhoz. Ezeket az ügyfél kívánsága szerint egyedileg be lehet építeni az épület koncepciójába. A rögzítőszerkezet a rögzítőrendszer része, amelyet a füstjelző központtal, a kioldószerkezettel, a tűzjelzővel és a tápegységgel együtt alkot.

Tovább a GEZE rögzítőrendszerekhez és szerkezetekhez

Számtalan szabvány és irányelv

Szakértői tudásának és többéves tűzvédelmi tervezési tapasztalatának köszönhetően a GEZE alkalmassága nem kérdéses, ha átfogó tanácsadói támogatásról van szó.

A GEZE üzembe helyezést végző, képzett munkatársai az összes szabványnak és irányelvnek megfelelnek, így a beszerelni kívánt rögzítőrendszerek tökéletesen teljesítik az elvárásokat.

Jóváhagyás és karbantartás: kizárólag szakemberek által

Ügyeljen a tipikus hibalehetőségekre a rögzítőrendszerek beszerelésekor

 • a kiválasztott rögzítőrendszer nem illik a nyílásszögbe (az ajtócsukó érintkezik az ajtóval)
 • az ajtó túl széles
 • a kábelvezető helytelen/hiányzik
 • a füst nem engedhető ki
 • a berendezés szennyeződött az építési szakaszban
 • nem távolították el a védősapkát
 • az üzembe helyezés után elvégzett munka védelem nélkül történt, szennyezett füstjelző 
 • a levegőbemeneteket az első jóváhagyás után munkavégzés miatt lezárták, és a védőfedeleket nem távolították el a munka befejeztével
 • a kiváltóra szerelt jelző és a mennyezet közötti tér túl alacsony 
   

A rögzítőrendszerek jóváhagyását és karbantartását kizárólag szakértők vagy a gyártó arra jogosult képviselői végezhetik. A szakértelmet igazolni szükséges.

Az átvizsgálást és a karbantartást szintén a GEZE szerviz szakembereinek kell végezniük

A rögzítőrendszereket havonta le kell ellenőrizni, az átvizsgálásukat és a karbantartásukat pedig évente kell elvégezni. A havi vizsgálat ahhoz szükséges, hogy megállapíthassák, megfelelően működik-e az ajtó.

A rögzítőrendszerek biztonságos működtetése érdekében gondoskodni kell az alábbiakról:

 • a típusengedély rendelkezéseinek és gyártó specifikációinak megfelelő, helyes telepítés
 • a karbantartási specifikációk betartása
 • az alkatrészcserék meghatározott idejének követése
 • a karbantartási dokumentáció teljesítése
 • a karbantartást végző személyzet megfelelő minimális képzettségi szintje

A GEZE Service GmbH műszaki szakemberei természetesen rendelkezésre állnak a vizsgálatok és a karbantartási munkák elvégzéséhez.