Témák

Fény és levegő fentről

A jó közérzethez fényre van szükségünk. A felülvilágítók képesek ezt biztosítani számunkra, hiszen a napfényt a tetőről és a külső falakról az épület belsejébe vezetik a mennyezeten keresztül. A világítási funkció mellett a helyiség megfelelő szellőzéséről is gondoskodnak.

Még több fényt!

Üveges homlokzatok és felülvilágítók: magas hőmérséklet esetén kinyílnak.

Üveges homlokzatok és felülvilágítók: magas hőmérséklet esetén kinyílnak.

Az építészet fókuszpontja az elmúlt években egyre inkább a világítás felé irányult – és ez ma sincs másként. A napfény közvetlen hatással van a közérzetünkre, a legtöbb időt mégis beltérben töltjük. Éppen ezért több napfényre van szükségünk az épületekben.

Ezt az építészek és épülettervezők is felismerték. A beáramló napfény mennyisége növelhető például felülvilágítók használatával. A felülvilágítók szerepe, hogy fentről érkező napfénnyel töltsék be a helyiségeket. Az építőipari szektorban felülvilágítók alatt a vízszintes vagy ferde, üvegezett tetőnyílásokat értik. A kifejezést használják még a külső falak felső peremén elhelyezett függőleges ablakokra is.

Felülvilágítóval szerelt ajtók: csukott ajtó, amely sok fényt enged be.

Felülvilágítóval szerelt ajtók: csukott ajtó, amely sok fényt enged be.

Szűkebb értelemben véve a felülvilágítók olyan ablakok, amelyek az ajtó, vagy a homlokzati ablak szárnyai felett, vagy a külső falak vagy üveges homlokzatok felső peremén helyezkednek el. Németországban az üveges szakemberek „kámfor ablaknak” (Kämpferfenster) is hívják őket. Ez onnan ered, hogy a régebbi szerkezeteknél egy vízszintes, kámforfából készült keresztrúd tartotta őket az ablak vagy az ajtó felső része, és az alatta lévő mozgó szárny között.

Az ilyen típusú függőleges üvegezést a természetes világítást szem előtt tartva alakították ki. Az ajtók feletti felülvilágítók célja, hogy a kintről érkező napfény megvilágítsa a bejárat előtti területet, vagy a helyiségekből a folyosóra irányítsák a fényt. Az ablakba épített felülvilágítók az egész ablaknyílást magasabbá teszik. A fény mélyen beáramlik minden helyiségbe – még a tágasabbakba is – a mennyezeten keresztül, így kevesebb mesterséges fényre van szükség. Mivel a felülvilágítók be vannak építve, nincs szükség túl nagy ablakszárnyakra.

Fokozott biztonság az iskolákban

Előszeretettel használnak felülvilágítókat az iskolákban és tornatermekben, ahol jelentős mértékben hozzájárulnak a bent tartózkodók biztonságához. Az elhelyezkedésüknek köszönhetően nem lehet óvatlanul vagy veszélyes módon kinyitni őket – nagyon valószínűtlen, hogy valaki kiessen egy felülvilágítón vagy nekiszaladjon annak, és a magasság miatt nem merül fel a beszorulás kockázata sem. Senkit nem vakítanak el a napsugarak a tornateremben. A kényelmes szellőztetés ugyanakkor igény szerint bármikor megoldható.

Veszélytelen szellőztetés: felülvilágítók egy iskolai tornateremben.

Veszélytelen szellőztetés: felülvilágítók egy iskolai tornateremben.

A felülvilágítók előnyei

  • Kényelmes helyiségklímát hoznak létre a szellőztetéssel és a levegő kivezetésével anélkül, hogy huzatossá tennék a helyiséget.
  • A napfény mélyebben bejut a helyiségekbe, így azok világosabbak lesznek.
  • Az elhelyezkedésük és korlátozott nyílásszögük növeli a biztonságot.
  • A felülvilágítók optimálisan használhatók a homlokzat hangsúlyozására, hiszen több változatban és felszereléstípussal elérhetők.

Automatikus és kézi felülvilágító nyitók

Vonzó megjelenés: GEZE E 170 ollós motor felülvilágító nyitókhoz

Vonzó megjelenés: GEZE E 170 ollós motor felülvilágító nyitókhoz

A felülvilágítók lehetnek rögzített, nem mozgatható üvegfelületek, de léteznek nyitható változatok is. A szabad és biztonságos működtetés érdekében a felülvilágítók speciális tolóvasalat rendszerrel, pontosabban specifikus felülvilágító nyitóval rendelkeznek. Ezek kifelé vagy befelé lehajtják vagy buktatják a felülvilágítót. Manuálisan működtethetők, például kézikarral vagy forgatórúddal ellátott tolórúd segítségével. Másik megoldásként a felülvilágítókat automatikusan, lineáris motorral is lehet nyitni.

GEZE felülvilágító nyitó: minden alkalmazási módhoz ideális

A manuális GEZE felülvilágító rendszerek egyszerűen és megbízhatóan működnek a napi szellőztetés biztosításához. Elérhetőek befelé nyíló felső vagy alsó felfüggesztésű bukószárnyas ablak, vagy kifelé nyíló, alsó felfüggesztésű bukóablak formájában. Számos különböző típusú toknál (fa, műanyag vagy fém) és sokféle ablakváltozatnál (négyszög, döntött, háromszög, kör vagy szegmenses tetejű ablak) alkalmazhatók. A kezelőelemek, például kézikarok, sarokváltók és forgatórúd tartók lehetővé teszik a különféle ablaktípusok rugalmas és kényelmes működtetését.

A manuális felülvilágító nyitókat a GEZE elektronikus motorjaival kombinálhatók. Így motoros működtetésű ablakot, azaz automatikusan nyíló felülvilágítót kaphatunk. A motor nyitja ki a felülvilágítót a szellőztetéshez, amelyhez a könnyű kezelés érdekében kapcsoló is tartozik. Így több – akár nagy és nehéz – ablakot lehet egyszerre, könnyedén kinyitni.

GEZE felülvilágító nyitórendszerek

  • Nem zavarják a homlokzat megjelenését, mivel a lapos ollós kialakítás és a rúdszerkezet minimális helyet igényel.
  • Optimális szellőzést és levegőkivezetést biztosítanak az akár 320 mm-es nyitási szélességgel.
  • Ideális a kényelmes, napi szellőztetéshez.
  • Egyszerűen és megbízhatóan nyithatók manuálisan vagy akár elektromosan.
  • A nagy, nehéz ablakszárnyak nyitásával is megbirkóznak.
  • Számos különböző anyagnál (fa, műanyag vagy fém ablak) és sokféle ablaktípusnál (négyszög, döntött, háromszög, kör vagy szegmenses tetejű ablak) alkalmazhatók.

Diszkrét megjelenés

A felülvilágítók sok napfényt engednek be, csodás világítást létrehozva az épületben. Annak érdekében, hogy semmi ne zavarja a tökéletes megjelenést, a GEZE különböző felülvilágító nyitórendszereket kínál – manuális és automatikus változatban egyaránt. Ezek szinte láthatatlanul simulnak az ablaktokra. Alkalmazásspecifikus megoldásainkat az ablak típusának megfelelően állítjuk össze.

A szabályozott, optimalizált szellőztetés által az automatizált ablakok az épület energiahatékonyságához is hozzájárulnak.

A GEZE tanácsadással és további támogatással segíti az épülettervezést.

Rendkívül egyszerű használat és beépítés

A GEZE felülvilágító nyitórendszereket egyszerű használat és beépítés jellemzi. A GEZE a beépítés egésze alatt is támogatást nyújt, és biztosítja az ügyfeleknek a szükséges szerelési útmutatókat.

Helyes karbantartással nagyobb biztonság

Az automatikus rendszerek rendszeres karbantartása és szakértői szervizelése elengedhetetlen a hosszú távú személyes és működési biztonsághoz.

A GEZE személyre szabott szervizmegállapodásokat kínál minden épülethez. A felülvilágítók utólagos beépítése is lehetséges. Örömmel segítünk Önnek ebben, tapasztalatunknak köszönhetően hatékony támogatást nyújtunk.