Témák

Beltéri klímaszabályozással a friss levegőért

A modern ember életének nagyjából kétharmadát beltérben tölti. Nem vitás, hogy a beltéri levegő minősége jelentős mértékben befolyásolja közérzetünket. Annak érdekében, hogy folyamatosan biztosíthassuk a jó levegőminőséget és a kellemes helyiségklímát, egyre gyakrabban szereljük fel épületeinket intelligens beltéri klímaszabályozási rendszerekkel – a nagyobb kényelemért és fokozott energiahatékonyságért.

Kellemes beltéri levegő és hőkomfort

Mivel mindannyian különböző módon érzékeljük a környezetünket, lehetetlen meghatározni a „jóllét” fogalmát. Lehetséges azonban olyan körülményeket létrehozni a helyiségekben, amelyek között a legtöbben jól érzik magukat. A levegőminőséget és a hőkomfortot mindenképpen szem előtt kell tartani az épület tervezésekor. Tehát: a helyiség CO2-tartalmát, hőmérsékletét, páratartalmát és a légmozgást.

Már ezen a téren is fejlett technológia áll rendelkezésünkre: A helyiségklíma ellenőrzésére és optimalizálására érzékelőkkel és egyedileg választható beállításokkal van lehetőség. A cél a helyiségben tartózkodók jólléte és az ehhez felhasznált energiamennyiség csökkentése. A jó közérzet és az energiatakarékosság automatizált formában tehát így valósul meg: ha a helyiséget éppen használják, a bent tartózkodók kényelmi igényei határozzák meg a klíma szabályozását; ha nem használják, akkor az energiahatékonyság az elsődleges szempont. A további előnyök közé sorolhatjuk az épület állományának és anyagainak védelmét is, hiszen elkerülhetjük a bejutó esővíz által okozott károk vagy a túl magas páratartalom miatt kialakuló penész előfordulását.

Az érintőpanellel egy kijelzőn keresztül lehet kezelni a rendszert.

Az érintőpanellel egy kijelzőn keresztül lehet kezelni a rendszert. © GEZE GmbH

Érzékelő alapú szabályozás a fokozott kényelemért

Az érzékelők mérik a beltéri levegő minőségét, valamint a kültéri napsugárzást, csapadékmennyiséget, szélsebességet és hőmérsékletet. A fűtést, a hűtést, a napfényvédelmet és az automatizált ablakokat ilyenkor az érzékelők által gyűjtött adatok alapján szabályozza a rendszer. A levegőminőség legfontosabb indikátora a CO2-koncentráció. A beltéri levegő CO2-tartalma a bent tartózkodók létszámával, az általuk bent töltött idővel, valamint a fizikai aktivitásuk intenzitásával együtt növekszik. Minél magasabb a helyiség CO2-telítettsége, annál több friss levegőt igényel a vezérlő.

A helyiség – gyakran érintőkijelzős – vezérlői szolgálnak az egyes helyiségek kezelőegységeként. Ezek az épület felhasználói interfészei, így a felhasználók saját maguk választhatják ki a helyiség hőmérsékletét. A légkondicionáló rendszeren keresztül történő hűtés és az automatizált ablakokon keresztül történő légutánpótlás így jól koordinálható.

Beltéri klímaszabályozás természetes szellőzéssel egy tornateremben

Beltéri klímaszabályozás természetes szellőzéssel egy tornateremben © Exorbitart / GEZE GmbH

Időszabályozott és választható szellőztetési terv

A beltéri klímaszabályozás olyan időszabályozott kényelmi funkciókat is elérhetővé tesz, mint például az ablakok, redőnyök és zsalúziák automatikus nyitása és csukása a megadott napszakokban. Beütemezhetünk például intenzív szellőztetést – friss levegő beáramoltatást – az alkalmazottak érkezése előtti időszakra. Nyáron az „éjszakai visszahűtés” funkció az éjszakai és hajnali hűvös levegőt használja a helyiségek természetes hűtéséhez, így hozzájárul a hűtési energiaköltségek csökkentéséhez.

Ezenkívül különböző ütemezési terveket és energiaszinteket lehet kiválasztani az egyes helyiségekhez, például a kényelmi, készenléti, gazdaságos (éjszakai csökkentés) vagy épületvédelmi opciók közül. Az ütemezési terveket időválasztó programokkal, jelenlétérzékeléssel vagy manuális kezelőgombokkal lehet bekapcsolni. Az alap értékeken kívül további lehetőségeket is ki lehet választani az optimális világítás, szellőzés és fényvédelem beállításához, pl.: megbeszélésekhez, prezentációkhoz vagy irodai munkához.

Kommunikáció épületbuszokon vagy rádión keresztül

Különböző buszrendszerek (pl.: KNX vagy BACnet) érhetők el az állítómotorok és érzékelők közötti megbízható kommunikációhoz. Rádiós bővítések (például ZigBee, Z-Wave, EnOcean vagy KNX-RF) használata szintén lehetséges. Ezek lehetővé teszik az épületek utólagos automatizálását anélkül, hogy összetett kábelezésre lenne szükség.

A beltéri klímaszabályozó rendszer tulajdonságai

Szellőztetés és beltéri klímaszabályozás a GEZE közreműködésével

A szabályozott természetes és energiatakarékos szellőztetést szolgáló GEZE beltéri klímaszabályozó rendszer jól kiegészíti a GEZE ablakmozgató motort és RWA-programot. A füst- és hőelvezető rendszereket emellett érzékelőkkel és vezérlőelemekkel is ki lehet egészíteni, és be lehet építeni őket az épületirányítási rendszerbe.

Az IQ box KNX interfészmodulon keresztül a GEZE lehetővé teszi az automatizált ablakmozgató motorok egyszerű integrálását a KNX-környezetekbe – az ablakmozgató motorok és érzékelők intelligens kommunikációjához. Az egyéb KNX-képes rendszerek, motorok és épülettechnikai komponensek, például a napfényvédő rendszerek, fűtésszabályozók vagy légkondicionálók szintén csatlakoztathatók a GEZE beltéri klímaszabályozáshoz.

A GEZE számtalan lehetőséget kínál a helyiségklíma szabályozóinak automatizálására. Teljesen automata vezérlésünk projektspecifikus, rendkívül rugalmas és könnyedén bővíthető.

Sven Kuntschmann, az ablaktechnikai szegmens vezetője

Az IO 420 interfészmodul segítségével a GEZE összes rendszerkomponense a hálózat „részese” lehet. A funkcióik automatizálásához az automata ajtórendszerek, a szellőztetéstechnika, a füst- és hőelvezető rendszerek (RWA), valamint a biztonsági rendszerek egyaránt a fölérendelt épületirányítási technikai rendszerbe integrálhatók a BACneten keresztül. A GEZE így az intelligens épülethálózaton keresztül járul hozzá az okos épület megteremtéséhez.

Mivel a beltéri klímaszabályozás és a kifinomult szellőzésvezérlés iránti igények nagyon eltérőek lehetnek, ezeket a megoldásokat az építési projekt egyedi kívánalmainak megfelelően tervezik. A GEZE ügyfélmegoldásokkal foglalkozó csapata örömmel segít a koncepció kialakításával és a tervezéssel.

A GEZE szolgáltatás- és termékkínálata beltéri klímaszabályozáshoz

 • Hajtásrendszerek levegőztetéshez és szellőztetéshez
 • Szellőztetési megoldások: az egyes ablakok vagy ablakcsoportok egyszerű nyitása/csukása az átfogó központi vezérlésen keresztül
 • Az automatikus szellőztetés kényelmi megoldásai az időjárás, hőmérséklet és levegőminőség függvényében
 • Az egyes helyiségeket szolgáló egyszerű rádiós megoldásoktól a kényelmes helyiség-/épületvezérlési rendszerekig minden modern érintőkijelző segítségével vezérelhető
 • Az intelligens RWA-vezérlőegységek szintén lehetővé teszik a szellőztetési funkciók működését

Tovább a GEZE IQ box KNX interfészmodulhoz

Tovább a GEZE MBZ 300 N24 szünetmentes áramú vezérlőközponthoz

Tovább a GEZE Slimchain univerzális láncos motorhoz

Példa a rendszer használatára: füst- és hőelvezető rendszerrel és beltéri klímaszabályozással felszerelt tornaterem

Beltéri klímaszabályozás ábrája egy sportcsarnokban

Beltéri klímaszabályozás ábrája egy sportcsarnokban © Elsner Elektronik GmbH / GEZE GmbH

Egy különféle helyiségekkel rendelkező épület jó példával szolgálhat: tornaterem, bejárat, gépészeti terem, öltözők, zuhanyzók.

Termékvideó

Kifinomult megoldások egy kézből

A GEZE beltéri klímaszabályozási megoldásai ügyfélspecifikus alkalmazásokat kínálnak, amelyek füst- és hőelvezető rendszerből és szellőztetőrendszerből állnak. A GEZE ügyfélmegoldásaival Ön is részesülhet a kifinomult, egyedi megoldásokból, amelyek maximális biztonságot és kényelmet kínálnak. És mindezt egy kézből. A kapcsolattartónk minden kérdésére választ ad, az ötlet megszületésétől kezdve az üzembe helyezésig.

 • A természetes automatikus szellőzés nagyon közkedvelt a végfelhasználók körében, különösen, ha manuálisan is van lehetőségük közbeavatkozni (pl.: egy helyi szellőztető nyomógombbal).
 • A természetes szellőzésen alapuló szellőztetési koncepcióval minimalizálható vagy elkerülhető az épület szellőztetési időszakainak tervezése. A mechanikus szellőztetéssel szemben itt nincs szükség kiegészítő szellőzőnyílásokra a homlokzatban, így nem esik csorba a homlokzat építészeti kialakításán.
 • csendes működés (nincs zajos ventilátor)
 • a mechanikus szellőztetőrendszereknél alacsonyabb befektetési, beépítési és karbantartási költségek
 • Tanácsadó-barát, megbízható tervezés, ütemezhető:
  a kompakt motorvezérlés modulokkal változatos szellőztetési koncepciókat (egyedi, csoportos, központi vezérlés) lehet egyszerűen tervezni és ütemezni.

A tervezés, üzembe helyezés és működtetés még sosem volt ilyen egyszerű

Egyszerű beépítést és üzembe helyezést kínálunk pl.: az egyes motorvezérlések áramköri diagramjával és leírásával. Így csökkentjük a hibaforrások számát és biztosítjuk a gyors csatlakozást. A vezérlők ütemezhetősége maximális rugalmasságot kínál, a pótalkatrészek pedig maradhatnak a szervizkocsiban, mivel csak néhány vezérléstípus lesz használatban.

Kényelem és szabadság

A GEZE a tervezés minden szakaszában az Ön partnere. Az első megbeszéléstől kezdve a beépítésen át az értékesítés utáni szervizelésig. Az ipari know-how-nak köszönhetően gyorsan tudunk egyedi megoldásokat javasolni az ingatlanokra vonatkozóan, hiszen a megközelítés jellemzően nagyon hasonló a szegmensekben.

A GEZE beltéri klímaszabályozási rendszerei a következőket ígérik Önnek:


Kényelem

 • lehetőség van az automatikus szellőztetésre és a manuális közbeavatkozásra
 • intuitív központi vezérlés modern érintőkijelző vagy egyszerű helyi nyomógomb segítségével (a megoldási formától függően)


Szabadság

 • „valódi” friss levegő
 • manuális közbeavatkozás nyomógombbal