Témák

Friss levegő, intelligens ablakos szellőztetéssel

Az épületeket egyre inkább lezárják energiatakarékossági célból. Ezzel a fűtési költségek csökkenthetők, az épületek hatékony szellőzéséhez és levegőztetéséhez azonban intelligens szellőztetésre van szükség. Az automatizált ablakok által biztosított természetes szellőzés okos megoldást kínál, amely jelentősen javítja a helyiségklímát, ugyanakkor kevés energiát igényel és alacsony befektetési költséggel jár.

Az emberek általában nem túl sikeresek az épületek megfelelő szellőztetésében

A megfelelő helyiségklíma több tényezőtől függ. A hőmérsékletnek és a páratartalomnak egyaránt kulcsfontosságú szerepe van, de az akusztikus és vizuális szempontok is hozzájárulnak a jó közérzethez.

De mégis, miért nem elegendő sokszor a hagyományos szellőztetés? Mert a hangulatunk a termikus, akusztikus és vizuális benyomásoktól függ, a levegő minőségére viszont kevésbé vagyunk érzékenyek. Az emberek elsősorban a kellemetlen szagok alapján ítélik meg a levegő minőségét, ezekhez azonban egy kis idő elteltével hozzászoknak, így már nem veszik észre a levegő minőségének romlását.

Csak akkor vesszük észre a rossz levegőminőséget, amikor már késő. A hatékonyság csökken, az emberek elálmosodnak vagy megfájdul a fejük – mert az emberi légzés túlzott koncentrációjú CO2-t termel. A helyzetet tovább súlyosbítják a bútorokból vagy szőnyegekből kiáramló szennyezőanyagok.

Kötelező ellenőrzött szellőzés

Természetes szellőzés, kényelmes szellőztetéstechnikával

Természetes szellőzés, kényelmes szellőztetéstechnikával

A modern, energiatakarékos építési módszerek következtében egyre zártabb épületekben dolgozunk, élünk és tanulunk. Ennek az a hátránya, hogy nem áramlik be elég friss levegő, és a pára, a hőség és a szagok nem tudnak megfelelően eltávozni.

A német Energiatakarékossági rendelet (EnEV) azonban előírja, hogy az épületeket úgy kell megépíteni, hogy biztosítva legyen az egészségügyi és fűtési célokhoz szükséges levegőcsere. Az ellenőrzött szellőzés ezért minden olyan épületben előírás, amelyet az EnEV szerint építettek.

A mechanikus szellőztetőrendszer megoldást jelenthet. De ki szeretne olyan épületben dolgozni vagy élni, ahol nem lehet kinyitni az ablakokat a szellőztetőrendszer miatt? Sokan kényelmetlenül érzik magukat az olyan helyiségekben, ahol mindig csukva vannak az ablakok. Az ablakokon keresztül történő ellenőrzött, természetes szellőzés ezért megfelelő alternatívát kínálhat, hiszen automatikusan friss levegő juttat be kintről.
 

Hőmérséklet-ingadozáson és szélerőn alapuló természetes szellőzés

A természetes szellőzés – más néven „szabad” szellőzés – mechanikus szellőztetőrendszer nélkül cseréli a levegőt. A szükséges levegőáramlás belső és a külső hőmérséklet és nyomás különbségeiből, illetve a természetesen jelen lévő széláramlatokból adódik.

Az intelligens homlokzatok saját maguk hozzák létre a szellőzést. Ez azt jelenti, hogy a motoros ablakokat érzékelők – például időjárás-állomások vagy levegőminőség-érzékelők – által küldött jelek vezérlik. Az intelligens helyiségklíma-szabályozás érzékeli a szél erősségét és irányát, a külső hőmérsékletet, a csapadékot, a helyiség hőmérsékletét, a beltéri levegő páratartalmát és a CO2-értékeit, és ezeknek megfelelően szabályozza az automatizált ablakok nyitását és csukását. Az ablakvezérlés teljesen független a felhasználótól, akkor is működik, ha az épület üres.

Természetes és energiahatékony

A CO2 mellett az osztálytermekben és irodákban nagy létszámban tartózkodó emberek is termelnek hőt. A napsugarak gyakran még tovább melegítik a helyiséget, különösen nyáron. A természetes szellőzéssel a nemkívánatos meleg levegőt ki lehet vezetni a helyiségből, utat engedve a hűvös kültéri levegő beáramlásának. A hűvösebb éjszakai időszakban a szabad szellőzés gondoskodik a természetes klímaszabályozásról. Ez természetes módon biztosítja a jó levegőminőséget anélkül, hogy bármilyen más energiaforrást használna a levegő előállításához és hűtéséhez.

Intelligens GEZE tolózárral felszerelt ablaknyitó rendszerek

GEZE Slimchain IQ box KNX-szel

GEZE Slimchain IQ box KNX-szel © GEZE GmbH

A GEZE hajtásrendszerei különböző formájú, kialakítású és méretű, mennyezeti és homlokzati ablakokhoz egyaránt elérhetők. A kínálatban megtalálhatók elektromos vezérlésű láncos motorok, csavarorsós motorok és reteszelőmotorok is.

A GEZE ablakmozgató motorokat és reteszelőrendszereket közvetlenül a KNX épületbuszba lehet integrálni a GEZE IQ box KNX-en keresztül. Ez sokoldalú és rugalmas megoldásokat kínál a természetes szellőzéshez.

Termékjellemzők

  • automatizált ablakok integrálása KNX épületbusz rendszerbe
  • az ablakok bármely kívánt pozícióba nyitása (%-ban)
  • az ablakok helyzetét (nyitva/csukva/%) és a motor állapotát (ciklusszám, hiba) jelentő kapcsolat
  • időzített szellőztetés, résszellőzés
  • automatikus csukás és blokkolás eső- vagy szélriasztás esetén, vagy ha a légkondicionálót bekapcsolják
  • az integrált nyomógomb interfész (helyi/KNX) lehetővé teszi az alacsonyabb költségű szellőztető nyomógombhoz való kapcsolódást

Szerelési videó: GEZE Slimchain

Egyedi rendszermegoldások

A GEZE támogatja Önt a természetes szellőztetőrendszer, például az éjszakai hűtés vagy az automatizált intelligens szellőzésvezérlés tervezésében.

A természetes szellőzés tervezhető szimpla szellőztetési alkalmazásként, de akár füst- és hőelvezetéssel kombinálva vagy a KNX épületvezérlési rendszerbe integrálva is megvalósítható. Az IQ box KNX, a GEZE ablakmozgató motorok, és egyéb gyártók KNX épületbusszal felszerelt megfelelő KNX termékeinek használatával kapcsolatban projektspecifikus tanácsadást tudunk nyújtani. Sokéves tapasztalatunk és az átfogó szektor know-how alapján hatékonyan támogatást kínálunk a tervezéshez és kivitelezéshez.

Beépítési rajzok, tenderszövegek és terméktájékoztatók gyártását is vállaljuk.

Sokoldalú szakértelem egy kézből

A GEZE szakképzései felkészítik az építési szakembereket az ablaktechnikai alkalmazások beépítésére, vizsgálatára és karbantartására, és ellátja őket a szükséges lépéseket tartalmazó feladatlistával.

Műszaki tanácsadással is szolgálunk a terveknek megfelelő beépítéssel, szerelvényekkel és kivitelezéssel kapcsolatban.

A GEZE kínálatában megtalálhatók még többek között beépítési tervek, kapcsolási rajzok, az ablakmozgató motorok kalkulációjához szükséges WinCalc program, kábelezési tervek stb.

Helyes karbantartással nagyobb biztonság

Az ügyfélnek vagy üzemeltetőnek önállóan kell gondoskodnia a szervizelésről, a karbantartásról és az átvizsgálásokról. Köteles gondoskodni minden szükséges biztonsági óvintézkedésről, az embereket és az ingatlant fenyegető veszélyek elhárítása érdekében. A rendszeres karbantartással jelentősen csökkenthető a károk keletkezésének valós kockázata és a személyes felelősség kockázata kár esetén (lásd még: biztonsági kötelezettség, Német Polgárjogi Törvény [BGB], 823. szakasz).

A GEZE szellőztetőrendszerek motorjának szervizelését hozzáértő szakszervizre kell bízni, figyelembe véve az egyedi működtetési körülményeket – legalább évente. 

A GEZE támogatást nyújt a karbantartáshoz, feltéve, hogy a GEZE szakszervizét vagy hivatalos partnerünket bízzák meg.