Témák

Automatikus éjszakai visszahűtés – energiahatékony épületszellőztetés

Az intenzív, ablakos éjszakai szellőztetés az épületek nyári hűtésének költségtakarékos és energiahatékony módja. A megfelelő ablaktechnika alapvető fontosságú az automatikusan szabályozott éjszakai hűtéshez.

Csökkent teljesítmény hőség idején

Nyáron gyorsan felmelegszenek a helyiségek – különösen nagy ablakfelületek esetén.

Nyáron gyorsan felmelegszenek a helyiségek – különösen nagy ablakfelületek esetén. © Exorbitart / GEZE GmbH

Az irodákban, iskolákban és középületekben gyakran elviselhetetlen hőség uralkodik nyáron. Az emberek, berendezések és a világítótestek is folyamatosan hőt bocsátanak ki magukból. Ezenkívül a meleg napsugarak is bejutnak a nagy felületű ablakokon keresztül. Így sokkal nehezebb koncentrálni, teljesítőképességünk romlik. Az épület hűtése elengedhetetlen, hogy a bent tartózkodók a magas külső hőmérséklet ellenére is jól érezzék magukat és mentálisan frissek maradjanak.

A klímaberendezések azonban jelentősen növelik az épület befektetési és karbantartási költségeit, valamint az energiafogyasztását. Az irodák és hivatali épületek tavaszi és nyári hűtése gyakran több energiát igényel, mint az őszi és téli fűtésük. A mechanikus szellőztetőrendszerek a folyamatos működés miatt szintén energiaigényesek, igazi „áramfalók”.

Az éjszakai szellőztetéssel energiát spórolunk

Összehasonlításképpen, az ellenőrzött természetes szellőzéssel jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg. Ilyenkor az épület a – legalább két – nyílászáró (pl.: ablak, ajtó) közötti természetes nyomáskülönbséget használja a levegőcseréhez. Ez a nyomásgradiens már egy enyhe szellőnél is megfigyelhető. Az elektromos ventilátorok használata is szükségtelenné válik.

Az éjszakai visszahűtés során az automatikusan szabályozott ablakok a napsugárzás által generált hőt és a belső forrásokat éjjel kivezetik a szabadba, és hűvös, friss levegőt vezetnek az épületbe. A bevezetett friss levegő a megfelelő hőmérséklet és a jó levegőminőség által kellemes helyiségklímát teremt.

Hűvös éjszakai levegő, a hideg természetes forrása

A hűvös éjszakai levegő természetes forrásként biztosítja számunkra a hideget – ez pedig nem csupán fenntarthatóvá és energiahatékonnyá teszi az éjszakai visszahűtést, hanem természetes és környezetbarát megoldást is kínál.

Az új épületekben ezt a fajta légkondicionálást egyre gyakrabban kombinálják a hőmag-aktiválással. Az épület nagy tömegű elemeibe, pl.: a betonmennyezetbe csöveket fektetnek. A csöveken víz áramlik keresztül, ez szolgál fűtő vagy hűtő közegként. Így ideális esetben nincs szükség a rendkívül magas energiaszükségletű légkondicionáló rendszerekre.

Kényelmes automatizálás a központi vezérlésen keresztül

Automatikus éjszakai visszahűtés: középületeknél hasznos

Automatikus éjszakai visszahűtés: középületeknél hasznos © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az automatikus éjszakai visszahűtés különösen a középületek, irodaházak, sportlétesítmények és iskolák számára hasznos. Ezekben a nagyméretű épületekben az energiahatékony szellőztetés, az egészséges helyiségklíma és az ablak állapotának folyamatos ellenőrzése alapvető követelmény.

A modern ablaktechnika gondoskodik az optimális éjszakai visszahűtésről. Biztosítja, hogy a teljes ablakfelület vagy egész ablakcsoportok automatikus vezérlését anélkül, hogy bárkinek jelen kellene lennie. A központi vezérlésnek köszönhetően lehetőség van szellőztetési forgatókönyvek, például a szellőztetési időszakok meghatározására és azok egyszerű módosítására.

Éjszakai visszahűtés a modern építészeti koncepcióknál

Az éjszakai visszahűtést modern, párhuzamos szellőzőablak támogatja.

Az éjszakai visszahűtést modern, párhuzamos szellőzőablak támogatja.

Még az úgynevezett párhuzamos szellőzőablakkal felszerelt modern üveges homlokzatoknál is van lehetőség automatikus éjszakai visszahűtésre. Ilyenkor az ablakszárnyak párhuzamosan, egészben nyílnak kifelé, így az üveges homlokzat megjelenése nem változik – például a döntött ablakokról visszaverődő fények miatt.

Az ablak párhuzamos nyílása ugyanakkor optimális levegőcserét tesz lehetővé. A hűvös levegő beáramlik alul, míg a meleg, állott levegő kiáramlik felül. A döntött ablakokhoz képest a párhuzamos szellőzőablakok lényegesen magasabb arányú levegőcserét tesznek lehetővé ugyanolyan nyitási szélesség mellett.

Hálózatba kötött „okos épületek”

Az éjszakai szellőztetést szolgáló automatikus ablakvezérlés az épületvezérlésbe köthető, amely pl.: a zsalúziát, napellenzőt, redőnyt, valamint a fűtést, a klímaberendezést, a világítást és a riasztó berendezést is szabályozza. Ha az ilyen módon automatizált épülettechnika automatikusan reagál az éghajlati hatásokra és változásokra, akkor az épületet méltán nevezhetjük „okos épületnek”.

Intelligens vezérlés és ablakmozgató motorok a GEZE kínálatában

A GEZE automatikus ablakvezérlői lehetővé teszik a természetes éjszakai visszahűtést – legyen szó akár kisméretű, könnyű ablak, nagy, nehéz homlokzati ablak, tetőablak vagy felülvilágító nyitásáról. Ez az ablakmozgató motorok precíz vezérelhetőségének köszönhető, így minden ablak nyitási szélessége szabadon állítható. Lehetővé teszi továbbá egyedi szellőztetési forgatókönyv összeállítását, az ügyfél igényeinek megfelelően.

A teljes körű biztonságról érzékelők gondoskodnak: a jelenlét-érzékelők figyelik a záróéleket, és megakadályozzák, hogy az automatikus működtetés és csukás során sérülést okozzanak. A szél- és esőérzékelők jeleket küldenek az ablakok bezárásához, és védik az épületet a károsodástól.

Az IQ box KNX interfészmodulon keresztül az ablakmozgató motorokat a GEZE IQ windowdrive sorozatáról össze lehet kötni a KNX épületbusszal. Ez azt jelenti, hogy az összes ablakot központilag lehet ellenőrizni és működtetni.

Az automatikus ablakos éjszakai visszahűtés követelményei

 • Mérsékelt klíma: a külső hőmérsékletnek éjszaka jóval az épület belső hőmérséklete alatt kell lennie megfelelő ideig.
 • Jó kültéri levegőminőség: kevés szag, szennyezőanyag és finompor
 • Betörés elleni védelem: az ablakokat a könnyen megközelíthető helyeken – például a földszinten – külön-külön is lehet vezérelni; ablakvédővel vagy speciális szerkezettel biztosított védelem (párhuzamos szellőzőablak) által
 • Heves esőzés vagy szél: szerkezeti időjárás elleni védelem vagy automatikusan csukódó vagy nyíló ablakok

Átfogó támogatás

A GEZE támogatja a tervezést és a pályázati felhívásokat

 • objektum menedzsmenttel
 • az építészeknek szánt tenderszövegekkel
 • CAD-rajzokkal
 • az épülethatékonyság fejlesztését szolgáló ötletekkel
 • a modern homlokzati struktúrák használatát érintő információkkal

A projektek gyors és gördülékeny megvalósítása

A GEZE támogatást nyújt a szereléssel és üzembe helyezéssel foglalkozó cégek számára a gyors és egyszerű objektumkezeléshez

 • a szerelést végző cégek számára létrehozott WinCalc 2.0 konfigurációs szoftverrel (ablaktechnikai kalkulációs program)
 • homlokzatvédelemmel kapcsolatos tanácsadással a könnyedén fenntartható, gyönyörű homlokzatért
 • az ablakmozgató motorok szerelési útmutatóival