Referenciák

A GEZE-rendszerek sikeres integrálása a Vector IT-kampusz épületirányítási technikába (GLT).

A stuttgarti székhelyű Vector Informatik IT-specialista új központja a cégkomplexum eddigi legnagyobb épülete, amely a legmodernebb épülettechnikára épül. A GEZE személyre szabott digitális hálózati megoldásokkal és biztonságtechnikával járult hozzá az „okosépület” megközelítéshez.

Minden szem előtt a BACnet-alapú épületirányítási technikának köszönhetően

Forgóajtók a Vector IT-kampusz recepcióján. Fotó: Jürgen Pollak a GEZE GmbH képviseletében

Több, mint 180 ajtómegoldás a GEZE-től, az IO 420 interfészmodulokkal az épületautomatizálási rendszerben GEZE Cockpit hálózatba kötött és a BACnet-épületirányítási technikába integrált rendszer © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A GEZE több mint 180 kiváló minőségű, többnyire többfunkciós biztonsági ajtórendszert épített be az IT-kampusz új épületébe. Az összes automatizált ajtórendszer központi, egyidejű felügyeletének és vezérlésének lehetővé tétele érdekében ezeket a GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszer interfészmoduljain keresztül hálózatba kötötték, és integrálták a BACnet épületirányítási technikába. Ennek során GEZE-specifikus ajtóelosztókat alkalmaztak: az összes tápvezeték és az IO 420 interfészmodul ezeken a központi ajtó-csomópontokon fut össze. A GEZE ajtóelosztó egységes felépítése lehetővé teszi, hogy az épületüzemeltető minden ajtónál áttekintést kapjon a többi szakmával való interfészekről, és így a teljes hálózatba kötött épülettechnológiáról.

„Okos” ajtók a GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszerrel és az IO 420 interfészmodullal

GEZE IO 420 BACnet-interfészmodul. Fotó: GEZE GmbH

Az okosépület-koncepció központi eleme: a GEZE IO 420 BACnet-interfészmodul © GEZE GmbH

A GEZE Cockpit és az IO 420 interfészmodulok az ajtók és az épületirányítási technika (GLT) közötti adatcserét a szabványosított BACnet protokoll segítségével bonyolítják le. Az „ajtó intelligenciájára” vonatkozó információkat (pl. az ajtó nyitott/zárt, reteszelt/nem reteszelt vagy hibás állapota) az IO 420 modul szolgáltatja BACnet MS/TP-n keresztül. A GEZE Cockpit biztosítja a BACnet MS/TP-ről BACnet/IP-re történő fordítást. A rendszer minden információt megad az ajtó állapotáról és működéséről. Ezeket a központi számítógépekre továbbítják, dokumentálják és egyértelműen vizuálisan megjelenítik. Az adatok szűrése a GEZE Cockpitnek köszönhetően azzal az üdvözlendő mellékhatással jár, hogy csökkenti az adatforgalmat a hálózaton.

Riasztás, meghibásodás vagy az ajtó manipulálása esetén az épület vezetése azonnal reagálhat, és például a menekülési utak biztonsága (EWS) érdekében feloldhatja az ajtókat, vagy reteszelheti a pánikzárakat.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A MENEKÜLÉSI ÚT BIZTOSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

Szabadon álló csigalépcső az IT-kampusz előcsarnokában Fotó: Jürgen Pollak a GEZE GmbH képviseletében

Szabadon álló csigalépcső az IT-kampusz előcsarnokában Fotó: Jürgen Pollak a GEZE GmbH képviseletében

Hálózatba kötött ajtórendszerek a „kampusz kapujában”.

Közeli felvétel az elektromos ajtónyitóról. Fotó: Jürgen Pollak a GEZE GmbH képviseletében

Tökéletes a finomkeretes ajtókhoz: diszkrét elektromos ajtónyitó a GEZE-től.

A mind a négy emeleten nyitott, 500 m²-es üvegezett előcsarnok az „IT-kampusz kapuja”, amely nyitott, világos légkörével nyűgöz le. A kombinált ajtómegoldások a bejárati területen egyesítik az akadálymentességet, a beléptetést, a betörésgátlást, a menekülési út biztosítását és tűz esetén a megbízható füstelvezetést.

 • Két egyforma, háromszárnyú, teljesen automatikus forgóajtó kezeli a látogatók napi forgalmát. Ezenkívül automatikus íves tolóajtókkal vannak felszerelve az éjszakai záráshoz.
 • A forgóajtók jobb és bal oldalán két kétszárnyú automatikus menekülőajtó „erős” Powerturn ajtómozgatóval biztosítja az akadálymentességet, és a Smart swing funkciónak köszönhetően kézzel is könnyedén nyitható.
 • A menekülőajtók egyike RWA frisslevegő-bevezető nyílásként K 600 emelőkaros motorral van felszerelve. Tűz esetén az ajtószárnyak automatikusan addig nyílnak, hogy a füst és a hő kijuthasson.
 • A másik menekülőajtó a beléptető rendszernek és a Q lock AUT önzáró pánikzárnak köszönhetően pánikajtóként szolgál. Veszély esetén belülről bárki kinyithatja, még akkor is, ha reteszelve van.

A teljes ajtórendszer vezető biztonsági eleme a hálózatba kötött TZ 320 ajtóközpont: Az épületirányítási technikán keresztül az épületkezelők távolról bármikor rögzíthetik az ajtók állapotát, beállíthatják azt, vagy megváltoztathatják az üzemmódot (pl. „állandóan nyitva”). A központi parancsok kiadhatók az egyes, több vagy az összes ajtóra, és időben is programozhatók.

Multifunkcionális ajtók: Kényelmes és központilag kezelhető

Egy multifunkcionális biztonsági ajtó az első emeleten szükség esetén csak az arra jogosult személyek számára teszi lehetővé a belépést. A GEZE Powerturn F- ablakmozgató motorral és az FT500 elektromos ajtónyitóval, valamint a TZ 320 ajtóközponttal egyidejűleg tűzszakasz-ajtóként és akadálymentes menekülési útvonal ajtóként is szolgál. Jogosult nyitás, az ajtóközpont vészgombjának megnyomása, vagy a tűzjelző rendszer vezérlése esetén az FTV 320 menekülőajtó reteszelése kiold. Az irodakomplexum belső ajtajai szintén a Powerturn ablakmozgató motorral rendelkező GEZE ajtónyitó program különböző változataival és/vagy egy beléptető rendszerrel vannak felszerelve. A tűzszakaszajtóhoz hasonlóan ezek is hálózatba vannak kötve az épületirányítási technikában, és az épületirányítás távolról felügyelheti és vezérelheti őket.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK AZ ÉPÜLETBIZTONSÁGGAL KAPCSOLATBAN

Jól kombinált megoldás: RWA és menekülési út biztosítása egyben

Üzemi étterem két duplaszárnyú üvegajtóval.

Az épületirányítási technika által hálózatba kötött rögzítőberendezések klímaszabályozásra is szolgálnak. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az üzemi étteremben az ajtórendszerek rögzítőrendszerei és a klímavezérlés együtt működnek az épületirányítási technikában. A duplaszárnyú teljes pánik menekülőajtók lehetővé teszik az akadálymentes közlekedést, és tűz esetén légutánpótló nyílásként szolgálnak: Veszély esetén az MBZ 300 RWA-vezérlőközpont feloldja az önreteszelő IQ lock AUT pánikzárat, és automatikusan a maximális nyitási szélességre tolja ki az ajtószárnyakat a K 600 emelőkaros motoron keresztül. Ezzel egyidejűleg az RWA szünetmentes áramú vezérlőközponton keresztül aktiválódik a füstelvezető motor. Az épületirányítási technikába automatikusan továbbított ajtóállapot azonnali reagálást tesz lehetővé: A riasztási állapot visszaállítása esetén a rögzítőrendszerek az ajtócsukókon keresztül becsukódnak és önállóan reteszelődnek.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK AZ RWA ELJÁRÁSOKKAL KAPCSOLATBAN

Ajtócsukók hálózatba kötése és klímaszabályozás

Egyszárnyú üveg forgóajtó tűzvédelmi kivitelben. Fotó: Jürgen Pollak a GEZE GmbH képviseletében

Komplex ajtótechnológia: finomkeretes és központilag vezérelhető. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az ajtórendszerek hálózatba kapcsolása az épületirányítási technikában azzal az előnnyel jár, hogy az ajtók nyáron vagy rövid természetes szellőztetéshez kézzel nyithatók, és az ajtócsukó csúszósínjében lévő GEZE E-rögzítéssel elektromosan zárhatók. Az épületkezelők az épületirányítási technika segítségével meghatározhatják, hogy mikor kell bezárni az ajtókat, például üzemzárás után. Az épületirányítási technikában rögzített ajtóállapot mindig továbbításra kerül a klímaszabályozásnak, amely szükség esetén energiahatékonyan tud újraszabályozni. Ez lehetővé teszi a hatékony energiagazdálkodást, és segít megtakarítani a fűtési költségeket, valamint kímélni a természetes erőforrásokat.
Az „intelligens” ajtóvezérlés így egyesíti az energiahatékonyságot és a betörésgátlást.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁRÓL

Fenntartható építés az épületautomatizálásnak köszönhetően

A Bitkom tanulmánya szerint Németország teljes energiaigényének 1/3-a az épületüzemeltetési ágazatnak tulajdonítható. Az épületeket tekinthetjük tehát a közlekedés és az ipari termelés mellett az egyik legnagyobb energiafogyasztónak és CO2-kibocsátónak Németországban. A tanulmány megállapításai szerint a CO2-kibocsátás csökkentésének legnagyobb egyedi lehetősége a hőigény épületautomatizálással történő csökkentésében rejlik. 
A Vector Informatik, mint innovatív technológiai vállalat ezért a legmodernebb technológiára és koncepciókra támaszkodott, és ezért a Német Fenntartható Építésügyi Egyesület (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e.V.) a DGNB platina tanúsítványt adományozta neki. Ezenkívül a projekt megkapta a DGNB gyémántot a különleges minőségű tervezési és építészeti megoldásért. Az új épület több szempontból is hozzájárul az erőforrások megőrzéséhez. Az építőanyagokat például fenntarthatósági szempontok alapján választották ki, az áramfogyasztást pedig intelligens épületvezérléssel csökkentették. Az összes intézkedés révén évente összesen mintegy 460 tonna CO2-kibocsátás kerülhető el az üzemeltetés során.

Egyedi ajtótervezés és kábelezési tervek

A Vector egykori központi irodájának korszerűsítése megmutatja, hogy a projekt kezdetétől fogva szakszerű tervezéssel időt és költségeket lehet megtakarítani. A GEZE szakértői már a tervezés korai szakaszban bevonásra kerültek. Ez azt jelentette, hogy az ajtólistákat és az ajtófunkciókat közvetlenül meg lehetett tárgyalni és meg lehetett tervezni. A meglévő ajtókat bevonták a tervezésbe, és a GEZE megoldásait bevonták a tanácsadásba. 

Nagyra értékeljük azokat a partnereket, akik aktívan gondolkodnak és alkotnak. A GEZE-nél biztosak lehetünk abban, hogy már a tervezési fázisban előremutató és megoldásorientált tanácsokat kapunk. A kifejezetten a projektünkre szabott kábelezési tervek segítettek időt és költségeket megtakarítani az építési fázisban.

Sebastian Gaiser, a Vector tervezési menedzsere

Objektummal kapcsolatos kábelezési tervek és a szakmák koordinálása

Az ügyféllel közösen egyedi kábelezési terveket terveztünk és valósítottunk meg a jobb építésirányítás és interfészkoordináció érdekében. Ezeknek az ügyfélspecifikus és objektumfüggő kábelezési terveknek a különlegessége: Az ajtós és elektronikai szakmák közötti interfészproblémát ezzel lehetett megoldani, mivel a külső szakmákat és felelősségeket is figyelembe vettük – ami egyébként meglehetősen szokatlan az iparágban.

Ezért átfogó és holisztikus megoldásszolgáltatóként tekintünk magunkra. Ez azt jelenti, hogy nem csak kiváló GEZE-termékekkel látjuk el vásárlóinkat. Szeretnénk igazán megérteni ügyfeleink igényeit, kihívásait, és megoldani a problémákat. Mert sok éves szakmai és iparági szakértelmünknek köszönhetően tudjuk, mit jelent a hálózatba kötés egy adott projektben, és milyen buktatókkal kell számolni.

Christian Schulze Dieckhoff, a GEZE értékesítési igazgatója
A GEZE professzionális tervezést, megvalósítást és szervizt kínál az épület teljes életciklusa alatt.

Professzionális tervezés, megvalósítás és szerviz az épület teljes életciklusa alatt – és minden egy kézből.

Tervezés, megvalósítás és szerviz – minden egy kézből

Az egy kézből származó egyéni objektum-menedzsment, GEZE-termékek és szolgáltatások kombinációja számos előnnyel jár: Az ügyfélnek mindig van egy GEZE kapcsolattartója a különböző szolgáltatási fázisokban – az ajtók tervezésétől és beszerelésétől a GEZE Service-en keresztül az épület folyamatos üzemeltetéséig. 

Ez a teljes csomag nyilvánvalóan meggyőző: Az építtető a Vector Informatik stuttgarti telephelyén már négy épület esetében is a GEZE megoldásaira támaszkodott, például a GEZE Cockpit sikeres integrációjára az épületirányítási technikába. A következő épületek tervezésében ismét részt veszünk – így néz ki egy jövőbe mutató együttműködés.

GEZE termékek a Vector cégközpontjában

 • Moduláris épületautomatizálási rendszer GEZE Cockpit
 • IO 420 interfészmodul
 • Háromszárnyú, teljesen automatikus forgóajtó
 • Powerturn automata ajtómozgató
 • K 600 emelőkaros motor
 • GEZE beléptető rendszer
 • Q lock AUT önzáró pánikzár
 • GEZE TZ 320 hálózatba kötött ajtóközpont
 • GEZE Powerturn F- ablakmozgató motor
 • FT500 elektromos ajtónyitó
 • FTV 320 menekülőajtó reteszelés
 • MBZ 300 RWA-irányítóközpont
 • TS 5000 R-ISM Ecline felső szerelésű, csúszósínes ajtócsukó rendszer