Esettanulmányok

Épületirányítás-technikai rendszer: Hálózati megoldások a Vector IT kampuszban

A stuttgarti IT-szakértő Vector Informatik új vállalati székházában – amely a cég eddigi legnagyobb épülete – modern épülettechnikát alkalmaznak. A GEZE egyedi, digitális hálózati megoldásokkal járult hozzá az „okos épület” koncepcióhoz.

Minden egy kézben, köszönhetően a BACnet-alapú épületirányítás-technikai rendszernek

Forgóajtók a Vector IT kampusz előcsarnokában. Fénykép: Jürgen Pollak a GEZE GmbH megbízásából

Az új székházba 180 GEZE ajtómegoldás, és GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszer került, mind a BACnet-alapú épületirányítás-technikai rendszerbe integrálva, IO 420 interfészmodulon keresztül. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A GEZE az új IT kampusz épületébe több mint 180 kiváló minőségű, főként több funkciót is ellátó biztonsági ajtó rendszert telepített. Ahhoz, hogy az összes automatizált ajtórendszert központilag, egy időben lehessen megfigyelni és vezérelni, a rendszereket interfészmodulokon keresztül kellett bekötni a GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszerbe és integrálni a BACnet épületirányítás-technikai rendszerbe. Ehhez GEZE ajtóelosztókat kellett használni: az összes vezeték és az IO 420 BACnet interfészmodul ebben a központi ajtócsomópontban találkozik. A GEZE ajtóelosztók egységes szerkezete áttekintést ad az interfészről az épület üzemeltetőjének az ajtóknál lévő többi termékcsoporttal kapcsolatban, és ezáltal az összes, hálózatba kötött épülettechnikáról is.

„Okos” ajtók GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszerrel és IO 420 BACnet interfészmodullal

GEZE IO 420 BACnet interfészmodul. Fénykép: GEZE GmbH

Az „okos épület” koncepció lényege: a GEZE IO 420 BACnet interfészmodul. © GEZE GmbH

A GEZE Cockpit és az IO 420 interfészmodul vezérli az ajtók és az épületirányítás-technikai rendszer közötti adatátvitelt. Az „okos ajtó” információkat (pl. az ajtó nyitva, csukva, éjszakára reteszelve van-e, vagy a retesz ki van-e oldva, esetleg interferencia áll-e fenn) a BACnet MS/TP szolgáltatja. A BACnet MS/TP-t pedig a GEZE Cockpit alakítja BACnet/IP-vé. A rendszer továbbítja az összes információt az ajtók állapotáról és funkciójáról, ami azután a központi számítógépen dokumentálásra kerül. Az adatokat a GEZE Cockpit megszűri, hogy a hálózat hatékonyabb módon, kevesebb adattartalommal működhessen.

Riasztás, üzemzavar vagy egy ajtó manipulálása esetén az épületüzemeltetés azonnal intézkedhet, és például feloldhatja az ajtók rögzítését a menekülési utak biztosításához, vagy bezárhatja a pánikzárakat.

Különálló, spirál alakú lépcsőház az IT kampusz halljában. Fénykép: Jürgen Pollak a GEZE GmbH megbízásából

Szabadon álló, spirál alakú lépcsőház az IT kampusz halljában. Fénykép: Jürgen Pollak a GEZE GmbH megbízásából © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Hálózatba kötött ajtórendszerek a kampusz előcsarnokában

Közelkép az elektromos ajtónyitókról. Fénykép: Jürgen Pollak a GEZE GmbH megbízásából

Tökéletes megoldás finomkeretes ajtókhoz: diszkrét elektromos ajtónyitók a GEZE-től. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A kampusz előcsarnoka egy 500 m²-es, üvegezett hall, amely mind a négy emelet felé nyitott, és amely lenyűgöző, nyitott atmoszférát sugároz. Az előcsarnok kombinált ajtómegoldásai több szerepet is ellátnak: akadálymentességet, belépésvezérlést, betörésvédelmet, és menekülési utakat biztosítanak, emellett tűz esetén megbízható füstelvezetőként is működnek.

 • Két egyforma, háromszárnyú, teljesen automatikus forgóajtó engedi be a látogatókat, amelyekbe éjszakai lezárásként funkcionáló, automata köríves tolóajtók is kerültek.
 • A forgóajtók jobb és bal oldala mellett két darab kétszárnyú, erős Powerturn nyílóajtó mozgatóval felszerelt, automata menekülőajtó biztosítja az akadálymentességet. Ezek az ajtók a Smart swing funkciónak köszönhetően akár kézzel is nyithatók.
 • Az egyik menekülőajtó füst- és hőelvezető-kialakítást kapott, amely egy K 600 emelőkaros motor segítségével biztosítja a légutánpótlást. Tűz esetén az ajtószárnyak automatikusan szélesre nyílnak, hogy a füst és a hő kijuthasson.
 • Beléptetőrendszerének és önreteszelő IQ AUT pánikzárjának köszönhetően a másik menekülőajtó pánikajtó szerepet is betölt: vészhelyzet esetén bárki kinyithatja belülről, még akkor is, ha reteszelve van éjszakára.

A teljes ajtórendszer fontos biztonsági eleme a hálózatba kötött TZ 320 központi egység: az épület üzemeltetője bármikor, az épületirányítás-technikai rendszeren keresztül, távolról megváltoztathatja az ajtók állapotát, beállíthatja őket, vagy módosíthatja az üzemmódjukat (pl. „állandóan nyitva” üzemmód). Központi vezérlőparancsok adhatók, akár egy, akár több, sőt akár az összes ajtónak is, illetve az ajtókat idő alapján is be lehet programozni.

Többfunkciós ajtók: kényelmes és központilag üzemeltetett ajtók

Az első emelet többfunkciós biztonsági ajtaján csak arra jogosult munkatársak léphetnek be. A GEZE Powerturn F motorral, FT500 elektromos ajtónyitóval és TZ 320 ajtóvezérlő készülékkel felszerelt ajtó tűzszakaszajtóként és akadálymentes menekülőajtóként is funkcionál. Amikor a nyitás engedélyezett, az ajtóvezérlő készülék vészkapcsolójának megnyomásával, vagy a tűzjelző rendszer aktiválásával, az FTV 320 menekülőajtó ajtózár kioldja az ajtó reteszelését. Az irodakomplexum beltéri ajtói többféle GEZE elektromos ajtónyitóval, Powerturn motorokkal és/vagy beléptetőrendszerekkel vannak felszerelve. A tűzszakaszajtóhoz hasonlóan, ezek is be vannak kötve az épületirányítás-technikai rendszerbe, és az épületüzemeltetés által távolról is felügyelhetők és vezérelhetők.

Kiváló kombináció: Füst- és hőelvezető rendszer, valamint menekülési út egyben

A dolgozók étterme két darab kétszárnyú üvegajtóval.

Az épületirányítás-technikai rendszeren keresztül hálózatba kötött rögzítőrendszerek klímaszabályozóként is működnek. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A vállalati étteremben az ajtók rögzítőrendszerei és az épületüzemeltetés légkondicionálás-vezérlése együttműködik az épületirányítás-technikai rendszerben. Kétszárnyú, teljes pánikfunkciós menekülőajtók teszik lehetővé a kényelmes átjárást, és tűz esetén nyílásként szolgálnak a levegőutánpótlás beengedéséhez. Veszély észlelése esetén az MBZ 300 füst- és hőelvezető rendszer vezérlőközpontja kioldja az önreteszelő IQ lock AUT pánikzárat, és automatikusan kinyitja az ajtót a maximális nyitási szélességre a K 600 emelőkaros motor segítségével. A füst- és hőelvezető rendszer központjának riasztási üzemmódja ugyanakkor aktiválja a füstelvezető motorokat. Az ajtó üzemmódja automatikusan továbbításra kerül az épületirányítási rendszerbe, lehetővé téve az épület üzemeltetője számára az azonnali intézkedést, és ha a riasztási állapot ismét visszaáll alaphelyzetbe, a rögzítőrendszerek az ajtócsukók segítségével becsukódnak, és automatikusan bezáródnak.

Az ajtócsukók és a klímaszabályozás hálózatba kötése

Egyszárnyú, üveg nyílóajtó tűzbiztos kialakításban. Fénykép: Jürgen Pollak a GEZE GmbH megbízásából

Komplex ajtótechnika: finomkeretes és központilag vezérelhető. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az ajtórendszerek bekötése az épületirányítás-technikai rendszerbe azért is hasznos, mert a természetes szellőzést akár kézzel is el lehet végezni a nyári üzem alatt, de az ajtócsukók csúszósínjében lévő GEZE elektromos rögzítési funkcióval elektromosan is be lehet csukni őket. Az épületirányítás-technikai rendszeren keresztül az épület üzemeltetője eldöntheti, hogy az ajtókat mikor kell bezárni, például a munkaidő lejárta után. Az ajtó épületirányítás-technikai rendszerben eltárolt üzemmódját a rendszer továbbítja a klímaszabályozási rendszerbe, ami ezután energiahatékony módon képes szabályozni a hőmérsékletet. Az „okos” ajtóvezérlés így az energiahatékonyságot a betörésvédelemmel kombinálja.

GEZE termékek a Vector cég székházában

 • IO 420 BACnet interfészmodul
 • Háromszárnyú, teljesen automatikus forgóajtók
 • Powerturn nyílóajtó mozgatók
 • K 600 emelőkaros motorok
 • GEZE beléptetőrendszerek
 • Önreteszelő IQ AUT pánikzár
 • Hálózatba kötött TZ 320 ajtóvezérlő készülék
 • GEZE Powerturn F motor
 • FT500 elektromos ajtónyitó
 • FTV 320 menekülőajtó ajtózár
 • MBZ 300 RWA vezérlő
 • GEZE Cockpit