Témák

A BIM optimalizálja az épülettervezést – először digitálisan, majd a való életben is

A BIM a Building Information Modelling (épületinformációs modellezés) szavak rövidítése, amely egy korszerű, digitális munkamódszert takar az épületek integrált tervezéséhez, optimalizálásához, létrehozásához és üzemeltetéséhez. A BIM modellek BIM objektumokból állnak, a valós építési termékek digitális megfelelőjét mutatják be. A GEZE ingyenesen elérhetővé teszi a BIM ajtóobjektumokat, ezáltal nagyobb tervezési biztonságot kínál, ami kevesebb erőfeszítést igényel.

A BIM-mel az építési projektek olcsóbbak és hatékonyabbak

A komplex építési projektek olcsóbbak és hatékonyabbak a BIM-mel.

A komplex építési projektek olcsóbbak és hatékonyabbak a BIM-mel.

Költségrobbanással vagy határidő problémákkal áll szemben? Az olyan nagyberuházásoknál, mint például az új berlini repülőtér vagy a hamburgi Elbai Filharmónia koncertterem építése, ezek szinte elkerülhetetlen problémának tűnnek. Ugyanakkor a kisebb épületek sem menekülhetnek el előlük. Az állami szektor ügyfelei azonban különösen nagy reményekkel tekintenek a jövőre e téren, amikor új tervezési folyamatokhoz és eszközökhöz folyamodnak: a Building Information Modelling (BIM) tervezési módszert úgy tervezték, hogy megkönnyítse az építési projektek tervezését és irányítását.

A klasszikus építészeti tervezés során a terveket több szakaszban készítik el és küldik tovább a hatóságoknak, majd ismét átnézik őket. A költségkalkuláció összeállítása és az építési helyszínen zajló egyedi szakmai folyamatok szintén kulcsfontosságú feladatokat rónak a kivitelezőkre. Mivel azonban az építési projektek egyre komplexebbé válnak, ezek a folyamatok általában nem zökkenőmentesek, hiszen számos egymástól függő és állandóan változó tényezőre folyamatosan oda kell figyelni.

Integrált tervezés a BIM-mel

A BIM vagy építési adatmodellezés minden résztvevőt egyetlen platformra terel, és csökkenti a koordinációs lépések számát. A BIM egy újfajta integrált és digitális épülettervezési rendszert képvisel, amelyre egy gigantikus adatbázisként is tekinthetünk. Ennek részeként az összes épületspecifikus elemet (például falazat, ajtók, ablakok, stb., valamint minden épülettechnika) digitálisan rögzítik, majd ezeket egy egyedi 3D modellben kombinálják és kapcsolják össze, amelyen minden résztvevő együtt dolgozhat.

Az adatbázis emellett tartalmazza az anyagokkal kapcsolatos összes információt, beleértve az élettartamukat, hangáteresztő képességüket, tűzvédelmi adataikat és – ami a legfontosabb – az áraikat.

Így a BIM az épületek tervezésében, modellezésében, optimalizálásában és szimulációjában egyaránt segítséget nyújt. A cél az építési projektek olcsóbb és egyszerűbb kivitelezése, és a késések csökkentése. A modellek mindezek mellett nem csupán építkezésekhez használhatók: a későbbi üzemeltetést is biztonságosabbá, kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik.

BIM szakértőnk, Günther Weizenhöfer az „Épülettervezés a BIM-mel” témájú interjúban

Kiváló tervezési minőség

A BIM kulcsfontosságú előnye, hogy minden résztvevő – az építész, tervező, generálkivitelező és az építtető/üzemeltető – már a tervezési szakaszban megvizsgálhatja az építési projekt gyakorlati lépéseit a modell segítségével. Az esetleges hibákat és ellentmondásokat gyorsan be lehet azonosítani, és gyorsan, már a modellezési szakaszban ki lehet őket javítani, aminek köszönhetően a tervezési minőség – és ami még fontosabb, a biztonság – nagymértékben javítható. Ezenkívül a BIM által tárolt információk és ajánlások alapján az építési vállalatok már egészen korai szakaszban kiválaszthatják az anyagokat és vállalkozásokat, amelyekkel dolgozni szeretnének.

A BIM Európa-szerte egyre nagyobb teret nyer az állami szektor építési projektjeiben

Az Egyesült Királyság, Hollandia, Dánia, Finnország és Norvégia egyaránt előírja a BIM használatát az államilag finanszírozott építési projekteknél. Németországban a Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztériuma (BMVI) 2020-tól a BIM-et kívánja használni minden új tervezési projekthez.

A BIM virtuális építkezés előnyei

 • Jobb információcsere a résztvevők között
 • Megnövekedett produktivitás
 • Korai hibaészlelés és helyesbítés
 • Nagyobb tervezési és költségbiztonság

A BIM objektumok növelik a tervezési biztonságot és csökkentik a hibaarányt

Digitális építési modellek és a BIM módszer kulcseleme. Ezek egyedi BIM objektumokból állnak, azaz a valós építési termékek digitális megfelelőjét mutatják be. Strukturált adatokon alapulnak, amelyek lehetővé teszik a termékek összehasonlítását, például a méretet, súlyt, műszaki adatokat és gyártói információkat, köztük az elérhető termékváltozatokat, rendelési dátumokat, árakat, szállítási határidőket, szerelési vagy karbantartási információkat stb.

Ha BIM objektumokat építenek a BIM építési modellekbe, az leegyszerűsíti a pályázati felhívásokat, a költségbecslést, a kalkulációt és a szimulációt, már a tervezési szakaszban. A megvalósítási szakaszban ez segít a rendelésben, szállításban, magában a megvalósításban és a szerelvények terén. Sőt, mi több, az épületüzemeltetést is megkönnyíti a kezelési és fenntartási szakaszban.

A BIM objektumokkal racionalizálhatók a munkafolyamatok, minimalizálhatók a hibaforrások, valamint biztosítható a digitalizáció növelése az építés során.

Günther Weizenhöfer, a GEZE tervezési szemináriumainak építészeti és csapatvezetője

Az építési projektek gyors és biztonságos tervezése és teljesítése BIM ajtóobjektumokkal

Az építés során beépíteni kívánt összes ajtó rendkívül könnyen tervezhető a GEZE BIM objektumok használatával. A GEZE sok más szolgáltatóval ellentétben a teljes ajtót BIM objektumként kínálja, így az ajtó az összes kiegészítő elemmel együtt látható. Ezek a többfunkciós ajtók használhatók az összes nyílóajtó, tolóajtó és forgóajtó ábrázolásához. A GEZE BIM objektumok az Autodesk Revit, a Graphisoft Archicad és a Nemetschek Allplan számára ingyenesek.

Tudjon meg többet a BIM ajtóobjektumokról, és töltse le őket
Terminológia

BIM szójegyzék

Ahhoz, hogy a projekt minden résztvevője hatékonyan végezhesse a munkáját a BIM-mel, szükség van egy általános információs adatbázisra. Az Épületinformációs modellezés az átlátható tudásmegosztási platformon fejlődik. Itt megtalálhatja a legfontosabb BIM kifejezéseket, így elkezdheti a sikeres együttműködést. Ha kérdése merülne fel, forduljon bizalommal szakértőinkhez.

Egyszerű tervezés a BIM-mel

 • A szakemberekkel fenntartott folyamatos kapcsolat és együttműködés a teljes GEZE BIM megoldásának szerves részét képezi.
 • A GEZE nem csupán 3D projekteket kínál, a tervezők számára is tartogat megoldást a BIM folyamatokon belül.
 • Az építészek számára egyre gyakrabban teszik kötelezővé a BIM használatát a közfinanszírozásból megvalósuló építkezéseknél.

A BIM objektumok támogatják a szerelőket és a dolgozókat

A BIM tervezéssel a szerelők és mérnökök biztosak lehetnek abban, hogy mindent megfelelően átgondoltak, és nem éri őket meglepetés menet közben.

 • Jelentősen magasabb, szakmák közötti tervezési biztonság
 • Elkerülhetők a különböző szakmai közösségek közötti félreértések.

A GEZE BIM objektumaival a kiszolgálási idő és a költségek minimalizálhatók

 • A BIM ajtóobjektumok céltartaléka a GEZE által biztosított szolgáltatás azon tervezők és építészek számára, akik a BIM-mel dolgoznak.
 • A tervezés így sokkal szélesebb körű és alaposabban átgondolt lehet a GEZE BIM objektumaival, ami az üzemeltetők számára rövidebb teljesítési időt és kevesebb költséget jelent.