GEZE Insights

A BIM szakembereinkkel végzett integrál épülettervezés időt és pénzt takarít meg

A BIM fontos digitális téma az építőiparban. A jövőben ez a módszer hatékonyabbá fogja tenni az épülettervezést, építést és fenntartást, és erőforrásokat fog megtakarítani. Ez a BIM célja. Günther Weizenhöfer, csapatvezető építészeti tanácsadónk magyarázza el, hogyan járulhat hozzá a GEZE az integrál épülettervezéshez.

A GEZE csapatvezetője és építészeti tanácsadója, Günther Weizenhöfer okleveles mérnök

Weizenhöfer úr, az Ön véleménye szerint melyek az épületinformációs modellezés (BIM) előnyei?

Sajnos a BIM kifejezést még mindig a 3D CAD szoftver szinonimájaként használják néha, ami lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy már tervezés közben lássák a szerkezeti modelleket, és belépjenek azokba. A BIM azonban nem szoftver, hanem egy módszer. A célja, hogy megkönnyítse az együttműködést és a partnerséget a digitális építési modelleken. A BIM megkönnyíti az adatcserét, és lehetővé teszi a munkacsomagok közötti ütközések idő előtti tesztelését. Ez azt jelenti például, hogy időben meg lehet állapítani, ha a konstrukció komponensei nem egyeznek. Ha például egy fal tűzálló, de az abba beszerelni kívánt ajtó nem az.

Mikor fogják használni a BIM-et az épülettervezésben?

Amikor a BIM módszert használjuk, bizonyos koncepciókat és folyamatokat a projekt kezdeti szakaszában létrehozhatunk. Ezeket jellemzően a munkáltatói információs követelmény (EIR) és a BIM végrehajtási terv (BEP) határozza meg. Számos esetben azonban a BIM végrehajtási terv koordinálására csak az építész és a tervezésben részt vevő szakértők megbízása után kerül sor. Emellett gyakran van szükség megbeszélésre.

Hogyan támogatja a GEZE a BIM folyamatot?

Ajtótervező szakértők vagyunk. Tudjuk kezelni a CAD programot, házon belüli BIM koordinátoraink vannak, és sokat tudunk az épülettervezésről és az épületek életciklusáról. Ez lehetővé teszi a GEZE számára, hogy partnerként működjön, és mindenkit támogasson szakértelmével a projektben, az ötletcserétől a tervezésen, megvalósításon és műveleteken keresztül a lebontásig és átépítésig. Segítünk elkészíteni a BIM feldolgozási terveket, és az ajtóobjektumokhoz szükséges követelményekkel segítjük a megfelelő ajtótervezést. Rengeteg idő és így pénz takarítható meg a szakértelemmel, amellyel hozzájárulunk az együttműködéshez.

Pénz és idő takarítható meg a BIM használatával?

Igen, mivel a BIM az építési elemek digitalizált objektumaival működik. A grafikus elkészítés mellett olyan szükséges információkat is tartalmaz, mint a leírások, építészmérnöki és épülettervezési tulajdonságok. Például információkat adhat a virtuális ajtóhoz, ami jelzi, hogy tűzálló vagy betörésálló-e, jelezheti, hogy milyen anyagból készül, van-e reteszelőrendszere vagy motorja. Sok mindenre használhatjuk ezeket az információkat: ajtólistákat hozhatunk létre, leltárlistát készíthetünk, vagy szövegeket generálhatunk a versenytárgyalásra vonatkozó meghíváshoz, vagy akár szimulációkat végezhetünk, például evakuálási forgatókönyvek összeállításával. Nagyon gyorsan lekérdezhetjük mindezeket az információkat a központi építési modellről.

Az épület architektúrája, különböző használati módjai, az emberek közlekedése, a biztonsági, tűzvédelmi és menekülési útvonal koncepciók rendkívül összetett feladattá teszik az ajtótervezés szakaszát – képesek az objektumok tükrözni ez az összetettséget?

BIM modell létrehozásához az építészek és tervezők ténylegesen használhatják az általános CAD szoftverrendszerekben megtalálható alap építési elemeket. Több országban semleges módon kell lefolytatni a versenytárgyalásokat középületeket érintő projektekben. A CAD általános objektumainak használatával a rendszerek teljesítik ezt a semlegességi követelményt. A hátránya viszont az, hogy gyakran nem biztosítják az összes szükséges berendezési funkciót és variációt.

A BIM módszerrel végzett ajtótervezés a megfelelő információk megfelelő fázisban történő felhasználásáról szól!

Günther Weizenhöfer okleveles mérnök, a GEZE csapatvezető építészeti tanácsadója

Konfigurálható GEZE BIM objektumaink itt használhatók. Ezek olyan ajtóobjektumok, amelyek rendelkeznek az összes szükséges komponenssel és néhány nem meghatározott jellemzővel. Egy ajtó helyes megtervezéséhez megközelítőleg 150 információ szükséges. Több, különböző információ szükséges, amelyeket szortírozni kell, ha nem akarunk hibát elkövetni. A tervezők számára nehézséget jelent, hogy ne adjanak túl sok információt az objektumokhoz a kezdeti szakaszban. Ez a tervezés későbbi szakaszában vagy változtatások esetében problémákat okozhat. Ez azt jelenti, hogy a tervezőknek a megfelelő fázisban a megfelelő információkra van szükségük! Adaptálható GEZE BIM objektumainkkal éppen ezt tudjuk tenni: az építész/tervező egymás után határozhatja meg a jellemzőket.

Tudjon meg többet a BIM módszerről