A GEZE automatikus ajtórendszerei a koppenhágai Rigshospitalet épületében

A koppenhágai Rigshospitalet most még egy lépéssel közelebb került a jövő egészségügyi rendszeréhez. Az új bővítést – az északi szárnyat – a hi-tech műtéteknek, a betegek kihívást jelentő kezelésének és a kutatásnak szentelték. A nagy presztízsű egészségügyi projekt a betegeket és hozzátartozóikat helyezi a középpontba, így a legmagasabb igényeket támasztja az építészet, a dizájn és a funkcionalitás terén. 

Modern technológia és kényelem: Koppenhágai Rigshospitalet

ECdrive tolóajtó rendszer a koppenhágai Rigshospitalet bejáratánál

EC drive diszkréten illeszkedik az automatikus biztonsági üvegajtókba a világos előtérben. © GEZE GmbH

A Rigshospitalet épületét nagyjából 55 000 m² területtel bővítették, ahol Dánia legfejlettebb, speciális műtéti eljárásait végzik, amelyeket követően a betegek és hozzátartozóik a lehető legjobb kezelésben és ellátásban részesülnek. Az északi szárny, amelyet hivatalosan 2020 januárjában nyitottak meg, stratégiai szempontból fontos Dánia egészségügyi rendszerében – most és a jövőben is.

A specialisták szakértelmének összefogása lehetővé teszi, hogy nemzetközi szintű ellátásban részesítsék a betegeket és hozzátartozóikat egyaránt, a rendkívül szélsőséges helyzetek kezelésére tervezett környezetben. Eddig 33 hi-tech műtőt és 196 privát szobát vettek használatba. 

Az északi szárny műtőit robotokkal és nagyméretű, síkképernyős kijelzőkkel szerelték fel, jobbá és gyorsabbá téve a diagnosztikát. Minden betegnek van internet-hozzáférése, és elérheti a saját kórlapjait. A hozzátartozóknak kialakított hellyel rendelkező privát szobák gondoskodnak a betegek privát szférára, diszkrécióra és nyugalomra irányuló igényeinek kielégítéséről. 

Gyógyító építészet – mindig a betegre koncentrálva

Az érintés nélküli közelítésérzékelőkkel ellátott ECdrive biztosítja a műtők és betegszobák higiénikus megközelítését.

Az érintés nélküli közelítésérzékelőkkel ellátott ECdrive tolóajtó rendszer biztosítja a műtők és betegszobák higiénikus megközelítését. © GEZE GmbH

Az építészet és az esztétika elsődleges szerepet játszik a lehető legjobb környezet kialakításában a betegek számára. A hangok, a beáramló fény, a színek, a művészet együttesen a „gyógyító építészetet” alkotó elemek, azaz olyan építészetét, amely támogatja a betegek mentális jóllétét, és csökkenti a súlyos betegség miatt kórházban töltött idővel járó stresszt. 

Annak biztosítása érdekében, hogy mindegyik komponens – legyen akár nagy vagy kicsi – segítsen megvalósítani az északi szárny elképzeléseit a legmagasabb szintű higiénia betartásában, a beszállítókra vonatkozó standardek igen magas szintűek az építési szakaszban. 

Tudjon meg még többet a gyógyító építészetről 

A forgó- és íves tolóajtók érintés nélküli közelítésérzékelővel aktiválhatók.

A forgó- és íves tolóajtók érintés nélküli közelítésérzékelővel aktiválhatók. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

A GC 307+ egységgel az automatikus ajtók egyszerű vezérlése a érintés nélkül lehetséges bel- és kültéren egyaránt.

A GC 307+ egység, egy érintés nélküli közelítésérzékelő © GEZE GmbH

Kényelmes és higiénikus automatikus rendszerek több mint 450 ajtó számára 

A gyógyító építészet, a magas szintű higiénia és a funkcionalitásra vonatkozó extrém elvárások szintén megjelennek az északi szárnyba választott automata ajtórendszerekben. A műtőkbe vezető 33 ajtó hermetikusan zárt, sterilen és baktériummentesen tartva a helyiségeket. 

Az épület emellett körülbelül 140 automata tolóajtóval, és több mint 300 automata ajtómozgatóval rendelkezik. Az ajtók automatikusan, az ajtókilincs érintése nélkül nyílnak és csukódnak. A higiénia terén – különösen a COVID-19 tükrében – az érintés nélküli automatikus ajtórendszerek kritikus fontosságúak a fertőzés kockázatának csökkentésében. 

Az automatizálási megoldások emellett biztosítják az ajtók rendkívül csendes nyílását és csukódását. A betegekre való tekintettel az északi szárny belső forgalmának zaját is minimálisra kell csökkenteni. 

„Kiterjedt tapasztalattal rendelkezünk a dán kórházakkal való együttműködésekben, az északi szárny pedig az eddigi legnagyobb egyéni kórházépítési projektünk. A kivitelezővel 2015-ben kezdtük az együttműködésünket, és szerelési szakemberünk évek óta teljes munkaidőben dolgozik a projekten.” - meséli Poul Torndahl, a GEZE Denmark értékesítési tervezője.

Ez egy hatalmas építési projekt, rendkívül jól átgondolt építészettel, egyedi kialakítási és funkcionális elvárásokkal. Így különösen izgalmas, hogy a projekt részesei lehetünk. Izgatottan várjuk a továbbiakat, hogy szolgáltató partnerként részt vehessünk az északi szárny automatizált ajtórendszereinek életében.

Poul Torndahl, a GEZE Denmark értékesítési tervezője
A forgóajtóval és a Slimdrive SC-vel felszerelt intelligens üveges homlokzat a betegek bejáratánál.

A Slimdrive SC-vel felszerelt, ívelt dupla üveg tolóajtót a forgóajtó előtti intelligens üveglapba építették a betegek bejárata előtt. © GEZE GmbH

Az északi szárny átadott GEZE termékei

  • 33 automatikus ajtórendszer a műtők hermetikusan zárt ajtóinál.
  • Több mint 450 érintés nélküli közelítésérzékelővel felszerelt automata ajtó (GC 307+ érintés nélküli kapcsolók az automata ajtók aktiválásához).
  • 140 automatikus rendszer az üveg és acél tolóajtókban (Powerdrive az akár 2 x 200 kg-os ajtóknál és ECdrive az akár 2 x 100 kg-os ajtóknál).
  • 300 automatizált rendszer a nyílóajtókban (Slimdrive EMD-F automata ajtónyitó az egyszárnyú, és Slimdrive EMD F-IS automata ajtónyitó a kétszárnyú ajtóknál).
  • Ajtócsukók széles skálája a különböző ajtótípusokhoz.