Témák

Kényelmes és biztonságos önzáródó ajtók

Hogyan csukódhatnak be olyan gyorsan a társasházak ajtajai, vagy az iskolák, üzletek és irodaházak bejáratai, amint áthaladunk rajtuk? Olyasvalami tehet róla, amire először nem gondolnánk: az ajtócsukó – és annyira megbízhatóan végzi a munkáját, hogy tűz esetén akár életeket is menthet.

Mire szolgál az ajtócsukó?

Az ajtócsukót az ajtó automatikus csukódásához használják.

Az ajtócsukót az ajtó automatikus csukódásához használják. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az öncsukó ajtók ajtócsukó szerkezettel felszerelt ajtók. Ezek automatikusan becsukják az ajtót, miután manuálisan kinyitották azt. Az ajtószárnyat visszahúzzák a tokba, a zárnyelv pedig a zárlemezbe kattan.

De miért olyan fontos, hogy az ajtó csukva legyen? Számos oka lehet: törvényi előírások, biztonsági és higiéniás okok, energiatakarékossági megfontolás vagy a huzat megelőzése.

Az ajtócsukó beszerelése sokszor jelenthet előnyt. A tűz- és füstgátló ajtók esetében kötelező is lehet, hiszen azoknak minden mástól függetlenül be kell csukódniuk. Az ajtócsukó használatának legfontosabb okai:

  • Biztonság: A zárt ajtó védelmet jelent az illetéktelen átjárással, betöréssel és lopással szemben.
  • Tűzvédelem: Az építési előírások nem csupán középületek vagy mélygarázsok építésekor írják elő tűzgátló ajtók használatát, hanem akár lakóépületek vagy szállodai szobák esetében is. Céljuk, hogy ne engedjék átjutni a tűzálló és tűzgátló falakon a tüzet, így elhárítsák a tűzveszélyt. Ezeknek a tűzvédelmi lezárásoknak minden mástól függetlenül kell csukódniuk.
  • Zajvédelem: A zárt ajtók védelmet nyújtanak a hangzavarral szemben.
  • Helyiségklíma/energiatakarékosság: A zárt ajtók védenek a szél és az egyéb időjárási hatások, valamint a huzat és a hővesztés ellen.
  • Higiénia: A zárt ajtók védelmet nyújtanak a szennyeződéssel szemben. Az öncsukó ajtókat nem kell megérinteni ahhoz, hogy becsukódjanak. Éppen ezért különösen hasznosak az olyan helyeken, ahol nagy a valószínűsége annak, hogy baktériumok vagy kórokozók kerülhetnek a kézre: például kórházakban vagy nyilvános mosdókban.
  • Privát szféra: A zárt ajtók védik a magánéletet.
  • Kényelem: Az öncsukó ajtók mindenki, de különösen a kisgyermekek, idősek és mozgáskorlátozottak számára jelentenek praktikus és kényelmes megoldást.

A manuális ajtócsukók típusai

Az öncsukó funkció megvalósítható a manuális ajtócsukóknál. A szerelési módtól függően különböztetjük meg a tokra szerelt, az ajtóba integrált és a padlóba integrált ajtócsukókat.

  • Külső felső szerelésű ajtócsukók a tokra szerelve: Ezeket az ajtószárny felső területére vagy az ajtó (tok) felső részére szerelik, ahol láthatóak maradnak. Utólagos beépítésre is alkalmasak. A tokra szerelt külső felső szerelésű ajtócsukókat rudazattal vagy csúszósínnel szerelik fel.
  • Rejtett/integrált felső szerelésű ajtócsukó: Az integrált felső szerelésű ajtócsukókat általában az ajtószárnyba és a tokba építik, amely megvédi a komponenseket a szennyeződésektől és az időjárási hatásoktól. Az integrált ajtócsukók különösen népszerűek az építészek körében, hiszen szinte láthatatlanok.
  • Padlóra szerelt ajtócsukó: A padlóra szerelt ajtócsukók egyes alkatrészeit általában a padlóba vagy az ajtószárnyakba szerelik, ahol gyakorlatilag láthatatlanok. Az öncsukó funkció mellett a szárny alsó csapágyát is elfedik. A padlóban elhelyezett doboz miatt gyakran ki kell vágni a padlót.

Tűzvédelem – törvény által előírt ajtócsukó

A tűzgátló ajtókkal szemben támasztott követelmények sokkal szigorúbbak, mint a nem tűzvédelmi célú ajtók esetében. Azoknak az ajtóknak, amelyek a tűz- vagy füstvédelmi (füst- és hőelvezető rendszer) rendszer részét képezik, különleges elvárásoknak kell eleget tenniük, így jellemzően öncsukónak kell lenniük. A megfelelő, jóváhagyott ajtócsukók képesek betölteni ezt a funkciót. A kétszárnyú ajtóknál csukássorrend szabályozást írnak elő, biztosítva, hogy az álló szárny csukódik be először, amelyet a mozgó szárny követ. Ez az egyetlen módja annak, hogy a követelmények szerint történjen a csukódás. A tűzgátló ajtóként használt, hidraulikusan szabályozott ajtócsukók bevizsgálása és gyártása a DIN EN 1154 szabvány szerint történik.

GEZE TS 5000 ECline: felső szerelésű ajtócsukó nyitásrásegítéssel

Tűzvédelem kontra univerzális dizájn

A manuális ajtócsukóval ellátott ajtókat sokszor nehéz kinyitni, mivel az ajtó nyitásához szükséges némi energia, amely később a zárási folyamathoz szükséges. Ezek az ajtók akadályt jelentenek az idősek és a kisgyermekek számára, így nem teljesítik az univerzális dizájnnal szemben támasztott elvárásokat. A DIN 18040 kulcsfontosságú szabvány, amely meghatározza az akadálymentes kialakítást Németországban. A szabvány a maximális működtetési erőt 47 newtonméterben határozza meg az öncsukó ajtók számára.

Ha egy szabvány ajtócsukót nem lehet megerőltetés nélkül kinyitni, akkor speciális opciók, például integrált nyitásrásegítés vagy szabadonfutó funkció is elérhető.

ÖTLETEK A TŰZVÉDELEMHEZ ÉS AZ AKADÁLYMENTESÍTÉSHEZ

GEZE szabadonfutó ajtócsukó tájékoztató (PDF | 2,16 MB)

 

A rögzítőrendszerek nyitva tartják a tűzgátló ajtókat

A tűzgátló ajtók azonban gyakran akadályt jelentenek a mindennapokban, ezért sokszor van szükség arra, hogy hosszabb ideig, vagy akár állandóan nyitva maradjanak. A tűzgátló ajtókat semmilyen körülmények között nem szabad mechanikusan nyitva tartani (például ajtóékkel).

Ekkor lép színre a rögzítőrendszer. A mindennapi használat során nyitva tartja a tűzgátló ajtót, riasztás esetén ugyanakkor automatikusan kioldja a rögzítést, így az ajtócsukó teheti a dolgát. A tűzgátló ajtókat így nyitva lehet tartani a rögzítőrendszerrel, amely tűz esetén a biztonságos csukódást is garantálja. Normál helyzetben ezek a megoldások biztosítják az univerzális dizájnt, tűz esetén ugyanakkor gondoskodnak a megbízható csukódásról.

Tovább a GEZE rögzítőrendszerekhez

GEZE ajtócsukók minden alkalmazási területhez

A GEZE számos ajtótípushoz kínál ajtócsukót, egyedi beállítási opciók széles választékával kiegészítve. A legkisebb felső szerelésű ajtócsukótól a sokoldalúan használható tűz- és füstgátló ajtókig: az ajtócsukó-változatokat számos módon lehet rudazattal vagy csúszósínnel kombinálni. A használható ajtócsukó típusát a követelmények, az ajtó típusa, mérete, a szárnysúly, valamint az ajtó anyaga, szélessége, és a beszerelés helye határozza meg. Hogy melyik a legmegfelelőbb ajtó, az attól is függ, hogy az ajtócsukónak beltéren vagy kültéren, nedves vagy száraz helyiségben, melegben vagy hidegben kell-e működnie.

Ahhoz, hogy az ajtók komplex környezeti helyzetekben is megbízhatóan és hangtalanul záródjanak, az erő és a csukási sebesség megfelelő arányára van szükség. Ennek a követelménynek például a TS 5000 SoftClose is megfelel, amely szél és huzat, vagy a zsilipekben és lépcsőházakban uralkozó változó nyomásviszonyok esetén is megbízhatóan és halkan záródik.

Az ajtót használók létszámát, személyes körülményeiket (kisgyermekkel közlekedők, gondozásra szorulók stb.) és az egyéb – például univerzális dizájnra vagy tűzvédelemre vonatkozó – elvárásokat szintén szem előtt kell tartani. A GEZE az említett területek mindegyikén szakértői tanácsadást kínál – a termékekkel kapcsolatos konzultáció és szervizelés mellett, így átfogó támogatást nyújt ügyfelei számára a termék egész életciklusa alatt.

Tovább a GEZE ajtócsillapító kézikönyvéhez

Ajtócsukóval felszerelt automata ajtók

Másik megoldásként az öncsukó funkciót elektromos motorral is meg lehet valósítani, amely az automatizált nyitást is lehetővé teszi. Az ilyen típusú, teljesen automata toló-, oldalra nyíló szárnyú vagy forgóajtókat általában érzékelők aktiválják, amelyek figyelik az emberek mozgását az ajtó előtt. Emellett egy nyitott kapcsoló is rendelkezésre áll, amely érintkezés nélkül aktiválható. Egy egyszerű kézmozdulat a kapcsoló előtt máris aktiválja az ajtót. Ha kevesebb automatizálás szükséges, akkor a nyílóajtót „push & go” mozdulattal is ki lehet nyitni. Az ajtószárnyra gyakorolt enyhe nyomás elegendő ahhoz, hogy elindítsa az ajtó nyitómotorját.

Az összes automata ajtó – ahogy a nevéből is következik – automatikusan becsukódik. A nyitás és zárás alatt a jelenlét-érzékelő segít megelőzni, hogy az ajtó bárkit beszorítson, megüssön vagy magával rántson.

Tudjon meg többet az automata ajtókról

TOVÁBB AZ ÉRZÉKELŐKHÖZ

GEZE Slimdrive ajtómozgató beépített rögzítőszerkezettel

GEZE Slimdrive ajtómozgató beépített rögzítőszerkezettel © Nikolaus Grünwald / GEZE GmbH

A tűzgátló ajtók csukódása

Ha a tűzgátló ajtót automata nyílóajtóként használják, és integrált rögzítőszerkezettel is rendelkezik, akkor füstjelző központtal ellátott rögzítőrendszernek tekintendő. A rögzítőrendszerek ideiglenesen megakadályozzák, hogy az ajtó automatikusan becsukódjon. Abban az esetben, ha a tűzjelző riasztást küld, vagy áramszünet esetén a rögzítési funkció kikapcsol és az ajtócsukó becsukja az ajtót. A GEZE rögzítőszerkezetek és rögzítőrendszerek széles választékát kínálja, amelynek minden termékét kifejezetten a tűzmegelőzési rendszerekkel való használatra tervezték.

GEZE ajtómozgató rendszer tájékoztató (PDF | 7,93 MB)

Szorosan záródó, akadálymentes Powerdrive HT tolóajtó rendszer a GEZE kínálatában

Szorosan záródó, akadálymentes Powerdrive HT tolóajtó rendszer a GEZE kínálatában © GEZE GmbH

Szorosan záródó tolóajtók az optimális higiéniai körülményekért

A klinikai területeken (műtőben, intenzív osztályon vagy dialízis központokban) és a tisztaterekben (sterilizáló szobák és laboratóriumok) az ajtóknak különösen jól kell záródniuk a megfelelő higiénia és a lehető legmaximálisabb légzárás érdekében. A GEZE ehhez különösen szorosan záródó beléptetési megoldásokat kínál a GEZE ECdrive H és a Powerdrive PL-HT hermetikus tolóajtó rendszerrel, amely kívül tartja a kórokozókat és idegen tárgyakat.

Tovább a GEZE automata tolóajtókhoz

Tovább a GEZE automata nyílóajtókhoz

Átfogó tanácsadás

Az ajtócsukók változatos kivitelben érhetők el: a tokra szerelve, rudazattal vagy csúszósínnel; beépítve vagy a padlóba süllyesztve; bármilyen színben, opcionális takaróburkolattal.

Léteznek manuális működtetéshez készült ajtócsukók, illetve az automata ajtók motorjába integrálható változatok, amelyek természetesen megfelelnek minden jogi követelménynek és szabványnak, pl.: a tűzvédelemre és biztonságra vonatkozóan.

A GEZE az építészeti forródrótján keresztül széles körű tanácsadást nyújt az alkalmazási terület (épület típusa, forgalom, ajtó elhelyezkedése stb.) számára legideálisabb ajtócsukó kiválasztásához.

A GEZE emellett egyedi ajtócsukó megoldásokat is kínál, beleértve a tanácsadást és a megfelelő megoldás összeállítását.

Sokoldalú támogatás

A GEZE a szerelő cégek számára speciális képzéseket kínál az ajtócsukók beszereléséhez. Emellett számos további módon is segít, például szerelési útmutatókkal, szerelési videókkal, kábelezési tervekkel stb.

Tovább a TS 5000 szerelési videójához

Tovább a Powerturn szerelési videójához

Segítség, tippek és trükkök

A GEZE szerviz a nap 24 órájában rendelkezésre áll az ajtócsukók kapcsán felmerülő problémák kezeléséhez. A forródrót végén mindig várja valaki a hívásokat, a szervizszakemberek pedig gyorsan a helyszínre érnek. Az egyszerű tippek és trükkök ugyanakkor gyakran elegendőek, és segítenek újra működésre bírni az ajtócsukót. Probléma esetén a GYIK és az útmutatók nyújtanak elsődleges segítséget.