Esettanulmányok

„Gyógyító építészet”: Akadálymentesség a belvárosi klinikán

A 2014-ben megnyílt stuttgarti belvárosi klinika Németország egyik legnagyobb gyermek- és felnőttegészségügyi intézménye, valamint nőgyógyászati klinikája. A GEZE stílusosan, modern ajtó- és biztonságtechnika biztosításával teljesítette az akadálymentességre, megelőző tűzvédelemre és felhasználói kényelemre vonatkozó magas elvárásokat.

Kifinomult klinikai dizájn

Az új kórházkomplexum 12 önálló klinikából, egy interdiszciplináris sürgősségi osztályból, számos járóbeteg-ellátó szakrendelőből áll, és összesen 385 fekvőbeteg ellátásáról gondoskodik. A „gyógyító építészet” koncepciót megtartva, az épület megtervezésekor a stuttgarti székhelyű SFP Architekten GmbH és a HPP Laage & Partner építésziroda arra törekedett, hogy első osztályú körülményeket biztosítson az orvosi ellátáshoz, ugyanakkor a betegek kényelmét is szolgálja. A GEZE a klinikai működés által támasztott szigorú igényeknek – többek között – akadálymentes ajtórendszerek és komplex tűzbiztonsági megoldások beépítésével tett eleget.

Biztonság és funkcionalitás a GEZE ajtótechnikának köszönhetően

Akadálymentes bejáratok: A Slimdrive EMD ajtómozgató rendszerek a nagy felületű nyomógombokkal vagy mozgásérzékelőkkel nyithatók. Fénykép: Jürgen Pollak a GEZE GmbH megbízásából

Egyszárnyú, üveg nyílóajtó a klinika területén © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Akadálymentesség, érintés nélküli nyithatóság, megelőző tűzvédelem, menekülési utak biztosítása, belépésvezérlés, és modern, egységes dizájn – ezek azok a követelmények, amelyeknek a klinikákon használt ajtóknak meg kell felelniük. A GEZE rugalmas rendszermegoldásait alkalmazva sikerült a klinika bejáratánál és belső területein található több mint 100 automata egy- és kétszárnyú nyílóajtót úgy kialakítani, hogy maradéktalanul teljesítsék ezeket a feltételeket.

Slimdrive SL NT tolóajtó rendszerek a bejáratnál

A külső létesítményeket és az új klinika tágas előcsarnokát egy kétszárnyú, automata tolóajtó rendszer választja el egymástól, ami egyúttal világos és hívogató légkört is teremt. A csaknem három méter széles átjáró, a fényes ajtóprofilok és a mennyezetbe épített Slimdrive SL NT-FR motorok az akadálymentességet menekülési út biztosításával és átláthatósággal ötvözik. A kétszárnyú ajtók csendesen, hatékonyan és precízen engedik át az épületben megforduló nagyszámú látogatót. Az ajtók nyitva tartási ideje az áthaladó emberek számának függvényében automatikusan változik. A fém oszlopba beépített programkapcsoló már önmagában is egy dizájnelem.

Akadálymentesség Slimdrive-EMD ajtómozgató rendszerekkel

A mozgásérzékelő hatására automatikusan nyíló, egyszárnyú, Slimdrive-EMD nyílóajtókkal a klinika szinte teljes területén találkozhatunk. Alternatív megoldásként a nyílóajtók egy nagy felületű nyomógombbal is aktiválhatók, például amikor egy kerekesszékes páciensnek vagy egy ágynak kell átjutnia az ajtón. A megfigyelő érzékelő megállítja az ajtót, amikor valaki az elfordulási tartományban tartózkodik. A be- és kikapcsolható „Push & Go” funkció további kényelmet nyújt, és lehetővé teszi, hogy a motor az ajtószárny rövid benyomásával is aktiválható legyen.

Kétszárnyú nyílóajtók gondoskodnak a megelőző tűzvédelemről

A tűzjelző rendszerbe beépítve, a Slimdrive EMD-F/R-IS motorokkal felszerelt kétszárnyú ajtómozgató rendszerek menekülési és mentési útvonalként is funkcionálnak. A Slimdrive EMD inverz motorokkal ellátott ajtók pedig tűz esetén nyílásként szolgálnak a füst és a hő természetes elvezetéséhez. Tűz észlelése esetén a tűzjelző rendszertől érkező riasztási parancs aktiválja a TZ 320 menekülőajtó vezérlőközpontot, és az ajtók automatikusan kinyílnak. Áramszünet esetén a motorok inverz funkciója gondoskodik az ajtók automatikus kinyitásáról és nyitva tartásáról.

Belépésvezérlés a szülészeten

A szülészetre vezető, Slimdrive EMD-F/R motorral ellátott, egyszárnyú nyílóajtó egyesíti a kényelmes átjárást, a belépésvezérlést, a menekülési utak mindkét irányú biztosítását, és a megelőző tűzvédelmet.

Az ajtó vezérlése szabadon beállítható „automata üzemmódra” vagy „éjszakai üzemmódra”, amikor csak az arra jogosult személyek léphetnek be a szülészetre. Vészhelyzet esetén bármikor gyorsan evakuálni lehet a teljes részleget, és ugyanakkor a riasztás is aktiválódik.

Kétszárnyú, kézi tűzgátló ajtó. Fénykép: Jürgen Pollak a GEZE GmbH megbízásából

Kényelem és biztonság: Vészhelyzetben a tűzgátló ajtók automatikusan bezáródnak. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

GEZE rögzítőrendszerek biztonságos kivitelben

Az egy- és kétszárnyú, manuális tűzszakaszajtók elektromechanikus nyitva tartását garantáló rögzítőrendszereket szinte az összes osztályon alkalmazzák. A rögzítőrendszerek kompakt és diszkrét módon, TS 5000 ajtócsukók és R-ISM csúszósín-rendszerek segítségével vannak beépítve, ami biztosítja a tűzgátló ajtók biztonságos bezáródását egy esetleges vészhelyzetben.

A rögzítőrendszerek TZ 320 menekülőajtó vezérlőközponttal is fel vannak szerelve a menekülési és mentési útvonalakon. Az elektromos ajtónyitók áramellátása a vészgombbal szüntethető meg, ami lehetővé teszi a menekülőajtó kinyitását, és a kimenekülést. A vészgomb megnyomásakor aktiválódó fény és hangjelzés megnehezíti a rendszer nem megfelelő célra való használatát.

Biztonság és higiénia az okos nyílóajtó tartozékokkal

Szinte az összes betegszoba ajtajának tokja GEZE csuklós átvezetővel és T-Stop csúszósínnel van felszerelve. A beépített nyitáshatárolóval ellátott rendszer megakadályozza a fürdőszobaajtó és a mellette lévő szobaajtó egymásnak ütközését, ezáltal feleslegessé teszi a padlócsillapítók alkalmazását. Ez az okos megoldás növeli a felhasználók kényelmét, és leegyszerűsíti a szobák tisztán tartását, mivel a padló takarítását semmilyen tárgy nem akadályozza.

GEZE termékek a belvárosi klinikán

  • Slimdrive SL NT tolóajtó rendszerek
  • Integrált Slimdrive SL NT-FR motorok
  • Slimdrive EMD nyílóajtók
  • Slimdrive EMD F/R-IS motor
  • Slimdrive EMD inverz motor
  • TZ 320 menekülőajtó vezérlőközpont
  • TS 5000 ajtócsukó R-ISM csúszósínnel
  • GEZE csuklós átvezető a tokon és T-Stop csúszósín