Esettanulmányok

Épületbiztonság dizájnra vonatkozó elvárásokkal: GEZE a leonbergi városházán

A Leonberg óvárosa és az új városközpont között elhelyezkedő új városháza mára ennek az élhető városnak a jelképévé vált. A GEZE egyedi tűzgátló ajtókkal és innovatív ajtótechnikával támogatta a modern stílusban épült városházában az épületbiztonságot és az akadálymentességet.

A városháza modern ajtó- és ablakmegoldásai

A Leonberg központjában található városháza ma már egy tágas, három oldalán szabadon álló, új épület, amely 9900 m² hasznos alapterületével áll a város polgárainak és több mint 200 önkormányzati dolgozójának rendelkezésére.

Az épület a körülötte lévő zöld, parkszerű területtel az élő hagyományt és a magas életminőséget testesíti meg. A modern építészetet képviselő, a Schaller építésziroda purista terveinek megfelelően felépített városháza egyesíti magában az akadálymentességet, a magas szintű épületbiztonságot, és a fenntarthatóságot szem előtt tartó koncepciót.

A GEZE a tervezéstől a befejezésig részt vett a projekt megvalósításában, és modern ajtó- és ablaktechnikával járult hozzá a városháza hívogató, átlátható hangulatának kialakításához.

A GEZE megvalósítja az akadálymentességet

A hatemeletes épületkomplexum központi része a hatalmas üvegtetővel borított átrium. A földszint ad otthont a központi hallnak, a felosztható tanácsteremnek, a képviselőcsoportok szobáinak, egy étteremnek, valamint a testületi irodáknak és az ügyfélszolgálatoknak helyet adó, galériaszerűen elrendezett felső emeletekhez vezető bejáratnak is.

A GEZE mindenre kiterjedő koncepciót dolgozott ki a leonbergi városháza akadálymentes használatára vonatkozóan, amit a Schaller iroda építészei és a generálkivitelező Wolff & Müller cég szakemberei is fontos alapnak tekintettek a tervezés során. A koncepció a gazdasági megfontolások mellett azt is figyelembe vette, hogy miként lehet az akadálymentességet összekapcsolni a tűzvédelmi és a menekülési utak biztosításával kapcsolatos követelményekkel.

Oldalra nyíló szárnyhoz való Powerturn motorok: funkcionális alkotói szabadság

A bejáratnál lévő GEZE nyíllóajtó mozgató rendszerek egyesítik magukban a tűzbiztonságot és az akadálymentességet. Fénykép: Jürgen Pollak a GEZE GmbH megbízásából

nyílóajtók a leonbergi városháza bejáratánál. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A teljes épületben a GEZE Powerturn motorjával felszerelt, automata nyílóajtó mozgató rendszerekkel találkozhatunk, még a főbejárat szélfogójában található két darab kétszárnyú nyílóajtónál is.

Az erős motor még a nehéz mozgó szárnyat is pontosan mozgatja, lehetővé téve a hallba és a recepcióhoz való akadálymentes bejutást. Az egyedülálló Smart swing funkciónak köszönhetően a szárnyakat bárki könnyedén kinyithatja. Teljesen nyitott állapotban a nyílóajtók menekülőajtó funkciót is betöltenek, illetve tűz esetén a friss levegőt beengedő nyílásként is szolgálnak.

Akadálymentesség szigorú épületbiztonsági követelményekkel

A tanácsterembe vezető üveg nyílóajtó. Fénykép: Jürgen Pollak a GEZE GmbH megbízásából

Tűzzáró ajtóként is funkcionáló, akadálymentes homlokzati bejárati ajtó © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az étteremhez közeli szélfogó a második homlokzati bejárat szerepét is betölti. A külső, kétszárnyú szélfogó-ajtó oldalra nyíló szárnyakhoz való, IS/TS verziójú Powerturn motorral lett felszerelve, amely automatikusan kinyitja a mozgó szárnyat.

Az álló szárnyat pedig a TS 5000 ajtócsukó tartja csukott állapotban. A belső, egyszárnyú szélfogó-ajtó egyben tűzgátló ajtó is, és integrált füstkapcsolóval ellátott Powerturn F/R motorral van felszerelve. A keskeny, integrált megoldást kifejezetten kis helyekre tervezték. A szélfogóba való akadálymentes belépést kívülről egy radaros mozgásérzékelő teszi lehetővé. A rendes nyitvatartási időn kívül az ajtó a recepció pultjánál lévő programkapcsoló segítségével nyílik automatikusan.

A harmadik homlokzati bejárat a hatalmas, felosztható tanácsteremben található, a földszinten. Az oldalra nyíló szárnyhoz való Powerturn F/R-IS/TS motorokkal felszerelt két darab, kétszárnyú tűzzáró- és vészkijárati ajtó egyszerre akadálymentes, biztosítja a kényelmes átjárást és felel meg az ajtókra vonatkozó modern esztétikai követelményeknek. Mindkét ajtó mozgó szárnya automatizálva van. A beépített csukássorrend szabályozó gondoskodik arról, hogy a tűzgátló ajtók a megfelelő sorrendben záródjanak be minden kinyitás után, biztosítva ezzel a tűzvédelmi lezárást.

Nyitás, rögzítés és önmagától csukódás

A tanácsterembe a hallon át, két darab, oldalra nyíló szárnyhoz való Powerturn F/R-IS/TS motorral felszerelt tűzgátló ajtón keresztül lehet belépni. Ezek az ajtók nagy felületű nyomógombokkal vezérelhetők, és tűz esetén önállóan bezáródnak.

A tanácsterem harmadik bejárata egy kompakt, kétszárnyú rögzítőrendszer TS 5000 R-ISM ajtócsukóval, amely több szempontból is nagy kényelmet biztosít:

  • Szükség esetén hosszú rögzítési idő
  • Szabadonfutó funkció a könnyű kinyitásért
  • A komfort reteszelő funkcióval az ajtószárny bezáródik a szabadonfutási tartomány végén
  • Tűs esetén önmagától becsukódik
     

A képviselőcsoportok szobáiba vezető egyszárnyú nyílóajtóknál ugyanezt a megoldást választották. Fentieken túl még két, TS 5000 ajtócsukóval ellátott menekülőajtó vezet a szabadba.

Okos füst- és hőelvezetés – kényelmes szellőztetés

Hálózatba kötött épületbiztonság: a GEZE RWA vezérlőközpont. Fénykép: Jürgen Pollak a GEZE GmbH megbízásából

Hálózatba kötött épületbiztonság: a GEZE RWA vezérlőközpont

Annak érdekében, hogy tűz esetén a füstgázok elvezetése biztosított legyen, a tanácsterem mennyezete alatti ablakok – szinkronizált Slimchain motorok segítségével – automatizálva lettek. A napvédők a füstjelzőtől származó, vagy manuálisan leadott riasztásra azonnal visszahúzódnak, az ablakmozgató motorok pedig kinyitják az ablakokat.

Az összes RWA komponens, a nyomógombok, a füstjelzők és érzékelők hálózatba vannak kötve az MBZ 300 RWA buszközponton keresztül. A rugalmasan konfigurálható vezérlő felügyeli és koordinálja az RWA rendszer működését, valamint biztosítja az áramellátást, illetve a szünetmentes áramellátást. Az építtető KNX épületrendszeréhez való kapcsolódásnak köszönhetően az RWA rendszer az épületbiztonság mellett a kényelmes napi szellőztetésről is gondoskodik.

GEZE motorok füst- és hőelvezető rendszerekhez: Friss levegő – biztosított menekülőajtó

Az átrium Slimchain motorral automatizált felülvilágítói normál körülmények között az összes emelet teakonyhái, valamint folyosói számára is biztosítják a légutánpótlást. Ha esetleg tűz üt ki, a felülvilágítók azonnal bezáródnak, így a füst és a hő nem jut be az emeletekre. Ugyanakkor a szinkronizált Powerchain láncos motorok több, nagy homlokzati ablakot is kinyitnak az első emeleten, ezzel biztosítva a friss levegő beáramlását. A szinkronizált elektromos berendezések lehetővé teszik az ablakok 60 másodpercen belüli, maximális kinyitását.

Akadálymentesség és tűzbiztonság a GEZE nyílóajtó mozgató rendszereivel

Az étterem főbejárata tűzgátló ajtó is egyben, mindkét oldalán Powerturn F/R motorokkal és nyitó nyomógombokkal. Az étterem a lift mögül, egy GEZE TS 5000 R ajtócsukóval ellátott rögzítőrendszeren keresztül közelíthető meg. Egy másik rögzítőrendszerrel kombinálva – amely az étteremmel közvetlenül szemben lévő, a snack- és italautomatáknak helyet adó kis átjáró bejárataként szolgál –, az étkező területe egy épületen belüli tűzvédelmi terület.

Kényelmes és biztonságos feljutás a felső szintekre

A felső szintek a liftektől GEZE Powerturn F/R motorokkal felszerelt egyszárnyú nyílóajtókon keresztül érhetők el. Az ajtók mindkét oldalán megtalálható nyitó nyomógombok kényelmes átjárást tesznek lehetővé. A nyitvatartási időn túl ezeket az ajtókat csak központi engedéllyel, csengetés után lehet kinyitni. A tűzgátló ajtók a Smart swing funkciónak köszönhetően belülről könnyen nyithatók. Az ajtók biztonságos záródása szintén garantált, legyen szó bármilyen esetről is.

A TS 5000 R vagy R-ISM ajtócsukós egy- és kétszárnyú rögzítőrendszerek az emeleteken is megtalálhatók, ahol tűzszakaszajtóként funkcionálnak. A lépcsőházba vezető menekülőajtók egyszárnyú tűzgátló ajtói szintén akadálymentesen nyílnak, amit a többszörös díjnyertes GEZE TS 5000 ECline ajtócsukók tesznek lehetővé.

GEZE termékek az új leonbergi városházán