Esettanulmányok

A GEZE biztosítja a megelőző tűzvédelmet a Wakefieldi Városházán

Brit építészeti hagyományok korszerű építészeti technológiával: A modernizálás új funkcionális minőséget kölcsönöz a Wakefieldi Városháza viktoriánus esztétikájának. A GEZE UK Ltd egyedi ajtó- és biztonságtechnikával támogatja a kényelmet és a megelőző tűzvédelmet a Városházán.

Kényelmes ajtó és biztonság a történelmi városi palotában

Wakefield műemlék épülete, a Városháza új fényben tündököl. Modernizálását követően a Városháza megnyitotta kapuit a 60 000 lakosú, Yorkshire megyében található város lakói előtt esküvők, fogadások és a városi tanács ülései számára. A helyi hatóság civil tisztviselői is friss és kényelmesebb környezetben végezhetik munkájukat. A felújítási munkákat az 1880-ban befejezett viktoriánus épület eredeti esztétikájára alapozták. A modern épületekre vonatkozó szabványokat megfelelő érzékenységgel alkalmazták, hogy megőrizzék az épület eredeti atmoszféráját.

Az üveg tolóajtók kényelmes átjárást biztosítanak

Két darab kétszárnyú automata üveges tolóajtót szereltek be a bejárati terület nagyméretű, korábban nyitott boltíves átjáróiba, hogy belépést biztosítsanak a váróhelyiségbe és a különálló irodákba. A bejárati területet az új szélfogó osztja fel, amely napfényes és átlátható maradt. A Slimdrive SL NT tolóajtó rendszerekkel ellátott, az Egyesült Királyság egyenlőségről szóló törvénye és a BS 8300 brit szabvány szerint bevizsgált új ajtómegoldások akadálymentes belépést, menekülési útvonalat valamint a hideget és a huzatot kinn tartva energiahatékonyságot biztosítanak.

Modern tűzgátló ajtók autentikus ajtó kialakítással

Automata üveg tolóajtó, amelyet a kőből készült félkörív alakú boltíves átjáróba integráltak

Az automata üveg tolóajtók újszerű módon osztják fel a Városháza bejárati területét.

Az automata nyílóajtók tökéletesen illeszkednek a történelmi ajtó anyagához a felső szintekhez vezető bejáratoknál. Ezek példaként szolgálnak arra, hogy a GEZE automata nyílóajtó a Longden Doors Ltd. szakmai tudásával és hagyományaival ötvözve képes új, autentikus kivitelek létrehozására egy viktoriánus ajtó esztétikájának szintjén. A felülvilágítókat saját ólomból készült tokjukkal együtt rekonstruálták az eredetieknek megfelelően, és az ajtókat az ablakok osztott üvegeinek folytatásaként valósították meg. A nyílóajtók motorjának sárgarézbevonatú házát összehangolták a környező ajtók kivitelével, ezzel tökéletessé tették az új „régi” ajtó kialakítását.

Megelőző tűzvédelem: többfunkciós ajtórendszerek segítségével

Két darab kétszárnyú automata nyílóajtó – amelyet tűzgátló ajtóként és tűzzáró ajtóként terveztek – vezetik a látogatókat és a tisztségviselőket a felsőbb emeletekre. A keskeny, 7 cm-es kialakítású Slimdrive EMD-F ajtómozgatóval felszerelt ajtók kettő az egyben megoldásként kínálják a tűzvédelmet és az akadálymentességet. Tűz esetén automatikusan bezárulnak és biztonságos tűzvédelmi zárást nyújtanak. Az ajtótok és az ajtószárny közötti duzzadásra képes anyag is megduzzad, és biztonságos zárást ad a füstgázokkal szemben. A nehéz, fából készült ajtókat tűzgátló ajtóként vizsgálták, 120 perces tűzellenállási idővel, és rendelkeznek a CF 860 jóváhagyás Certifire tanúsítványával. A szervo rásegítésnek köszönhetően az ajtók manuális úton is nyithatók bármilyen helyzetben. A mozgatás valamennyi paramétere, például a nyitás és a zárás sebessége vagy az ajtórögzítés időtartama egyedileg állítható a felhasználótól függően.

A legszigorúbb biztonsági, tűzbiztonsági és tervezési követelmények

„Diszkrét vagy láthatatlan” ez volt az építészek megalkuvást nem tűrő követelménye, amikor a művészi kivitelű nyílóajtók műszaki funkcionalitása került szóba. Az üveges tolóajtókkal ellátott bejárati területhez hasonlóan a folyosóajtók mozgatói rendkívül diszkrét módon kerültek beépítésre az ajtókeretek és a felülvilágítók között. A Slimdrive EMD-F biztonsági megoldás tökéletes választás a vékony profilokhoz és a szűkös helyekhez. A füstjelzőt, amelyet rendszerint az ajtómozgatón kívül helyeznek el, most a meghajtó fedelébe integrálták. A beléptető rendszer által kezelt elektromos tartómágneseket szintén teljesen beépítették az ajtótokokba. A meghatalmazott személyek számára a biztonsági szempontból érzékeny területekre való belépés kulcsazonosítók és érintésmentes kártyaolvasók segítségével engedélyezett.