Esettanulmányok

A GEZE ajtórendszerek nagyobb kényelmet biztosítanak az idősek számára

2009-ben nyílt meg a Stuttgart-Killesberg Augustinum, egy olyan modern intézményként, amely az idősek önálló, de támogatott életéhez biztosít kiváló helyszínt. A GEZE ajtórendszerei és biztonságtechnikai megoldásai amellett, hogy teljesítik az Augustinum akadálymentességre és megelőző tűzvédelemre vonatkozó szigorú elvárásait, még az építészeti megoldásokkal is harmonikus egységet alkotnak.

Az Augustinum idősotthon számokban

A stuttgarti Wulf und Partner építésziroda úgy tervezte meg ezt a tágas épületkomplexumot, hogy letisztult formáival és kiváló minőségű alapanyagaival napfényes és átlátható legyen.

 • 2009-ben nyílt meg
 • Komplex épület, 4 „ikertoronnyal”, amelyek 6 és 7 emeletesek
 • 35 000 m²-es teljes hasznos alapterület
 • 290 apartman, összesen 23 000 m²-en
 • 16 000 m² területet elfoglaló külső létesítmények (park, korábbi kiállítási területek)

Akadálymentes, modern bel- és kültéri ajtók

Szélfogó automata üveg tolóajtókkal (fénykép: Dirk Wilhelmy a GEZE GmbH megbízásából)

Formatervezett üvegből készült automata tolóajtók GEZE Slimdrive SL NT motorral

A tágas szélfogó a formatervezett üvegből készült, automata és akadálymentes tolóajtókkal az Augustinum előcsarnokának hívogató és átlátható hangulatát hangsúlyozza, illetve rálátást biztosít a hallra, valamint a mellette fekvő fő átjáróra. Az automatikus tolóajtó rendszereket hatékony GEZE Slimdrive SL NT motorok hajtják meg, amelyek mindössze 70 mm-es magasságukkal és karcsú megjelenésükkel tökéletesen diszkréten illeszkednek az üveghomlokzat dizájnjához.

Rugalmas funkcionalitás a GEZE Slimdrive EMD motornak köszönhetően

A fő átjárótól a külső létesítményekhez vezető folyosón automata, Slimdrive EMD motorral ellátott, homlokzati nyílóajtók teszik lehetővé az akadálymentes, kényelmes és majdnem teljesen hangtalan átjárást. 70 mm-es magasságának és a csúszósínes technológiának köszönhetően a Slimdrive EMD kifejezetten alkalmas a keskeny ajtóprofilokban és korlátozott méretű helyeken való használatra. Az ajtórendszerek lenyűgöző hatást keltenek rugalmas funkcionalitásukkal, miközben

 • Automata vezérlés mozgásérzékelővel vagy nyomógombbal
 • Push&Go funkció az ajtószárny enyhe megérintésével automatikusan nyíló ajtószárny érdekében
 • „Szervo üzemmód” a kézi működtetésért – a vezérlőérzékelő észleli a kéz közeledését, és beindítja a nyitómotort
 • Az ajtószárnyak hosszú nyitva tartási ideje a programkapcsolónak köszönhetően
 • Egyedileg beállítható paraméterek, pl. nyitási és csukási sebesség, végzárás, akadályfelismerés vagy nyitva tartási idő

biztonságos és kényelmes átjárást biztosítanak az étterem és a társalgó területére

Az étteremhez vezető úton két darab kétszárnyú üveg nyílóajtón kell áthaladni, amelyek a jól bevált TSA nyílóajtó mozgatók TSA 160 NT-F és NT-F-IS/TS tűzbiztos változataival vannak felszerelve. Az ajtórendszerek teljesen automatikusan nyílnak, ami a beépített mozgásérzékelőknek köszönhető. A mozgó szárnyat automata funkcióval, az álló szárnyat ajtócsukó funkcióval és állandóan nyitva tartó beállítással látták el. Mindkét szárny hosszabb ideig is tartható nyitott helyzetben, a programkapcsoló segítségével.

Automata nyílóajtók integrált füstkapcsolóval

Kétszárnyú üvegajtó nyitva tartó mechanizmussal (fénykép: Dirk Wilhelmy a GEZE GmbH megbízásából)

Akadálymentes bejutás: A kétszárnyú ajtórendszerek önállóan is nyitva tarthatók

Az étteremből a társalgó/bár területére három darab tágas, akadálymentes, kétszárnyú, TS 5000 R-ISM ajtócsukó- és rögzítőrendszerrel felszerelt nyílóajtón át lehet eljutni. Az ajtószárnyak akár önállóan is nyitva tarthatók 80–130 fok között a mindennapi működés során, de vészhelyzet esetén a rögzítési szög bármikor felülírható, és így az ajtó akár teljesen ki is nyitható.

Mivel ezek menekülőajtók és tűzszakaszajtók is egyben, a nyílóajtókat beépített füstkapcsolóval is felszerelték. Tűz esetén ez a kapcsoló egy elektromechanikus rögzítőszerkezetet aktivál, aminek hatására az ajtó automatikusan bezáródik, és megakadályozza a füst és a tűz továbbterjedését.

A beépített csukássorrend szabályozás gondoskodik arról, hogy mindkét ajtószárny hiba nélkül, ismét bezáródjon – például miután a menekülő emberek átjutottak az ajtón –, és az ajtó ismét tűzgátló ajtóként funkcionáljon. A lakóotthon mind a 123 folyosó végi és lápcsőházajtója TS 5000 R vagy TS 5000 R-ISM ajtócsukóval van biztosítva.

Kifinomult ajtó- és biztonságtechnika minden területen

A mélygarázs belépésvezérléssel és tűzbiztonsági funkcióval ellátott ajtórendszere (fénykép: Dirk Wilhelmy a GEZE GmbH megbízásából)

A mélygarázs megközelítése: Belépésvezérléssel és tűzbiztonsági funkcióval ellátott ajtórendszer © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

A lakók, a látogatók és a személyzet akadálymentesen juthatnak el az épület és a „lakótornyok” különböző részeibe a mélygarázson keresztül és a központi lépcsőházakon belüli liftekkel.

Az akadálymentességre és a menekülési és mentési útvonalak biztosítására vonatkozó összetett követelmények teljesítése érdekében ezeken a területeken TSA 160 NT-F és TSA 160 NT-F-IS/TS motorváltozatokkal ellátott automata nyílóajtók lettek felszerelve, és csatlakoztatva a GEZE új TZ 320 ajtóvezérlő készülékéhez. Ezzel a biztonsági rendszermegoldással lehetséges a jogosult személyek beléptetése, és ugyanez teszi lehetővé vészhelyzet esetén a menekülési és mentési útvonalak megnyitását a vészgomb segítségével.

Az épület üzemeltetője bármikor megnézheti és önállóan vezérelheti a biztosított vészkijárati ajtókat a recepción található központi SecuLogic TE 220 központon keresztül.

Központilag vezérelt füst- és hőelvezető rendszer: Biztonságos menekülési és mentési útvonalak

Kétszárnyú ajtórendszer tűzbiztos kialakításban (fénykép: Dirk Wilhelmy a GEZE GmbH megbízásából)

A nagy színházterem megközelítése: Kétszárnyú nyílóajtók szabadonfutó funkcióval © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Tűz esetén a legfontosabb az összes érintett evakuálása, ezért meg kell akadályozni a füst bejutását a menekülési és mentési útvonalakra.

Az Augustinum idősotthonban ezt egy alaposan átgondolt, motorral vezérelt lamellás ablakokat alkalmazó füst- és hőelvezető rendszerrel (RWA) sikerült megoldani. Hatékony húzóerejével ez az RWA megoldás garantálja a füst megbízható elvezetését a fő átjáró és az étterem területén, miközben a mindennapi működés során szellőztetőrendszerként szolgál.

A GEZE MBZ 300 RWA buszközpontja látja el a központi RWA vezérlés szerepét: gondoskodik a napi szintű szellőztetésről, illetve tűz esetén koordinálja és felügyeli az összes kapcsolódó elemet.

Szabadonfutó ajtók: Akadálymentesség tűzvédelemmel

Az Augustinum nagy színháztermébe szabadonfutó funkcióval ellátott nyílóajtók biztosítják az akadálymentes bejutást. A kétszárnyú nyílóajtókon az 5000 R-ISM EFS ajtócsukó és a kiegészítő szabadonfutó funkció teszi lehetővé a mozgó szárny minimális erővel való nyitását és csukását, az ajtó kb. 90 fokosra való kinyitását követően.

A veszélyes hulladékok tárolóhelyére vezető egyszárnyú faajtókat szintén TS 5000 RFS szabadonfutós ajtócsukókkal szerelték fel, hogy egyszerűbb legyen a szemetesszákokkal vagy szállítókocsikkal való áthaladás. Ezek az ajtók tűzgátló ajtókként is szolgálnak, amelyek tűz esetén önmaguktól bezáródnak.

Rugalmas térkihasználás moduláris üveg tolófalrendszerekkel

Üveg tolóajtó a konyha bejáratánál (fénykép: Dirk Wilhelmy a GEZE GmbH megbízásából)

A konyhai rész: Automata lineáris tolóajtó ECdrive motorral © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

A földszinten található trafik – mobil tolófalaival – tökéletesen illik az Augustinum modern dizájnjához. A majdnem 7 méteres kirakatot hat üvegelem és egy oldalra nyíló szárny – amelyhez padlóra szerelt ajtócsukó is tartozik – alkotja. Az összes üveg tolófal gyorsan és minimális erő kifejtésével mozgatható, a futósín erővel aktiválható félköríves rendszere által.

A rendszer részét képező padlóreteszelő eszközök egyszerűen, lábbal működtethetők. Amikor az üveg tolófalrendszer csukva van, a trafikba egy nyílóajtón át lehet bejutni.

GEZE termékek az Augustinum idősotthonban

 • GEZE Slimdrive SL NT motor
 • GEZE Slimdrive EMD
 • TS 5000 R-ISM ajtócsukó rendszerek
 • TS 5000 R ajtócsukó rendszerek
 • TZ 320 ajtóvezérlő készülék
 • TE 220 táblaegység
 • MBZ300 RWA buszközpont
 • TS 5000 R- ISM EFS ajtócsukó
 • Automata lineáris tolóajtó ECdrive motorral