Esettanulmányok

GEZE ajtórendszerek: Egy zürichi nevezetesség friss belső tere

Zürich főpostája, a Sihlpost a város egyik történelmi jelentőségű nevezetessége. A GEZE a többfunkciós ajtók, valamint az épület biztonságos és kényelmes használatát elősegítő vészkijárati ajtók biztosításával vett részt e műemlék épület teljes és átfogó felújításában.

Automata tolóajtók, menekülőajtóként

Motor Slimdrive SL-FR 2M, ISO-üveg vasalat, Slimdrive SL RC2, üveglap, GC 363 R kombinált érzékelő, GC 363 SF kombinált érzékelő, AS 500 nyomógomb, GC 339 fényfüggöny, GC 363 mennyezeti beépítőkészlet, GC 339 menyyezeti kapcsos rögzítőkonzol, felnyitható burkolat

Az oldalsó homlokzaton is találhatók akadálymentes és kényelmes átjárást biztosító vészkijárati ajtók. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

A „Neues Bauen” stílusban épült, 123 méter hosszú, négyzet alaprajzú épület, amelynek óratornya már messziről látható, 1930-as befejezésekor a világ legmodernebb postaépületének számított. A tulajdonos Schweizerische Bundes Bahn (SBB) vasúttársaság 45 millió frankot költött a Sihlpost átfogó felújítására. A műemlék épület az átalakítás után megfelel a legújabb előírásoknak, és a Max Dudler Architekten AG irányítása alatt a belső terei is teljesen megújultak. A Sihlpost épülete új hatást keltő külső homlokzatot kapott, és mára már nemcsak postaként működik, hanem egy modern városi központ szerepét is betölti üzletekkel, éttermekkel, valamint az oktatási és az üzleti élet számára fontos helyekkel.

A lenyűgöző épület fő homlokzatának három üvegportálja az előcsarnok, illetve a különálló értékmegőrző bejárataként szolgál. A kétszárnyú, mintegy 300 cm magas és 320 cm széles automata tolóajtók tágas teret és kényelmes átjárási lehetőséget biztosítanak.

A finomkeretes, és diszkrét látványt nyújtó nehéz ajtószárnyak erőteljesen és mégis csendesen mozognak. A GEZE menekülési és mentési útvonalakon lévő ajtókhoz való Slimdrive SL FR ajtómozgató rendszerei biztonságos menekülési útvonalról gondoskodnak veszély esetén.

Automata ajtórendszerek okos vezérléstechnikával

teleszkópos ajtó a Zürich Business School bejáratánál. Fénykép: Lorenz Frey a GEZE GmbH megbízásából

Maximális nyílási terület minimális helyen: négyszárnyú automata teleszkópos ajtó. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Az okos vezérléstechnika a mindössze 7 cm magas, megbízható Slimdrive motorokba van süllyesztve. Az ajtók nyitva tartási ideje a használat gyakorisága szerint változik. Az összes mozgási paraméter, például a nyitva tartási idő, a nyitási és csukási sebességek külön állíthatók be.

Az előre gondolkodást sugalló kivitelezésükkel a Slimdrive ajtórendszerek az épületirányítási rendszerbe is integrálhatók, így az ajtók egy központi helyről is felügyelhetők és beállíthatók.

Teleszkópos ajtó a maximális nyitási szélesség jegyében

Szélfogó bejárat a Piu étterembe, kívülről. Fénykép: Lorenz Frey a GEZE GmbH megbízásából

Az előcsarnokban található, a Piu étterembe vezető automata tolóajtó vészkijárati ajtóként is szolgál. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Az új dizájnnak köszönhetően a Sihlpost épületét a korábbinál sokkal többen látogatják. A felújítás során a KV Zürich üzleti iskola épületéhez közvetlen átjárást alakítottak ki az újonnan átnevezett Sihlpost utcán keresztül.

A GEZE egy négyszárnyú, speciálisan kialakított Slimdrive SLT ajtómozgató rendszerrel ellátott, automata, menekülési útvonalként is szolgáló teleszkópos ajtót szerelt be az épület bejáratánál korlátozottan rendelkezésre álló helyre. Szükség esetén az ajtó akár a 250 cm-es nyitási szélességet is elérheti, az alapesetben álló ajtószárny könnyen nyitható. A napfény optimális bejuttatásáról pedig a teleszkópos ajtó fölötti felülvilágítók gondoskodnak.

Vészkijárati ajtók: Biztonság és hatékonyság a szolgáltató szektorban

Szélfogó bejárat a Piu étterembe, belülről. Fénykép: Lorenz Frey a GEZE GmbH megbízásából

Menekülőajtó a „kényelmes átjárásért”, tűz esetére. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Az építtetők hittek a GEZE korábban már bizonyított tűzvédelmi és tűzzáró megoldásaiban, ezért ezeket alkalmazták az épület éttermeiben is. Az EI30 tűzellenállási osztályba tartozó, teljesen automata tolóajtók biztonsági sorompót képeznek a tűz, füst és hő ellen a hagyományos vegetáriánus ételeket kínáló Hiltl étteremben.

Az ételraktárba vezető nagy és nehéz, fém tolóajtókat erős GEZE Powerdrive PL motorok mozgatják. A konyha és a kiszolgálóterület közötti átjárást biztosító kétszárnyú, kémlelőablakos, fém tolóajtón át a dolgozók gyorsan, halkan és akadálymentesen közlekedhetnek – köszönhetően a Slimdrive SL NT motornak. Mindkét ajtórendszer tűzgátló ajtóként is funkcionál, és tűz esetén automatikusan záródik, még akkor is, ha korábban automatikusan nyitott állapotban volt. A tűzvédelmi lezárás áramszünet esetén is biztosított, hiszen az ajtórendszerek előre eltárolt energiát használva működnek.

GEZE termékek a zürichi Sihlpost épületében

  • GEZE Slimdrive SL-FR ajtómozgató rendszerek
  • Automata teleszkópos ajtók
  • Slimdrive SLT ajtómozgató rendszerek
  • GEZE Powerdrive PL motor