Témák

Ablakbiztonsági rendszerek – motoros működtetésű ablakok tervezése biztonságosan

Tudta, hogy az otthoni balesetek kockázata sokkal nagyobb, mint a közlekedési baleseteké? A legújabb statisztikák legalábbis ezt mutatják. A veszélyek nagy része azonban minimálisra csökkenthető. Például, az automata ablakok biztonságos módon is megtervezhetők, együtt az alkalmazandó érintésvédelmi osztálynak megfelelő védelmi rendszerekkel, úgymint beszorulás elleni védelemmel, biztonsági ollókkal, érzékelőkkel és biztonsági modulokkal.

Azonosítsa be az ablak körüli veszélyzónákat – növelje az ablakbiztonságot

Az automata ablakok veszélyzónái

Az automata ablakok veszélyzónái

A betörök szeretik bejáratnak használni az ablakokat. Az „ablakbiztonság” kifejezés ezért a mechanikus lopás elleni védelmet takarja. Az ablakrácsokat, ablakzárakat és kilincsreteszelő zárakat úgy tervezték, hogy megnehezítsék vagy lehetetlenné tegyék a betörést. Az emberek azonban gyakran elfelejtik a következőket: Az ablakoknál az egyszerű betörésvédelemnél több biztonsági intézkedésre van szükség. Az ablakok például nagy szélben hirtelen kinyílhatnak, vagy a tisztítás során leeshetnek, ami sérülést okozhat. És mi történik, ha valaki épp kihajol az ablakon, amikor az épp automatikus csukódás üzemmódban van? Vagy ha egy gyermek a záróélre teszi az ujját? Az „ablakbiztonsági rendszereket” úgy tervezik, hogy védelmet nyújtsanak az ilyen sérülésekkel szemben.

Az automata ablakok potenciális veszélyei

 • Az automatikus nyitás vagy zárás során az ablak beszoríthatják vagy összezúzhatják a végtagokat, vagy ütést okozhatnak
 • Elemek meghibásodása, például az ablakszárnyak leesése/ütközése

Védelmi intézkedések a fokozottabb ablakbiztonságért

A motoros működtetésű ablakok speciális védelmet igényelnek.

A motoros működtetésű ablakok speciális védelmet igényelnek.

A biztonsági elemeket gyakran követelményként írják elő a hajtásrendszerrel felszerelt automatizált ablakoknál. Ezeknek az ablakbiztonsági rendszereknek fel kell ismerniük, ha egy személy vagy tárgy a nyitási vagy zárási íven helyezkedik el, és azonnal le kell állítaniuk a mozgást. Meghibásodás esetén meg kell akadályozni, hogy az ablak kinyíljon vagy leessen. Ez mechanikus védőelemekkel érhető el – a befelé nyíló bukószárnyas ablakokon ez lehet egy fogó- és tisztítóolló vagy egy biztonsági olló.

Termékbiztonsági törvény, irányelvek és ablakbiztonsági szabványok

Az ablakbiztonság a manuális és az elektromos ablakokra egyaránt vonatkozik.

Az ablakbiztonság a manuális és az elektromos ablakokra egyaránt vonatkozik.

Az ablakok esetleges veszélyzónáit meg kell javítani.

Az ablakok esetleges veszélyzónáit meg kell javítani.

Az automatizált vagy motoros működtetésű ablakok a gépekről szóló MRL 2006/42/EK európai irányelv hatálya alá esnek. Az Európai Unión belül ez a gépek baleset-megelőzési, szabványosított védelmi szintjét takarja. A cél az emberek „biztonságának és egészségének” védelme, különös tekintettel az alkalmazottakra és felhasználókra, valamint szükség szerint a háziállatokra és tárgyakra, elsősorban a vezérlő berendezésekre. A gépekről szóló irányelvnek Németországban az irányelven alapuló Termékbiztonsági törvényen (ProdSG) és a Gépekről szóló rendeleten (9. ProdSV) keresztül tesznek eleget.

Ablak termékszabványok

Az ablakokra vonatkozó EN 14351-1 termékszabvány további biztonsági tulajdonságokat határoz meg, amelyek az ablakok és ajtók felhasználóit védik a helytelen működtetésből, használatból vagy rendszerhibából adódó veszélyekkel szemben. A fogó- és tisztítóollók vagy biztonsági ollók, reteszelő mechanizmusok és nyitáshatárolók olyan mechanikus elemek, amelyek alkalmasak a balesetek és veszélyhelyzetek kiküszöbölésére.

A motoros működtetésű ablakok szintén az EN 14351-1 termékszabvány alkalmazási területe alá esnek. Az EN 60335-2-103 a használatban lévő lineáris motoregységek biztonságára vonatkozik.

Kockázatértékelés és a motoros működtetésű ablakok érintésvédelmi osztályának meghatározása

Az épület tervezése során kockázatértékelést kell végezni a motoros működtetésű ablakok veszélyeztetési potenciáljának meghatározásához és az ennek megfelelő védelmi intézkedések megtételéhez. Az értékelést az ablakok beszerelője végzi el a gépekről szóló irányelv és a következők alapján:

 • Beépítési helyzet
  Az olyan automata ablakok, amelyeknél az ablakszárny alsó éle legalább 2,5 méterre van a padló felett, vagy amelyeknek van kávájuk, nem igényelnek további védelmet. Az olyan szabadon hozzáférhető ablakok, ahol az ablakszárny alsó éle 2,5 méternél kisebb résméretre van a padlótól, nagyobb kockázatnak vannak kitéve, így kockázatelemzést kell végezni.
 • A használt helyiség típusa
  Az irodaépületeket, lakótereket, óvodákat, iskolákat vagy kórházakat és egyéb egészségügyi intézményeket más módon értékelik. Hiszen a helyiségeket használó, védelmet igénylő személyek – például az oktatási intézményekben tartózkodó gyermekek – valószínűsíthetően kevésbé vannak tudatában a kockázatoknak, mint egy olyan felhasználói csoport, amelynek tagjai teljes mértékben tisztában vannak az ablakok berendezéseivel.
 • Vezérlők/működés
  Az automatizált és központi irányítású, például az eső-szélvezérlő egységen vagy az épületirányítási rendszeren keresztül működtetett ablakok jóval veszélyesebbnek minősülnek, mint a kulcsos kapcsolóval kézzel működtetettek, ahol az ablak szemre is van vételezve.

Az ablakok beszerelését végző szakember értékélésének eredménye adja meg az adott ablak érintésvédelmi osztályát, valamint az alkalmazandó kockázatcsökkentő intézkedéseket:

 • 0. érintésvédelmi osztály: nincs intézkedés
 • I. érintésvédelmi osztály: Figyelmeztetések
 • II. érintésvédelmi osztály: pl.: jelzés
 • III. érintésvédelmi osztály: pl. impulzusos működés
 • IV. érintésvédelmi osztály: pl. érzékelők fényfüggönyként

Ablakbiztonsági rendszerek a GEZE kínálatában

A motoros működtetésű ablakok gépeknek minősülnek.

A motoros működtetésű ablakok gépeknek minősülnek.

A GEZE ablakbiztonsági rendszerei olyan speciális megoldások, amelyek támogatják a felhasználók biztonságát és védelmet nyújtanak az automatizált ablakok veszélyeivel szemben.

Beszorulás elleni védelem motoros működtetésű ablakok esetén

Például a GEZE érzékelőmegoldásai az automatikus vezérlésű ablakok esetén segítenek garantálni az érintésvédelmi osztályok és a DIN szabványok által előírt ablakbiztonságot. Ezek az alkatrészek megbízható védelmet nyújtanak a becsípődés és a nyíró élek okozta veszélyekkel szemben, és gondoskodnak arról, hogy az ablakrendszereket a felhasználók biztonságosan alkalmazhassák az épület napi működése során. Ez különösen fontos az olyan épületekben, mint például az iskolák, az óvodák és a kórházak, továbbá a nyilvános épületekben, például találkozási pontokon és üzlethelyiségekben. Ezekben az épületekben különösen fontos gondoskodni arról, hogy az ablakok nem megfelelő használata vagy a figyelmetlenség ne okozhasson sérülést.

Ablakbiztonság bukószárnyas ablakok esetén

Amikor a bukószárnyas ablakok működtetéséhez (nyitásához/csukásához) motort használnak, akkor fennáll a leeső ablakszárnyak veszélye. Ezért a GEZE kötelezően előírja a motorhoz nem csatlakoztatott, különálló GEZE biztonsági ollók használatát. A GEZE biztonsági ollók gondoskodnak az ablaktok és az ablakszárny közötti állandó összeköttetésről – a motortól függetlenül. A motoros működtetésű bukószárnyas ablakok leesés elleni védelme csak abban az esetben biztosított, ha GEZE biztonsági ollókat (35-ös vagy 60-as típust) használnak. Biztonsági ollók nélkül a bukószárnyas ablakokat tilos működtetni.

A leeső ablakszárnyak jelentős veszélyt jelenthetnek az ablak közelében tartózkodók életére és végtagjaira. Ezért a GEZE biztonsági ollók használata kötelező, ha a bukószárnyas ablakoknál GEZE motorokat alkalmaznak. Ezek akkor is biztonságossá teszik az ablakot, ha az egyes alkatrészek meghibásodnak, például ha elszakad a motor lánca, vagy eltörik egy pánt.

Tovább a GEZE ablakbiztonsági rendszerekhez

Biztonsági ollót alkalmazó GEZE ablakbiztonsági rendszerek

A biztonsági olló használatával megelőzhető, hogy egy váratlan meghibásodás esetén a nagy, nehéz ablakszárnyak lezuhanjanak a bukó helyzetből. A biztonsági olló csak akkor veszi át a terhelést, ha a motor meghibásodik.

GEZE ablakbiztonsági rendszerek automatizált ablakokhoz

GEZE ablakbiztonsági rendszerek érzékelőkkel

Ablakbiztonság lézerszkenner-érzékelővel

Ablakbiztonság lézerszkenner-érzékelővel © GEZE GmbH

Az automata ablakok praktikusan szabályozhatók az eső-szélvezérlőn vagy az épületirányítási rendszeren keresztül, fizikai kontaktus nélkül. Az automatikus működtetés azonban azt is jelenti, hogy felmerül a személyi sérülés kockázata az ablak éleinél. Speciális beépítési helyzetben, az ablak típusától és a szerkezeti körülményektől függően ezeket az ablakokat érzékelőkkel lehet biztosítani. Az érzékelők – fényfüggönyök vagy lézerszkennerek – lehetővé teszik egy-egy vagy akár több ablak magas szintű védelmét.  Ha az ablakokat automatikusan működtetik, akkor a biztonsági berendezés megbízhatóan kapcsolja ki a motort. A különféle érzékelő megoldások diszkréten a homlokzatba, a mennyezetbe vagy a tokba építhetők.

A GEZE kínálatában megtalálhatók érintés nélküli beszorulás elleni védelmi megoldások különböző, befelé és felfelé nyíló ablaktípusokhoz egyaránt. Az ablak típusától és a beépítési helyzettől függően az ablak biztosítása a megfelelő érzékelővel megoldható – akár aktív infravörös függönnyel, akár lézerszkennerrel. A különféle érzékelők a biztonsági modulokkal együtt az egyes záróélek vagy akár a teljes homlokzati szakasz védelmét teszik lehetővé.

Példaként alább a GC 339+ aktív infravörös fényfüggönnyel és a GEZE LZR_I100 lézerszkennerrel elérhető különböző változatok láthatók.

Professzionális ablaktervezés: Objektumspecifikus támogatás a kezdetektől

A GEZE támogatást nyújt az automatizált ablakok tervezése során és átfogó segítséget kínál – a műszaki projekt tervezésében és a kockázatelemzésben is. Az optimális funkcionális és költséghatékony ablakbiztonsági megoldások mindig összhangban vannak az objektumspecifikus körülményekkel.

Az ablakbiztonsági rendszerek előnyei:

 • Megbízható védelem a becsípődés és az automata ablakok nyíró élei által okozott veszélyek ellen. Magas szintű biztonsági minőség érhető el, amely – például – megelőzi az érzékelők nem észlelt meghibásodását vagy manipulációját.
 • Érintés nélküli rendszerek: érintés nélküli érzékelők használatával az ablak automatikusan visszafordul, amikor az érzékelők jelet küldenek neki, így megelőzve, hogy az embereknek ütközzön.
 • Diszkrét megjelenés: az érzékelőket és a biztonsági ollókat be lehet építeni az ablakba, így nincs látható zavaró elem.

Építészeti forródrót

Objektum tanácsadóink elérhetőek a GEZE építészeti forródrótján keresztül (H – Cs: 9:00 – 16:00 / P: 9:00 – 15:00), hogy részletes információkkal és tanácsadással láthassák el Önt a termékeinkkel és használatukkal kapcsolatban. Hívjon bennünket a +49 (0)7152/203-112 telefonszámon.

Testreszabott megoldások, egyszerű beépítés és képzés

A motoros működtetésű ablakok beépítése során a szerelőknek meg kell tenniük a megfelelő intézkedéseket a potenciális veszélyek minimalizálása érdekében.

 • Testreszabott csomagok: az elemek kiválasztása során nyújtott rugalmasságnak köszönhetően kifejezetten testreszabott csomagokat lehet létrehozni, amelyek tökéletes megoldást kínálnak minden vásárlói igényre.
 • Egyszerű beépítés: A védelmi elemeket készre kábelezve biztosítjuk, kompakt házba helyezve. A beépítéshez mindössze csatlakoztatni kell egymáshoz az ablakmozgató motort, tápfeszültséget és az érzékelőket.
 • Minden egy kézből: A teljes rendszer elérhető egy kézből. A szerelők és/vagy forgalmazók egyetlen partnerrel működnek együtt az összes rendszerkomponens beszerzéséhez.

A GEZE felszerelései minden biztonsági szempontnak megfelelnek

A felhasználók biztosak lehetnek benne, hogy a GEZE felszerelései minden biztonsági szempontnak megfelelnek.

Sőt, mi több, a GEZE minden szükséges eszközt egy kézből biztosít ügyfeleinek: ablakmozgató motorokat, érzékelőket, ollókat, felszereléseket és értékesítés utáni szolgáltatásokat.

A GEZE akkor is segít, ha további követelmények merülnek fel az ablakoknál, például füst- és hőelvezető rendszer, az ablak hálózatba kötése vagy ajtók, stb.