Témák

Ablakbiztonsági rendszerek – diszkrét és megbízható „testőrök”

Tudta, hogy az otthoni balesetek kockázata sokkal nagyobb, mint a közlekedési baleseteké? A legújabb statisztikák legalábbis ezt mutatják. Az otthonunkban mindenhol veszély leselkedik ránk. Még az ablakok is okozhatnak problémát. A megbízható védelemmel ezek kiküszöbölhetők.

Veszélyzónák az ablak körül

1. veszélyes terület a mellékzáróél és az ellenzáróél/fal között, 2. ütközésveszély, 3. ütközésveszély, 4. beszorulás veszély, 5. beszorulás veszély, 6. veszélyes terület a főzáróél és az ellenzáróél között

Az automata ablakok veszélyzónái © GEZE GmbH

A betörök előszeretettel használják bejáratnak az ablakokat. Az „ablakbiztonság” kifejezés ezért a mechanikus lopás elleni védelmet takarja. Az ablakot úgy tervezik, hogy megnehezítse a kívülről történő betörést. Az emberek azonban sokszor elfelejtik, hogy az ablakok egyéb kockázatokat is rejtenek. Például nagy szélben kicsapódhatnak vagy tisztítás közben kidőlhetnek, ezzel sérülést okozva. És mi történik, ha valaki épp kihajol az ablakon, amikor az elkezd becsukódni? Vagy ha egy gyermek a záróélre teszi az ujját? Az „ablakbiztonsági rendszereket” úgy tervezik, hogy védelmet nyújtsanak az ilyen sérülésekkel szemben.

Az automata ablakok potenciális veszélyei

 • Az automatikus nyitás vagy csukás során az ablak beszoríthatja vagy összezúzhatja a végtagokat, vagy ütést okozhat
 • Elemek meghibásodása, például az ablakszárnyak leesése/ütközése

Védelmi lépések ablakokhoz

A motoros működtetésű ablakok speciális védelmet igényelnek.

A motoros működtetésű ablakok speciális védelmet igényelnek.

A biztonsági elemeket gyakran követelményként írják elő a hajtásrendszerrel felszerelt automatizált ablakoknál. Ezeknek fel kell ismerniük, ha egy személy vagy tárgy a nyitási vagy zárási íven helyezkedik el, és azonnal le kell állítaniuk a mozgást. Rendellenes működés esetén meg kell előzni, hogy az ablak kitáruljon vagy kidőljön. Ez mechanikus védőelemekkel érhető el – a befelé nyíló bukószárnyas ablakokon ez lehet például egy fogó- és tisztítóolló vagy egy biztonsági olló.

Termékbiztonsági törvény, irányelvek és szabványok

Az ablakbiztonság a manuális és az elektromos ablakokra egyaránt vonatkozik.

Az ablakbiztonság a manuális és az elektromos ablakokra egyaránt vonatkozik.

Az automatizált vagy motoros működtetésű ablakok a gépekről szóló MRL 2006/42/EK európai irányelv hatálya alá esnek. Az Európai Unión belül ez a gépek baleset-megelőzési, szabványosított védelmi szintjét takarja. A cél az emberek „biztonságának és egészségének” védelme, különös tekintettel az alkalmazottakra és felhasználókra, valamint szükség szerint a háziállatokra és tárgyakra, elsősorban a vezérlő berendezésekre. A gépekről szóló irányelvnek Németországban az irányelven alapuló Termékbiztonsági törvényen (ProdSG) és a Gépekről szóló rendeleten (9. ProdSV) keresztül tesznek eleget.

Ablak termékszabványok

Az ablakokra vonatkozó EN 14351-1 termékszabvány további biztonsági tulajdonságokat határoz meg, amelyek az ablakok és ajtók felhasználóit védik a helytelen működtetésből, használatból vagy rendszerhibából adódó veszélyekkel szemben. A fogó- és tisztítóolló, biztonsági ollók, rögzítők és nyitáshatárolók olyan mechanikus elemek, amelyek alkalmasak a balesetek és veszélyhelyzetek kiküszöbölésére.

A motoros működtetésű ablakok szintén az EN 14351-1 termékszabvány hatálya alá esnek. Az EN 60335-2-103 a használatban lévő lineáris motorok biztonságára vonatkozik.

Kockázatértékelés és az érintésvédelmi osztály meghatározása

Az épület tervezése során kockázatértékelést kell végezni a motoros működtetésű ablakok kockázati potenciáljának meghatározásához és az ennek megfelelő védelmi intézkedések megtételéhez. Az értékelést az ablakok beszerelője végzi el a gépekről szóló irányelv és a következők alapján:

 • Beépítési helyzet
  Az olyan ablak, ahol az ablakszárny alsó éle legalább 2,5 méterre van a padló felett, vagy amelynek van kávája, nem igényel további védelmet. Az olyan szabadon hozzáférhető ablakok, ahol az ablakszárny alsó éle 2,5 méternél kisebb résméretre van a padlótól, nagyobb kockázatnak vannak kitéve, így kockázatelemzést kell végezni.
 • A használt helyiség típusa
  Az irodákat, lakótereket, óvodákat, iskolákat és kórházakat eltérő módon értékelik. Összességében, a védelmet igénylő gyermekek kevésbé ismerik a kockázatokat, mint egy olyan felhasználói csoport, amely jól ismeri az adott berendezést.
 • Vezérlők/kezelés
  Az automatizált és központi irányítású, például eső-szél vezérlőn vagy épületirányítási rendszeren keresztül vezérelt ablakok jóval veszélyesebbnek minősülnek, mint a manuálisan, kulcsos kapcsolóval és fizikai kontaktust igénylő műveletekkel szabályozott ablakok.

A szerelők által végzett értékelés eredményei az elvárt érintésvédelmi osztályban és a megfelelő, teljesítendő intézkedések:

Ablakbiztonsági rendszerek a GEZE kínálatában

A GEZE az „ablakbiztonsági rendszer” megnevezéssel az olyan speciális megoldásokra utal, amelyek támogatják a felhasználók biztonságát és védelmet nyújtanak a automatizált ablakok veszélyeivel szemben.

Az automatikus vezérlésű ablakok esetében például a GEZE érzékelő megoldásai segítenek. Ezek az elemek megbízható védelmet nyújtanak a becsípődés és a nyíró élek által jelentett veszélyekkel szemben. Ha az ablakok döntéséhez (nyitás/csukás) állítómotort használnak, akkor az ablakszárny leesésének potenciális kockázatával kell számolni. A GEZE ezért kötelezően előírja különálló „GEZE biztonsági csúszósínek” használatát, amelyek nincsenek csatlakoztatva a motorhoz. A GEZE biztonsági síne garantálja az ablaktok és az ablakszárny közötti, állandóan biztosított csatlakozást – a motortól függetlenül. A motorosan döntött ablakok kizárólag a GEZE biztonsági ollók (Type 35 vagy Type60) használatával együtt vannak biztosítva a leesés ellen. Ha a biztonsági csúszósín hiányzik, akkor a döntött ablakot tilos használni.

A lezuhanó ablakszárny jelentős veszélyt teremt a közelben tartózkodó személyek életére és végtagjaira nézve. A GEZE motorok bukóablakon való használata esetén kötelező a GEZE biztonsági sín használata. Ezek biztosítják az ablakot abban az esetben, ha az egyik elem meghibásodik, például a motor lánca vagy az ablakpánt megtörik.

Tovább a GEZE ablakbiztonsági rendszerekhez

GEZE ablakbiztonság biztonsági ollóval

A biztonsági olló használatával megelőzhető, hogy egy váratlan meghibásodás esetén a nagy, nehéz ablakszárnyak lezuhanjanak a bukó helyzetből. A biztonsági olló csak akkor veszi át a terhelést, ha a motor meghibásodik.

GEZE ablakbiztonsági rendszerek automatizált ablakokhoz

A GEZE kínálatában megtalálhatók érintés nélküli beszorulás elleni védelmi megoldások különböző, befelé és felfelé nyíló ablaktípusokhoz egyaránt. Az ablak típusától és a beépítési helyzettől függően az ablak biztosítása a megfelelő érzékelővel megoldható – akár aktív infravörös függönnyel, akár lézerszkennerrel. A különféle érzékelők az egyes záróélek vagy akár a teljes homlokzati szakasz védelmét lehetővé teszik.

A GEZE GC 339 aktív infravörös fényfüggönnyel és a GEZE LZR_I100 lézerszkennerrel elérhető különböző változatok alább láthatók, példával illusztrálva.