IQ windowdrive – ablakmozgató motorcsalád

Az automata szellőztetéstől az intelligens füst- és hőelvezetési koncepcióig: a GEZE IQ windowdrive sorozatának intelligens ablakmozgató motorjai számtalan lehetőséget kínálnak. A paraméterezés, szinkronizálás és hálózatba kötés mind egyedileg elvégezhető, és összeköthető az épületirányítás-technikai rendszerrel. Emellett intelligens beszorulás elleni védelmet kínálnak a motoros működtetésű ablakoknál.

Intelligens ablakok, az okos ablakmozgató motoroknak köszönhetően

Powerchain láncos motor

Powerchain láncos motor

Amikor az építészek és szakértő tervezők a szellőztetéssel vagy a füst- és hőelvezetési koncepcióval kezdenek foglalkozni egy középület projektjénél, a megfelelő ablakmozgató motor kérdése hamar felmerül. Az épületek manapság egyszer felhasználóbarátabbá, energiahatékonyabbá, és összességében, „okosabbá” válnak. Ennek eredményeképp az épülettechnika egyre több komponense automatizálódik. IQ windowdrive termékcsaládunk intelligens motorvezérlést kínál a motoros működtetésű ablakokhoz a forgalmas, nagy látogatottságú épületekben. Az ablakmozgató motorok biztonságos füst- és hőelvezető rendszert kínálnak a szellőztetés biztonságos működtetése mellett, és integrálni lehet azokat az épületirányítás-technikai rendszerbe. Használhatóak a mindennapos természetes, automatizált szellőztetéshez, miközben biztosítják az épület biztonságos füstelvezetéséhez szükséges nyitási szélességet is tűz esetén. A jövőbeni specifikációk megvalósításához az IQ windowdrive termékcsalád különböző motortípusokat kínál, a beszerelési helyzettől függően.

Intelligens szellőztetés és biztonságos füst- és hőelvezetési koncepció egyben

Mivel az IQ windowdrive termékcsalád motorjai képesek az egymás közti intelligens kommunikációra, a szellőztetési és a füst- és hőelvezetési üzemmódokhoz is alkalmasak. Az ablakmozgató motorok különböző nyitási és csukási sebességekkel rendelkeznek, az üzemmódtól függően.

Automata és biztonságos szellőztetés

Szellőztetés üzemmódban az ablakmozgató motor lehetővé teszi, hogy az ablak a szükséges mértékben nyíljon ki, és precízen a helyére kerüljön. Így például az irodák ablakai olyan csendesen nyílnak ki, hogy azt hallani sem lehet. Az ablakokat egy nyomógombbal, vagy a például az épületirányítás-technikai rendszer automatikus folyamatain keresztül lehet aktiválni.

Megbízható működésű füst- és hőelvezető rendszer

Az IQ windowdrive család ablakmozgató motorjai ugyanakkor fontos szerepet játszanak az intelligens füst- és hőelvezető rendszerekben is. A szellőztető móddal szemben füst vagy akár tűz keletkezése esetén a motorok azonnal, maximális sebességgel működésbe lépnek, és kevesebb, mint 60 másodperc alatt kinyitják az ablakokat. Az ablakok a teljes nyílásszögbe nyílnak, lehetővé téve az épület gyors füstelvezetését.

Az IQ windowdrive család ablakmozgató motorjai aktiváláskor szükség szerint lehetővé teszik az ablakok milliméter és másodperc pontosságú nyitását és zárását – szellőztetéshez, valamint füst- és hőelvezetési alkalmazásokhoz.

Dr Dominik Landerer, a GEZE termékmenedzsere

IQ windowdrive: rendszermegoldás a motoros működtetésű ablakokhoz

Biztonsági modul a motoros működtetésű ablakok veszélyes területeivel szembeni védelemhez

Biztonsági modul a motoros működtetésű ablakok veszélyes területeivel szembeni védelemhez © GEZE GmbH

Az ideális motor bármilyen ablaktípushoz

A nehéz ablakokon használt motoroknak különösen erősnek kell lenniük. A láncos motorokat jellemzően ilyeneknél használják – mint például az IQ windowdrive termékcsalád Powerchain láncos motorja esetén is. Másrészt a Slimchain láncos motorok jó választásnak bizonyulnak a szellőztetéshez használt kisebb ablakoknál is. A tetőablakokhoz a tervezők előszeretettel választják az E 250 NT csavarorsós motort. A különösen nagy, nehéz forgatókaros bukó-nyíló ablakokhoz javasolt: Szellőztető motor F 1200+.

Rendszermegoldások a fokozott biztonságért

További komponenseket lehet a motorokhoz adni, hogy az IQ windowdrive termékcsalád valódi rendszermegoldássá válhasson. A Power lock reteszelőmotor további biztonságot kínál a nagy szárnyfelületű ablakok számára. Ennek köszönhetően az ablakok a nagyobb szélterheléssel is megbirkóznak, és légzáró tömítésükkel garantáltan ellenállnak a heves esőzéseknek. A reteszelőmotor emellett megnehezítik a potenciális betörési kísérleteket.

A termékcsalád legújabb tagja – a TÜV által tesztelt biztonsági modul IQ box Safety – még tovább fokozza a biztonságot. Segít kialakítani az intelligens beszorulás elleni védelmet a motoros működtetésű ablakoknál. Ez azt jelenti, hogy az ablakmozgató motorokat olyan épületekben is lehet használni, ahol különleges védelmet igénylő, képzetlen vagy logikus gondolkodásra képtelen személyek tartózkodhatnak – például iskolákban, kórházakban vagy bevásárlóközpontokban. Ezekre az épületekre a IV. érintésvédelmi osztály vonatkozik, a gépekről szóló irányelvnek való megfelelés biztosítása érdekében. Az IQ box Safety és az érzékelők teszik biztonságossá a beszorulást okozó, éles széleket a fő és mellékzáróéleken. A modul gondoskodik a motor biztonságos leállásáról és visszafordulásáról, ha valaki eléri a veszélyzónát, így maximálisan biztonságossá téve a szellőztető módot.

Még több információ az ablakvédelemről

Az IQ windowdrive család mindegyik terméke kombinálható a GEZE MBZ300 és THZ füst- és hőelvezető központjával.

Az épületirányítási rendszerbe való integrálás

Felmerül még a motor vezérlésének és az épületirányítás-technikai rendszer összekapcsolásának a kérdése. Az IQ windowdrive termékcsalád motorjait az IQ BOX KNX modullal kombinálva integrálni lehet az épületirányítás-technikai rendszerbe. Ez a kombináció olyan intelligens ablakrendszereket hoz létre, amelyekkel a szellőztető és füstelvezető rendszerek megbízhatóan működhetnek az Ön épületében.

Az IQ windowdrive család ablakmozgató motorjainak műszaki tulajdonságai

Vezérlés precíz pozicionálással és egyedi paraméterezéssel

Az IQ windowdrive sorozat ablakmozgató motorjai a paraméterezés révén intelligens vezérlést biztosítanak az egyedi felhasználásnak megfelelően az épületen belül. Míg a hagyományos ablakmozgató motorok gyakran start/stop vezérléssel működnek, az IQ windowdrive sorozat lehetővé teszi az ablakok precíz pozicionálását nyitáskor. A biztonságos és kényelmes használatot emellett a különböző nyitási és csukási sebességek is támogatják.

Tűzjelzés esetén a motorok füst- és hőelvezetés módba kapcsolnak: a szituáció előre meghatározott értékei – amelyek általában jelentősen eltérnek a szellőztető üzemmódtól – azonnal működésbe lépnek. A 300 mm-es szellőztetési ütemezésű ablakok füst- és hőelvezetési konfigurációja jellemzően 800 mm.

Az IQ windowdrive elemei a LIN-BUS-on keresztül kommunikálnak

Az ablakmozgató motorok közötti kommunikáció a LIN-BUS-on keresztül kezelhető. Így az automata ablakokat önálló és szinkron módban is lehet használni. Szinkron módban az IQ windowdrive termékcsaládjának akár négy motorját is egymáshoz lehet szinkronizálni, külső vezérlőeszköz nélkül.

A reteszelőmotorok utólagos vezérlőit szintén a LIN-BUS-on keresztül lehet integrálni. Az ablakmozgató motor és a reteszelés hálózatba kötése gondoskodik róla, hogy a komponensek automatikusan, a megfelelő sorrendben elvégezzék az adott feladat lépéseit. Ez biztonságosan lezárja az épületet az egész napos szellőztetés után.

Az IQ windowdrive termékcsaládjának motorjai teljes rendszermegoldássá bővültek.

Példaértékű vezérlés a KNX-en keresztül: Ablakvédelem befelé nyíló bukószárnyas ablakok esetén

Gyors üzembe helyezés a motorparaméterek egyszerű konfigurációjának köszönhetően

IQ windowdrive üzembe helyező kofferünkkel gyorsan üzembe lehet helyezni az ablakmozgató motorokat. Az ST 220 szervizterminál szintén lehetővé teszi az IQ windowdrive egyszerű paraméterezését. A beállítókészülékkel a felhasználó konfigurálhatja a motor paramétereit a különböző automatikus szellőztetési, illetve füst- és hőelvezetési üzemmódokban.

Miután az összes motort és komponenst telepítették, le lehet olvasni a diagnosztikai értékeket, például a megtett távolságokat vagy a működési időt. Ha az ablakmozgató motort az épületirányítás-technikai rendszerbe integrálják, akkor állapotüzeneteket és -jeleket lehet küldeni felé. Így mindig átláthatja a saját ablaktechnikáját, és azonnali figyelmeztetést kaphat meghibásodás esetén.

Az IQ windowdrive termékcsalád ablakmozgató motorjainak áttekintése

Nagy teljesítményű szellőztető motor különösen nagy, nehéz forgatókaros bukó-nyíló ablakokhoz.

Nagy teljesítményű szellőztető motor különösen nagy, nehéz forgatókaros bukó-nyíló ablakokhoz. © GEZE GmbH

Nagy teljesítményű szellőztető motor különösen nagy, nehéz forgatókaros bukó-nyíló ablakokhoz

 • A széles alkalmazási határok lehetővé teszik nagy homlokzatok megvalósítását vízszintes keresztirányú elosztás nélkül
 • Ideális nagy ablakelemeknél (akár 3.500 mm szárnymagasságig és 2.400 mm szárnyszélességig, max. 200 kg mellett), amelyeket természetes szellőztetésre szeretnének használni
 • Beépített kezelőfelület kapacitív érintőgombokkal az ablakszárny nyitásához, zárásához és forgatásához
 • LED kijelző mutatja a nyitórendszer aktuális pozícióját, valamint a biztonsági jelzéseket
 • A mechanikus vészhelyzeti reteszelés révén az ablak áramszünet esetén kezelhető
 • Max. 180 mm-es nyílásszélesség bukó állásban 90 ° forgó állásban

A F 1200+ bővebben

A GEZE Slimchain láncos motorjának képe

Vonzó megjelenésű láncos motor: GEZE Slimchain © GEZE GmbH

Vonzó megjelenésű láncos motor számos lehetséges alkalmazással, 24 V-os kivitelben

 • Karcsú, diszkrét megjelenésének köszönhetően tökéletesen integrálható a homlokzatok kialakításába
 • Fokozatmentesen állítható motorütemezés és egyedi sebesség a szellőztetéshez, valamint füst- és hőelvezetéshez
 • Speciális változatként elérhető – az ütemezés, kábelhossz, szín és beigazítás konfigurálható a bal/jobb nyitási irányú ajtóknál
 • Max. négy motor szinkronizálása külső központ nélkül
 • DIP-kapcsoló az üzemmód váltásához (önálló és szinkron, master, slave)
 • Egyszerű és gyors telepítés a Smart-fix szerelőrendszerrel
 • Természetes módon működő füst- és hőelvezető berendezésként (SHEV) tesztelve, az EN 12101-2 szerint
   

További információk a Slimchain-ről

A GEZE Powerchain láncos motorjának képe

GEZE Powerchain: Láncos motor nagy, nehéz ablakelemekhez © GEZE GmbH

Láncos motor nagy nyitási szélességet igénylő, nehéz ablakelemekhez

 • Gyors nyitási sebesség, amikor füst- és hőelvezetésre van szükség, még nagyon nehéz ablakoknál is
 • Fokozatmentesen állítható motorütemezés és egyedi sebesség a szellőztetéshez, valamint füst- és hőelvezetéshez
 • Speciális változatként elérhető – konfigurálható ütemezés, kábelhossz, szín és beigazítás
 • Max. négy motor szinkronizálása külső központ nélkül
 • DIP-kapcsoló az üzemmód váltásához (önálló és szinkron, master, slave)
 • Egyszerű és gyors telepítés a Smart-fix szerelőrendszerrel
 • Természetes módon működő füst- és hőelvezető berendezésként (SHEV) tesztelve

További információk a Powerchainről

A GEZE E 250 NT csavarorsós motor képe

GEZE E 250 NT: Kompakt szerkezetű csavarorsós motor © GEZE GmbH

Csavarorsós motor kompakt kialakítással, számos alkalmazási területhez:

 • fokozatmentesen állítható motorütemezés és egyedi sebesség a szellőztetéshez, valamint füst- és hőelvezetéshez
 • Max. négy motor szinkronizálása külső központ nélkül
 • Egyszerű üzemmódváltás (önálló és szinkron, master/slave) a DIP-kapcsolóval
 • Természetes módon működő füst- és hőelvezető berendezésként (SHEV) tesztelve, az EN 12101-2 szerint

Még több információ az E250 NT-ről