Az ablaktechnika megfelelő megtervezése a GEZE közreműködésével

Az ablakok egyre több szerepet kapnak a modern épületekben. A természetes szellőzés révén javítják a helyiségklímát, emellett rendkívül fontosak az energiahatékonyság szempontjából, és tűz esetén gondoskodnak a füst- és hőelvezetésről. Emellett például a higiéniára, kényelemre és biztonságra vonatkozó speciális igények is felmerülnek. Tervezőként könnyű elveszíteni a fonalat. Az építészek és tervezők partnereként szakértőink mindig készen állnak tanácsaikkal – a tervezéstől és egyedi projektmenedzsmenttől egészen az üzembe helyezésig.

Az ablaktechnikának számos igénynek meg kell felelnie

Az ablakok egyre fontosabb szerepet töltenek be az épületekben. A tervezőknek és építészeknek így összetett kihívásokkal kell szembenézniük az ablakok tervezésekor . A dizájn szempontjai mellett olyan innovatív ablakfunkciókra is szükség van, amelyek kielégítik a modern, élhető épületekkel szemben támasztott egyre nagyobb igényeket. A törvényi előírásoknak is meg kell felelniük. Itt lépnek színre a jól kialakított, biztonságosan megtervezett ablakrendszerek.

Számtalan potenciális felhasználási terület: Melyik a jó ablak? 

A nagy méretű ablakok iránt egyre nagyobb az igény, és nem csupán dizájnszempontok miatt. Rengeteg természetes nappali fénnyel árasztják el a helyiségeket, melegséggel töltik el az ott tartózkodókat, és a szabadság érzését keltik. A modern ablakoknak azonban ennél több feladatuk van: A műszaki tényezők – például fényáteresztés, hő-, hang- és betörés elleni védelem, illetve az esővel és széllel szembeni ellenállás – mellett olyan fontos funkciókat is betöltenek, mint a szellőztetés, vagy a füst- és hőelvezetés. Emellett további kritériumok is felmerülhetnek attól függően, hogy tetőablakokat vagy homlokzati ablakokat terveznek-e. Az épület típusa és a felhasználói csoport szintén befolyásolhatja az igényeket. Ezek első ránézésre néha ellentmondásosnak tűnnek, megnehezítve a megfelelő ablakmegoldás kiválasztását.

Az ablaktervezésre vonatkozó törvényi előírások

Nem sokan tudják: Az automatizált és motoros működtetésű ablakok a gépekről szóló MRL 2006/42/EK európai irányelv hatálya alá esnek. Ezért nemcsak a gyártókra vonatkoznak kockázatértékelési követelmények, hanem az ablakok tervezőire, beszerelőire és kezelőire is. A műszaki specifikációk mellett rendszeres kötelező vizsgálatokon kell átesniük. A gép gyártójának gondoskodnia kell a kockázatértékelés elvégzéséről, hogy meghatározhassa a gépre vonatkozó egészségügyi és biztonsági követelményeket. Ez a tervező, illetve a tenderre meghívó szervezet felelőssége. A kockázatértékelést a szerelési segédlet, az épület célzott használata és a felhasználói csoport szerint kell elvégezni. Az iskolákban, nappali gyermekmegőrzőkben és kórházakban a legmagasabb szintű, 4-es érintésvédelmi osztályt kell teljesíteni, ha a motoros működtetésű ablakok miatt fennáll a személyi sérülés veszélye.

A modern épületek ablakainak tervezése összetett igényeket támaszt.

Az ablaktechnika tervezést igényel – máskülönben többletköltségekkel és felesleges stresszel kell számolni

Az építészeknek és tervezőknek már előre részletesen át kell gondolniuk az ablakok használati módját. Milyen funkciót fog betölteni az ablak? Mihez fogják használni: természetes szellőzéshez vagy füst- és hőelvezetéshez? Esetleg mindkettőhöz? Milyen ablaktípusra van szükség (oldalra nyíló, alulról nyíló, felnyíló ablak), és melyik nyitási irány felel meg a szerelési segédletnek? Emellett figyelembe kell venni az olyan tényezőket is, mint az ablak mérete, a szárnysúly, a szükséges nyitási szélesség (szellőztetés és füst- és hőelvezető rendszer), a helyiség tervezett funkcióját, valamint a felhasználói csoportot. Ha a későbbiekben egy vagy akár több paraméter megváltozik, időigényes újratervezésre, vagy utólagos felszerelésre lehet szükség. Ha például, az ablak méretét és súlyát helytelenül határozzák meg, vagy módosítják, a kiválasztott ablakmozgató motor már nem lesz megfelelő. Az is bosszantó lehet, ha az áramellátás túl gyenge a kiválasztott vezérléshez. Vagy ha a tervezés során elfeledkeznek olyan védelmi intézkedésekről, mint például a beszorulás elleni védelem, és így le lesz tiltva az ablak működése.

A napi szellőztetéshez, illetve tűz esetére ablakkínálatunk a mechanikusan illeszkedő rendszerektől a felülvilágítókig és a természetes szellőztetést szolgáló intelligens hajtásrendszerekig mindenre kiterjed, teljes körű megoldást kínálva a megelőző tűzvédelemre. Ezért fontos előre tudni, hogy az ablakoknak milyen funkciókat kell ellátniuk az épületen belül.

Találja meg a megfelelő ablakmozgató motort

Az ablakok fontos funkcióval bírnak az épületekben

© GEZE GmbH

Természetes szellőzés az intelligens ablakmozgató motoroknak köszönhetően

Az ablakok egyik kulcsfontosságú funkciója a természetes szellőzés. Az épülettől függően a helyiségklímára vonatkozó szabályozások eltérőek lehetnek. A német Energiatakarékossági rendelet (EnEV) szerint „az egészségügyi és fűtési célokhoz szükséges minimális levegőcserét minden esetben biztosítani kell”. Az építészeknek éppen ezért már az épülettervezés szakaszában szem előtt kell tartaniuk a levegő minőségét és a hőkomfortot. Ez magában foglalja a helyiség CO2-tartalmát, hőmérsékletét, páratartalmát és a légmozgást.

Ilyenkor a motoros működtetésű ablakokon keresztül történik a természetes szellőzés, ami okos és kényelmes megoldás: az érzékelő- vagy idővezérelt ablakmozgató motorok automatikusan kinyitják az ablakokat már azelőtt, hogy a helyiséglevegő minősége elkezdene romlani. Ennek előnyei egyértelműek: a levegő cserélődésével javul a helyiségklíma. A fertőzések aeroszolokból származó kockázata ugyanakkor minimálisra csökken. A levegő alacsonyabb CO2-tartalmának köszönhetően a koncentrációs készségünk szintén javul. Emellett kevesebb kórokozót adunk át, ha az ablakokat nem manuálisan kell kinyitnunk. További előnyök: Az igény szerinti automatikus szellőztetés az épület anyagát is védi hosszú távon, és kevesebb energiát is fogyaszt. Az igény szerinti szellőztetés így egyre fontosabbá válik, különösen a klímasemleges épületek számára.

Tudjon meg többet a természetes szellőzésről

Az intelligens füst- és hőelvezető megoldások tűz esetén kinyitják az ablakokat

Tűz esetén az épületben keletkező mérgező füst az egyik legnagyobb veszélyforrás. Az emberek másodperceken belül elveszíthetik az eszméletüket vagy a tájékozódóképességüket. A füst mellett a tűz során keletkező hatalmas hő is károsíthatja az épület szerkezetét és anyagait.

Afüst- és hőelvezető rendszer tűz esetén segít megelőzni az embereket és a tárgyakat egyaránt. Az automata ablakok kritikus fontosságú szerepet játszanak a füst- és hőelvezető rendszer részeként. Tűz esetén a mérgező füstöt kivezetik a nyitómotorokon és füstelvezetési megoldásokon keresztül, gondoskodnak a légutánpótlásról, támogatva a tűz elleni harcot.

Ablaktervezés: Objektum tanácsadóink biztosítják, hogy a megfelelő termékek kerüljenek a megfelelő helyre

Minél több szakma vesz részt a folyamatban, annál nagyobb a félreértések kockázata. Az ablaktervezés szakaszában például nem csupán az építész, hanem a homlokzat, a szellőztetés és a tűzvédelem tervezői, valamint az ablak- és fémipari dolgozók is részt vesznek. Az épülettulajdonosoknak éppen ezért javasoljuk, hogy tartsák a kapcsolatot a GEZE egyik objektum tanácsadójával vagy műszaki/kereskedelmi tanácsadójával, akik koordinálhatják az egyes szakmákat. Támogatást nyújtanak a tervezés során, és gondoskodnak róla, hogy a megfelelő termékek időben eljussanak a beépítést végző szakemberekhez. Emellett értékes segítséget nyújtanak a beszerelés és üzembe helyezés során is.

A GEZE széles körű termékválasztékát itt találhatja:

  • A napi szellőztetést szolgáló vasalatrendszerektől és
  •  az automata szellőztetést szolgáló hajtásrendszerektől,
  • a biztonságos és gyors füst- és hőelvezetésért felelős légutánpótló és légelvezető rendszerekig.

A WinCalc ablakkalkulációs eszközünk segítségével megtaláljuk az Ön ablakaihoz megfelelő motormegoldást, amely megfelel az Ön igényeinek és a kívánt szerelési helyzetnek. Ha motoros működtetésű ablakokat terveznek, akkor elvégzünk egy biztonsági elemzést Önnel, hogy meghatározhassuk a szükséges védelmi intézkedéseket. A 0 és 4 közötti érintésvédelmi osztályig kínálunk biztonsági megoldásokat. Az IQ box Safety például érzékelőket használ az ablak csukódásának leállításához, amint idegen tárgyat észlel.

Célunk, hogy elősegítsük az élhető épületek kialakítását. Az építészek és tervezők partnereként már a korai szakaszban segítünk a természetes szellőzés lehetőségeivel, a motoros működtetésű ablakok biztonsági szempontjaival, valamint a szükséges védelmi intézkedésekkel kapcsolatos tanácsadással.

Dr Dominik Landerer, a GEZE termékmenedzsere

Hogyan segít a GEZE az ablaktervezés során?

A GEZE egyedi támogatási eszközök kínálatát nyújtja. Helyszíni objektum tanácsadóink támogatása mellett számos eszköz és szolgáltatás előnyeit is élvezheti.

  • A képzési központjainkban átfogó minősítési programot kínálunk a GEZE termékekhez, valamint szemináriumokat is tartunk a speciális témákról.
  • A WinCalc Tervezési és kalkulációs eszköz elvégzi az ablak rendszerkialakításához szükséges számításokat
  • A YouTube csatornánkon átfogó szerelési videókat talál a termékeinkhez