Természetes szellőzés a levegő minőségének javítására – interjú Karen Summal

Legyen szó akár iskolákról vagy óvodákról, kereskedelmi területekről vagy irodákról, a szociális távolságtartás, a higiénia és az arc eltakarása jelenleg alapvető fontosságú. Ugyanezen oknál fogva a megbízható természetes szellőzés fontosabb, mint valaha. Ebben az interjúban Karen Sum, a GEZE globális ügyfélkapcsolati igazgatója olyan módszereket ismertet, amelyekkel javítható az épületek légutánpótlás-ellátása és levegőminősége – minimális erőfeszítéssel és alacsony befektetéssel.

Miért is annyira fontos téma manapság a szellőztetés?

„Az épületeket az elmúlt években különös odafigyeléssel vizsgálták az energiahatékonyság kapcsán, ez pedig kiterjedt a fűtési és hűtési költségek csökkentésére is. A modern, energiatakarékos építési módszerek használata miatt egyre zártabb épületekben dolgozunk, élünk és tanulunk. Ennek a legfőbb hátránya azonban, hogy nem jut be elegendő friss levegő, az elhasználódott levegő pedig csak nagyon csekély mértékben jut ki. Ez teszi szükségessé az intelligens szellőztetést, amely biztosítja a hatékony levegőcserét, így javítva a beltéri levegő minőségét és higiéniáját, valamint lehetővé téve az épületek biztonságos használatát. A kutatók úgy vélik, hogy a zárt terek fokozzák a vírushordozó aeroszolok általi fertőzés kockázatát. Az így átadott vírusok magukban foglalják a COVID-19 és a hagyományos influenzavírust is. Mivel az aeroszol részecskéi kisebbek és könnyebbek, mint a cseppecskék, hosszabb ideig képesek a levegőben áramolni, és nem hullnak a földre olyan gyorsan. Éppen emiatt van szükség a hatékony levegőcserére, hogy csökkentsük az aeroszolok koncentrációját a beltéri levegőben.

A természetes szellőzés hatékony megoldást kínál a beltéri levegő jelentősen javítására. Az ellenőrzött szellőzéshez használt automata ablakmozgató motorok pedig kevesebb energiát igényelnek, mint a legtöbb mechanikus szellőztetőrendszer.

Karen Sum, Head of Global Account Management GEZE GmbH
Osztályterem nagy ablakos homlokzattal és automatizált ablakokkal.

A természetes szellőzés érezhetően javítja a beltéri levegő minőségét.

Hogyan biztosíthatjuk a hatékony légcserét?

„Az emberek gyakran fordulnak a mechanikus szellőztetőrendszerekhez, ezek azonban nem oldják meg a koronavírus-járvány jelenlegi problémáit. A szellőztetőrendszerek légszűrői sok esetben nem elég finomak ahhoz, hogy kiszűrjék az aeroszolokat – így a vírusokat – a beltéri levegőből. Hatékony légcsere nélkül a levegő egyszerűen kering; és a legrosszabb eshetőség szerint ezek a rendszerek így csak tovább rontják a beltéri levegő minőségét – fokozva annak veszélyét, hogy az emberek megfertőződnek a koronavírussal. Mindezeken felül a személyes észrevételek is sokatmondóak: sokan hamar kényelmetlenül kezdjük érezni magunkat az olyan helyiségekben, ahol nem nyithatjuk ki az ablakokat. Ennek alternatívája az ellenőrzött, természetes szellőzés az automata ablakokon keresztül. Ez beengedi a kinti friss levegőt, és megelőzi, hogy az elhasználódott levegő keringjen a helyiségen belül.

Tudjon meg még többet a természetes szellőzésről

Kinyitni az ablakot egyszerűnek hangzik. Mely tényezők fontosak az ablakos szellőztetésnél?

„Az olyan forgalmas területeken, mint például irodák, iskolák és egyetemek, ahol az embereknek időre kell teljesíteniük és koncentrálniuk kell a munkájukra, gyakran elfelejtik kinyitni az ablakot. A problémát tovább fokozza az a tény, hogy jellemzően csak akkor kezdjük észrevenni a beltéri levegő minőségének romlását, amikor már késő. A fokozott fertőzésveszély mellett a gyenge levegőminőség is befolyásolhatja a koncentrációs képességünket és teljesítményünket, és akár fejfájást vagy szédülést is okozhat. Az ablakokat automatikusan nyitó rendszerek, amelyek emberi közbeavatkozás nélkül működnek, hatékony megoldást jelentenek. Lehetővé teszik a hatékony légcserét, érzékelhetően javítva a levegő minőségét és csökkentve a fertőzés veszélyét.

Automatizált GEZE ablakmozgató motorokkal ellátott ablakok egy tornateremben.

Az okos ablakmozgató motorok kényelmes és hatékony megoldást kínálnak a szellőztetésre.

Az automatizált ablakok elegendő szellőzést biztosítanak?

A természetes szellőzés hatékony megoldást kínál a beltéri levegő jelentős javítására. Az ellenőrzött szellőzéshez használt automata ablakmozgató motorok pedig kevesebb energiát igényelnek, mint a legtöbb mechanikus szellőztetőrendszer. Az épületüzemeltetők is élvezik az összehasonlíthatóan alacsony befektetési költségeket, hiszen az automatikus ablakmozgató motorok költséghatékonyan beszerelhetők utólag.”

Miért nem használják gyakrabban az automata ablakokat a természetes szellőzés biztosítására?

„A biztonságot nagyon gyakran említik elsődleges érvként a nyílóablakok beszerelése ellen – azért, hogy védelmet biztosítsanak a betörések ellen a földszinten, illetve a felsőbb szintek biztonsági megfontolásai miatt. Célszerű megfontolni a kisebb, ajtópántos ablakszárnyakkal felszerelt ablakokat, amelyek biztonságos és hatékony koncepciót kínálnak, anélkül, hogy megalkuvást kellene kötni a biztonság és védelem terén. Ez lehetővé teszi az ablakok egyszerű nyitását és csukását, például, ha szeretnénk elhárítani a zavaró zajokat a forgalmasabb időszakokban. Időkapcsoló órát is be lehet programozni, hogy az ablakok a meghatározott időpontokban nyíljanak ki és csukódjanak be.”

Kényelmes működtetés a felhasználóbarát kijelzőnek és az előre beprogramozott forgatókönyveknek köszönhetően.

A rendszer kényelmesen működtethető a felhasználóbarát kijelző vagy az előre beprogramozott forgatókönyvek segítségével.

Miért kellene időkapcsoló órát használni a szellőztetéshez?

„Gyakran inkább befolyásol minket a hőmérséklet, illetve az akusztikus és vizuális ingerek, mint a levegő minősége. A levegő minőségét inkább szaglással vagy az általános közérzetünkkel ítéljük meg, például amikor arra panaszkodunk, hogy „kicsit melegünk van”. Minél tovább tartózkodunk egy helyiségben, annál kevésbé – így gyakran túl későn – érzékeljük a levegő minőségének romlását. Még aggasztóbb az a tény, hogy jellemzően azt a levegőt lélegezzük be, amely a helyiségben kering.

Létezik megoldás a levegőminőségre való érzékenység hiányára?

„Igen – erre példaként említhetjük az időkapcsoló órákat, illetve az egyszerűen beszerelhető érzékelőket, amelyek jelzik a levegő minőségének változását. Az olyan okos ablakmozgató motorok, mint például a GEZE Slimchain, érzékelőkkel csatlakoztathatók és integrálhatók az épületirányítási rendszerekbe KNX vagy BACnet interfészmodulok segítségével. Az épületautomatizálás kényelmes, hatékony, és az adott helyzetnek megfelelő levegőkeringetést biztosít.”

Intelligens épületvezérlés – energiahatékony homlokzatok: okos és biztonságos szellőztetés

Okos és biztonságos szellőztetés a GIRA KNX időjárás-állomással.

Léteznek további módszerek a beltéri levegőminőség javítására az épületautomatizálási rendszerek segítségével?

„Az okos érzékelőket szintén lehet más eszközökkel, például esőérzékelővel vagy egyéb időjárás-állomásokkal kombinálni. Automatizált tetőablakokat is be lehet építeni a helyiségklíma-szabályozó rendszerekbe, csodásan hozzájárulva a nappali hűtéshez és különösen az éjszakai hűtéshez. Az éjszaka szellőztetett épületek rendelkeznek a megfelelő biztonsági és időjárás-érzékelőkkel, így mindig kellemes klímát biztosítanak, és megfelelnek a rugalmas munkaórák követelményeinek, és világszerte szabályozzák az időjárást.

Tudjon meg még többet a helyiségklíma-szabályozásról

A Perlan 140 Duosync görgős tolóvasalat összehangoltan nyitja és csukja a kétszárnyú tolóajtókat.

A Perlan 140 Duosync görgős tolóvasalat összehangoltan nyitja és csukja a kétszárnyú tolóajtókat. © GEZE GmbH

A levegő minősége mellett vannak olyan tényezők, amelyekre az épületüzemeltetőknek figyelniük kell a jelenlegi koronavírus-krízisben?

„Igen, számos új munkahelyi egészségi és biztonsági intézkedést kell foganatosítani a koronavírus-járvány miatt. A szociális távolságtartás például drámaian megváltozott az irodai berendezkedésben. A tágas, szellős elrendezések és a nyitott irodák is egyre gyakrabban kerülnek a kérdés fókuszába; az emberek gyakran kerülik a kis tárgyalóhelyiségeket. Az irodai tér átgondolt elosztása hatékony módja lehet a különböző szekciók és a levegőjük elválasztásának, feltéve, ha mindegyik szekció rendelkezik nyitható ablakkal. A mozgatható válaszfalak és az elválasztott terek egyéb esztétikus megoldásai szintén segíthetik a privát hely kialakítását, miközben további lehetőségeket kínálnak a szellőztetett helyiségek felosztására. Ez is számos előnyt kínál a jelenlegi helyzetben, hiszen az akusztikus és vizuális előnyök fokozzák a jóllétet, és élhetőbbé teszik az épületeket.”