Tippek a helyiségklíma-szabályozásról, biztonsági elemzésről és érintésvédelmi osztályokról

Az automata ablakokkal elért természetes szellőzés kényelmes és hatékony. A motoros működtetésű ablakok azonban védelmi intézkedéseket igényelnek az adott érintésvédelmi osztályoknak megfelelően. Fedezze fel tippjeinket a motoros működtetésű ablakok kockázatértékelésének elvégzéséről, és az átfogó ablakvédelmi rendszermegoldásokról.

Az automata ablakok ellenőrzött természetes szellőzést tesznek lehetővé.

Az automata motoros működtetésű ablakok hozzájárulhatnak a kellemes beltéri levegő higiéniájához.

A motorizált meghajtóval rendelkező motoros működtetésű ablakok gépeknek minősülnek

A motorizált meghajtóval rendelkező motoros működtetésű ablakok gépeknek minősülnek

A beltér rendszeres szellőztetése az irodákban, iskolákban, illetve nyilvános helyeken kulcsfontosságú sok ember mindennapjai szempontjából, és nem csak a koronavírus-járvány kezdete óta. Az építészek és tervezők számára érdekes az ablakokkal biztosított természetes szellőzés, különösen akkor, amikor klímasemleges épületeket alkotnak. Másik fontos szempont a levegő egészséges beltéri higiéniájának biztosítása. Az automata motoros működtetésű ablakok ebből a szempontból is remek választásnak bizonyulnak. A szerelési helyzettől függően védelmi intézkedésekre lehet szükség a biztonságos működés érdekében.

A motoros működtetésű ablakok által támasztott kihívások az építészek és tervezők számára

A nyitást és csukást szolgáló motorral felszerelt motoros működtetésű ablakok gépeknek minősülnek, ezért a gépekről szóló 2006/42/EK irányelv hatálya alá esnek. Éppen ezért fontos, hogy a lehető leghamarabb meghatározzák az épületbe szerelt motoros működtetésű ablakok egyedi specifikációit, és hogy a tervezési, gyártási és üzembe helyezési folyamat során minden iparágon keresztül biztosítsák, hogy a gép megfelelő szintű védelemmel rendelkezik a balesetek elkerülése érdekében. A gépekről szóló irányelv kimondja, hogy a gép üzembe helyezésekor kockázatelemzést kell végezni, amely során analizálják, hogy az ablak veszélyes területnek minősül-e, és jelent-e bármilyen kockázatot – illetve milyen biztonsági intézkedéseket kell megvalósítani.

A biztonsági elemzés elvégzése és a megfelelő helyiségklíma-szabályozás meghatározása

Láncos motorral ellátott automata ablakok

Az automata ablakokat különböző érintésvédelmi osztályokba soroljuk.

A GEZE vállalatnál biztonsági elemzéseinket használjuk a biztonsági szempontból központi tényezők meghatározásához; és ez használható iránymutatásként a kockázatelemzést elvégzésekor, az Európa-szerte érvényes, gépekről szóló irányelvnek való megfelelés érdekében. Biztonság elemzésünk kimutatja, hogy ki lehet-e zárni a potenciális veszélyforrásokat a motoros működtetésű ablakoknál, vagy lehet-e őket csökkenteni az adott szerelési helyzet és felhasználói csoport függvényében. A termék piacra kerülésekor a lehetséges műszaki megoldásokat is leírja a szükséges védelmi intézkedéshez, és feltünteti az esetleges fennmaradó kockázatokról.

Hogyan határozzák meg az automata ablakok érintésvédelmi osztályát?

Általában három központi elemet vesznek figyelembe a kockázatok értékelésekor és a motoros működtetésű ablakok biztonságosságának meghatározásakor:

  • Szerelési pozíció: A motoros működtetésű ablak szabadon hozzáférhető, vagy az ablakszárny alsó széle 2,5 m-nél magasabban van?
  • A tér használata: Használják rendszeresen különleges védelmet igénylő személyek (pl.: óvodások vagy iskolások), vagy olyanok a helyiségeket, akiket nem lehet tájékoztatni a biztonságos használatról (például nyilvános és kereskedelmi helyeken)?
  • Vezérlés: A működtetés automatikus vagy manuális, de vizuális ellenőrzés nélküli?

A 0 és 4 közötti érintésvédelmi osztályokat ezek alapján határozzák meg, a belőlük származó védelmi intézkedésekkel együtt a kockázat minimalizálása érdekében.

A motoros működtetésű ablakok veszélyes területei.

A motoros működtetésű ablakok veszélyes területei.

Milyen potenciális veszélyeket rejtenek a motoros működtetésű ablakok?

A szerkezeti körülmények értékelése – például az ablakszárny lehetséges lezuhanása – mellett fontos értékelni azokat a beszorulási és nyírási pontokat az ablak fő- és mellékzáróélein, amelyek csukódáskor veszélyes területet képeznek. Ez különösen fontos az olyan épületekben, mint például az iskolák, az óvodák és a kórházak, továbbá a nyilvánosság számára nyitva álló épületekben és kereskedelmi területeken. Itt különösen fontos gondoskodni arról, hogy az ablakok nem megfelelő használata vagy a figyelmetlenség ne okozhasson sérülést.

Minden automata ablakhoz szükség van védelmi intézkedésekre?

Azoknál a füst- és hőelvezető rendszer részeként működő ablakoknál, amelyeket nem használnak szellőztetési célokra, valamint a 2,5 méternél magasabban elhelyezkedő szellőzőablakoknál nincs szükség további védelmi intézkedésekre, ezek 0 érintésvédelmi osztályba tartoznak.

Milyen érintésvédelmi osztályba tartoznak a szellőzőablakok?

A szabadon elérhető szellőzőablakok abba az értékelési csoportba esnek, ahol a helyiség használatát és a vezérlés típusát értékelik. Az 1-es és 2-es érintésvédelmi osztály különösen irodákban és lakóépületekben jellemző, ahol a felhasználókat lehet tájékoztatni a biztonságos működtetésről, és így lehet értékelni a veszélyeztetési potenciált.

Olyan felhasználói csoportok esetében, akiket nem lehet tájékoztatni az ablakok biztonságos használatával kapcsolatban, például a bevásárlóközpontokban vagy nyilvános helyeken, és a logikus gondolkodásra képtelen vagy védelmet igénylő személyeknél, például óvodákban a magasabb, 3-as és 4-es érintésvédelmi osztályt határozzák meg a motoros működtetésű ablakok automata vezérlésével együtt, például az épületirányítási rendszeren keresztül.

A 3-as és 4-es érintésvédelmi osztály magasabb szintű specifikációkat határoz meg az ablakvédelem szempontjából

Az ablak beszorulás elleni védelmét különféle komponensek használatával lehet megvalósítani.

Az ablak beszorulás elleni védelmét különféle komponensek használatával lehet megvalósítani.

A 3-as érintésvédelmi osztály lehetséges védelmi intézkedése például a főzáróél nyitási szélességének korlátozása 200 milliméterre, vagy az ablakszárny mozgásának szabályozása csukási irányban maximum 5 mm/másodpercre. A GEZE ablakmozgató motorjait úgy terveztük, hogy standard 3-as érintésvédelmi osztálynak feleljenek meg. Ha a 4-es érintésvédelmi osztályhoz szükséges védelmi intézkedéseket kell megvalósítani, akkor ezeket léptető automatikás vezérléssel ellátott megbízott működtetéssel kell biztosítani.

A motoros működtetésű ablakok teljes automatizálásához kiváló alternatívát kínálnak az IQ box Safety-vel kombinált biztonsági érzékelők: ez a TÜV által tesztelt megoldás az érintkezős és érintés nélküli, motoros működtetésű ablakok záróél-biztosításához, a GEZE 24V IQ windowdrive meghajtás számára.

Hogyan fokozza az IQ box Safety az ablakvédelmet a felhasználók számára?

Az IQ box Safety gondoskodik róla, hogy az automata szellőzőablakok a fő- és mellékzáróélek beszorulási és nyírási pontjainak védelme révén biztonságosan csukódjanak be minden felhasználói csoport esetén. A beszorulás elleni védelem megbízhatóan megállítja vagy visszafordítja a csukódást, ha az érintkezős vagy érintés nélküli érzékelők idegen tárgyat észlelnek. Így az emberek, a kéz és az ujjak nem szorulhatnak be. Az ujjvédelem fontos, különösen az iskolákban és óvodákban, hiszen a gyerekek különleges védelmet igényelnek.

Az IQ box Safety további előnyei

  • Maximális biztonság a gépekről szóló európai irányelvnek megfelelően
  • TÜV által tesztelt, az EN ISO 13849-1 szabványnak megfelelően
  • Egyszerű beszerelés és paraméterezés a plug-and-play megoldással: csatlakoztassa, illessze be, kész
  • Ideális megoldás bármely alkalmazáshoz és üzemmódhoz
  • Alkalmas a természetes szellőzési, valamint füst- és hőelvezető rendszer Vészhelyzet esetén a riasztások kerülnek az első helyre
  • 4 előre konfigurált érzékelőbemenet a biztonsági kapcsoló szalagokhoz és optikai érzékelőkhöz – rugalmas kombinációk, az ablak specifikációinak megfelelően

Az IQbox Safety-vel megfelelő megoldást kínálunk az automata ablakok számos különböző specifikációjához – még a legmagasabb, 4-es érintésvédelmi osztályú specifikációk esetén is.

Dr Dominik Landerer, a GEZE termékmenedzsere

Milyen előnyöket kínál az IQ box Safety az egyéb ablakvédelmi termékekhez képest?

TÜV-tesztelt megoldásként az IQ box Safety megfelel az EN ISO 13849-1 és -2 szabványnak. Alkalmas a természetes szellőzés, és a szellőztetés funkcióval rendelkező füst- és hőelvezető rendszerek (természetes módon működő füst- és hőelvezető berendezések) alkalmazásaihoz. A biztonsági kapcsoló szalagokhoz és érintés nélküli érzékelőkhöz való csatlakozókkal és négy előre konfigurált érzékelőbemenettel rendelkező kalapsín modul lehetővé teszi a teljes rendszer gyors, egyszerű üzembe helyezését, és magas szintű rugalmasságot és tervezési szabadságot kínál a szellőztetés és a füst- és hőelvezető rendszer ablakainak kialakítása során. 

Az IQ box Safety segítségével egy kézből kínálunk átfogó megoldást a tervezőknek, szerelőknek és üzemeltetőknek, így biztosítva a számos különböző ablaktípus – beleértve a 4-es érintésvédelmi osztály – biztonságos működését.

További információk az ablakvédelemről

A közeljövőben már klímasemleges épületekben fogunk élni és dolgozni. A motoros működtetésű ablakokkal támogatott természetes szellőzés is lehet egy építőelem a cél eléréséhez, így egyre fontosabbá válik az építészek és tervezők számára.

Dr Dominik Landerer, a GEZE termékmenedzsere

A szellőztetési koncepciók továbbgondolása az élhető épületekért

Célunk, hogy elősegítsük az élhető épületek kialakítását. Ezt először innovatív termékekkel érjük el, amelyek a biztonságot és hálózatba kötést is lehetővé teszik az épülettechnikával, az épület természetes szellőzési koncepciójának megvalósításához. Az építészek és tervezők partnereként vagyunk jelen, és már a korai szakasztól tanácsokkal segítsük őket a természetes szellőzési lehetőségekkel, a motoros működtetésű ablakokra vonatkozó biztonsági szempontokkal, valamint minden egyéb elérni kívánt biztonsági intézkedéssel kapcsolatban. Ügyfeleink emellett az alternatív megoldások kifejlesztésében is számíthatnak szakértői segítségünkre, hogy már a kezdeti szakaszban megelőzhessük a biztonsági kockázatokat.

Objektum tanácsadóink egész Németországban elérhetőek, és objektumspecifikus tanácsokkal szolgálnak minden termékünkről, együttműködve a tervezőkkel az egyes kérdések potenciális megoldásainak kialakításában.

A GEZE vállalatnál maximális kreatív és tervezési szabadságot biztosítunk építészeinknek és tervezőinknek, és automata ablakainkon keresztül segítünk javítani az életminőséget és kényelmet az épületeken belül.

Dr Dominik Landerer, a GEZE termékmenedzsere