Esettanulmányok

A dizájnra vonatkozó elvárásoknak megfelelő GEZE ajtórendszerek belépésvezérléssel

A gelsenkircheni új igazságügyi központ 19 000 m²-en tömöríti az összes jogi intézményt. A modern igazságügyi központ funkcionalitását és biztonságát a GEZE automata ajtói, és innovatív biztonsági megoldásai támogatják, amelyek tökéletesen illeszkednek az épület purista stílusához.

Központi érintkezési pont: A gelsenkircheni igazságügyi központ

Kétszárnyú, automata ajtó az igazságügyi központban. Fénykép: Annika Feuss a GEZE GmbH megbízásából

A kétszárnyú, automata ajtórendszerek kényelmet és biztonságot nyújtanak. © Annika Feuss / GEZE GmbH

A stuttgarti Harris + Kurrle építésziroda a funkcionalitás és a szinergiateremtés világos célját szem előtt tartva tervezte meg ezt a három részből álló épületkomplexumot. A tárgyalótermek, a könyvtár, a nyilvántartó központ és az étterem az épület átriuma körül csoportosulnak. Az igazságügyi hivatali irodák pedig a két kisebb, némiképp különálló épületben találhatók.

A modern igazságügyi központ funkcionalitását és biztonságát a GEZE kiváló minőségű automata ajtói és innovatív biztonsági megoldásai támogatják, amelyek tökéletesen illeszkednek az épület purista stílusához.

Maximális kényelem: Automata ajtók Powerturn motorral

A főépület tekintélyes bejáratát három darab kétszárnyú, üveg ajtómozgató rendszer alkotja. A hatalmas, üveg ajtószárnyakat a jól bevált, erős, 7 cm magas Powerturn ajtómozgató rendszerek mozgatják könnyedén és csendesen, kényelmes átjárást biztosítva az épületbe betérőknek. Az integrált Smart swing funkció által a nehéz, üveg ajtószárnyak akár kézzel is könnyen kinyithatók. Mindez csökkenti az energiafogyasztást, függetlenül attól, hogy az ajtó éppen kézzel való működésre van állítva, vagy hosszabb ideig van nyitva tartva.

Hatékony belépésvezérlés a GEZE ajtótechnikának köszönhetően

A bejárati részen alkalmazott, Slimdrive EMD-F ajtómozgató rendszerrel ellátott automata ajtók biztonsági zsilipként működnek. Fénykép: Annika Feuss a GEZE GmbH megbízásából

Üvegezett, automata ajtók belépésvezérléssel © Annika Feuss / GEZE GmbH

Az magától értetődik, hogy a modern bírósági épületben maximális biztonságot kell garantálni a beidézett, illetve tanúként behívott emberek, bírók, adminisztratív dolgozók és látogatók számára. Az átriumba vezető biztonsági zsilip összesen négy Slimdrive EMD-F ajtómozgató rendszere teljesíti a nyilvánosság számára is nyitva álló épület biztonsági követelményeit.

  • A biztonsági zsilipek egyike – beléptetőrendszer segítségével – a bírósági alkalmazottak kizárólagos használatára van fenntartva.
  • Az automata ajtók közül kettő elválasztóként szolgál, ami elkülöníti tőlük a többi belépőt.
  • A negyedik biztonsági zsilip kijárati szerepet tölt be, és megakadályozza az illetéktelenek belépését az átriumba: a külső biztonsági zsilip csak azután nyílik ki, miután a belső bezárult.


A diszkrét Slimdrive EMD-F motor különösen alkalmas a biztonsági zsilipekre jellemző kis helyeken való használatra. Az ajtómozgató rendszer automata és kényelmes nyitása és csukása teszi lehetővé a biztonsági zsilipen való gyors áthaladást, és a biztonsági szolgálat hatékonyabb felügyeleti tevékenységét.

Központi vezérlésű automata ajtók biztosítják a mentési útvonalakat

A megbízható menekülési és mentési útvonalak kritikus fontosságúak az olyan épületekben, ahol sokan fordulnak meg. Ennek biztosítására a gelsenkircheni igazságügyi központban a GEZE menekülési és mentési útvonalakhoz való, többfunkciós ajtókat telepített az átriumba és az épület burkolatába, amelyek TZ 320 központi vezérléssel működtethetők.

A központi vezérlés irányítja a belépésvezérlést, felügyeli a menekülőajtók nyitását és csukását, illetve vészhelyzet esetén feloldja a menekülőajtók reteszelését. Az ajtórendszeren található vészgomb, amely az ajtót bárkinek és bármikor kinyitja a menekülési irányba, további biztonságot nyújt. A manipulálás kockázatának csökkentése érdekében a vészgomb megnyomásával egyidőben a riasztó is működésbe lép.

Komplex feladatokat ellátó ajtórendszerek

Az akadálymentességre és biztonságra egyszerre vonatkozó követelmények teljesítése érdekében a teljes épületkomplexum több mint 100 ajtajára szereltek fel a GEZE kínálatába tartozó ajtócsukót. Az ajtószárnyba beépített Boxer változatot alkalmazták a tekintélyt parancsoló tárgyalótermeknél, kifogástalan megjelenést kölcsönözve az ajtóknak kívülről. A szabadonfutó funkció hatására az ajtórendszerek minimális erő kifejtésével nyithatók és csukhatók, mintha az ajtón nem is lenne ajtócsukó. Tűz esetén viszont az ajtók megbízhatóan és biztonságosan záródnak. Az egyedülálló komfort reteszelő funkció lehetővé teszi az ajtók bizonyos pozícióban való rögzítését, és állandó nyitva tartását a szabadonfutási tartomány végén, anélkül, hogy ez befolyásolná az ajtók önálló bezáródását tűz esetén.

GEZE termékek a gelsenkircheni igazságügyi központban

  • GEZE Powerturn ajtómozgató rendszerek
  • Slimdrive EMD-F ajtómozgató rendszerek
  • Slimdrive EMD F motor
  • TZ 320 ajtóvezérlő készülék
  • Beépített Boxer változatok