Esettanulmányok

„Az innováció és az érzelmek találkozása”: GEZE nyílóajtók a stuttgarti vásárközpontban

Stuttgart új, Európa bármely pontjáról könnyen megközelíthető vásárközpontja 2007-ben, tökéletesen megtervezett infrastruktúrával kezdte meg működését. A GEZE a modern ajtórendszerek és ajtócsukók egyedüli szolgáltatójaként járult hozzá az új vásárközpont funkcionalitásához és kényelméhez.

Modern ajtórendszerek összhangban a vásárközpont arculatával

Üveg ajtómozgató rendszer az új vásárközpont homlokzatán.

Biztonságos és kényelmes: automata nyílóajtók láthatatlanul beépített csukássorrend szabályozással. Fénykép: MM Fotowerbung a GEZE GmbH megbízásából © MM Fotowerbung / GEZE GmbH

A Tobias Wulf és Kai Bierich stuttgarti építészek terveinek megfelelően felépült modern, gazdasági és ökológiai szempontból is úttörőnek számító vásárközpont 100 000 m²-es területén 8 csarnok és egy konferencia-központ kapott helyet. A látványos parkolóház zöld teteje parkként magasodik az autópálya fölé. Az Immobilien Zeitung bizottságát is lenyűgözte az épület, mind építészeti, mind gazdasági, mind pedig innovációs, illetve használhatósági szempontból is, ezért a stuttgarti vásárközpontnak ítélte oda az Immobilien-díjat. A GEZE szállította az új vásárközpont komplex ajtó- és biztonságtechnikai megoldásait, amelyek tökéletesen illeszkednek az épület modern arculatához.

Nyílóajtók: biztonságos és kényelmes átjárás a menekülési útvonalakon

Kétszárnyú nyílóajtó tűzbiztos kialakításban.

Tágas, biztonságos és kényelmes átjárás: automata nyílóajtók tűz- és füstgátló ajtóként beszerelve. Fénykép: MM Fotowerbung a GEZE GmbH megbízásából

A vásárközpont-komplexum központi bejáratait alkalmassá kellett tenni a nagy átjárófogalomra, ezért magasabb szintű biztonsági elvárásoknak kellett megfelelniük. Ezért az előcsarnok homlokzatára GEZE TSA 160 automata nyílóajtók kerültek, amelyeket menekülőajtókhoz és szervizajtókhoz való, nagy teljesítményű MA 500 tartómágnessel szereltek fel. A tartómágnes anélkül zárja be az ajtókat, hogy szigetelné őket. Vészhelyzet esetén – sőt, még áramszünet előfordulásakor is – az ajtók gyorsan és biztonságosan nyithatók. A fő csarnok lépcsőházajtói és a Nemzetközi Kongresszusi Központ homlokzatának ajtói szintén TSA 160 motorral ellátott nyílóajtók, amelyek a vásárközpont látogatói számára nyitott és átlátható módon kínálnak biztonságos és kényelmes átjárást.

GEZE TS 5000 ajtócsukók: kényelmes és diszkrét dizájn

Közelkép egy tűzgátló ajtón lévő GEZE ajtócsukóról.

Diszkréten, az ajtószárnyba építve – a GEZE Boxer ajtócsukó füstkapcsolóval. Fénykép: MM Fotowerbung a GEZE GmbH megbízásából © MM Fotowerbung / GEZE GmbH

A csarnokokat összekötő átjárókban lévő nyílóajtók T-Stop csúszósínnel ellátott GEZE TS 5000 L felső szerelésű ajtócsukóval lettek felszerelve. Az integrált nyitáshatároló gondoskodik arról, hogy az ajtószárny és az ütköző ne ütközzön össze, növelve ezzel a biztonságot. A T-Stop ajtócsukó az esztétikai igényeket is kielégíti, mivel a bejáratokat és az átjárókat zavaró ajtóütközők nélkül lehetett kialakítani.

Tűzvédelmi lezárás integrált füstkapcsolók segítségével

A TS 5000 termékcsalád ajtócsukóit alkalmazták a vásárközpont alatt található, a szolgáltatóknak és a média képviselőinek szánt átjárókban lévő kétszárnyú ajtóknál is. A GEZE TS 5000 R-ISM ajtócsukó beépített füstjelző központtal rendelkezik, amely tűz esetén riasztja a füstjelzőt, és elindítja az öncsukó ajtó bezáródását. Ezáltal a komplexum ezen részében is biztosítva van a biztonságos és gördülékenyen működő logisztika.

Többfunkciós nyílóajtók, diszkrét dizájnnal

Az épület fából készült tűzgátló ajtóit integrált RSZ6 füstkapcsolós GEZE Boxer ajtócsukóval látták el. Ez a megoldás egyesíti a megelőző tűzvédelmet és az elegáns ajtódizájnt: az ajtócsukó és a csúszósín láthatatlanul be vannak építve az ajtószárnyba, és csak akkor láthatók, amikor az ajtó nyitva van. A füst és a tűz hamar észrevehető a GEZE füstjelző központtal való összeköttetésnek köszönhetően, a tűzgátló ajtók pedig automatikusan bezáródnak.

Sokoldalú ajtórendszerek a modern vásárközpontban

A stuttgarti vásárközpont kivitelezése Európa egyik legnagyobb kihívást jelentő projektje volt. A GEZE által telepített ajtórendszerek, illetve ablak- és biztonságtechnikai megoldások a legnagyobb kényelmet biztosítják a vásárközpont látogatóinak, és megfelelnek a biztonságra, funkcionalitásra és dizájnra vonatkozó legmagasabb követelményeknek is.

GEZE termékek a stuttgarti vásárközpontban

  • GEZE TSA 160 automata nyílóajtók
  • GEZE MA 500 nagy teljesítményű tartómágnes
  • GEZE TS 5000 L felső szerelésű ajtócsukó T-Stop csúszósínnel
  • GEZE TS 5000 R- ISM ajtócsukó
  • GEZE Boxer EFS ajtócsukó RSZ6 integrált füstkapcsolóval