Esettanulmányok

Egyedi RWA megoldások a történelmi épületben

A UNESCO világörökségi helyszínek közé beválasztott wittenbergi Mindenszentek vártemplom – mint a klasszikus építészet lenyűgöző példája – vonzza a turistákat. A GEZE az egyedi füst- és hőelvezető rendszer részeként kiváló minőségű ajtórendszereket telepített a Mindenszentek vártemplomba.

Megelőző tűzvédelem a történelmi Mindenszentek vártemplomban

Amióta Luther Márton szerzetes kitűzte 95 tételét a vártemplom ajtajára, ez a templom szimbolizálja a reformáció kezdetét. Annak érdekében, hogy a kulturális látnivaló többezer látogatója folyamatosan tudjon belépni a templomba, a műemlék épület megőrzését össze kellet hangolni a biztonságra és megelőző tűzvédelemre vonatkozó korszerű igényekkel. A GEZE erre a célra modern ajtó- és biztonságtechnikai megoldásokat biztosított.

A menekülési útvonalakat modern RWA elemek biztosítják.

Külső felvétel a toronyból a tetőre nyíló vészkijáratról

Menekülőajtó és RWA elemek: a Mindenszentek templom tetőn lévő vészkijárata. © MM Fotowerbung / GEZE GmbH

A Mindenszentek vártemplom kiváló példa arra, hogy miként lehetséges a füst- és hőelvezető rendszereket (RWA) a történelmi épületekben a modern zár- és ajtótechnikával összhangban telepíteni. Például, a felújítás részeként a torony lépcsőházát alkalmassá kellett tenni arra, hogy megfeleljen a strukturális tűzvédelmi és biztonsági követelményeknek. Tűz esetén alapvető fontosságú, hogy a lépcsőház füstmentes maradjon, és a menekülési és mentési útvonalakat biztonságosan lehessen használni. Ugyanakkor – a biztosítási iránymutatásokkal összhangban – az ajtónak zárva kell maradnia, és a rendeltetéstől eltérő használatot a betörésjelző berendezésnek jelenteni kell. A GEZE ezeknek az összetett igényeknek egy RWA elemekből, modern zártechnikából és ajtórendszerekből álló kombinált rendszerrel tudott megfelelni.

Menekülési útvonal ajtó és szellőztetés egyben

Közelkép az IQ lock anti-pánik zárral ellátott ajtószárnyról

GEZE IQ lock anti-pánik zár a Mindenszentek templom tetőn lévő vészkijáratán.

A természetes füst- és hőelvezetés akkor valósulhat meg, ha van elegendő tér a használt levegő kiszellőztetéséhez és a friss levegő beengedéséhez. A friss levegő bevezetésének helye a Mindenszentek vártemplom alsó részén található. A friss levegő itt áramlik be úgy, hogy tűz esetén a füstgáz felfelé száll a hővel, és az épület felső részén található kivezetőnyílásokon távozik. Az ablaktalan toronyból a tetőre vezető vészkijárat ajtaja füst- és hőelvezető nyílásként is szolgál. Tűz esetén kifelé nyílik, ezért menekülési útvonal ajtó szerepet is betölt. Az ajtórendszer az önreteszelő anti-pánik zár segítségével záródik be, amely vészhelyzet esetén bármikor kinyitható, ezzel teljesíti a menekülőajtókra vonatkozó követelményeket.

Kombinált RWA és menekülésiútvonal-rendszer a Mindenszentek vártemplomban

Tűz esetén a tűzjelző manuálisan, vagy a füstjelzőn keresztül kapcsol be. Ugyanakkor a füst- és hőelvezető rendszer központi vezérlése automatikusan elkezdi irányítani az épület elvezetőnyílásainak működését. Amikor a riasztás megszólal, az anti-pánik zár kevesebb mint egy másodperc alatt kioldja a toronyajtó reteszelését, lehetővé téve az ajtó kézi nyitását. Ugyanebben az időben automatikusan elkészül egy jelentés a betörésjelző berendezésnek, ami jelzi, hogy az ajtó nyitva van. A füst- és hőelvezető rendszer központi vezérlése az IQ lock anti-pánik zárral, és az inverz szerelésű GEZE TS 5000 ajtócsukó együtt megfelel a történelmi épület összetett igényeinek, és biztosítja a füst és a hő gyors elvezetését, valamint a menekülési útvonalakat.

GEZE termékek a Mindenszentek vártemplomban

  • IQ lock anti-pánik zár
  • GEZE TS 5000 ajtócsukó