Esettanulmányok

GEZE a futball világbajnokságon: Megelőző tűzvédelem a stadionokban

A közlekedési és hotelinfrastruktúra nagy része újonnan épült ki a dél-afrikai futball világbajnokságra készülve – ezek közé tartozik a Cape Town stadion és a Nelson Mandela Bay stadion is. A GEZE mindkét stadionban egyedi füst- és hőelvezető rendszereket és megelőző tűzvédelmi megoldásokat épített ki.

Modern stadionok a követelményeknek maximálisan megfelelő tűzbiztonsági, valamint füst- és hőelvezető rendszerrel

Teljes átalakulás a világbajnokságra: csak stadionból egyedül öt darabot fejeztek be a 2010-es dél-afrikai futball világbajnokságra készülve. Az új épületeket – ideértve a fokvárosi Cape Town stadiont és a Port Elizabethi Nelson Mandela Bay stadiont is – a legmagasabb szintű funkcionalitást, biztonságot és dizájnt szem előtt tartva kellett megtervezni. A terveket a német Gerkan, Marg and Partners (gmp) építészirodai vezető építészei készítették. Ahogy a 68 000 futballszurkolót befogadó Cape Town stadion külső köpenye beengedi a napfényt, a színek szikrázó pompáját láthatjuk. Szintén a gmp tervezte a Port Elizabeth-ben található 42 000 férőhelyes stadiont is, amelynek boltíves teteje virágsziromként hajol a pálya fölé. Az építészek és építtetők mindkét projektnél a GEZE modern ablaktechnikája mellett tették le a voksukat.

Megelőző tűzvédelem természetes füstelvezetéssel

Cape Town stadion, belső nézet a pályával.

A Cape Town stadion tervezésekor a megelőző tűzvédelem alapvető fontosságú szempont volt.

Az ekkora méretű stadionokban a tűz a legrosszabb, ami történhet: a füstgázok pillanatok alatt ellepik, és felismerhetetlenné teszik a menekülési utat jelző táblákat. A hatékony füst- és hőelvezető rendszerek (RWA) elengedhetetlenül szükségesek a menekülési és mentési útvonalak biztosításához. A Cape Town stadionban, amelyet a 2010-es világbajnokság alatt Green Point stadion néven is hallhattunk emlegetni, a GEZE zseniális füst- és hőelvezető rendszerei (RWA) azonnal elvezetik a füstöt, amint az megjelenik. A forró füst a termikus lendület által felfelé száll, a friss levegő pedig levegőnyílásokon (ablakok és ajtók) át áramlik be a stadion alacsonyabban lévő részeibe. A GEZE az elszívó ablakokat tökéletesre fejlesztett, elektromos füst- és hőelvezető rendszerekhez való motorokkal szerelte fel. A füst- és hőelvezető funkció mellett a rendszer a stadion napi szintű szellőztetését is ellátja. A füst- és hőelvezető rendszer irányító része a szünetmentes áramellátás-vezérlő: ez veszi át az összes csatlakoztatott nyitórendszer és riasztórendszer áramellátását, koordinálását és felügyeletét.

GEZE ajtócsukók: biztonság és kényelem minden területen

A GEZE ajtócsukó kínálatával mindkét stadion bejáratánál és belső területein vizuális és technológiai megoldások tömkelegét sikerült megvalósítani. Például a tűz- és füstgátló ajtókhoz való, integrált csukássorrendű, felső szerelésű GEZE ajtócsukók segítik elő az ajtószárnyak megfelelő sorrendű csukódását, így a két nyílóajtószárny szorosan egymásra csukódik, és biztonságos tűzzáróként viselkedik. Az ajtószárnyak változtatható nyílásszögű, elektromágneses rögzítési funkciója garantálja, hogy nézők tízezrei tudjanak kényelmesen áthaladni a stadionajtókon. A füstkapcsoló és a jelzőmechanizmus együttesen gondoskodik a megelőző tűzvédelemről: tűz esetén a rögzítési funkció felfüggesztésre kerül, és az ajtó automatikusan becsukódik. A GEZE padlócsukói egyáltalán nem feltűnőek: szinte teljesen láthatatlanul vannak a padlóba beépítve, így tökéletes kiegészítői a nagy igénybevételnek kitett stadionajtóknak. Természetesen az ajtócsukók szintén alkalmasak arra, hogy tűzgátló ajtóknál használják őket.

Elegáns és kényelmes ajtók az exkluzív szállodákban

Modern ablaktechnika kitűnően megtervezve: az Oyster Box Hotel Durbanben.

Modern ablaktechnika kitűnően megtervezve: az Oyster Box Hotel Durbanben.

A GEZE ajtó- és biztonsági megoldásai azonban nem csak a futballstadionok tervezőinek és üzemeltetőinek figyelmét keltették fel. Az Oyster Box Hotel ötcsillagos luxusszállodába is a GEZE sorozatába tartozó ajtócsukók kerültek. A Durban északi részén található pazar épület – amelyből csodás kilátás nyílik az Indiai-óceánra – több évig tartó felújítás után, 2009 végén nyitott ki újra.

A világbajnokságra érkező vendégek a közeli Moses Mabhida stadion vuvuzeláktól hangos, izgalmas meccsei előtt a kényelem minden szintjét kiélvezhették ebben a szállodában.

Diszkrét elegancia: A GEZE ajtócsukók kényelmes átjárást biztosítanak

Az Oyster Box Hotel koloniális építészeti stílusa és modern belső tere izgalmas kontrasztban áll egymással, ami tökéletes környezet az integrált GEZE Boxer ajtócsukó számára, amely teljesen be van építve az ajtószárnyba, és így semmivel össze nem hasonlíthatóan diszkrét megjelenést kölcsönöz az ajtónak. A Fokváros központjában lévő címére utaló „15 on Orange Hotel” nevű szálloda felújítása szintén a világbajnokságra készült el. A város tökéletes boutique hotelében nemcsak a GEZE elegáns, egységes megjelenést biztosító ajtócsukói, hanem az automata, formatervezett tolóajtók is hozzájárulnak a 15 on Orange hotel hívogató, átlátható légkörének kialakításához. A finomkeretes ajtószárnyak csendes és elegáns mozgásáról a mindössze 70 mm magas, diszkrét Slimdrive SL motorok gondoskodnak.

GEZE ajtótechnika a világbajnokság új repülőterén

Egy világbajnokság megrendezése elképzelhetetlen tökéletesen működő légi infrastruktúra nélkül: a világbajnokság kezdete előtt körülbelül egy hónappal kezdte meg működését az új King Shaka nemzetközi repülőtér. A világbajnokságnak otthont adó ország stadionjaihoz és luxusszállodáihoz hasonlóan, az új repülőtéren is a GEZE modern és innovatív ajtócsukó-technikája segíti a futballszurkolók és csapatok városok és kontinensek közötti biztonságos közlekedését.

GEZE termékek a Green Point stadionban (Fokváros), az Oyster Box Hotelben (Durban) és a King Shaka nemzetközi repülőtéren (Durban)

  • Füst- és hőelvezető rendszerek (RWA)
  • Füst- és hőelvezető rendszerekhez való motorok
  • Tűz- és füstgátló ajtókhoz való, integrált csukássorrendű, felső szerelésű GEZE ajtócsukók
  • Elektromágneses rögzítési funkció
  • Integrált GEZE Boxer ajtócsukó
  • Padlócsukók
  • GEZE Slimdrive SL tolóajtó-rendszer