Esettanulmányok

Csak az Alpok csúcsai magasabbak: Forgóajtókkal elért kényelem a Roche toronyban

A maga 178 méteres magasságával a Roche torony Svájc legmagasabb épülete. A Hoffmann-La Roche gyógyszeripari vállalat központjaként a torony a dizájn és funkcionalitás csúcsát testesíti meg. A GEZE a modern technológiával járult hozzá a lenyűgöző épület kényelméhez és biztonságához.

Forgóajtók az étterem kényelmes megközelítéséhez

Köríves tolóajtók az étterem bejáratánál. Fénykép: GEZE GmbH

A Roche toronyban a nyitott és világos helyiségek dominálnak.

A Roche torony: egy újabb gyöngyszem a neves bázeli Herzog & de Meuron építészirodától. A gyógyszeripari vállalatcsoport hatszögű emblémájának dizájnjából kiindulva, a magányosan álló, üvegezett torony lépcsőzetesen elkeskenyedő szerkezetével és 41 emeletével magasodik a környezete fölé. Az étterem a Roche torony harmadik és negyedik emeletét foglalja el. A GEZE TSA 325 NT sorozatába tartozó három egyedi, teljesen automatikus forgóajtó rendszer a bejárati részek szemet gyönyörködtető elemeiként és „forgáspontként” is szolgálnak.

2,82 m-es átjárási terükkel és 3,28–3,48 m-es átjárási magasságukkal ezek a háromszárnyú forgóajtók tágas teret és kényelmes átjárást biztosítanak, továbbá ideális megoldást jelentenek a folyamatosan nagy személyforgalom számára. A finomkeretes ajtószárnyak, az oldalukon található üvegelemekkel, tökéletesen illeszkednek a purista belső térhez, és a hívogató légkört hangsúlyozzák. Ezenkívül a forgóajtók a rendszeres levegőkeringetésről is gondoskodnak, megakadályozzák a huzatot, sőt hangszigetelőként is működnek.

A kényelemre és az épületbiztonságra vonatkozó legszigorúbb előírások

Lenyűgöző sziluett: a bázeli Roche torony. Kép forrása: F. Hoffmann-La Roche AG

A bázeli Roche torony kívülről. © F. Hoffmann-La Roche AG / GEZE GmbH

A GEZE forgóajtók nem csupán modern megjelenésükkel és funkcionalitásukkal nyűgözik le az embert, de még a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelelnek: Az üvegezett, köríves tolóajtók teljesítik a DIN 18650 és az EN 16005 szabványok követelményeit. Az ajtószárnyak sebessége egy speciális nyomógombbal lelassítható, így a mozgáskorlátozott vendégek is könnyedén áthaladhatnak az ajtón.

A nyitott menekülési útvonalakat break-out tolóajtó vasalatok biztosítják

A Roche torony szigorú biztonsági előírásainak való megfelelés érdekében az étterem területén található mindhárom forgóajtó úgy lett kialakítva, hogy break-out ajtóvasalattal ellátott menekülési és mentési útvonalként is működhessenek. Ezek a vasalatok teszik lehetővé, hogy vészhelyzet esetén a menekülőajtók kézzel, a kiegészítő bukó-nyíló vasalattal is nyithatók legyenek. Így a lehető legnagyobb átjárási tér jön létre a lehető legrövidebb idő alatt, és a veszély elől menekülők gyorsan és biztonságosan elhagyhatják az étterem és a kávézó területét.

Maximális tervezési szabadság: GEZE egyedi megoldások

Üvegezett forgóajtók: Átláthatóság és nagyszerű klíma az étteremben. Fénykép: GEZE GmbH

Üvegezett forgóajtók: Átláthatóság és nagyszerű klíma az étteremben.

Az egyedi építészeti megoldások testre szabott építési elemeket kívánnak. A Roche toronyhoz tervezett forgóajtók – amelyek a GEZE saját, kifejezetten a projektspecifikus megoldások kidolgozását végző telephelyén készültek – kiválóan bemutatják, milyen alaposan és átfogóan foglalkozik a GEZE a különleges kívánságokkal. A GEZE még az ajtókba építendő egyedi világítási megoldásokra vonatkozó igényeket is ki tudta elégíteni. Ezek pontosan olyan egyedi megoldások, amelyeket a GEZE minimalista stílusú, funkcionális sokféleséget nyújtó ajtórendszereivel meg lehet valósítani, mivel megfelelnek a kényelemmel, funkcionalitással és épületbiztonsággal kapcsolatos legmagasabb szintű elvárásoknak is.

GEZE termékek a bázeli Roche toronyban

  • Egyedi, teljesen automata forgóajtó rendszerek a TSA 325 NT sorozatból
  • Break-out ajtóvasalattal ellátott menekülési és mentési útvonalként is szolgáló forgóajtók