Esettanulmányok

Minimalista elegancia: Automata tolóajtók a DC Tower 1 toronyházban

A DC Tower 1 Ausztria legmagasabb épülete, és a Donau City városrész nevezetessége. Az épületbe automata Slimdrive tolóajtó rendszerek kerültek. Az ajtórendszerek visszafogott dizájnja és a motorok alacsony kialakítása tökéletes harmóniát alkot az épület építészeti megoldásaival.

Ajtórendszerek tökéletes harmóniában az építészeti megoldásokkal

A bécsi Donau City városrész új nevezetessége: a DC Tower 1. Fénykép: Michael Nagl a GEZE GmbH megbízásából

A DC Tower 1 Bécsben © Michael Nagl / GEZE GmbH

A csillogó, magában álló épület szikrázó, fekete homlokzatával és hullámos falaival 150 méter magasan nyúlik a bécsi ég felé: a francia Dominique Perrault építész által tervezett, és első osztályú anyagokból felépített DC Tower 1 csillogó megjelenésével, kifinomult dizájnjával lenyűgöző hatást kelt.

Az épület szépségét a kiválasztott ajtórendszerek is hangsúlyozzák: Dominique Perrault, a tervezésben részt vevő partnere, Gaëlle Lauriot-Prévost, és a szintén bevont Hoffmann-Janz Architekten tervezőiroda az eredeti tervekkel összhangban, a GEZE Slimdrive sorozatába tartozó automata tolóajtók mellett döntöttek.

Slimdrive tolóajtók: Esztétikus funkcionalitás

A szinte lebegő, a hullámok fodraira emlékeztető felületű, három emelet magas lépcső kapcsolja össze az ötcsillagos Meliá Vienna dizájner hotel alagsori recepcióját, a Flow és a Ra’mien go földszinti éttermeket, valamint az első emeleten elhelyezkedő rendezvény- és konferenciatermeket. A rendkívüli hangulatot a diszkrét Slimdrive SL NT motorokkal ellátott, finomkeretes, automata tolóajtók is hangsúlyozzák.

A DC Tower 1 toronyházban összesen több mint 30 darab, Slimdrive SL NT motorral felszerelt, automata tolóajtó járul hozzá az összképhez.

Hoffmann-Janz Architekten, a DC Tower 1 tervezésében részt vevő partnerek nevében

Az automata tolóajtók egységes dizájnja

Az ajtók egységes dizájnja a John Harris Fitness Club bejáratánál, a 57 Restaurant & Lounge-nak is helyet adó legfelső szint exkluzív közösségi terében, és a tetőteraszon is megjelenik, és mindenhol megtapasztalható a Slimdrive SL NT motorral felszerelt üvegajtók precíz és elegáns mozgása. Az egyszerre erős és csendes üvegajtók tökéletes megoldásnak bizonyulnak a sűrű használatnak kitett területeken, ahol rugalmas és kényelmes átjárást biztosítanak az áthaladó emberek számának függvényében beállítható nyitva tartási idejükkel. Az ajtószárnyak mozgási paraméterei egyedileg állíthatók be.

Nagyobb épületbiztonság hálózatba kötött ajtótechnikával

A modern vezérléstechnika gondoskodik arról, hogy a Slimdrive SL NT ajtómozgató rendszerek a jövőben is megállják a helyüket. Az épületrendszerrel való kapcsolat révén az ajtók funkciói megfigyelhetők és módosíthatók, akár távolról is. Mivel az alsóbb emeletek automata tolóajtói tűz esetén menekülési és mentési útvonalként, illetve a friss levegőt beengedő nyílásként is szolgálnak, ezek speciális Slimdrive FR motorverziókkal lettek felszerelve.


Menekülési és mentési útvonalak – biztonság és dizájn

Az építészek a megelőző tűzvédelem és a mentési útvonalak biztosításának megtervezésekor is a GEZE ajtótechnikájára hagyatkoztak. A teljes lépcsőházban összesen 50 darab, a TZ 300 sorozatba tartozó, elegáns ajtóvezérlő készülék gondoskodik a menekülési és mentési útvonalak biztosításáról. Tűz esetén egyedi szellőztetéstechnika biztosítja a füst- és hőelvezetést. A lépcsőházajtók K 600 emelőkaros motorokkal vannak ellátva. Amikor tűz üt ki, az ajtók szárnyai széttolódnak és szélesen nyitva maradnak, hogy a füst és a hő gyorsan és hatékonyan távozhasson.

GEZE termékek a DC Tower 1 toronyházban

  • Slimdrive SL NT motorok
  • Slimdrive FR motorok
  • TZ 300 ajtóvezérlő készülék
  • K 600 emelőkaros motor